به گزارش
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، محوطه تاریخی طاق بستان در دامنه کوهی به همین نام و در کنار چشمهای در شمال شرقی حاشیه کنونی شهر کرمانشاه واقع شده است.
در طاق بستان، آثاری از دوره ساسانی وجود دارد که شامل چند صحنه تاریخی از جمله تاجگذاری خسرو پرویز، تاجگذاری اردشیر دوم، تاجگذاری شاهپور دوم و سوم و همچنین چند کتیبه (سنگ نبشته ) در آن کندهکاری شده است.
مجموعه طاق بستان در قرن سوم میلادی ساخته شده است، وجود کوه و چشمه در این مکان آن را جزو دیدنیهای کرمانشاه قرار داده است.
شاهان ساسانی نخست نواحی اطراف تخت جمشید را برای تراشیدن تندیسهای خود برگزیدند، اما از زمان اردشیر دوم و شاهان پس از او طاق بستان را انتخاب کردند که در بین راه جاده ابریشم قرار داشت و دارای طبیعتی سرسبز و پرآب بود.
طاق بستان شامل سنگ نگارهی تاجگذاری اردشیر دوم و دو طاق است که طاق کوچکتر شاهپور دوم و سوم و طاق بزرگتر خسرو پرویز را به تصویر کشیده است.
در سمت راست طاق کوچکتر و در بیرون از طاق سنگ نگارهای تراشیده شده که تاجگذاری اردشیر دوم را نشان میدهد.
طاق بزرگ با سنگ نگاره تاجگذاری خسرو پرویز مهمترین اثر در طاق بستان است .در طاق بزرگ، سه تندیس مشاهده میشود.
در کناره ورودی طاق، سنگ نگارهای از فرشتگان بالدار، درخت زندگی، مجالس شکار گراز و شکار مرغان و ماهیان در مرداب و نقشهای فیل، اسب و قایق که حاکی از مراسم بزم و شادی است.
در زیر نقش تاجگذاری خسرو پرویز سواری زره پوش سوار بر اسب قرار دارد. یقین نیست که این سوار کیست، یا یک رزم جوست یا خسرو پرویز یا پیروز ساسانی. اما نشان گر فر و قدرت شاه و ایرانیان است.
طاق کوچک در میان سنگ نگاره تاج گذاری اردشیر دوم و طاق بزرگ قرار دارد و مراسم تاج گذاری شاهپور دوم و سوم را به تصویر می کشد، این طاق دارای دو نقش در بالای دیواره طاق و دو کتیبه است. این کتیبه ها به خط پهلوی کتیبه ای هستند.
گفتنی است؛ در بخش فوقانی دیوار سمت چپ ایوان بزرگ، سنگ نگارهای از دوره قاجاریه همراه با کتیبهای به خط نستعلیق حجاری شده است. این حجاری مجسمه محمد علی میرزا پسر فتحعلی شاه قاجار را نشان میدهد.
در کنار او شعری از بسمل شاعر کرمانشاهی در مدح او نگاشته شده است. مطابق با این نوشته محمد علی میرزا کوه طاق بستان را با کوه طور و جمال دولتشاه را با جمال حضرت موسی تشبیه کرده، وی همچنین خسرو پرویز را دربان خود معرفی کرده است.
گویند فرشی از جواهر بر کف طاق بوده که هنگام حملهی اعراب میان فرماندگان عرب تقسیم شده است.
طاق بستان از دیر باز مورد حمله مهاجمان به ایران بوده و در زمان حضور نیروهای استالین و انگلیس خساراتی به آن وارد شده اما هنوز شکوهمند است.
همچنین به دلیل حرکت زمین در این منطقه بر دیوارههای طاق بزرگ و طاق کوچک ترکهایی ایجاد شده است که به مرور زمان و با تجمع خزهها بر دیوارههای آن باعث محو شدن بخشی از نقوش این طاقها شده است.
با این حال طاق بستان همواره از جاهای دیدنی کرمانشاه بشمار میرود که هر ساله پذیرای گردشگران داخلی و خارجی است.
انتهای پیام/