از تدابیر مهمی که در بازسازی رفتار فرزندان می‌توان از آن استفاده کرد تشویق است، تشویق از مسائل بسیار مهم تربیت اسلامی و از بهترین شیوه‌های تربیتی کودکان است.

 سیمین موحد روانشناس درباره نقش تشویق در تربیت کودکان در گفتگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران گفت: کودکان همواره تشویق و تحسین را دوست دارند به ویژه زمانی که در کاری موفق باشند و به ما نشان دهند که متوجه موفقیت آنان شده‌ایم، خواهان تشویق و انگیزه از طرف ما هستند.  
 
وی هم چنین ادامه داد:تشویق موجب تقویت روحی فرزندان می‌شود و نیروی تازه‌ای به آنان می‌بخشد تا بتوانند با اعتماد به نفس و پشت گرمی بیشتر، کارهای خوب و مورد ذوق و علاقه خود را دنبال کند، تشویق هم چنین استعدادهای درونی کودکان را رشد داده و به شکوفایی سوق می‌دهد و زمینه‌های یاس و ناامیدی را در آنها از بین می‌برد.
 
این کارشناس تصریح کرد: تشویق خوب آن است که تنها زبانی نباشد، بلکه عملی نیز باشد و این که به سرگرمی برای کودک مبدل نشود بلکه به عنوان وسیله‌ای برای ایجاد تقویت رفتارهای مثبت به کار رود و کودک بداند برای چه منظوری تشویق می‌شود و چه باید کند تا مورد تشویق قرار گیرد.  
موحد در ادامه درباره تشویق کردن کودکان توسط والدین و اطرافیان اظهار داشت: تشویق کودکان توسط پدر و مادر و اطرافیان و مربیان باعث می‌شود کودکان با نظری خوش بینانه و خوب به آن‌ها بنگرند و آنها را دوست و همدم و یار صمیمی خود تلقی کنند، گاه یک تشویق به جا و حکیمانه و ساده ممکن است مسیر زندگی کودک را عوض کند و از بدی و انحرافات نجات بخشد.  
 
وی درباره تاثیر تشویق‌های بیش از حد توسط والدین بر رفتار کودک گفت: بعضی از والدین با تشویق‌های نابجا و بیش از اندازه باعث می‌شوند تا کودک از مسیر سازنده دور کنند، تشویق بدون دقت و نادرست ممکن است به صورت رشوه درآید و اعمال بد کودک نادیده گرفته شود همواره پرتوقع و طلبکارانه به قضیه رفتاری خود بنگرد و حتی ممکن است در هر جایی انتظار پاداش عملی و معنوی باشد گاهی حتی در برابر وظایف قانونی اجتماعی و یا شرعی خود نیز توقع پاداش باشد، تشویق بیش از حد کودک را به غرور و خود بینی مبتلا می‌سازد این عوامل اگر ادامه پیدا کند عواقب منفی و بدی در رفتار و شخصیت کودک در انتظار اوست.  
 
این روانشناس هم چنین درباره کودکانی که مورد تشویق و حمایت قرار نمی‌گیرند گفت: فرزندانی که مورد تشویق قرار نمی‌گیرند اغلب دچار شکست روحی می‌شوند و اعتماد به نفس خود را از دست داده و خود را پست و حقیر می‌شمارند و جرائت دست زدن به کار خوب را در خود نمی‌یابند.  
 موحد درباره راه‌هایی برای تشویق مناسب و درست درجهت سازندگی شخصیت کودکان و هم چنین ترک عادت‌های نادرست از تشویق‌های بیش از اندازه گفت: تشویق کردن، ابزار بسیار عالی در جعبه ابراز تربیتی کودک است تشویق کردن باید به سمتی برود تا در رفتار و شخصیت کودک تاثیرات مثبت و سازنده ایجاد کند به طوری که تشویق همواره مشخص و دقیق و به جا باشد از حد معقول خارج شود، تشویق باید موجب تقویت درونی و در شکوفایی استعداد کودک شود و تا در آینده مشکلات و سختی‌ها را برخود هموار و به هدف مطلوب خود برسد.  
 
وی ادامه داد: از تشویق‌های بیش از حد بپرهیزید زیرا توقع بیش‌ از اندازه غرور و خودبینی را در او ایجاد می‌کند و هم چنین عادت‌هایی که او را نسبت به تشویق وابسته می‌کند و هم چنین عادت‌هایی که او را نسبت به تشویق وابسته می‌کند را از او دور می‌کند زیرا پذیرش آنان نسبت به رفتارهای درست و سازنده با سختی مواجه می‌شود و نسبت به آن اهمیتی قائل نمی‌شود تشویق با تمجید دروغین اشتباه نگیرید زیرا باعث شده تا او احساس کند در هر کاری که انجام می‌دهد همواره در فریب از طرف دیگران است که خود این مسئله باعث بدبینی و بی‌اعتمادی می‌شود.  
 
این روانشناس خاطر نشان کرد: تشویق را همواره در مسیر درست و به جا قرار دهید زیرا این مسئله باعث می‌شود تا کودک در پرتو تشویق یاد گیرد در سختی‌ها مقاوم باشد و از استعدادهای خود بهره‌مند باشد و در او ایجاد انگیزه و تحرک برای کارهای خوب و مثبت کند تا بتواند هدف خود را به سمت آینده‌ای روشن سوق دهد.  
انتهای پیام/
 

برچسب ها: معجزه ، تشویق ، کودکان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار