تا به حال دقت کرده‌اید برخی افراد اصلا سرما نمی‌خورند یا هیچ‌گاه آنفلوآنزا سراغ‌شان نمی‌آید، اما برخی هم هستند که تمام فصل سال را با سرماخوردگی دست و پنجه نرم می‌کنند و هرگز از شر آن خلاص نمی‌شوند.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران،  این مساله یک دلیل بسیار ساده دارد و آن هم تفاوت افراد در توان سیستم ایمنی است. مطابق پژوهش‌های علمی، ضعف و قوت سیستم ایمنی بویژه در برابر سرماخوردگی و آنفلوآنزا می‌تواند در عادات و ویژگی‌های فردی خلاصه شود؛ عاداتی مانند مقدار شکری که مصرف می‌کنید یا میزان خشکی بینی شما.

به گزارش مجله پریونشن، شما براحتی می‌توانید با بررسی عوامل و نشانه های زیر میزان ضعف و قوت سیستم ایمنی بدن خود را نسبت به سرماخوردگی و آنفلوآنزا بسنجید و در عین حال بیاموزید چگونه خود را سالم‌تر نگه دارید.

مصرف مایعات کافی

بدن شما به مقادیر زیادی آب نیاز دارد تا بتواند سموم را دفع کند. به همین دلیل پزشکان همیشه هنگامی که سرما می‌خورید، توصیه می‌کنند مایعات فراوان بنوشید و مادران نیز مهربانانه و بی‌وقفه مایعات به خوردتان می‌دهند. درست است که آب، سرآمد همه نوشیدنی‌هاست؛ اما بسیاری از افراد عادت به نوشیدن آب زیاد ندارند و همین مساله مقابله با بیماری را برایشان دشوارتر خواهد کرد. در چنین شرایطی خیلی در بند نوشیدن آب نباشید. هر نوشیدنی سالمی می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی شما کمک کند.

پس تا می‌توانید مایعات بنوشید، و البته چه بهتر که آن نوشیدنی آب باشد. در عین حال، در حالت عادی این که چه مقدار مایعات در روز برای بدن لازم است، از فردی به فرد دیگر تفاوت دارد. یکی از علائم ساده برای تشخیص میزان کافی مصرف مایعات، توجه به رنگ ادرار است. اگر رنگ ادرار زرد بسیار کمرنگ و متمایل به سفید باشد،‌ به احتمال زیاد میزان مصرف مایعات شما مناسب است. البته شما نباید فقط به این علامت دلخوش باشید. اگر احتمال می‌دهید کمتر از میزان لازم مایعات و آب می‌نوشید با پزشک متخصص مشورت کنید.

نوشیدن آب ناسالم

درست است که نوشیدن آب کافی از تضعیف سیستم ایمنی پیشگیری خواهد کرد، اما فقط مقدار آب مهم نیست. آبی که می‌نوشید باید سالم هم باشد. سلامت آب می‌تواند نقش مهمی در ابتلا یا مبتلا نشدن به بیماری‌هایی مانند آنفلوآنزا بازی کند. مثلا حدود 25 میلیون آمریکایی به میزان کافی آب می‌نوشند، اما آرسنیک موجود در این آب بیش از حد مجاز است. آرسنیک ماده‌ای سمی است که در بروز چند نوع سرطان مختلف نقش دارد و سیستم ایمنی را در برابر بیماری آنفلوآنزای خوکی ضعیف می‌کند. هنگامی که محققان دانشکده پزشکی دارتموث ویروس ضعیف شده H1N1 را به بدن دو گروه از موش‌ها تزریق کردند، بسیاری از موش‌های گروهی که به مدت 5 هفته آب آرسنیک‌دار نوشیده بودند نتوانستند در برابر این ویروس دوام آورند. اما موش‌هایی که از این آب مصرف نکرده بودند هرچند به آنفلوآنزا مبتلا شدند اما در پایان کاملا بهبود یافتند. به همین دلیل این محققان توصیه می‌کنند اگر شما
از آن دسته افرادی هستید که آب فراوان می‌نوشند، حتما حواستان به کیفیت آب مصرفی باشد.

کیلو‌گرم‌های اضافی

شما می‌دانید اضافه وزن و چاقی برای قلب، مغز و سایر اعضا و جوارح بدن مضر است. همین قاعده درخصوص سیستم ایمنی نیز صدق می‌کند. در واقع مطابق پژوهش‌های به عمل آمده، افرادی که در برابر آنفلوآنزای خوکی کمترین مقاومت را دارند و شدت این بیماری در آنها در بیشترین حد خود قرار دارد، در یک ویژگی مشترکند: شاخص توده بدنی (BMI) این افراد بالاتر از 40 است، به عبارت دیگر در گروه چاقی مفرط قرار می‌گیرند. وزن اضافه می‌تواند سبب به هم خوردن توازن هورمونی و التهاب شود و به این ترتیب تضعیف سیستم ایمنی در مبارزه با عفونت را در پی خواهد داشت.

خشکی مخاط بینی

برخی افراد به رغم این‌که سرما نخورده‌اند و هیچ نوع بیماری دیگری هم ندارند،‌ مدام بینی‌شان ترشح می‌کند و مدام فس‌فس می‌کنند و این مساله آزارشان می‌دهد. اما ترشح زیاد بینی به‌رغم همه دردسرهایش همیشه هم بد نیست و به همان اندازه که دردسر دارد سپر دفاعی مناسبی در برابر سرماخوردگی و آنفلوآنزا به‌شمار می‌رود. آب‌ریزش دائم بینی باعث می‌شود شما همیشه از نظر دیگران سرماخورده به نظر بیایید و به همین دلیل شاید بسیاری اوقات در جمع خجالت بکشید،‌ اما بد نیست بدانید همین اسباب شرمندگی در واقع تله‌ای است که ویروس‌های مخاط را گرفتار و آنها را با خود از بدن خارج می‌کند.

اگر خشکی بینی شما مقطعی است،‌ بینی خود را با استفاده مکرر از سرم‌های نمکی آماده یا خانگی مرطوب نگه‌دارید.

یک دستگاه بخور که بتواند فضای سکونت شما را به اندازه کافی مرطوب کند نیز کمک شایانی به رفع مشکل خواهد کرد. اما اگر خشکی بینی شما یک عارضه مزمن است،‌ آن را جدی بگیرید و حتما به پزشک مراجعه کنید.

استرس دائم

این اصلا تصادفی نیست که شما پس از یک دوره کاری بسیار پرفشار واسترس ز​ا، مستعد ابتلا به سرماخوردگی خواهید بود.

مطابق گزارشی از انجمن روان‌شناسی آمریکا،‌ استرس طولانی‌مدت سیستم ایمنی را ضعیف می‌کند. دکتر فیلیپ تیرنو،‌ مدیر ایمنی‌شناسی و میکروب‌شناسی بالینی دانشگاه نیویورک به پریونشن گفته است: «اگر شما هنگام ابتلا به آنفلوآنزا گرفتار استرس شوید، ممکن است حالتان بدتر شود.» پس اگر استرس شدید دارید، حتما فکری به حال آن کنید و هرگز استرس را به حال خودش رها نکنید.

سرماخوردگی پی​در​پی

اگر سرماخوردگی دست از سرتان برنمی‌دارد، مطمئن باشید سیستم ایمنی شما سرعت عمل مناسبی در مقابله با ویروس‌های سرماخوردگی و آنفلوآنزا ندارد. میانگین دفعاتی که یک فرد بزرگسال به طور طبیعی به سرماخوردگی مبتلا می‌شود یک تا سه بار در طول فصل سرماست که هر نوبت بین سه تا چهار روز طول خواهد کشید.

اگر شما بیش از این سرما می‌خورید، احتمالا مقاومت بدن یا به‌عبارت بهتر عملکرد سیستم ایمنی‌تان ضعیف است. استراحت بیشتر، ورزش منظم و تغییر برنامه غذایی و روی آوردن به غذاهای گیاهی سالم می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. در میان خوراکی‌ها، ماست، سوپ جو،‌ سیر، سوپ مرغ، چای،‌ گوشت‌قرمز و سیب‌زمینی شیرین از غذاهایی هستند که به سیستم ایمنی شما در برابر حمله آنفلوآنزا کمک فراوانی خواهند کرد.

مصرف بیش از حد قند و شیرینی

مصرف بیش از حد قند و شکر، نه‌تنها سبب اضافه وزن خواهد شد بلکه طبق مطالعه‌ای که در نشریه آمریکایی Clinical Nutrition منتشر شده، می‌تواند بر عملکرد سیستم ایمنی بدن شما نیز موثر باشد. بنا به نتایج این مطالعه، خوردن 100 گرم شکر (برای نمونه سه قوطی نوشابه صنعتی) توان گلبول‌های سفید خون را در مقابله و از بین بردن باکتری‌ها تا پنج ساعت پس از مصرف بشدت کاهش می‌دهد. طبیعی است اگر از عشاق شیرینی، قند و شکر هستید، برای تقویت سلامت خود لازم است تا می‌توانید از خوردن آنها پرهیز کنید.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار