به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، در مقاله موسسه علوم و امنیت بینالمللی آمده است: شاید این گامها، تولید نهایی سانتریفوژهای جدیدی را به تاخیر بیاندازد. با این حال ایران می تواند به تولید چند نمونه از سانتریفوژهای پیشرفته ادامه دهد. نگرانی هایی درباره فعالیتهای تحقیق و توسعه سانتریفوژهای ایران مطرح شده است که اجازه دنبال کردن آنها، بر اساس طرح اقدام مشترک داده شده است. این طرح در بیست و چهارم نوامبر 2013 در ژنو امضا شد.
براساس این گزارش، در مذاکرات دسامبر 2013 درباره اجرای توافقنامه موقت هسته ای درباره دامنه فعالیتهای تحقیق و توسعه سانتریفوژها در تاسیسات آزمایشی غنیسازی سوخت نطنز گفتگو شد.
خلاصه گزارش وزارت امور خارجه آمریکا درباره توافقنامه هسته ای ژنو در سیزدهم ژانویه 2014 و مصاحبه ها با افرادی که سند تفاهمات فنی توافقنامه هسته ای ژنو را خوانده اند نشان میدهد تفاهمات فنی که خبر آن یازدهم ژانویه سال 2014 اعلام شد، تاکید می کند ایران می تواند به تحقیق و توسعه سانتریفوژها در سطحی که در گزارش پادمان های آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره ایران در نوامبر 2013 توصیف شده است ادامه دهد.
در مقاله موسسه علوم و امنیت بینالمللی آمده است: در مجموع، ایران میتواند به روند تحقیق و توسعه درباره سانتریفوژهای خود در چند سانتریفوژ پیشرفته در تاسیسات آزمایشی نطنز ادامه دهد و همچنین به روند تحقیق و توسعه سانتریفوژهایی که در آن هگزافلوراید اورانیوم تزریق نکرده است ادامه دهد.
در این گزارش آمده است سیصد و هفتاد و یک سانتریفوژ در محل تحقیق و توسعه تاسیسات آزمایشی غنی سازی سوخت نطنز در سوم نوامبر دو هزار و سیزده وجود داشت که سیصد و پنجاه و هفت سانتریفوژ از این تعداد ، سانتریفوژهای پیشرفته هستند و مابقی آن سانتریفوژهای آی آر - 1 بودند.
به نظر میرسد بر اساس سند تفاهمات فنی، ایران اجازه تحقیق و توسعه با هگزافلوراید اورانیوم را در تاسیسات آزمایشی غنی سازی سوخت خواهد داشت که از پنج نوع سانتریفوژ بهره می گیرد: آی آر- 1، آی آر - 2 ام، آی آر - 4، آی آر - 6 و آی آر - 6 اس.
انتهای پیام/