به گزارش
باشگاه خبرنگاران، وقتي که دهقانان حومه شرقي استان"شيان شانکسي"چين در ماه مارس سال 1974 براي رسيدن به آب در يک و نيم مايلي کوهستان ليشا، مشغول کندن زمين شدند، نميدانستند که گنجينهاي چند هزار ساله زير خروارها خاک در انتظار آنهاست؛
گنجينهاي از مجسمههاي سفالي 8 هزار سرباز چيني که کشف آنها يکي از بزرگترين اکتشافات قرن بود.
با پيدا شدن اين سربازان سفالي، پاي باستان شناسان و محققان زيادي به اين منطقه باز شد، متخصصاني که در برابر يک سؤال بدون جواب قرار گرفته بودند، اينکه چه دليلي براي ساخت اين مجسمهها در ابعاد واقعي يک انسان وجود دارد؟!
با اعلام خبر کشف اين ارتش سفالي، کندوکاو باستان شناسان در اين منطقه به سرعت شروع شد و به اين ترتيب راز بزرگي فاش شد، اينکه تمامي مجسمههاي کشف شده متعلق به سربازان و اسبهاي سفالياي هستند که از زمان مرگ" کين شي هوآنگ"، اولين امپراتور چين همراه او دفن شده بودند.
باستان شناسان دوران سلطنت کين شي هوآنگ را 221 سال قبل از ميلاد مسيح تخمين زده و به اين نتيجه رسيدهاند که اولين امپراتور چين براي اينکه بتواند در دنياي ديگر هم فرمانروايي کند تمام سفالگران و مجسمه سازان آن زمان چين را به خدمت گرفت و به آنها دستور داد هزاران مجسمه سرباز سفالي را بسازند تا با ارتشي سفالي به سرزمين مردگان برود چون باور داشت که اين ارتش پس از مرگ از او محافظت خواهد کرد.
اين جنگجويان سفالي با آرايش جنگي در يک و نيم کيلومتري مقبره امپراتور و رو به سرزمينهاي دشمن دفن شدهاند، طوري که بين دشمن و مقبره امپراتور قرار بگيرند.
نکته جالب اينجاست که اين سربازها دقيقاً به اندازه واقعي يک انسان ساخته شدهاند و نوع پوشش و کلاه آنها کاملاً شبيه سربازان چين در دوران باستان است.
از آنجا که اين آثار باستاني در نزديکي کوه ليشان کشف شدند، به نظر ميرسد که مصالح لازم براي ساخت يک گورستان پر از سرباز از همين کوه تهيه شده باشد.
مقبره عظيم کين شي هوآنگ هم دقيقاً مثل محوطه امپراتوري خود اوست، در اين گورستان کاخها، ساختمانها و اتاقهاي زيادي وجود دارد و تالارها و ديگر بناها و محوطه اطرافشان با ديوارهاي بلند محصور شدهاند.
افسانهها زنده ميشوند
بعد ازکشف اين مکان عجيب، بازار شايعهها بين مردم اين کشور داغ شد، خيليها با استناد به افسانههاي قديمي ميگفتند که اين جنگجويان سفالي در حقيقت سربازان واقعي هستند که با امپراتور به خاک سپرده شدهاند تا از او در برابر هر گونه خطري محافظت کنند.
در کنار اين سربازان جنگي تعداد ديگري از مجسمههاي سفالي هم به چشم ميخورد که از لحاظ ابعاد و اندازه کوچکتر از سربازان هستند و به تشخيص باستان شناسان، آنها مجسمههاي اعضاي همان گروه آکروباتي هستند که براي سرگرم کردن سربازان در مواقع بيکاري به همراه ارتش فرستاده ميشدند.
به عقيده "سي ما کيان"، يکي از باستان شناسان معروف چيني که به تحقيق روي اين گنجينه خفته در خاک پرداخته، 246 سال قبل از ميلاد مسيح، 700 هزار کارگر براي ساخت مقبره امپراتور اول به خدمت گرفته شدند.
هنگامي که آنها شروع به ساخت اين سربازان کردند، کين شي هوآنگ 13 ساله بود و عجيب اينکه اين امپراتور نوجوان دستور داده بود که هيچ يک از سربازان نبايد شبيه يکديگر باشند، به نظر ميرسد همين نکته دليلي براي شروع زود هنگام ساخت آنها باشد.
اين باستانشناس در يکي از کتابهاي معروف خود به نام " شيجي" مدعي شده است که اولين امپراتوري با کاخها، برجهاي خوش منظره، مقامات رسمي، ابزارهاي باارزش و اشياي بسيار جالب و ديدنياش به خاک سپرده شد.
با کشف ارتش سفالي اين عقيده او رنگ واقعيت گرفت اما کار به همين جا ختم نشد، چون از نظر باستانشناسان احتمال اينکه ساختمانهاي ديگري هم زير خاک مدفون شده باشند وجود داشت.
حدس آنها درست بود چون با کندو کاوهاي بعدي، معبد بزرگ "شي هوآنگ دي" سر از خاک بيرون آمد، معبدي هرمي شکل با 76 متر طول و نزديک به 350 متر مربع مساحت.
بعد از کشف اين معبد باستان شناسان از ترس اينکه مبادا در جريان حفاري به اشياي با ارزشي که همراه امپراتور کين شي هوآنگ مدفون شده آسيب برسد، ترجيح دادند که اين کار را انجام ندهند و معبد خفته در خاک را بيشتر از اين بيدار نکنند.
امروزه تنها قسمت بسيار کوچکي از اين معبد حفاري شده که البته انتشار عکسها و تصاوير ويدئويي آن به دستور مسؤولان چيني ممنوع است و تنها تعدادي از مقامات سياسي مثل ملکه اليزابت دوم اين ارتش سفالي چيني را از نزديک ديدهاند.
ساختن ارتش سفالي
طبق بررسيهاي به عمل آمده، سربازان سفالي توسط دو گروه بزرگ کارگران محلي و مجسمهسازان و پيکرتراشان چيني ساخته شدهاند.
ساخت اين مجسمهها مراحل مختلفي داشت، به اين ترتيب که اول سر،دستها،پاها و تنه هرکدام از آنها به صورت جداگانه ساخته ميشد و بعد روي همديگر سوار ميشدند.
مطالعات نشان ميدهند که هشت نوع قالب بدني براي ساخت مردان سفالي مورد استفاده قرار گرفته و در نهايت وقتي که سر،دستها و پاها روي تنه سوار ميشدند، خاک رس به آنها اضافه ميشد تا استحکام بيشتري پيدا کنند.
حالا نوبت نقش بستن اعضاي چهره آنها روي صورتشان بود، در آن زمانها رايج بود که سازنده هر شي نام خود را روي آن حک ميکرد تا بعدها وقتي که آن شي ء از نظر کيفيت دچار مشکل شد، کم کاري فرد خاطي مشخص شود.
چنين شيوهاي در ساختن سربازان سفالي هم به کار رفت و دستور داده شد تا سازنده هر مجسمه نام خود را روي آن حک کند، به همين دليل باستانشناسان به راحتي توانستند تمامي افرادي را که در ساختن اين ارتش به خدمت گرفته شدهاند مشخص کنند.
در نهايت وقتي که ساخت مجسمهها تمام شد، سربازاني که از نظر درجه با هم يکي بودند در کنار همديگر قرار داده شدند تا با امپراتور کين شي هوآنگ به سرزمين مردگان بروند.
اين مجسمهها در حالتهاي مختلف و با ابزار آلات جنگي گوناگوني ساخته شدهاند، مثل سربازان پياده نظام که حالت ايستاده دارند، کمانداران که در حالت زانوزده ساخته شدهاند و ارابه رانها که ارابههاي متصل به چندين اسب را ميرانند.
نکته جالب اينجاست که سه بخش مختلف اين ارتش سفالي در سه گودال مختلف کشف شدهاند: گودال اول که مشهورترين و بزرگترين گودال هم هست که سربازان پياده نظام را در خود جاي داده است.
گودال دوم به سربازان سواره نظام تعلق دارد و گودال سوم هم متعلق به افسرن و درجه داران است، ابعاد اين سربازان سفالي کاملاً شبيه يک انسان واقعي است و هرکدام از آنها مدل موي مخصوص به خود را دارند، مدل مويي که نشان دهنده درجه نظامي آنها هم هست.
شکل چهره، اسلحههاي سفالياي که در دست اين سربازان قرار دارند و روغن جلايي که در آخر کار به آنها زده شده، آن قدر چهرهاي طبيعي به آنها داده که انگار واقعاً يک ارتش بزرگ زير خاک صف بستهاند.
حفر کانال براي درجهداران نظامي
براي جا دادن تمامي سربازان ، چهار کانال به طول يک و نيم کيلومتر و به عمق هفت متر در شرق معبد شي هوآنگ دي حفر شد.
در اين کانالها تمامي ارتش 8 هزار نفري در کنار هم قرار داده شدند، در کانال اول 11 راهرو که بيشتر آنها بيش از سه مترعرض دارند،کنده شدهاند.
اين راهروها با آجرهاي کوچکي سنگفرش شدهاند و يک سقف چوبي براي حفاظت در برابر اشعه خورشيد و ديگر حوادث طبيعي روي اين کانال تعبيه شده است.
دومين کانال، محلي براي سواره نظام و سربازهاي پياده با درشکههاي جنگي است که به نظر ميرسد اين گروه اعضاي گارد نظامي هستند.
در کانال بعدي تمام بالا رتبگان نظامي دور هم جمع شدهاند و مقر فرمانده از ورودي کانال سوم شروع ميشود، چهارمين کانال هم خالي است و به نظر ميرسد که توسط سازندگان آن نيمه کاره رها شده است.
سربازان در موزه
چند سال بعد از کشف سربازان، از 13 سپتامبر سال 2007 تا آوريل سال 2008 نمايشگاهي با نام "نخستين امپراتور، ارتش سفالي چيني"در انگلستان برگزار شد و در آن 120 شيء يافته شده از معبد کين شي هوآنگ و 20 جنگجو در معرض ديد عموم قرار گرفت.
هنگامي که خبر برگزاري نمايشگاه همه جا پيچيد، جمعيت زيادي براي ديدن اين 20 جنگجو و ديگر اشيا به موزه سرازير شدند و حضور اين بازديدکنندگان آن قدر زياد بود که رکورد حضور مردم در زمان نمايشگاه "توت آنخ آمون" در سال 1972 که در همين کشور برگزار شده بود، مردم آن قدر مشتاق تماشاي اين سربازان بودند که نمايشگاه تا نيمه شب پذيراي بازديدکنندگان بود.
انتهای پیام/
منبع: بیتوته