به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران شیراز؛مركز آن شهر كوار در 45 كيلومتري جنوب شرقی شيراز واقع شده است. اين شهرستان از شمال با شهرستان شيراز، از شرق با شهرستان سروستان، از جنوب با شهرستان جهرم و از غرب با شهرستان فيروزآباد مرز مشترك دارد.
جاذبه های گردشگری
مشهورترین زیارتگاه کوار، بقعه امام زاده ابوالقاسم از نوادگان امام موسی کاظم (ع) مشهور به شاهزاده ابوالقاسم می باشد که در دامنه کوه مشرف به دشت کوار، در مسیر جاده شیراز به کوار واقع شده است.
کاخ هخامنشین فرمشکان کوار، دلیلی بر قدمت این سرزمین میباشد. بند
بهمن، در دوران ساسانیان بر روی رودخانه قره آغاج” ساخته شده است؛ که شاه
بهمن، پسر اسفندیار کیانی، بندی به این رودبسته و آب را بر تمام دهات این
بلوک، جز ناحیه فرمشکان، سوار کرده است وتا کنون، این بند را بند بهمن،
گفتهاند
آب این رودخانه شیرین و گوارا است؛ قصبه این بلوک را نیز کوار، گویند. ضابطی و کلانتری این بلوک از عهد صفویه تا کنون، در سلسله ملاماندگار کواری بوده است، که پس از وفات ملا ماندگار، به خلف الصدقش، محمد کاظم خان و پس از وفات او پسرش عبدالرضا خان و بعد از او پسرش آقا غلامرضا کواری، شفقت نمودند.
قلعه قلات کوار
قصر قباد (قلعه قلات)، ظاهراً در زمان ساسانیان، مربوط به حاکمی به اسم قباد بوده و در بالای کوه بلند و صعب العبوری در بخش کوار، کیلومتر ۴۰ جاده شیراز به جهرم و نرسیده به اکبرآباد، واقع شده است.
پل دوره ساسانی کوار
این پل، در یک کیلومتری کوار و در مسیر قدیمی شیراز- فیروزآباد، که به کناره خلیج فارس منتهی میشد، روی رودخانه ” قره آقاج ” بنا شده و ظاهراً بنای اولیه آن به دوره ساسانی تعلق دارد، که در دوره های بعد به ویژه دوره صفویه و قاجاریه بازسازی، شده است.
بر روی رودخانه کوار (قره آغاج)، در دوره ساسانیان، پلی زده شده است؛ که شماره ی ثبت تاریخی آن در آثار ملی ایران ۹۴۷ است.
پایه های این پل، در دوره ساسانی ساخته شده و در دوره اسلامی، بازسازی شده است.
باغ آرین کوار
این باغ، در جنوب دهستان فرمشکان و کنار روستای خرمایی کوار، واقع شده است و توسط شادروان جلال آرین، یکی از مالکان فرمشکان، ساخته شده است. باغ آرین، در مجموع ۱۱۰ هکتار بوده و دارای خیابان کشی، جدول بندی و درختان سایه گسترچنر، بید، کاج و سرو، زیبایی
آن را دو صد چندان کرده، به گونه ای هوای محوطه باغ را لطیف کرده، گویی که شمال ایران در اینجا تکرار شده است! طراحی این باغ، به صورت زیبا و بر اساس اصول باغبانی بوده است! و در زمان اجرا، دانشجویان زیادی از سراسر ایران از سبک طراحی آن بازدید علمی، کرده اند.
وجود چشمه های خودجوش از داخل زمین، اهمیت منطقه را دو برابر کرده است. وجود چمن زار زیبا، درختان مورد و همچنین چشمه هایی با آب گوارا، منطقه را به یک تفرجگاه، تبدیل کرده و بیشتر مردم کوار، برای تفریح به این مکان می روند. این برکه در ۲۰ کیلومتری کوار جای گرفته است.
اماکن مذهبی
قدمگاه خضرنبی کوار
در دامنه کوههای اکبرآباد محلی وجود دارد که از قدیم الایام مورد توجه مردم منطقه بوده و به قدمگاه حضرت خضرنبی (ع) مشهور است.
بقعه شاهزاده ابوالقاسم در روستای ولیعصر(عج)
به فاصله حدود ۵۰۰ متری روستای ولیعصر(عج)، که سابقاً مشهور به قلعه فرنگی بوده است، جاده ی آسفالته بقعهی امامزاده شاهزاده ابوالقاسم، از جاده شیراز- کوار، جدا میشود و با طی حدود ۱۳۰۰ متر به آن مکان مقدس میرسد.
بقعه ی سید احمد در روستای فتح آباد
در غرب روستای فتح آباد و با فاصله ی حدود ۱۵۰ متری ساختمانهای این روستا، در ارتفاع ۱۳۸۱ متری از سطح دریا، این امامزاده، قرار دارد.
حضرت سید احمد، بر اساس کتیبه ای که در کنار در ورودی بقعه، روی کاشی نوشته شده، فرزند امام موسی کاظم(ع)، میباشد.
بقعه ی شاه غیب ده شیب
در ارتفاع ۱۵۰۷ متری از سطح دریا و به فاصله یک کیلومتری روستای ده شیب، بقعهی این زیارتگاه، در محوطه پنج هزارمتری، واقع است. ساختمان بقعهی این امامزاده، هشت ضلعی است و یک راهرو دارد. ضریح فلزی ساده کوچکی در بقعه واقع است و گنبد هم ندارد.
بقعه ی امامزاده سید محمد ده شیب
این زیارتگاه، به فاصله ۲۰۰ متری جاده آسفالته، در میان کشتزارها و باغ های ده شیب، و در ارتفاع ۱۴۶۹ متری از سطح دریا، واقع شده است .
دو جوی آب روان، به فاصله پنج شش متری بقعه می گذرد و چند درخت در اطراف آن، وجود دارد که یک درخت سرو، و یک چنار دویست ساله، در میان آن ها، مشاهده میشود.
بقعه ی شاه ولید دشتک
در روستای دشتک، در ارتفاع ۱۴۵۴ متری از سطح دریا، ساختمان نوساز این بقعه، در اندازه ۵/۵ ×۵/۳ متر واقع است و ضریح کوچک فلزی در وسط حرم، قرار دادهاند. در محوطه هزار متری بقعه، آب روان جوی و چندین درخت، قرار دارد.
بقعه ی شاه ابوالخیر (اسحاق) روستای شاه بهرامی
حدود ۵/۲ کیلومتری قهوه خانه شاه بهرامی و در غرب آن، در شیب لب رودخانه، در ارتفاع ۱۴۳۷ متری از سطح دریا و حدود شش متر بالاتر از سطح رودخانه، ساختمان جدیدی در سال ۱۳۸۲ برای این امامزاده، به صورت اتاقی در اندازه ۶×۴ متر ساختند؛ که در آن نه قبری قرار دارد و نه ضریحی در اطراف بقعه، چند سنگ قبر از دوره ی معاصر و نیز قبرستانی در بالا از همان دوره، وجود دارد.
بقعه ی شاه ولید دشتک کوار
این بقعه در روستای دشتک، در ارتفاع ۱۴۵۴ متری از سطح دریا ساختمان نوساز این بقعه در اندازه ۵/۵ ×۵/۳ متر قرار داردو ضریح کوچک فلزی در وسط حرم قرار داده اند. در محوطه هزار متری بقعه، آب روان جوی و چندین درخت قرار دارد. ضمناً در تاریخ نگارش این مطلب، جاده ی آن خاکی است.
بقعه ی امام ضامن روستای بورکی
بقعه این امامزاده، در ارتفاع ۱۴۹۴ متری از سطح دریا و در تنگی بین دو کوه و حدود یک کیلومتری شمال روستای بورکی واقع شده است.
جاذبه های طبیعی
چشمه و آب انبار طبیعی خضر کوار
قبل از زیارتگاه خضر و پایین پلهها، آب انبار طبیعی وجود دارد، که بوسیله مصالح مرمت گردیده و یک شیر خروجی دارد. آب درون آن، همیشه خنک و گوارا و دارای TDS 152 است. (برابر با TDS آب معدنی)این آب، از طریق سرچشمه اصلی و طبیعی آن، که از دل کوه میگذرد تأمین میشود.
غارهای طبیعی کوار
کسانی که علاقه مند به نحوه زندگی غار نشینی، میباشند، میتوانند از این غارها دیدن نمایند. جهت دسترسی به غار اول، تقریباً راحت، غار دوم، نسبتاً سخت (باید راهنما داشته باشید و به خصوص جهت مسیر برگشت) و غار سوم، خیلی سخت است. (فقط با تجهیزات مخصوص صخره نوردی امکان پذیر میباشد.) درون غارها، سکوهایی به صورت کنده کاری روی سنگ و برخی نیز بوسیله مصالح (ساروچ)، تشکیل شدهاست؛ که میتواند یادآور زندگی غارنشینی انسانهای قدیمی (گَبر)، باشد.
تپه گل نرگس کوار