بسیاری از ما به صورت روزانه و به عنوان تقویت کننده‌ها از ویتامین‌ها و تقویت کننده‌های دیگر استفاده می‌کنیم اما آیا می‌دانید با افراط در این کار می‌توانیم باعث وارد آمدن زیان‌های جدی به سلامت خود شویم‌؟

 به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران  ، ما اغلب در قفسه‌های یخچال خود بطری‌های کوچک شیشه‌ای ‌یا پلاستیکی نگه می‌داریم که مملو از انواع ویتامین‌ها و تقویت کننده‌هاست، برخی اوقات آنها را بدون هیچ گونه وقفه‌ای مصرف می‌کنیم و برخی اوقات هم به کلی آنها را فراموش می‌کنیم و ماه‌ها به سراغ آنها نمی‌رویم‌.

"محمدی"، متخصص تغذیه می‌گوید: مصرف مکمل‌های رژیمی غذایی روز به روز در حال افزایش است و این داروها با شکل‌ها و طرح‌های متقاوت و در بسته‌بندی‌های زیبا تولید شده‌اند و برای فروش آنها تبلیغات وسیع و فریبنده‌ای بخصوص در ماهواره‌ها به راه انداخته شده تا هر بیننده و شنونده‌ای مشتاق شود که حداقل یک‌بار آن را مصرف کند.

وی ادامه می‌دهد: البته شکی نیست که ویتامین‌ها و مواد معدنی برای بدن بسیار لازم و مفید هستند، درواقع بسیاری از واکنش‌هایی که در سلول‌های بدن ما شکل می‌گیرند، توسط آنزیم‌هایی به کار می‌افتند که خود از جانب عواملی نیاز به کمک دارند و این عوامل یا مواد معدنی مانند کلسیم هستند یا مواد ارگانیک مانند ویتامین‌ها.

محمدی می‌افزاید: البته کمبود و نقصان ویتامین‌ها در بدن ما می‌تواند کاملا زیان آور و حتی خطرناک باشد، بطور مثال نابینایی زودهنگام و یا کم‌سویی چشم از کمبود ویتامین A عارض می‌شود، عفونت‌های کلیوی و گلو نیز به دلیل کمبود ویتامین C حادث می‌شود یا کمبود ویتامین B خود نقصان در انرژی و بی حالی را باعث می‌شود، همچنین سایر ویتامین‌ها نیز هر کدام بخشی از کنش‌ها و واکنش‌های سالم را در جسم ما کنترل می‌کند‌.

این متخصص تغذیه می‌گوید: مانند هر مورد دیگری افراط در ویتامین‌ها هم باعث بروز مشکلات مختلف می‌شود، بسیاری تصور می‌کنند که مصرف ویتامین‌ها به صورت فشرده هر چه بیشتر باشد، انرژی بیشتری تولید می‌کند یا مقاومت ما در برابر امراض بیشتر می‌کند، در صورتی که چنین نیست، همان‌گونه که کمبود ویتامین‌ها مضر است، افراط در ویتامین‌ها هم مانند شکل و فرمی از دوپینگ تلقی شده و باعث بروز مشکلات عدیده می‌شود‌.

محمدی می‌افزاید: آنچه مسلم است هرگز نمی‌توان به جای مصرف غذا از دارو استفاده کرد، چون بدن به غیر از ویتامین‌ها به ریزمغذی‌ و درشت مغذی‌های دیگر برای ادامه بقا نیاز دارد، بنابراین در صورت عدم مصرف کافی مواد غذایی، حتما دچار سوء تغذیه خواهید شد، از طرفی با مصرف زیاد مواد غذایی و دریافت ویتامین‌ اضافی از این طریق هرگز دچار مسمومیت نخواهید شد، در حالی که مصرف بیش از اندازه ویتامین‌ها از طریق قرص حتما مسمومیت شما را به دنبال خواهد داشت.

این متخصص تغذیه می‌گوید: متاسفانه امروز این موضوع که ویتامین‌ها می‌توانند باعث ارتقای سلامت شوند، باعث افزایش مصرف خودسرانه مکمل‌ها شده، در حالی که مصرف بیش از حد لازم آنها می‌تواند صدمات جبران‌ناپذیری را به دنبال داشته باشد.

وی می‌گوید: میزان آهن موجود در برخی از مولتی ویتامین مینرال‌ها بالاست و مصرف آهن اضافی و تجمع آن در بدن می‌تواند ابتلاء به بیماری‌های قلبی وعروقی و برخی از بیماری‌های بدخیم را افزایش دهد.

محمدی ادامه می‌دهد: در مورد ویتامین C که در بین مردم به عنوان یک ویتامین ضدسرماخوردگی و ضدسرطان مشهور است و به شکل قرص یا قرص‌های جوشان در بازار موجود است، باید گفت این شهرت کاملا واقعی است، چراکه ویتامین C یک ماده احیاکننده بوده و مانع اکسیداسیون پیش‌سازهای بدون ضرر مثل نیترات‌ها به مواد سرطان‌زا مانند نیتریت‌ها می‌شود، همچنین موجب پیشرفت ساخت ملکول ساکاریدها‌(ماده بنیانی)‌ که مانع رشد سلول‌های سرطانی می‌شود می‌شود، اما در کنار تمام این فواید اگر زیاد مصرف شود، می‌تواند پیامدهای سویی چون دردهای شکمی، سوزش سر دل، تهوع و استفراغ، اسهال و بی‌خوابی، سردرد و خستگی را به دنبال داشته باشد که از اولین علامت‌های مصرف خودسرانه آن است و داستان تازه زمانی شروع می‌شود که مجموعه‌ای از بیماری‌ها مثل سنگ کلیه، تخریب ویتامین B12، کاهش جذب مس، افزایش کلسترول و تخریب گلبول قرمز خود را نمایان کنند.

این متخصص تغذیه می‌گوید: علاوه بر قرص‌های ویتامینه، عادت تازه‌ای هم در ما پیدا شده و آن استفاده از تقویت‌کننده‌های سنتی و داروهای گیاهی و طبیعی است که تصور می‌کنیم این داروها به ما انرژی لازم را می‌دهد تا از پس کار سخت و روزانه برآییم‌.

محمدی ادامه می‌دهد: یکی دیگر از پدیده‌هایی که باز هم بر مصرف ان اصرار ورزیده می‌شود، داروهای گیاهی یا عصاره‌های گیاهی است بدون توجه به اینکه متاسفانه بسیاری از این مواد در صورت افراط در مصرف، مشکلات عدیده جسمانی و روحی ایجاد می‌کنند، برای مثال زیاده روی در مصرف عرق بیدمشک باعث سرگیجه و برخی اوقات حالت تهوع می‌شود یا افراط در مصرف نعناع و عرق نعناع ناراحتی‌های کبدی را به همراه خواهد داشت افراط در مصرف جوانه گندم باعث مشکلات تنفسی می‌شود و در برخی موارد مصرف بیش از حد آن بیماری صرع را به دنبال داشته است، همچنین عصاره برگ‌های تمشک‌، توت و سایر برگ‌هایی از این دست، علاوه بر یبوست، مشکلات ادراری و همچنین سختی در خروج ادرار را باعث می‌شود.

بهترین و سالم‌ترین روش برای کسانی که تمایل به مصرف ویتامین‌ها یا عصاره گیاهی دارند، این است که با پزشک خود مشورت کنند و بخصوص در مورد اندازه و میزان مصرف، حد و حدود را رعایت کنند.


انتهای پیام/م
منبع: ایسنا
برچسب ها: کرمان ، ویتامین ، دارو ، بیماری
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.