بعد از مهریه، مهمترین موضوعی که در روابط مالی زن و شوهر اهمیت پیدا می‌کند، نفقه است. مباحث اقتصادی در خانواده‌هایی که جانب اخلاق را رعایت می‌کنند، یک موضوع جانبی است اما در برخی خانواده‌ها که مرد تکالیف اخلاقی و قانونی خود را رعایت نمی‌کند،

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، ممکن است، موضوع نفقه آخرین امید زن برای گذران زندگی خود و فرزندانش باشد. به هر حال نفقه حق زن و تکلیف مرد است. در ادامه با کارشناسان حقوقی به بررسی بیشتر این موضوع پرداخته‌ایم.

  نحوه تعیین میزان نفقه

نفقه عبارت است از تامین هزینه زندگی زن که شامل خانه، اثاثیه منزل، غذا، لباس، دارو و درمان می‌شود. پرداخت نفقه از زمان عقد دایم بر عهده زوج است.

یک کارشناس حقوقی در خصوص چگونگی نحوه محاسبه نفقه می‌گوید: نفقه باتوجه به شئون خانوادگی زن، عرف و عادت ساکنان هر منطقه و وضع مالی مرد تعیین می‌شود اما اگر زوجین در مورد میزان نفقه دچار اختلاف شوند، دادگاه آن را تعیین می‌کند.

سعیدرضا طالبی با اشاره به شرایط پرداخت نفقه می‌گوید: نفقه مخصوص ازدواج دایم است و به ‌محض اینکه عقد ازدواج صورت گرفت شوهر مکلف به پرداخت نفقه است. وی تاکید می‌کند: البته علاوه بر عقد دایم، شرط دیگری هم برای پرداخت نفقه وجود دارد و آن تمکین زن، از همسر خود است. ماده 1108 قانون مدنی در این خصوص می‌گوید: اگر زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند، مستحق نفقه نخواهد بود.
 
 ترک منزل

این کارشناس حقوقی در ادامه بیان شرایط پرداخت نفقه به عدم ترک منزل از سوی زن اشاره می‌کند و می‌گوید: زن باید در منزلی که شوهر فراهم کرده است، سکونت کند. زوج هم وظیفه دارد که در حد توان خود منزلی مستقل و متناسب با شئون زوجه فراهم کند. اگر این شرایط فراهم بود ولی زن منزل شوهر خود را ترک کرد، نمی‌تواند مطالبه نفقه کند.  طالبی می‌افزاید: البته یک استثنا در این خصوص وجود دارد. در واقع اگر این منزل از جنبه شئون اجتماعی مطابق حال زن باشد ولی بسر بردن در آن منزل احتمال ضرر و زیان شرافتی یا بدنی (آزار و اذیت) برای زوجه به‌وجود آورد، خروج او از منزل «نشوز» و نافرمانی محسوب نمی‌شود و نفقه تا زمان برطرف شدن مشکل به وی تعلق خواهد گرفت.

وی با بیان اینکه ماده 1114 قانون مدنی در خصوص تعیین مسکن زن و شوهر از اهمیت زیادی برخوردار است، می‌گوید: طبق این ماده، زن باید در منزلی که شوهر تعیین می‌کند سکنی کند مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شود.

 ماده 1115 قانون مدنی هم تاکید می‌کند: اگر بودن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد، زن می‌تواند مسکن جداگانه تعیین کند و در صورت ثابت شدن احتمال ضرر مزبور، دادگاه حکم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد و تا زمانی که زن در بازگشتن به منزل مشترک، معذور است نفقه بر عهده شوهر خواهد بود.
 
 نتیجه عدم پرداخت نفقه

یک وکیل دادگستری در بیان نتیجه عدم‌ پرداخت نفقه می‌گوید: در مقابل ترک وظیفه پرداخت نفقه از سوی شوهر، زن می‌تواند دو اقدام انجام دهد: شکایت خود را به دادگاه کیفری تقدیم کند یا دادخواست خود را به دادگاه حقوقی ارائه دهد.

 ندا موسوی درباره نحوه شکایت کیفری می‌گوید: نفقه مربوط به زمان حال از طریق کیفری قابل مطالبه و نفقه مربوط به گذشته با ارائه دادخواست حقوقی قابل پرداخت است یعنی اگر مردی در طول پنج سال ازدواج خود به هیچ‌ وجه نفقه پرداخت نکرده باشد، زن می‌تواند شکایت کیفری تقدیم دادگاه کند و نفقه حال حاضر خود را بگیرد اما برای پنج‌سال گذشته که مرد نفقه پرداخت نکرده است، باید به دادگاه حقوقی مراجعه و دادخواست تقدیم کند.
 
 مجازات مردی که نفقه نمی‌دهد

این وکیل دادگستری در پاسخ به این سوال که قانون چه ضمانت‌اجرایی برای عدم پرداخت نفقه پیش‌بینی کرده است، می‌گوید: ماده 642 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 بخش تعزیرات در این خصوص مقرر کرده است که هر کس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین ندهد یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب‌النفقه امتناع نماید دادگاه او را از سه ماه و یک‌روز تا پنج ماه حبس محکوم می‌کند.

معمولا مردم وقتی متن این ماده از قانون مجازات را می‌خوانند این سوال برای آنها پیش می‌آید که چرا قانونگذار تاکید کرده است سه ماه و یک‌روز؟ مگر یک‌روز چه اهمیتی دارد؟ این وکیل دادگستری در پاسخ می‌گوید: در ابتدا باید گفت فرضی که همیشه وجود دارد این است که قانونگذار کار عبث و بیهوده نمی‌کند بنابراین حتما دلیلی برای این کار وجود داشته است. یکی از دلایلی که می‌توان برای آن ذکر کرد این است که حبس 90 روز و کمتر حتما به جزای نقدی تبدیل می‌شود؛ بنابراین وقتی مجازات جرمی سه ماه و یک‌روز حبس تعیین می‌شود به این معنی است که در صورتی که حکم به زندان صادر شود در هر حال قابل تبدیل به جریمه نقدی نخواهد بود.

موسوی با بیان اینکه ترک نفقه، از جمله جرایم مستمر به‌شمار می‌رود، توضیح می‌دهد: جرم مستمر، جرمی است که در صورت عدم پرداخت به دفعات قابل شکایت کیفری است. مثلا اگر نفقه مرداد ماه پس از شکایت کیفری از شوهر گرفته شد ولی او از پرداخت نفقه ماه بعد خودداری کرد، زن می‌تواند دوباره شکایت ترک انفاق مطرح کند. به همین لحاظ بزه ترک انفاق جرم مستمر محسوب می‌شود.
 
 دادخواست حقوقی مطالبه نفقه

چنانچه زنی بخواهد نفقه ایام گذشته خود را طلب کند فقط با ارائه دادخواست حقوقی می‌تواند به خواسته خود برسد. این وکیل دادگستری در خصوص نحوه ارائه دادخواست حقوقی می‌گوید: زوجه پس از خرید دو نسخه دادخواست باید خواسته خود را در آنها قید کند و چون دعوای نفقه مالی است به میزان مبلغ مورد مطالبه تمبر الصاق و آن را به دادگاه خانواده تقدیم کند. البته زوجه می‌تواند در دادخواست خود هزینه دادرسی را نیز مطالبه کند. در صورت ناتوانی مرد از پرداخت نفقه یا اینکه به هیچ طریق نتوان مرد را مجبور به پرداخت نفقه کرد و مالی هم از او به‌دست نیاید که از آن محل نفقه زن پرداخت شود، زن می‌تواند دادخواست طلاق تنظیم کند.

 موسوی در ادامه متذکر می‌شود: در مدت میان عقد و انجام ازدواج نفقه‌ای به زن تعلق نمی‌گیرد مگر اینکه زن برای شروع به زندگی اعلام آمادگی کرده باشد ولی مرد از بردن همسرش خودداری کند که در این صورت زن مستحق دریافت نفقه خواهد بود. در این صورت زوجه باید بتواند ادعای خود را ثابت کند یعنی یا باید به نزدیکترین مجتمع قضایی محل سکونت خود مراجعه کند و سه برگ اظهارنامه دریافت و آمادگی خود را اعلام کند یا اینکه چند نفر را به شهادت بگیرد و استشهادیه‌ای تنظیم کند. وی با بیان اینکه به زنی که بعد از عقد شروع به زندگی زناشویی و رفتن به خانه شوهر را منوط به پرداخت مهریه کند، نفقه تعلق می‌گیرد و مرد مکلف است نفقه وی را بپردازد.

این کارشناس حقوقی می‌افزاید: بر اساس ماده 1085 قانون مدنی زن می‌تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط به اینکه مهر او «حال» باشد و این امتناع، حق نفقه را ساقط نخواهد کرد.
 
 نحوه پرداخت نفقه پس از طلاق

این وکیل دادگستری می‌گوید: در طلاق رجعی در زمان عده (سه ماه و ده روز پس از ثبت طلاق) مرد باید به همسرش نفقه بپردازد مگر اینکه طلاق به دلیل عدم تمکین و اطاعت نکردن زوجه صادر شده باشد. موسوی ادامه می دهد: در طلاق بائن و در فسخ نکاح نیز نفقه‌ای به زن پرداخت نمی‌شود.

ماده 1119 قانون مدنی در این خصوص می‌گوید: نفقه زن در طلاق رجعیه در زمان عده بر عهده شوهر است مگر اینکه طلاق در حال نشوز واقع شده باشد. ولی اگر عده به دلیل فسخ نکاح یا طلاق بائن باشد زن حق نفقه ندارد مگر در صورت حمل از شوهر خود که در این ‌صورت تا زمان وضع حمل حق نفقه خواهد داشت.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۶ ۱۵ بهمن ۱۳۹۹
لطفا یه گزارش از مشکلاتی که اورژانس های اجتماعی بوجود میآورند تهیه کنید .بهتره واقع بین باشیم به این قضیه تئوری و ارمانی نکاه نکنیم.زن وشوهری که کارشان به دادگاه میرسه یعنی به اخره خط رسیدن .مرد دست به دامن هر توهین و دروغ و اذیت و ازاری میشود تا زن را از حقش دور کند و زن هم حز تحمل این ازار های و صبر کردن روال های قانونی طاقت فرسا چاره ای ندارد.در جلسات حضوری هم زن اصولا یک کتک مفصل و توهین های درست و حسابی نصببش میشود .خب در این بحران ها واقعا اورژانس اجتماعی وسط یک دعوایی که از یک سال بیشتر طول کشیده و کلی توهین و تهمت زوجین به هم روا داشتن چه میخواهد ؟جز اینکه روال طلاق و جدایی را زجر اور تر کند با رو در رو کردن زوجن باهم؟ خود من در کیلینیک هدایت شرق نیشابور توسط کارشناس مذهبی اقای لطفی مورد توهین لفظی قرار گرفتم به خاطر ۱۰۰ هزار تومن که از همسرم رشوه گرفته بود .خب من این اتفاقو چه طور بایدثابت کنم؟این مشاور جز اینکه من رو از گرفتن حقوق مادیم منصرف کنه چه کاری کرده؟ یا در بهترین حالت مردی که در دادگاه به سمت همسرش هجوم میبرد و کتک کاری میکند در یک جلسه مشاوره که اصولا هر کس برای حفظ مصونیت خود کنار می ایستد و نگاه میکند بیکار مینشیند؟حتما میگویید بگو مهرم حلال جونم ازاد . با مردی که خیال ازدواج مجدد دارد و میخواهد تمام تاوان ابروریزی طلاق را زن سابق بپردازد تا پیش همسر دوم سر بلند باشد باید چه کرد ؟ با مردی که حز بخشش مهریه زن و بی ابرویی او باج هم نیخواهد باید چه کرد ؟ نگویید نمیشود این بخشی از زندگی من بود و متاسفانه امثال خودم را هم زیاد دیدم اللخصوص در نیشابور که بین مردان دو زنه بودن و این رفتار ها رواج دارد .واقعا باید چکار کرد؟ حقوق و حرمت زن چه میشود ؟
Iran (Islamic Republic of)
Nari
۰۰:۴۱ ۱۰ دی ۱۳۹۹
همسرم منو دیگه نمیخاد همش توخونه اذیتم میکرد و منو فرستاد خونه پدرم و پیامک های از درخواست این که برم طلاق بگیرم و دیگه نمیخادتم از اون دارم می خوام بدونم نفقه بهم تعلق میگیره یا نه
Iran (Islamic Republic of)
حمیده
۱۶:۲۴ ۰۷ تير ۱۳۹۸
باسلام من خونه شوهرم زندگی میکنم خرج خونه راکم وزیاد میاره ولی پولی برای من خرج نمیکنه اگر مریض باشم یا لباسی لازم داشته باشم بیخیاله الانم رفته دادخواست طلاق داده منم موندم چیکار کنم اگر امکانش هست منم راهنمایی کنید سپاسگزارم
Iran (Islamic Republic of)
مهاجر
۱۱:۲۸ ۱۱ دی ۱۳۹۷
خوش به حال خارجی ها که فقط به عشق و علاقه در ازدواج اهمیت میدن و بعد از ازدواج نصف اموال مرد به زن میرسد..
زن ایرانی همیشه در حقش ظلم و اجحاف شده و نمی تواند حقش را از مرد پس بگیرد.. متاسفم
Iran (Islamic Republic of)
مجتبی
۲۰:۵۳ ۰۸ دی ۱۳۹۷
سلام..چهارسال ازهمسرم جدا شدم یک دختر دارم که نزد اوست چون وضع خوبی نداشتم و ندارم ۲سال پیش خانوم قبلیم شکایت کرد بابت نفقه بچه که رای دادگاه ۱۲۰۰ پیش ماهی سیصد تومان که ندارم بدم که الان حکم جلب من را گرفته..می خواستم بدونم اگر زندان برم چند وقت نگه میدارم وکی آزاد میکنن وایا هرروز زندان از پول اصلی کم میشود.ممنون اگر جواب بدین.
Iran (Islamic Republic of)
شریف
۰۲:۱۹ ۳۰ مهر ۱۳۹۷
سلام من توی مشاوره حقوقی دینا خونده بودم نفقه رو در صورت تمکین میدن دیگه درسته؟خانومی که قهر کرده رفته خونه باباش عملا بهش نفقه تعلق نمیگیره درسته؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۹ ۳۰ مرداد ۱۳۹۷
بله ميتونيد نفقه سال هاي قبل رو هم دريافت كنيد همين جداگانه و هم در حين پرونده طلاق
Iran (Islamic Republic of)
ارس
۰۴:۴۵ ۱۱ تير ۱۳۹۷
خانوم ۹ ماه خانه ترک کرده بعد رفته درخواست نفقه کرده من تمکین زدم اما روز دادگاه حاضر نشدم تمام پیامک های داشتیم خودش تو پیامک گفته هر وقت دلم بخواد میام خونه هر وقت تمام نمیام بعد بهش گفتم بیا خونه گفت نمیام آیا با این همه پیامک ثابت میشه خودش رفته خواستم بدونم نفقه تعلق میگیره یا نه
Oman
ناشناس
۰۲:۵۲ ۰۷ خرداد ۱۳۹۷
ما كه خرج شوهرمون را هم مي داديم ولي خیلی اذیت میکرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۴ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
خیلی عالی بود تشکر
Iran (Islamic Republic of)
بیژن
۰۰:۳۷ ۰۵ آبان ۱۳۹۶
سلام.یه سوال داشتم.میخواستم ببینم چجوری میشه دادن نفقه به زن رو ثابت کرد.
Iran (Islamic Republic of)
کفایت
۱۵:۲۰ ۲۹ مرداد ۱۳۹۶
باسلام
شوهرم درسال92مراازخانه بیرون کرد دراین مدت 2بارشوهرم برای فراراز نفقه شکایت تمکین کرد که من دراین 2بارباحکم قضایی راهی منزل شدم ولی خانه ایی در کارنبود وهمش دروغ بود،درسال95برج9یعنی تقریبا بعد سه سال ازطریق بزرگان فامیل من برگشتم سر خانه شوهرم البته درخانه مادرشوهرم اما دوباره بعد از7ماه بین ما اختلاف شدودر سال96برج 4دوباره ازخانه بیرونم کرد الان درخواست طلاق داده میخواستم اینرا سوال کنم که ایا دراین سالها یعنی سنوات قبل از برگشتنم به خانه مادر شوهرم به من نفقه تعلق میگیرد چون در سنوات قبل خودم باحکم قضایی تمکین کردم وخانه ای درکار نبود، یااززمان درخواست طلاقش نفقه محاسبه میشود؟(البته این رابگویم من یک هفته قبل ازطلاقمون برگشتم یعنی همون موقعی که برگشتم درخواست طلاقش پس گرفت پرونده تا نظریه کارشناسی نفقه واجرت المثل رفت وتایید شدهمه بهم میگن باحیله برگردوندت که نفقه سالهای گذشتت ساقط بشه آیا این درست است؟)درضمن اگر نفقه قابل مطالبه هست خودم باید شکایت کنم یا ازطریق همان پرونده طلاق به درخواست زوج قابل مطالبه هست؟
ببخشید خیلی طولانی شد.
آخرین اخبار