پژوهش‌های مختلف نشان می‌دهد، بهترین نوع درمان اختلال وسواس در کودکان به کار بردن روش‌های درمانی مانند درمان‌های شناختی، رفتار درمانی و در مواردی دارو درمانی است که در تمام این مراحل، کمک‌های والدین و اعضای خانواده از اهمیت بالایی برخوردار است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، او کودکی وسواسی است. مدام می‌گوید دست‌هایش کثیف شده و باید آنها را بشوید. برای خوابیدن آداب خاصی دارد. اگر کسی روی تخت خوابش بنشیند، دیگر حاضر به خوابیدن در آن نیست و می‌گوید روتختی و ملحفه‌هایش کثیف شده است. اسباب بازی‌هایش را مدام کنترل می‌کند تا تغییری در چیدمان یا تعدادشان ایجاد نشده باشد و...

به گفته بتی سا محمدی، کارشناس ارشد روان‌شناسی بالینی، کودک وسواسی، خود را از درون برای انجام کارها یا افکار تکراری و تنش‌زا در فشار می‌بیند، اما از آنجا که این اختلال، توام با درد یا بیماری خاصی نیست، معمولا تا سنین نوجوانی و جوانی تشخیص داده نمی‌شود. کودک ممکن است به‌دلیل وجود چنین افکار و رفتارهایی، از بودن در جمع دوستان و همسالان کناره‌گیری کند و بتدریج این مساله موجب طردشدگی و انزوای وی شود.

کودکانی با افکار آشفته

محمدی در گفت‌وگو با جام‌جم با اشاره به این‌که کودکان وسواسی گاهی از اعمال و افکار خود چنان مضطرب و آشفته می‌شوند که تا آن کارها را انجام ندهند، آرام نمی‌گیرند، می‌گوید: در مواردی نیز این کودکان سعی می‌کنند افکار و رفتارهای خود را سرکوب کنند یا آن را عادی جلوه دهند. همچنین کودکان وسواسی اغلب والدین خود را مجبور می‌کنند تا تابع رفتارهای وسواس گونه آنان شوند و از این راه ممکن است خانواده را تحت سلطه خود در آورند.

تشخیص اختلال وسواس

زمانی که عادت یا شیوه رفتاری خاصی در روند زندگی عادی کودک اختلال ایجاد کند، اختلال تشخیص داده می‌شود. مثلا وقتی انجام مراسم خاصی برای به خواب رفتن کودک و حساسیتش بر کنترل اسباب بازی‌ها در زندگی وی حاکم شود و از عملکرد بهنجار او جلوگیری کند، جای نگرانی وجود دارد.

اختلالات فکری و رفتاری ناشی از وسواس

محمدی با اشاره به اختلالات روحی و عملکردی ناشی از وسواس در کودک اظهار می‌کند: برخی مشکلات ناشی از اختلال وسواس عبارت است از اتلاف وقت به‌دلیل انجام رفتارهای تکراری و کلیشه‌ای، حواس پرتی و ناتوانی در تمرکز کامل و به‌دنبال آن افت تحصیلی؛ همچنین خستگی ذهن و بی‌حوصلگی برای فکر کردن و تمرکز روی مسائل اصلی زندگی از دیگر عوارض ناشی از وسواس کودک است.این روان‌شناس تاکید می‌کند: برخی اختلالات مانند اختلالات اضطرابی، افسردگی، نداشتن‌تمرکز برای یادگیری، کمبود توجه، بیش فعالی، بی‌اشتهایی عصبی و اختلالات رفتاری مثل جویدن ناخن و تیک‌های عصبی می‌تواند ناشی از وسواس فکری و عملکردی باشد. به گفته وی، برای جلوگیری از اشتباه در تشخیص اختلال وسواس در کودکان بهتر است پس از مصاحبه با کودک با اعضای خانواده کودک نیز مصاحبه شده، سوابق خانوادگی در نظر گرفته شود.

وسواس؛ ارثی یا اکتسابی

بسیاری از روان‌شناسان معتقدند کودکان، بیماری وسواس را از والدین خود به ارث می‌برند. البته گروهی دیگر از محققان نیز جنبه ارثی بودن آن را یک احتمال می‌دانند و معتقدند، انتقال زمینه‏های عصبی می‏تواند ریشه و عاملی در بروز وسواس کودک باشد. محمدی در این باره توضیح می‌دهد: زمینه‌های عصبی نیز می‌تواند ناشی از نوع تربیت سختگیرانه در دوران کودکی، کمال‌جویی و نظم‌طلبی بیش از حد والدین، تحقیر شدن از سوی والدین یا ایجاد حس ترس و ناامنی در محیط خانه و خانواده باشد.

وسواس درمان می‌شود

پژوهش‌های مختلف نشان می‌دهد، بهترین نوع درمان اختلال وسواس در کودکان به کار بردن روش‌های درمانی مانند درمان‌های شناختی، رفتار درمانی و در مواردی دارو درمانی است که در تمام این مراحل، کمک‌های والدین و اعضای خانواده از اهمیت بالایی برخوردار است.

محمدی با اشاره به روش درمانی موثر در این زمینه می‌گوید: روش رویارویی و جلوگیری از پاسخ می‌تواند در پیشرفت درمان بسیار موثر باشد.منظور از رویارویی و جلوگیری از پاسخ، روشی است که در آن متخصص به فرد بیمار کمک می‌کند تا با موقعیت‌هایی مواجه شود که عمل وسواسی را برمی‌انگیزد مثل دست زدن به یک شیء کثیف و سپس از مراسم کلیشه‌ای فرد مثل شستن دست جلوگیری می‌شود. البته والدین باید در شیوه رویارویی و جلوگیری از پاسخ همکاری و از شرکت در تشریفات وسواسی کودک خودداری کنند. تحقیقات نشان داده است این روش در درمان وسواس نوجوانان موثر است.

والدینی مشوق، نه متوقع

زمانی که کودکی دچار مشکل وسواس می‌شود، والدین او باید به این نکته توجه داشته باشند که رفتار فرد مبتلا می‌تواند برخی مواقع ناامیدکننده باشد در حالی که کودک نمی‌خواهد مشکل‌ساز باشد و در این بین گناه و تقصیری ندارد یعنی ممکن است مدتی طول بکشد تا فرد مبتلا بپذیرد که نیازمند کمک است.

محمدی به والدینی که کودک وسواسی دارند، توصیه می‌کند: آگاهی خود را در زمینه بیماری فرزندتان با مطالعه بالا ببرید. باید در طول درمان، فرزندتان را حمایت کنید و انتظارات و خواسته‌هایی در حد توان کودک از او داشته باشید. همچنین باید کوچک‌ترین بهبود کودک را تشخیص دهید و مشوق او باشید. در این صورت، روند درمان سریع‌تر پیش رفته، افکار و رفتارهای آزاردهنده کودک بتدریج از بین خواهد رفت. والدین کودکان وسواسی باید سعی کنند تا حد امکان محیط خانه را آرام نگه دارند تا کودک سختی‌ها و چالش‌های درمان را راحت‌تر پشت سر بگذارد. اضطراب و پریشانی والدین به‌هیچ‌وجه نمی‌تواند برای کودک وسواسی مفید و کمک‌کننده باشد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
یاس
۰۱:۵۰ ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام نظریه ها خیلی خوبه پسر من ۱۰ سالشه وشدیداً وسواسی هست طوریکه بعضی اوقات واسه خوردن غذا دستکش میپوشه بدون دسکش دست به گوشی من نمیزنه اگر هم ما مجبورش کردیم ودست به گوشی زد چندین بار دستاشومیشوره افکار ازار دهنده داره مثلا میگه یکی تو ذهنم میاد ومیگه نباید این کارو کنی خیلی عذاب میکشه دوس نداره اصلا تو خونه ی خودمون باشه لطفا راهنماییم کنید
Iran (Islamic Republic of)
سپیده
۰۸:۳۵ ۲۲ آبان ۱۳۹۸
خیلی مفید بود .به نظر شما با رفتارهای مکرر بچه ها چه کنیم .چرا اصلا این افکار مثل پلک زدن زیاد یا پرت کردن وسایل چند بار روس زمین.یا صاف بودن ورقه های دفتر همیشه به سراغ کئدک میاد ...ایا این با محبت والدین رفع میشه
آخرین اخبار