به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران شیراز؛ سازنده عمارت باغ، میرزا علی محمدخان قوام الملک دوم است که در سال ۱۲۸۴ ه.ق. آن را احداث کرد. این باغ در یکی از مناطق اعیاننشین شیراز جای دارد و مجموعه در سال ۱۸۶۳ میلادی ساخته شد و این مجموعه شامل یک کاخ سلطنتی، موزه سلاحهای قدیمی و یک باغ ایرانی است.
باغ یا عمارت عفیف آباد شیراز با وسعتی حدود ۱۲۷۰۰۰ متر مربع است.در زمان قاجاریه، میرزا علی خان قوام الملک این باغ را خریداری و اقدام به نوسازی باغ و درختان کرد و عمارتی زیبا و آراسته در آن بنا کرد. قوام دوم قناتی در نزدیکی باغ را برای آبیاری آن خریداری کرد. در اواخر دوران قاجار این باغ به دست عفیفه خانم، خواهر زاده بانی باغ میرسد.
سر در باغ دارای چهار ستون گچی ساده است و سرستونهای آنها با الگو گرفتن از سرستونهای تخت جمشید طراحی شده است. در پیشانی سردر نگاره دو شیر دیده میشود به گونهای که گویی در را در میان پنجههای خود گرفتهاند. پس از گذر از در، دالانی که آن را به فضای اصلی باغ پیوند میدهد. در سوی دیگر در و بر پیشانی دهلیز آیین تاجگذاری یکی از پادشاهان ساسانی به چشم میخورد.
ساختمان کاخ دارای دو طبقه است که در آن نزدیک به ۳۰ اتاق تالار وجود دارد. در شمال و جنوب تالار دو بخاری از سنگ مرمر تراشیده شده است. طبقه پایین موزه نظامی شده است و در آن آبنمای زیبایی ساخته شده و سوی خاوری آن با پنجرههای رنگین ساخته شده است، این طبقه با سه پلکان به طبقه دوم راه مییابد. طبقه دوم راهروی بلندی دارد که در دو سوی آن اتاقهای تو در تو جای داردو در مرکز این طبقه تالاری بزرگ و باشکوه وجود دارد. سقف تالار چوبی است و به به نقشهای گل و بوته ، شکارگاه و بزم و شادی آراسته شده است. دورادور دیوارها گچبری و مقرنسکاری شده و درها و پنجرهها از شیشههای ساخته شدهاند،در این طبقه "موزه ی عبرت" قرار دارد که دربردارنده اتاقهای همایش، رختکن، نشیمن، مطالعه، پذیرایی و قمارخانه است.]
در اصلی ساختمان در سمت شمال است که از مسیر پلکان سنگی به تالارسرپوشیده میرسدو نمای شرقی عمارت دربرگیرنده ایوانی بزرگ و زیباست که در تمام طول بنا کشیده شده است، نمای غربی آن بسیار ساده است و ایوان جنوبی نیز از دید آذینبندیها همانند ایوان شمالی است، در جلو ایوان بزرگ عمارت چهار ستون بلند ساخته شده است و سقف آن با قطعات چوبی پوشیده شده است. سر ستونهای ایوان با الهام از نقشهای تخت جمشید گچ بری شده است. همچنین در جلوی ساختمان نیز استخر بزرگی وجود دارد که راه اصلی باغ از جلو آن آغازمی شود.
معماری این باغ آمیزهای از ویژگی معماری دوران هخامنشی، ساسانی و قاجاریه است.
از سلاحهای با ارزش در این موزه می توان به تفنگهای شخصی فتحعلیشاه، ناصر الدین شاه، مظفرالدین شاه، رضا شاه، محمد رضا شاه و همچنین اسلحههای رزمندگان نهضت جنگل و مسلسل آب انباری رئیس علی دلواری اشاره کرد.
قهوه خانه سنتی و حمام خزینه ای ساختمان قهوه خانه به شیوه معماری ایرانی ساخته شدهاست. دیوارهای قهوهخانه با آجر ساخته شده در میانه قهوهخانه حوض کوچکی وجود داردو این قهوه خانه دارای شش حجره میباشد که آراسته به نقوش شاهنامه فردوسی میباشد ،از آن میان این نقاشیها میتوان "داستان ضحاک و کاوه آهنگر"، "داستان زال و سیمرغ"، "نبرد رستم و سهراب"، "نبرد تهمتن و دیو سفید" و "نبرد رستم و اسفندیار" را نام برد.
حمام کهن باغ در پشتبام دارای مناره و قبه است ودر دیوارهای این حمام نقشهای برجسته ای به چشم میخورد، که از آن میان میتوان به "فرهاد در کوه بیستون"، "دیدار مردم با خسرو پرویز ساسانی"، "صحنه ی ورودی یوسف به جمع زنان مصری" اشاره کرد.
این باغ در خیابان عفیف آباد شیراز قرار دارد و یکی از بزرگترین موزههای سلاح خاور میانه در آن وجود دارد .
انتهای پیام/