*** موضوع هستهای ایران
وزیر امور خارجه ایران در این مصاحبه تلویزیونی تصریح کرد که در مناقشه هستهای فرصتی نادر به دست آمده و از آن باید برای اعتمادسازی متقابل سود جست.
وی افزود که کشورهای غربی سالیان دراز، حتی از پیش از انقلاب، دریغ کردند از اینکه به ایران سوخت هستهای مورد نیازش را برسانند و امروز زمینه اعتماد متقابل فرارسیده است.
ظریف در پاسخ به این پرسش که ایران بیش از اندازه مورد نیاز دست به غنیسازی اورانیوم زده است، گفت، ممکن است گفته شود که ایران در گذشته صادقانه عمل نکرده و فعالیت هستهایاش شفاف نبوده؛ و از سوی دیگر غنیسازی در این سطح برای ایران اقتصادی نبوده است، ولی اینها همه مربوط به گذشته است. از نظر وی، اگر بخواهیم گذشته را بسنجیم، باید رویکردهای هر دو طرف را در نظر داشته باشیم.
وی تأکید کرد: ایران با قدمت تاریخی هزاران سالهاش دشوار میتواند بپذیرد که دستورالعملهایی از خارج به آن دیکته شوند.
خبرنگار فونیکس پرسید، ایران چه نیازی به ۲۰۰ کیلوگرم اورانیوم ۲۰درصد غنیشده دارد؟
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ گفت که این واکنشی بوده است به تحریمهای گسترده علیه ایران تا مبنا و موقعیت بهتری برای مذاکره برای رفع تحریمها داشته باشد.
ظریف افزود: ایران پیش از برقراری تحریمها فقط ۲۰۰ فقره سانتریفوژ داشته و شمار آنها امروز پس از تحریمهای متعدد به ۹هزار رسیده است.
وی اظهار کرد: ایران برای نیازهای علمی و پزشکی به غنیسازی نیاز دارد و حالا زمینههای اعتمادسازی متقابل فراهم آمده که بتوان راهحلی برای آن یافت.
وزیر امور خارجه ایران افزود: مذاکرات برای رسیدن به یک توافق درازمدت در ۱۸ فوریه در وین ادامه خواهد یافت و توافق کنونی امری موقتی است.
وی در پاسخ به ایران پرسش که آیا ایران شمار سانتریفوژها را به سطح ۴هزار دستگاه تقلیل خواهد داد، گفت: او در واقع طرف مذاکره نیست.
ظریف گفت که باید امکانات و نظرات مختلف را همهجانبه مورد بررسی قرار داد.
وی تصریح کرد: در صورتی که طرفین به توافق نرسند، ایران سطح غنیسازی را به سطح بالای ۲۰درصد خواهد رساند، ولی باید تلاش کرد که چنین نشود.
*** سرانجام مذاکرات اتمی
ظریف در پاسخ به چگونگی روند مذاکرات اتمی تاکید کرد که ایران با "کارزاری مملو از دروغ و فریب" مواجه بوده است و مذاکرات جدید این فرصت را فراهم میکند که ایران با جامعه جهانی گفتوگو کند. وی تلاشهای جدید دولت ایران را "تهاجم حقیقت" خواند.
"ولف شمیزه" خبرنگار این شبکه پرسید که "آیا اصولاً کشوری همچون ایران نیازی به انرژی اتمی دارد؟" ظریف پاسخ داد موضوعی سلبی را ثابت کردن بسیار مشکل است، فیلسوفان نیز با این موضوع مشکل دارند؛ ما چگونه میتوانیم کاری را که انجام نمیدهیم، ثابت کنیم.
ظریف گفت بهرغم ذخایر غنی نفتی، ایران تلاش میکند که بخش انرژی خود را متکثر و متنوع کند. او افزود که ایران تاریخی بسیار کهن دارد و زمانی بزرگترین قدرت جهانی بوده است. ما با اتکا به تاریخ خودمان میدانیم که زمان اقتدار امپراتوریها محدود (۵۰ تا ۷۰ سال) است.
ظریف افزود: حال چگونه است که برخی به ما میگویند که ایران نباید به انرژی اتمی دستیابد. وی گفت که در دوران جنگ سرد، آمریکا برای ایران راکتوری تحقیقاتی در تهران ساخت و آن را برای نیازهای ایران کافی میدانست، اما حال ما خواهان پژوهشهای بیشتر و مستقل در این زمینه هستیم.
ظریف درباره شکست احتمالی مذاکرات گفت که توافقات بهدست آمده گرچه محدود به شش ماه است، اما ایران در پی توافقی نهایی است. به گفته وی ایران به تعهدات خود عمل کرده و مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز این موضوع را تایید کرده است. وزیر امورخارجه ایران گفت که گروه ۱+۵ نیز بخشی از تعهدات خود را اجرا کرده و درصدد کاهش تحریمهاست.
به گفته ظریف طرفین ضمن اعتمادسازی متقابل، بهتدریج زمینه را برای یک توافق نهایی آمده میکنند. او افزود که شروع دور بعدی مذاکرات در ۱۸ فوریه در وین گامی در این جهت خواهد بود. ظریف بار دیگر با خوشبینی تاکید کرد گرچه مذاکرات دشوار است، اما یافتن راهحلی نهایی نیز ممکن و عملی است.
*** "تحریم به فساد دامن میزند"
محمد جواد ظریف درباره تأثیر تحریمها گفت که ایران کشور توانمندی است که توانسته تا حدودی از تأثیر تحریمها بر جامعه ایران بکاهد و آنها را دور بزند.
وی در عین حال تصریح کرد که تحریم به طور کلی به فساد مالی در سطح جامعه دامن میزند و به همین دلیل مسئولان ایران میکوشند مسئله تحریم را ریشهای حل کنند.
*** هولوکاست
ظریف در ادامه این مصاحبه تاکید کرد که کشتار جمعی یهودیان را نمیتوان انکار کرد و وی افزود که باید از تکرار چنین جنایتی جلوگیری کرد و در ادامه این پرسش را مطرح کرد که نقش فلسطینیان در این مورد چه بود؟ وی به نقض دائمی حقوق فلسطینیان اشاره کرد و گفت موضع ایران همواره دفاع از حقوق فلسطینیان بوده است. ظریف گفت که این موضوع را باید فلسطینیان حل کنند. ما از این منطقه دور هستیم. این وظیفه ما نیست که اسرائیل را به رسمیت بشناسیم یا نه، بلکه فلسطینیان باید درباره این موضوع را تصمیمگیری کنند. به گفته ظریف باید پیشنهادهایی روی میز قرار گیرند که مورد قبول فلسطینیان باشند. وی افزود: همانطور که جنایت علیه یهودیان محکوم است، هر گونه جنایت علیه فلسطینیان نیز باید محکوم شود. هولوکاست نباید بهانهای برای نقض حقوق فلسطینیان باشد.
*** "حقوق فلسطینیها ۶۰ سال است نقض شده"
وزیر امور خارجه ایران تأکید کرد که منافع ایران در این است که با جامعه بینالمللی همکاری سازنده بر پایه اعتماد داشته باشد و اکنون فرصت این همکاری در بسیاری زمینهها، از جمله مسائل منطقه وجود دارد.
وی در رابطه با اسرائیل گفت که این کشور حقوق فلسطینیها را مدت ۶۰ سال تمام نادیده گرفته و آشکارا نقض کرده؛ و اینکه اسرائیل قطعنامههای سازمان ملل در این رابطه را نادیده گرفته است.
ظریف در پاسخ به این پرسش که ایران و اسرائیل میگویند از سوی یکدیگر مورد تهدید قرار گرفتهاند و محمود احمدینژاد چنین تهدیدی کرده بود، گفت که ایران احساس تهدید نمیکند و احمدینژاد هم هیچوقت چنین تهدیدی نکرده است. ولی این اسرائیل است که میخواهد فضا را به ابهام آلوده کند.
*** "ایران در سوریه سرباز ندارد"
ظریف در رابطه با سوریه گفت که طرفین مناقشه باید نظرات تاکنونی خود را کنار بگذارند و بدون پیششرط وارد مذاکره شوند. وی گفت برخلاف آنچه دیگران ادعا میکنند ایران در سوریه سرباز ندارد.
وزیر امور خارجه ایران گفت که به وضعیت خونین در سوریه باید پایان داد، زیرا در آنجا حتی سنیها علیه سنیها در جنگ هستند و باید برای این فاجعه راهحل داشت و تعادل نیروها را در آنجا برقرار کرد تا از کشتهها وآوارههای بیشتر جلوگیری کرد.
وی افزود که ایران به کنفرانس سوریه دعوت نشد ولی جمهوری اسلامی آماده است تحت شرایطی در جهت برقراری صلح در این کشور تلاش کند.
*** "باید به دنبال رهیافتهای جدید برای حل مسائل جهانی بود"
وزیر امور خارجه ایران در پایان، در برابر پرسش خبرنگار، به همکاریهای پرسابقه و ایران و آلمان اشاره کرد و گفت که این دو کشور شرکای قدیمی هستند.
وی در رابطه با حل مسائل جهانی و نقش آلمان در این میان گفت که برای حل مسائل جهانی در عصر جهانیشدن، از جمله مسئله امنیت جهانی، نیاز به رهیافتهای جدید است و رهیافتهای قدیمی دیگر کارساز نیستند. از این رو آلمان میتواند در این میان نقش پراهمیتی ایفا کند.
محمد جواد ظریف در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ روز یکشنبه ملاقاتی جداگانه با جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا نیز داشت.
وزیر امور خارجه ایران گفت "فاجعهآمیز" خواهد بود اگر ایران و کشورهای غربی نتوانند بر سر مناقشه هستهای به توافق برسند.
انتهای پیام/