به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،هادی محمدی کارشناس مسائل راهبردی و بینالمللی اظهار داشت: در طی ماههای اخیر که ارتش سوریه و نیروهای جیش الوطنی سوریه توانسته اند مناطق زیادی را آزاد کرده و شکستهای زیادی را به گروههای افراطی و تروریستی موجود در سوریه تحمیل کنند موج بازگشت این گروهها به مناطق خودشان آغاز شده است.
* شمال آفریقا نخستین مأمن تروریستها و گروههای افراطی شکست خورده
وی ادامه داد: این موج تقریبا در مناطق شمال آفریقا و سپس کشورهای اروپایی و آمریکا زودتر از سایر نقاط به چشم خورد به نحوی که تعداد زیادی از این افراد به تونس، لیبی و مراکش باز گشت کردند و سپس به کشورهای اروپایی به آلمان، انگلستان و فرانسه برگشتند.
این کارشناس بین الملل افزود: در حال حاضر صحبت از بازگشت تعداد قابل توجهی از تروریستهای با انگیزه به کشورهای شورای همکاری خلیج فارس است، در این راستا اخیرا یکی از نمایندگان مجلس کویت هم به آن اشاره کرده است.
*خواب راحت بر سیاستمداران حامی القاعده حرام شد
وی گفت: نکته قابل توجه این است که کشورهای عضو این شورا مثل کویت، بحرین، عربستان و امارات نقش بسیار فعالی را به طور رسمی و غیر رسمی یا مستقیم و غیرمستقیم در حوادث خونباری که در سوریه رخ داده است بر عهده دارند. مثلا در کویت شخصیتهای سیاسی، افراد ثروتمند و شیوخ وهابی جایگاه اول را در کنار استخبارات امارات و شخصیتهای متمول اماراتی در حمایت از گروههای القاعدهای مثل النصره به خود اختصاص میدهند.
محمدی ادامه داد: استخبارات عربستان و شخصیتهای متمول و شیوخ وهابی عربستان نقش برجستهای در فعال سازی و صدور فتوا و ارسال پول و سلاح برای طیف وسیعی از گروههای تروریستی القاعدهای مثل النصره، داعش ، جبهه الاسلامیه، جیش الاسلام و امثالهم توسط عربستان به خود اختصاص میدهند.
* کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، دستی بالای دست ترکیه و قطر
وی ادامه داد: برخی دیگر از گروهها در سوریه توسط گروههای اخوانی، ترکیه و قطر مورد حمایت هستند که طی حداقل دو سال مسئولیت تمام اعمال خوشونت بار، جنایتکارانه و افراطی به عهده ترکیه و قطر بوده اما در یکسال گذشته نقش کشورهای حوزه همکاری خلیج فارس و عربستان بسیار برجسته است.
* امیر کویت هدف انتقامجویی گروههای افراطی و تروریستی
این کارشناس بینالملل و راهبردی خاطرنشان کرد: گروههای تروریستی به دلیل رویدادهایی که بوی خیانت از طرف این کشورها علیه این گروهها استشمام میشود با انگیزه انتقام به این کشورها برمیگردند و ممکن است دست به اقدامات ویژهای علیه این کشورها بزنند برای مثال در کویت، بسیار احتمال میرود که این گروهها برای انتقام از امیر کویت که در واقع موافق این گروههای القاعدهای نیست، دست به اقدامات تروریستی یا خسارتی بزنند.
وی با بیان اینکه «در امارات جریانهای افراطی وابسته به اخوان یا جریانهای سلفی که از کشورهای شمال آفریقا در جنگ سوریه حضور داشتند ممکن است علیه مقامات یا موسسات رسمی امارات دست به اقدامات خشونت آمیز بزنند»، تصریح کرد: این مسئله شامل عربستان، قطر و بحرین هم میشود. مثلا در عربستان گروههای تروریستی مثل داعش (که امروز توسط سعودیها با خیانت روبرو شدهاند و سعودیها حمایت خود را از گروه داعش قطع کرده تا گروههای دیگر را برجسته کرده و در صحنه سوریه فعال کنند) ، احساس خیانت از طرف مقامات سعودی را دارند که به شکل بدیهی ممکن است دست به اقدامات تلافی جویانه علیه مقامات و موسسات و جامعه سعودی بزنند.
* تهدید کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با موج تروریسم خودساخته
وی ادامه داد: مقامات سعودی اخیرا قانونی را وضع کردند که کسانی که تبعه سعودی هستند اگر در جنگی خارج از عربستان سعودی فعال شوند مجرم شناخته میشوند. از این جهت این کشور با پیشدستی در این زمینه در تلاش است که این افراد خطر آفرین برای امنیت کشور را تحت عنوان مجرم و جنایتکار جنگی معرفی کند و به شرط اینکه آنها در چارچوب قوانین و خواسته های دولت سعودی رفتار کنند، بخشیده شوند. لذا میشود انتظار داشت که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با موج جدیدی از تروریسم خودساخته روبرو شوند که جمهوری اسلامی ایران نسبت به این بیثباتی و شرایط نا امنی گسترده احساس نگرانی میکند زیرا ممکن است این رویدادها مستقیم یا غیر مستقیم حوزه منافع ایران را تحت تاثیر قرار دهد.
* حوادث بیروت نقشه عربستان سعودی بود
کاشناس مسائل بینالملل در ادامه سخنان خود گفت: طی چند روز گذشته تعدادی انفجار، اقدامات انتحاری و تروریستی علیه مراکز ایرانی مثل رایزنی فرهنگی و دفتر هواپیمایی جمهوری اسلامی در بیروت به وقوع پیوسته که مسئولیت این اقدام را گروه عبدالله عزام برعهده گرفته است.
وی با اشاره به اینکه «وابستگی این گروه به القاعده و استخبارات عربستان سعودی کاملا روشن است» اظهار داشت: آنچه که قابل توجه است این است که وقتی ماجد الماجد در زندان ارتش لبنان به طور مشکوکی فوت کرد، جسدش با درخواست رسمی عربستان سعودی به این کشور اعزام شد و با وجود اینکه عربستان سعودی اعلام کرده بود این فرد جزو لیست تروریستها است و جزو لیست مطلوب نیروهای امنیتی عربستان است، این کشور اجازه داد مراسم تشییع جنازه پر تعدادی از مردم در زادگاه وی برگزار شود و در خلال این مراسم علیه ایران و همپیمانان ایران در لبنان و نقاط دیگر خط و نشان و تهدیدهای جدیدی ابراز شود.
محمدی افزود: تردیدی در وابستگی گروه عبدالله عزام به عربستان سعودی نیست چرا که این گروه با حمایت عربستان قبلا هم اقدام مشابهی را روی سفارت جمهوری اسلامی ایران انجام داده و یا در برخی از مناطق لبنان دست به اقدام تروریستی زده بود یا برخی اشخاص حزب الله را مورد اقدام تروریستی قرار داده بود و مستقیما از سوی مقامات امنیتی عربستان مورد حمایت قرار گرفته است.
* کشته شدن ماجد الماجد پایان گروه افراطی و تروریستی عزام
وی با بیان اینکه «این نکته را باید اضافه کرد که بعد از کشته شدن ماجد الماجد و به دلیل لو رفتن شبکه وسیعی از عناصر آنها در بازجوییها و اطلاعات به دست آمده، بسیاری از کادرها و نیروهای این تشکیلات کوچک و عملیاتی به القاعده و جبهه النصره پیوستند»، گفت: تقریبا هیچ نیروی جدیدی برای این گروه در لبنان باقی نمانده است.
* گروه تروریستی عزام عروسک خیمهشب بازی دستگاه سیاسی و اطلاعاتی عربستان سعودی
محمدی افزود: به نظر میرسد که دستگاه استخبارات عربستان سعودی با تکرار اقدامات تهدید آمیز و تروریستی علیه مراکز ایرانی تمایل خودش را برای یک جنگ امنیتی و آشکار با جمهوری اسلامی ادامه میدهد و مسئولیت این اقدام تروریستی نه به گروه کتائب عبدالله عزام بلکه مستقیما با دستگاه سیاسی و اطلاعاتی عربستان مربوط است و باید پاسخگوی پیامدهای این حادثه باشد چرا که تمام اطلاعات موجود در لبنان نشان میدهد که این گروه تنها پوششی است برای فعالیتهای ضد ایرانی توسط دستگاههای سیاسی و استخباراتی رژیم آل سعود در سوریه و لبنان.
وی ادامه داد: گزارشهای موجود حاکیست در سفری که اخیرا وزیر دفاع این رژیم به پاکستان کرده است در تلاش بوده تا از طریق رشوه مالی و کمک به ارتش پاکستان، این ارتش را در یک رویکرد همسو با خود و یا به عبارت دیگر در مقابل جمهوری اسلامی و دیگر کشورهای اسلامی مثل سوریه قرار دهد.
* گسترش دامنه عملیاتهای تروریستی عربستان سعودی از داخل ایران تا ساحل مدیترانه
این کارشناس بین الملل و راهبردی در پایان تصریح کرد: گزارشهای منتشره حاکی از آن است که در خلال این سفر وزیر دفاع رژیم آل سعود به پاکستان و از طریق ارائه رشوه به مقامات امنیتی و نظامی پاکستان برخی تلاشهای گذشته برای فعال کردن اشرار تحت نامهای گروههای افراطی و القاعدهای در جنوب شرق ایران و استان سیستان و بلوچستان قرار است به شکل فعالتری مورد استفاده قرار بگیرد و عربستان سعودی دامنه فعالیت تروریستی خود را از داخل ایران تا ساحل مدیترانه شامل همه همپیمانان و به ویژه موسسات رسمی جمهوری اسلامی قرار داده که مسئولیت این اقدام مستقیما با مقامات عربستان سعودی است که باید پاسخگو باشند و به طور طبیعی منتظر پیامد و پاسخ لازم و مناسب در این زمینه باشند.