این بنا در کوچه معروف به جاجرمی ها در سال 1325 هجری قمری توسط استاد غلامرضا یزدی با معماری ایرانی-اسلامی در خیابان طالقانی شرقی ساخته شد.


به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران بجنورد، از ویژگی های معماری، ساخت آن در دو طبقه با رعایت قزینه سازی که ضلع جنوبی در اثر شرایط نامساعد رطوبت زیاد تخریب گشته. اتاقهای متعدد، درب چوبی، سقف با ضربی آجر در طبقه همکف و طبقه اول چوبی با درگاههای قوسی ساخته شده است.

مصالح به کار رفته: آجر- گچ- چوب و خشت و آهک / سر در آن مقرنس کاری و در داخل ایوان و بالای درب های ورودی طبقه اول اشعار و عبارات بسیار زیادی به خط نستعلیق بر روی گچ حکاکی شده . در هر اتاق یک شومینه و طاق نماهای طلایی همراه با گچبری به چشم می خورد.

طرح کلی پلان بنا مربع شکل است و در ضلع شرقی و غربی از دو طبقه تشکیل شده که در مجموع حدود 600 متر مربع مساحت دارد. ورودی حسینیه از طریق یک هشتی به حیاط مرکزی متصل شده که با دو رشته پلکان در گوشه های شمال شرقی جنوب غربی به مهتابی های طبقه فوقانی راه می یابد. سقف هشتي بنا در قسمت ورودي و تمام حجره های طبقه پایین با قوس كليل پوشش يافته و طبقه بالا به صورت تیرپوش است. بخش¬هاي مختلف بنا با آرايه هاي معماري از قبيل آجركاري، گچبري، مقرنس¬كاري و كتيبه¬هايی تزئين شده است. قسمت بالایی دیوار ايوان شرقی یک افریز تزیینی با کتیبه به خط نستعلیق دارد که در آن گزیده ای از ترکیب بند مشهور محتشم کاشانی در مرثیه شهدای کربلا (باز این چه شورش است) گچبری شده است. این اشعار متناسب کاربری اصلی این بنا به عنوان حسینیه و محل عزاداری سوگواران سید الشهدا (ع) است.

بنای اولیه حسینیه به استناد قول مالک (مرحوم حاج علي اکبر جاجرمي) در ابتدا کاربری مسکونی داشته و بعدها وقف حسینیه شده و هر ساله ماه صفر در آن عزاداري مي شود.

به هر حال پس از آسیب دیدن و متروک شده بنا در دهه های بعد خانوادۀ واقف آنرا به شرط حفظ و احیا و رعايت مفاد وقفنامه در اختیار اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی قرار داده اند.

میراث فرهنگی خراسان شمالی بعد از مرمت این بنا را به خانه صنایع دستی و نمایشگاه صنایع دستی مختص خراسان شمالی برای علاقع مندان و باز دید کنندگان اختصاص داده است./س

برچسب ها: گردش ، مسافر ، حسینیه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.