به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگارانِ کرمان و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی استانداری کرمان ، متن این پیام به شرح زیر است:
بسماللهالرحمنالرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
با کمال تأسف ، باخبر شدیم روح بلند چهرهی ماندگار فرهنگ، تاریخ، ایران و فخر کرمانیان استاد مسلم دکتر «باستانی پاریزی» پروازی جاودانه را آغاز کرد و در جوار قرب حق مأوا گرفت.
بدون تردید حافظهی تاریخی ایرانیان و کرمانیان و شیفتگان تاریخ و ادبیات این مرز و بوم هیچگاه نقش بارز این استاد برجسته را فراموش نخواهد کرد.
عشق و علاقهی وافر آن فقید سعید به زادگاهش استان کرمان بر کسی پوشیده نبود و تألیفات، مقالات و کتب متعددی که در این راستا به زیور طبع آراست ، گواهی روشن بر این واقعیت است.
"استاد باستانی پاریزی" همچنین بسیاری از دانشجویان را در مقاطع مختلف دانشگاهی تربیت کرد و خاطرهی حضور در کلاس درس ایشان برای همگان ماندگار خواهد ماند.
این مصیبت بزرگ را به همهی اقشار مختلف مردم به ویژه دانشگاهیان و بزرگان عرصهی علم و ادب و تاریخ تسلیت عرض مینماییم، امید است الطاف خفیهی حضرت ربالارباب روح بلندش را جرعهنوش دریای رحمت واسعه قرار داده و به خانوادهی محترم ایشان و بازماندگان صبر و اجر جمیل عنایت فرماید.
سید یحیی جعفری ، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه ی کرمان
علیرضا رزم حسینی ، استاندار کرمان
رئیس و اعضای مجمع نمایندگان استان کرمان
اضافه می شود: دکتر محمدابراهیم باستانی پاریزی مورخ، نویسنده، پژوهشگر، شاعر، موسیقیپژوه و استاد بازنشسته دانشگاه تهران در سوم دی ماه ۱۳۰۴ هجری شمسی در پاریز، از توابع شهرستان سیرجان در استان کرمان متولد شد ، وی تا پایان تحصیلات ششم ابتدایی در پاریز تحصیل کرد و در عین حال از محضر پدر خود مرحوم حاج آخوند پاریزی هم بهره میبرد.
پس از پایان تحصیلات ابتدایی و دو سال ترک تحصیل اجباری در سال ۱۳۲۰ تحصیلات خود را در دانشسرای مقدماتی کرمان ادامه داد و پس از گرفتن دیپلم در سال ۱۳۲۵ برای ادامه ی تحصیل به تهران آمد و در سال ۱۳۲۶ در دانشگاه تهران در رشته ی تاریخ تحصیلات خود را پی گرفت.
باستانی پاریزی به گواه خاطراتش از نخستین
ساکنان کوی دانشگاه تهران (واقع در امیر آباد شمالی) است.
در ۱۳۳۰ از دانشگاه تهران فارغالتحصیل شد و برای انجام تعهد دبیری به کرمان
بازگشت و تا سال ۱۳۳۷ خورشیدی که در آزمون دکترای تاریخ پذیرفته شد، در کرمان
ماند.
او دوره دکترای تاریخ را هم در دانشگاه تهران گذراند و با ارایه پایاننامه ای درباره «ابن اثیر» دانشنامه دکترای خود را دریافت کرد.
وی کار خود را در دانشگاه تهران از سال ۱۳۳۸ با مدیریت مجله داخلی دانشکده ادبیات شروع کرد و تا سال ۱۳۸۷ استاد تمام وقت آن دانشگاه بود و رابطه تنگاتنگی با این دانشگاه داشت.
شوق نویسندگی وی در دوران کودکی و نوجوانی در
پاریز و با خواندن نشریاتی مانند حبلالمتین، آینده و مهر برانگیخته شد. باستانی،
اولین نوشتههای خود را در سالهای ترک تحصیل اجباری (۱۳۱۸ و ۱۳۱۹) در قالب
روزنامه ای به نام باستان و مجلهای به نام ندای پاریز نوشت، که خود در پاریز
منتشر میکرد.
نخستین نوشته او در روزنامه های آن زمان، مقالهای بود با نام «تقصیر با مردان است
نه زنان» که در سال ۱۳۲۱ در مجله بیداری کرمان چاپ شد.
پس از آن به عنوان نویسنده یا مترجم از زبانهای عربی و فرانسه، مقالات بیشماری در روزنامهها و مجلاتی مانند کیهان، اطلاعات، خواندنیها، یغما، راهنمایکتاب، آینده، کلک و بخارا چاپ کرده است.
نخستین کتاب باستانی پاریزی، پیغمبر دزدان نام دارد که شرح نامههای طنزگونه شیخ محمدحسن زیدآبادی است و برای نخستین بار در سال ۱۳۲۴ در کرمان چاپ شده ، این کتاب تاکنون به چاپ شانزدهم رسیده است.
وی بیش از شصت عنوان کتاب تألیف و یا ترجمه کرده است. کتابهای استاد باستانی پاریزی برخی شامل مجموعه برگزیدهای از مقالات وی هستند که به صورت کتاب جمعآوری شدهاند و برخی از ابتدا به عنوان کتاب نوشته شدهاند.
از میان نوشتههای او ، هفت کتاب با نام «سبعه ثمانیه» متمایز است که همگی در نام خود عدد هفت را دارند، مانند خاتون هفت قلعه و آسیای هفت سنگ که بعدها کتاب هشتمی با عنوان هشتالهفت به این مجموعه هفتتایی اضافه شده است.
به جز کتب و مقالات، باستانی پاریزی شعر هم می سرود و اولین شعر خود را در کودکی در روستای پاریز و در آرزوی باران سروده بود. منتخبی از شعرهای خود را در سال ۱۳۲۷ در کتابی به نام «یادبود من» به چاپ رسانده است.
دکتر باستاني پاريزي، از چهره هاي ماندگار و صاحب بيش از 70 اثر علمي و تحقيقاتي است كه هريك از آثار ايشان چندين بار تجديد چاپ و به زبانهای مختلف منتشر شده است.
استاد محمدابراهیم باستانی پاریزی دیروز پس از دوره بیماری و در سن 89 سالگی در بیمارستان مهر تهران دیده از جهان فروبست./س
مراسم تشییع زنده یاد استاد محمد ابراهیم باستانی پاریزی 10 صبح روز پنجشنبه 7 فروردین از مقابل دانشکده ادبیات دانشگاه تهران برگزار میشود.