به گزارش
دریچه فناوری اطلاعات باشگاه خبرنگاران ؛ ظاهرا چنین به نظر میرسد که غولهای بزرگ، با خرید شرکتهای گوشیساز معتبر، نابودشان میکنند، بعد از بلایی که مایکروسافت بر سر نوکیا آورد، قربانی بعدی شرکت موتورلا است، بعد از اینکه گوگل، شرکت بزرگ موتورولا را خرید یعنی ، در می سال ۲۰۱۲ با مبلغ ۱۲٫۵ میلیارد دلار ،اما حالا نمی دانیم چی شده است که به زودی با مبلغ ناچیز ۲٫۹۲ میلیارد دلار به شرکت چینی تولیدکننده پیسی لنوو فروخته خواهد شد.
امروز "لری پیج "در یادداشت کوتاهی به این مطلب اشاره کرد، اما هیچ جزئیاتی ارائه نداد و نگفت که چرا گوگل این معامله را انجام داده است.
رؤسای گوگل و لنوو: لری پیج و یانگ یوانکینگ
حقیقت این است که خریداری موتورولا توسط گوگل، همیشه یک خرید عجیب و اسرارآمیز باقی مانده بود، و مدتها کارشناسان در پی پیدا کردن اهداف نهانی و منطق این خرید بودند، گوگل قرار نبود که خود سازنده گوشی شود، قرار بود که به همه شرکتهای گوشیساز اندرویدی به چشم مساوی نگاه کند و تنها به صورت غیرمستقیم از ساخت گوشیهای اندرویدی منتفع شود.
اما با خرید موتورولا این قانون نانوشته، به هم ریخته بود، گرچه خود گوگل این امر را تکذیب میکرد و میگفت دوست دارد به مشارکت با همه شرکتها ادامه بدهد.
وارد شدن به عالم سختافزار برای گوگل درست مثل این میماند که مایکروسافت در دهه ۹۰، در اوج اقتدارش، میآمد و شرکت Dell یا HP را میخرید و اقدام به فروش پیسیهای مایکروسافت میکرد.
توجیه اول گوگل برای خرید موتورولا:
توجیه عمدهای که برای این خرید در ابتدای امر شد، به چنگ آوردن پتنتهای باارزش موتورولا بود، گفته میشد که گوگل با این کار میخواهد از شرکتهای سازنده وسایل اندرویدی، در مقابل اپل و مایکروسافت، حمایت کند. همین حالا هم البته گفته میشود که واگذاری موتورولا به لننوو، شامل این پتنتهای باارزش نمیشود.
توجیه دوم گوگل :
این بود که سامسونگ، با فروش بسیاری بالای وسایل اندرویدی، خود مبدل به غول بزرگی شده است و توازن بازار اندروید را به هم زده است و گوگل با این خرید میخواهد، نظم جدیدی تعریف کند.
توجیه سوم گوگل :
توجیه سوم زمانی ارائه شد که گوگل از گوشی موتو ایکس رونمایی کرد، موتو ایکس یکی از بهترین گوشی رده میانه بازار بود و مهمتر از آن این گوشی روح گوگل در این گوشی دمیده شده بود، در آن زمان به نظر میرسید کهگوگل دوست دارد با ساخت گوشی توسط موتورولا، راهی برای رونمایی بعضی از فناوریهای پیشرفته خود و ابراز اهداف بلندپروازانه خود داشته باشد.
اما واقعیت این است که گوگل هیچ وقت نتوانست موتورلا را یک شرکت سودده تمامعیار کند. فروش کم گوشی باعث شد گوگل مجبور شود، متو ایکس را با ۷۰ درصد تخفیف و موتو جی را با نیمی از بهای قبلیاش بفروشد. فروش گوشی با قیمتهای اینقدر کم ممکن است احمقانه به نظر برسد، اما گوگل در واقع دوست داشت با فروش گوشیهای ارزان کاربران را به استفاده بیشتر از سرویسهایش تشویق کند و به صورت غیرمستقیم سود کند. این راهبرد تا حدی شبیه راهبرد آمازون در فروش تبلتهای بسیار ارزان و حتی راهبرد گوگل در فروش تبلت نکسوس ۷ با مشارکت Asus است. اما سؤال این است که جلب کاربر بیشتر برای سرویسهای گوگل، ارزش این همه کار و ارزانفروشی را برای گوگل داشت؟
و حالا به نظر میرسد با فروش ارزان موتورولا به لنوو، گوگل ۱۰ میلیارد دلار زیان دیده باشد، اما باید در نظر داشته باشید که گوگل شاید اهداف پنهانی برای این فروش داشته باشد. با این کار شرکت چینی لننو ممکن است به زودی رقیبی برای سامسونگ شود، این شرکت که در فروش سختافزارهایی با حاشیه سود پایین تخصص دارد و در زمینه فروش پیسی هم در دنیا رتبه اول را کسب کرده است، پیش از این توانسته بود تجارت شکستخورده IBM را احیا کند و حالا هم لنوو شاید بتواند در زمینه فروش اندرویدیها کار مشابهی را بکند.
به نظر میرسد که گوگل برای اشاعه اندروید، بیش از حد پول خرج میکند، تصور میشود که این معامله بیش از همه سامسونگ را عصبی کند و چه بسا این شرکت را به فکر استقلال هم بیندازد و بیشتر متمایل به سیستم عامل اختصاصی خود -Tizen- کند.
اما در پایان باید اضافه کنم که فروش ۲٫۹ میلیاردی موتورولا، شامل فروش فروش بخش فناوریهای پیشرفته موتورلا نمیشود، این بخش توسط عضو سابق DARPA – رجینا دوگان- رهبری میشد، در این بخش کمتر از ۱۰۰ نفر از آدمهای نابغه و پیشرو کار میکنند تا فناوریهای نو و انقلابی را واقعی کنند. یکی از جدیدترین پروژههای این بخش، ساختن گوشیهای موبایل مدولار است، گوشیهایی که میشود قطعات مختلف آنها را به سادگی تعویض کرد، ارتقا داد و انتخاب کرد!
گزارش از مریم عبدالهی