سایت تکثیر حیات وحش بیجار (سایت گوزن زرد ایرانی و آهو) در سال 1386 احداث شده و دارای یک واحد نگهبانی است که توسط محیطبانان به صورت شبانهروزی و با استفاده از دوربین های مداربسته کنترل میشود.
به گزارش فارس؛ گوزن زرد در جنگلهای نواحی گرم خوزستان و جنگلهای بلوط زاگرس زندگی میکند. این گونه نایاب از جزیره اشک دریاچه ارومیه در سال 86 به سایت بیجار انتقال یافت.
شروع جفتگیری این گوزنها اواسط شهریورماه و تولد نوزادان در اواخر بهار است که طول عمر آنها در اسارت به حدود 12 سال میرسد، اما متأسفانه جمعیت این گونه گوزن در ایران در معرض انقراض است.
قوچ و میش ارمنی دو گونه بومی در بیجار
قوچ و میش ارمنی دو گونه بومی در منطقه حفاظت شده بیجار هستند که زیستگاهشان در تپه ماهورها و دامنه کوهستانها است و از علوفهها و بوتهها تغذیه میکنند.
این گوسفندهای وحشی در فصل بهار و تابستان در ارتفاعات بالاتر دیده میشوند و در زمستان و پاییز گله این گوسفندان وحشی به مناطق کمارتفاع و درهها پناه میبرند که این رویه از زندگیشان به گونهای مهاجرت آن هم از مسیرهای سنتی تلقی میشود و جمعیت این گونه کمنظیر نیز در شرایط آسیبپذیر قرار دارد.
در این سایت همچنین آهوی زیبا و نایابی نگهداری و حفاظت میشود که زیستگاه آن اصولا مناطق استپی و نیمهبیابانی است و این گونه جانوری به منظور احیای دشتهای شرقی منطقه حفاظت شده بیجار در سال 1378 از دشت سهرین زنجان به سایت بیجار منتقل شدند.
وجود 45 رأس گوزن زرد ایرانی، آهو، قوچ و میش
رییس اداره محیط زیست شهرستان بیجار از وجود بیش از 45 رأس گوزن زرد ایرانی، آهو، قوچ و میش ارمنی در سایت تکثیر حیات وحش بیجار خبر داد و گفت: قوچ و میش ارمنی بومی این منطقه بوده، اما آهو را به منظور احیای دشتهای شرقی منطقه حفاظت شده بیجار در سال 1378 از دشت سهرین زنجان به سایت بیجار منتقل کردند.
وی با بیان اینکه محیطبانان و خادمان محیط زیست در این سایت به طور مستمر و تمام وقت در حال نگهداری و محافظت از این سرمایههای ملی هستند بیان کرد: محیط زیست شهرستان بیجار با توجه به نبود امکانات کافی و نیروی انسانی و پرسنل کم، تمامی توان خود را راستای حفظ و نگهداری این گونههای نایابت و ارزشمند به کار گرفته است.
مجید پارسافر در ادامه با اشاره به تلفات این گونههای جانوری در زمستان به علت افزایش شدید برودت هوا و کهولت سن تعدادی از گوزن و آهوی غیربومی این منطقه، بیان کرد: مسلما با فراهم آمدن ملزومات این سایت امکان اجرای برنامه و اهداف موردنظر فراهم شده و اکنون وضعیت بسیار مطلوبی در این سایت برقرار بود.
وی با بیان اینکه از زمان ایجاد این سایت در سال 86 و انتقال چند رأس گوزن زرد از جزیره اشک ارومیه به منظور احیای این گونه در حال انقراض و انتقال چند رأس آهو از دشت سهرین زنجان برای تکثیر و رهاسازی در منطقه به محل سایت منتقل شدند گفت: متأسفانه تا کنون هیچگونه حمایت خاصی برای تامین نیازهای اساسی این سایت انجام نشده و امکانات لازم از قبیل آب، برق، جاده و حتی بودجه مورد نیاز برای ایجاد پناهگاه زمستانه و جیره غذایی مورد نیاز این وحوش فراهم نشده است.
رییس اداره محیط زیست بیجار با اشاره به سرمای بیسابقه در بهمن ماه امسال در این منطقه و تلفات 10 رأس آهو و گوزن، بیان کرد: مرگ و میر برای هرگونه موجود زندهای اعم از انسان و حیوانات وجود دارد و برای وحوش موجود در سایت بیجار هم امر غیرمنتظرهای نیست کما اینکه در چند سال گذشته هم مرگ و میر گونههای جانوری این منطقه اتفاق افتاده است.
نبود جاده دسترسی مناسب به سایت تکثیر حیات وحش
پارسافر در ادامه با بیان اینکه جاده دسترسی مناسبی در سایت حیات وحش بیجار وجود ندارد، اظهار کرد: با تزریق اعتبار میتوان این منطقه بکر را به منطقه گردشگری نمونه تبدیل کرد.
وی خواستار رسیدگی مسئولان استانی و شهرستانی در این زمینه شد و گفت: عدم رسیدگی به این مهم دسترسی محیطبانان به منطقه برای حفاظت این سایت را با مشکل مواجه کرده است.
رییس اداره محیط زیست بیجار با بیان اینکه جاده دسترسی به سایت تکثیر حیات وحش بیجار بسیار نامناسب است، گفت: با مناسبسازی جاده دسترسی، علاوه بر حل معضل رفت و آمد محیطبانان در فصول سرد سال، امکان دسترسی آسان برای مردم و علاقهمندان به حیات وحش را فراهم خواهد کرد.
تبدیل منطقه حفاظت شده بیجار به قطب آموزشی و پژوهشی و گردشگری
پارسافر گفت: این منطقه را میتوان به قطب آموزشی و پژوهشی دانشگاههای استان و حتی کشور تبدیل کرد که با بازدید دانشجویان و دانشآموزان در قالب اردوهای تفریحی و آموزشی این مهم میسر میشود.
به گفته وی، در طول سال همواره از دانشگاههای استانها و شهرستانهای همجوار برای تحقیق و بازدید به منطقه حفاظت شده و سایت حیات وحش بیجار میآیند.
گوزن زرد ایرانی را در قاب عکسها مشاهده نکنیم
وی خواستار همکاری و همراهی مردم برای حفظ حیات وحش در سایت بیجار شد و بیان کرد: گونههای نایاب از جمله گوزن زرد ایرانی، قوچ و میش ارمنی و آهو را تنها در قاب عکسها مشاهده نکنیم بلکه با همکاری محیط زیست و محیطبانان در حفظ و نگهداری و جلوگیری از انقراض و آسیب آنها بکوشیم.
پارسافر با تقدیر از همکاری مردم در حفظ حیات وحش و محیط زیست بیجار، افزود: مردم شهرستان بیجار همواره یار و یاور محیطبانان بوده و نهایت همکاری را در بروز تخلفات و مشاهده شکارچیان متخلف و گزارش به اداره محیط زیست و محیطبانان داشتهاند.
این مسئول ابراز امیدواری کرد: هنگام بروز اتفاقات غیرمنتظره مردم و مسئولین پشتیبان و یاور اداره محیط زیست بیجار و محیطبانان این منطقه باشند.
لازم به ذکر است در منطقه حفاظت شده بیجار گونههایی از پرندگان و گیاهان نایاب و با ارزش نیز وجود دارد.