كاظم عبدي در
گفتگوي اختصاصي با خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران در مورد تاريخچه زندگي ماهيان زينتي اظهار داشت: ماهی قرمز یا حوض یکی از زیباترین و اولین ماهیانی است که به دست بشر اهلی شده ، این ماهی جزو خانواده کپور ماهیان بوده و قدمت آن به بیش از 1600 سال قبل و به چین میرسد.
وي افزود: اين نوع ماهيان در زمان امپراطوری تانگ اصلاح نژاد و در زمان امپراطوری سانگ در استخر پرورش داده شد.
عبدي ادامه داد: در سال 1502 این ماهی زیبا به ژاپن سپس به اروپا، آمریکای شمالی و تمامی نقاط دنیا معرفی شد و هماکنون دارای بیش از یک صد واریته مختلف زیبا از این ماهی وجود دارد.
وي اضافه كرد: این ماهی را برای افزایش برکت زندگی و تولید به مزارع برنج وارد میکردند، اروپاییها آن را تا سالها به عنوان یک کادوی گران قیمت به سران کشورها به مقامات داده و تا قرن هفدهم آن را نمادی از ثروت میدانستند و به عنوان کادوی عروسی به همسران خود تقدیم مینمودند.
به گفته عبدي ایرانیان نیز به دلیل رنگ زیبای قرمز آن (نماد ایرانیان) آن را به عنوان نماد شادی، سرزندگی و برکت در زندگی وارد سفرههای هفت سین خود کردند.
*اهمیت ماهیان زینتی مدیرکل دفتر بهداشت و مبارزه با بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشور ادامه داد: ماهیان زینتی به ماهیان زیبا و رنگارنگی گفته میشودکه ارزش آنها به دلیل زیبایی اشکال و رنگهای خیرهکننده آنها است.
عبدي اظهار داشت: این ماهیان به دو دسته ماهیان زینتی آب شیرین و آب شور تقسیم میشوند؛ در ماهیان زینتی آب شیرین 98 درصد ماهیان به صورت مصنوعی تکثیر و پرورش یافته و تنها دو درصد آنها از منابع صید میشوند در حالی که در ماهیان آب شور این روند معکوس بوده و 90 درصد آنها از منابع وحشی صید میشود.
وي افزود: بر اساس گزارشات فائو در سال 2004 بیش از 180 کشور در جهان در امر صادرات و واردات این ماهیان فعالیت داشته و ارزش مبادلات جهانی آنها بیش از 244.411 میلیون دلار است.
عبدي ادامه داد: همچنين کل جابهجایی آنها نیز در دنیا بیش از 34 میلیون تن و ارزش تجارت جهانی این ماهیان حدود 15میلیارد دلار است.
وي افزود: این ماهیان اولین بار در سال 1340 وارد ایران شدند و بنا به دلایل مختلف به سرعت روند تکثیر و پرورش آنها گسترش یافت.
عبدي با بيان اينكه این ماهیان در بين خانوادهها به دلیل زیبایی خو دایجاد نشاط و شادابی کرده وباعث آرامش روحی و روانی در افراد جامعه میشود، گفت: 15 دقیقه تماشای آکواریوم باعث ایجاد آرامش روانی به مدت 48 ساعت میشود.
به گفته وي تکثیر و پرورش ماهیان اشتغالزایی بالایی داشته و هر 50 هزار قطعه آنهامیتواندتا 15 نفر اشتغال زایی مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کند.
عبدي اضافه كرد: هماکنون در کشور بیش از 650 مرکز تکثیر و مزرعه پرورش ماهیان زینتی دارای پروانه و مجوز فعالیت وجود دارد.
وي ادامه داد: در کشور در سال 1390، حدود 132 میلیون قطعه ماهی زینتی تولید شد که قسمت عمده آن مربوط به تولیدات ماهی شب عید است.
عبدي افزود: میزان واردات ماهیان زینتی در نه ماهه اول سال 1392 بالغ بر 5042728 میلیون قطعه و میزان صادرات آن از کشور در همین بازده زمانی بالغ بر 319639 قطعه بوده است.
عملکرد دفتر بهداشت آبزیان سازمان دامپزشکی در 9 ماهه ابتدای سال جاری در زمینه آبزیان زینتی: به گفته وي عملکرد دفتر بهداشت آبزیان سازمان دامپزشکی در 9 ماهه ابتدای سال جاری در زمینه آبزیان زینتی به شرح زير است:
تعداد مراکز تکثیر ومزارع فعال: 682
تعداد بازدید: 1249
تعداد نمونه آب اخذ شده: 414
تعداد آزمایشات آب انجام شده: 1270
تعداد نمونه زنده اخذ شده: 2156
تعداد آزمایشات تشخیصی انجام شده: 6259
تعداد آزمایشات تشخیصی ویروسی: 46
تعداد آزمایشات تشخیصی میکروبی: 1688
تعداد آزمایشات تشخیصی انگلی: 2824
تعداد آزمایشات تشخیصی قارچی: 1417
مخاطرات بهداشتی ماهی قرمز: مدیرکل دفتر بهداشت و مبارزه با بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشور گفت: بر اساس موارد فوق سازمان دامپزشکی کشور به عنوان متولی بهداشت آب از جمله آبزیان در کشور در صورت رعایت ضوابط بهداشتی و رفاه حال این حیوانات موافق عرضه ماهیان قرمز در ایام عید نوروز است.
عبدي اظهار داشت : متأسفانه هر ساله با نزدیک شدن ایام نوروز افرادی غیرمرتبط با مراجع ذیصلاح ضمن ارائه اطلاعات ناصحیح اقدام به ایجاد تشویش اذهان عمومی کرده و در این بین رسانههای جمعی نیز به جای اطلاع رسانی صحیح از طریق مراجع ذیصلاح بهداشتی (سازمان دامپزشکی کشور) و تولیدی (سازمان شیلات ایران) به این امر دامن میزدند و با ذکر آلوده بودن این ماهیان زیبا به بیماریهایی نظیر پسوریازیس، سالمونلا، سل ماهی و ... باعث وارد شدن خسارات متعدد به پرورشدهندگان ماهیان زینتی میشوند.
عبدي ادامه داد: در حالی که براساس اطلاع رسانیهای سازمان دامپزشکی، ماهیان قرمز تولیدی در مراکز تکثیر و پرورش ماهیان زینتی کشور تحت نظارت و پایش مستمر بوده و تاکنون بیماریهای خطرناکی که بتواند از این حیوانات خونسرد به انسان (بعنوان موجود خونگرم) منتقل شود گزارش نشده و در صورت رعایت مسائل بهداشتی در برخورد با این حیوانات مخاطرهای سلامت انسان را تهدید نخواهد کرد.
وي افزود: بیماری پسوریازیس انسانی یک بیماری پوستی خودایمنی مرتبط با سیستم ایمنی بدن بوده که عواملی از قبیل وراثت، روحی مانند استرس، صدمات فیزیکی به پوست، داروها و نور آفتاب باعث تشدید آن می شوند و هیچ ارتباطی با ماهی ندارد. حتی مصرف روغن ماهی بعنوان یکی از راههای کنترل این بیماری شناسایی شده است.
وي تصريح كرد: هیچ بیماری ویروسی قابل انتقال بین ماهیان و انسان بدلیل ماهیت خونسرد بودن ماهیان تا کنون گزارش نشده و در صورت رعایت مسائل بهداشتی مخاطرات ناشی از سایر بیماریهای باکتریایی، انگلی و قارچی نیز از بین رفته یا کاهش می یابد .
عبدي ادامه داد: سازمان دامپزشکی برای حفظ و صیانت از سرمایههای عظیم آبزیان، ارتقای سلامت و بهداشت آنها و مقابله با بیماریهای مشترک انسان و آبزیان دستورالعمل کنترل بهداشتی مراکز تکثیر و پرورش ماهی قرمز را تهیه و به همه استانهای کشور ارسال کرده است.
وي اضافه كرد: بر این اساس کارشناسان دامپزشکی آبزیان استانها از تمامی مراکز تکثیر و پرورش ماهی قرمز در کشور نمونهبرداری ویروسی، باکتریایی، انگلی و قارچی کرده که در صورت ردیابی هرگونه آلودگی بسته به ماهیت بیماری اقدام به قرنطینه، کنترل، پیشگیری، درمان یا معدوم سازی واحدهای آلوده کرده میکند.
وي افزود: همکاری با شهرداریها برای ساماندهی و عرضه ماهی قرمز در میادین میوه و تره بار براساس ضوابط بهداشتی سازمان، افزایش نظارتها بر اماکن عرضه مجاز آبزیان، صدور گواهی بهداشتی و حمل برای مراکز مجاز تکثیر و پرورش ماهی قرمز و آموزش و اطلاع رسانی عمومی از طریق نصب پلاکاردها، تهیه بروشور و صدور اطلاعیههای بهداشتی از دیگر اقدامات سازمان دامپزشکی در این زمینه است.
عبدي افزود : توصیه میشود مردم ماهی قرمز را از مراکز معتبر و تحت نظارت و کنترل شهرداری و دامپزشکی تهیه و از خرید ماهی از فروشندگانی که ماهیها را به صورت متراکم و در محل و در شرایط نامناسب بهداشتی و زیستی (از جمله شرایط نامناسب اکسیژنی و دمایی آب) نگهداری میدارند، خودداری کنند.
مدیر کل دفتر بهداشت و مبارزه با بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی با بیان اینکه ماهی قرمز باید دارای ظاهر و تحرک مناسب و شنای متعادل باشد، تصریح کرد: مردم باید از خرید ماهیان قرمزی که دارای علائم و نشانههایی مانند بالههای تاخورده و جمع شده، لکههای پنبه در اطراف دهان یا سطح بدن، زخم یا لکههای سفید متمایل به خاکستری یا قرمز روی سطح بدن، لبه بالههایی خورده و سائیده شده، چشمهای بیرون زده به صورت یکطرفه یا دوطرفه و پولکهای ریخته هستند، خودداری کنند.
عبدی درباره چگونگی نگهداری از این ماهیان زینتی در ایام نوروز گفت: برای نگهداری طولانی مدت ماهیان قرمز در خانه و سفرههای هفت سین مقدار آب مورد نیاز هر قطعه ماهی حداقل یک لیتر در نظر گرفته شود و آب تنگ ماهیان یک تا دو بار در هفته تعویض و از قراردادن شن و ماسههای رنگی و تیز برای تزئین آکواریومها و تنگهای ماهیان خودداری شود.
وی ادامه داد: استفاده از دستکش به ویژه برای افراد حساس و دارای سوابق آلرژی، شستشوی کامل دستها با آب و صابون بعد از هر بار دست زدن به آب یا ماهیان زینتی، جلوگیری از دست زدن کودکان به ماهیان، آموزش بهداشت فردی به آنها و عدم دستمالی چشم، صورت و دهان بعد از کار با آکواریوم، نگهداری مناسب غذاهای ماهیان آکواریومی در جاهای خنک و تاریک و خشک در ظروف کاملاً در بسته و رعایت تاریخ مصرف برای این مواد غذایی، تغذیه ماهی قرمز با غذاهای کم پروتئین و سرشار از کربوهیدرات از جمله توصیههایی بهداشتی در زمینه چگونگی نگهداری ماهیان قرمز است.
مدیر کل دفتر بهداشت و مبارزه با بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی اظهارکرد: غذای ماهیان بهتر است در سطح آب شناور بماند و غذا دهی بایستی یک یا حداکثر دو بار در روز و به مدت یک تا دو دقیقه مصرف شود.
عبدی با اشاره به رعایت دوره ای حداقل دو هفتهای قرنطینه برای ماهیان جدید در یک آکواریوم جداگانه و جداسازی تمامی موارد اختلال و بیماری از سایر ماهیان طی دوره زمانی برای آنها گفت: در صورت بروز هر نوع علائم و ناراحتی در ماهیان آکواریومی به دامپزشک و در صورت بروز هر نوع علائم و ناراحتیهای پوستی در انسان به پزشک مراجعه شود.
وی افزود: آب مورد استفاده باید بهداشتی باشد و برای استفاده آبهای شرب شبکه آبرسانی شهری باید آن را کلرزدایی کرد یا برای تعادل گازها و خروج کلر قبل از مصرف حداقل به مدت 48 ساعت در ظروفی دهانگشاد نگهداری و ذخیره شود.
مدیر کل دفتر بهداشت و مبارزه با بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی با بیان اینکه باید از قرار دادن آکواریومها یا تنگهای ماهی جلوی نور مستقیم آفتاب، کنار شومینهها یا داخل آشپزخانه خودداری کرد، گفت: در صورت عزیمت به مسافرت یا ترک منزل، ماهیان را دراماکن محصور مجاز مشخص شده برای این منظور رهاسازی کرده و یا آن را به اقوام یا آکواریوم دارها تحویل داد.
انتهای پیام/