دکتر روحانی در جمع مدیران ارشد شرکتهای بزرگ نفتی جهان:
دکتر روحانی در جمع مدیران ارشد شرکتهای بزرگ نفتی جهان:
به گزارش
حوزه دولت باشگاه خبرنگاران، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران در حاشیه چهل و چهارمین اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس در همایش "صنعت نفت و گاز ایران و چشم انداز همکاریها" که با حضور مدیران ارشد شرکتهای بزرگ نفتی جهان برگزار شد، حضور یافت و طی سخنانی ضمن تشریح ظرفیتهای ایران در صنعت نفت و گاز، برنامههای آینده ایران در حوزه همکاریهای نفتی و تدوین قراردادهای جدید همکاری در این زمینه، فرصتها در ایران را فراوان و ریسک و هزینههای صنایع نفت و گاز ایران را بسیار پایین توصیف کرد.
مشروح سخنان دکتر روحانی به شرح زیر است:
خانمها / آقایان،
حضار گرامی / مدیران محترم
خوشحالم که توانستم در جمع مدیران ارشد شرکتهای فعال و برجسته در صنعت نفت و گاز جهان حضور یابم تا برخی دیدگاههایم در چشم انداز همکاریها در زمینه نفت و گاز را با شما در میان بگذارم.
رشد اقتصاد جهانی در دهههای پیش رو و بهبود استاندارد زندگی در جهان در حال توسعه همراه با افزایش جمعیت بشر، رشد مصرف انرژی را اجتنابناپذیر نموده است. در میان حاملهای انرژی علیرغم تلاش همه جانبه فناوری جهانی برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، سهم آنها در سبد انرژی مصرفی از ۱۰ درصد تجاوز نخواهد کرد، حال آنکه طی دو دهه آینده با همه تحولات، سهم نفت و گاز در سبد انرژی مجموعاً از ۶۵ درصد فراتر خواهد بود. حال با این فرض حتی با ملاحظه تحولات در بازار نفت و گاز تولیدی از SHALE طی دوره پیش رو، تنها با اتکای بر تولید نفت و گاز از میدانهای متعارف و به ویژه در مناطق با ظرفیت بالاست که میتوان انرژی مورد نیاز بازار مصرف را تامین نمود.
همه حضار محترم به خوبی میدانند که ایران از از نظر ذخایر گاز در رتبه نخست جهانی و از نظر ذخایر نفت در رتبه سوم جهانی قرار دارد؛
ایران در طول بیش از یکصد سال گذشته چه پیش از انقلاب و چه پس از آن همواره نقشی مسوولانه در تامین به موقع انرژی جهانی ایفا کرده است.
تحولات دیپلماتیک آغاز شده در جهت حل مساله هستهای ایران که آن را روندی رو به جلو میدانیم، نهایتا به ایجاد شرایط مناسب در زمینه روابط ایران با غرب منجر خواهد شد و این میتواند همکاریهای ما را در همه جهات خصوصاً عرضه انرژی مصرفی جهان و رفع نگرانیهای موجود در این رابطه، گسترش دهد.
در اینجا مایلم در حضور شما مدیران برجسته شرکتهای معتبر نفتی جهان به بیان نکاتی مهم در ارتباط با صنعت نفت ایران بپردازم:
وزارت نفت ایران در حال حاضر بازنگری مدل و ساختار قراردادهای بالادستی نفت را در دستور کار خود دارد. مهمترین اهدافی كه در این بازنگری دنبال میشود عبارتست از:
- رفع هرگونه موانع فنی، مالی و حقوقی در چهارچوب قواعد پذیرفته شده بینالمللی برای توسعه و گسترش همكاریهای صنعت نفت ایران با شركتهای بزرگ نفتی
- جلب همكاریهای شركتهای نفتی بینالمللی و مشاركت آنها در فرآیند اكتشافات و توسعه میادین، خصوصاً طرحهای افزایش بازیافت در میادین بزرگ نفتی ایران و نیز توسعه این مشاركتها در همه مناطق خشكی و دریایی شامل همكاریهای فنی، مالی و مدیریتی
- انتقال فناوریهای مدرن به بخشهای اكتشاف و تولید در صنعت نفت و گاز كشور و ارتقاء ظرفیتهای داخلی با هدف ورود همراه و یا مستقل شركتهای عملیاتی ایرانی به بازارهای بینالمللی.
وزارت نفت ایران درصدد است تا برای دریافت نظرات شرکتهای نفتی جهان و صاحب نظران این صنعت، ساختار جدید قراردادهای نفتی خود را در همایشی بینالمللی، طی ماههای آتی به بحث و هماندیشی بگذارد.
در این ارتباط، مدل همكاریهای درازمدت، سازماندهی مشترك عملیات اكتشاف و توسعه و البته دریافتی متناسب با ریسكهایی كه شركتها پذیرا میشوند، منظور خواهد شد.
قطعاً در مدل جدید قراردادهای نفتی ایران، حذف آنچه كه مانع انجام پرداختهای كامل، سود قابل قبول و انگیزههای بهرهبرداری از میدانهای نفتی با بیشترین بازیافت، مدنظر قرار خواهد گرفت.
همانگونه كه اشاره شد، پتانسیل عظیم نفت و گاز ایران، و نوع ساختارهای زمینشناسی آن، كشور را به مكانی مطلوب جهت سرمایهگذاری نفتی تبدیل كرده است. به طوری كه میزان ریسك و هزینه شركتها بسیار كم و به هیچ وجه قابل قیاس با دیگر نقاطی كه هماكنون در حال سرمایهگذاری بوده و گاهی هزینهها و ریسكهای تا ده برابری را پذیرا هستند، نمیباشد.
لذا فرصتها در ایران بسیار فراوان و ریسكها و هزینهها بسیار پایین است، خصوصاً با مدلهای جدید قراردادی و رفع موانع گذشته میتوان گفت كه همه چیز برای آغاز دورهای جدید از همكاریها بین این صنعت و شركتهای بزرگ و معتبر نفتی فراهم گردیده است كه از هماكنون ازشما وهمه آنها دعوت میکنم.
در میان طرحهایی كه گفته شد دهها بلوك اكتشافی امیدواركننده با احتمال موفقیت بالای ۷۰ درصد وجود داردكه افقی عظیم را پیشِروی این صنعت جهانی قرار میدهد.
خانمها و آقایان
ما در توسعه میدانهای نفتی غرب ایران از جمله میدانهای آزادگان، یادآوران، دارخوین، یاران و چند میدان دیگر، قادر به افزایش ظرفیت تولید نفت ایران به میزان یک میلیون بشکه در روز میباشیم. وزارت نفت ما در برنامه خود در افقی چهار ساله، افزایش ظرفیت تولید نفت از این میدانها را به میزان ۷۰۰ هزار بشکه در روز منظور کرده است.
افزایش بازیافت نفت، به ویژه از میدانهای در حال بهرهبرداری ایران از اولویتهای دیگر وزارت نفت میباشد که در این زمینه، فضایی گسترده برای جلب همکاری شرکتهای معتبر نفتی، وجود دارد. میدانهای عظیم اهواز آسماری، مارون آسماری، بیبیحکیمه، گچساران، آغاجاری، رگ سفید، منصوری آسماری، پازنان، کَرَنج، پارسی و شادگان از این جمله میدانها میباشند.
آنچه گفته شد در حوزه بالادستی نفت بود که میتوان بر آنها، ایجاد چندین واحدNGL برای تولید خوراک برای پتروشیمیها و سرمایه گذاری عظیم برای نوسازی تاسیسات موجود نفت، جمعآوری گازهای همراه نفت در حال سوختن در مناطق خشکی و دریایی ایران را نیز افزود.
حضار گرامی
در زمینه گاز باید بگویم که میدان پارس جنوبی به عنوان بزرگترین میدان گازی مستقل جهان، هماكنون طرحهای این میدان علاوه بر ۱۰ فاز قبلی درحال تولید، معادل ۱۷ فاز متعارف دیگر با ظرفیت فراتر از ۴۵۰ میلیون متر مکعب در روز گاز طبیعی و حدود ۷۰۰ هزار بشكه در روز میعانات گازی در برنامه توسعه میباشد. این ظرفیت تولیدی گاز همراه با دیگر طرحها میتواند چهره منطقه و جهان را در این بخش متأثر کرده و تغییر دهد. طرحهای مرتبط با این گسترش شامل احداث واحدهای LNG جهت صدور به كشورها و بازارهای فراتر از منطقه نیز از دیگر پتانسیلهای سرمایهگذاری به صورت توأمان با طرحهای این میدان میباشد.
مدیران محترم
در زمینه صادرات گاز باید بگویم که امروز همسایگان ما، خصوصاً در ساحل جنوبی خلیجفارس به دلیل توسعه بخشهای مختلف، نیازمند به گاز میباشند. هماكنون برخی از این كشورها به واردات LNG روی آوردهاند، در حالی که با خط لوله میتوان همه نیازهای آنها را برطرف و همكاریهای انرژی را به سایر بخشهای سیاسی و اقتصادی و تجاری توسعه داد. طرحهای LNG برای صدور به بازارهای دورتر نیز در دست برنامهریزی و اجرا میباشند كه این امكان سرمایهگذاری و مشارکت شرکتهای بینالمللی را در این عرصه فراهم خواهد نمود.
علاوه بر موارد بالادستی، در بخش پایین دستی نفت نیز برنامههای گستردهای برای نوسازی پالایشگاههای موجود و ایجاد پالایشگاههای جدید پیشبینی شده است.
حضار محترم
در زمینه توسعه صنعت پتروشیمی اشاره مینمایم که خوراک تقریبا نامحدود و ارزانی که در فازهای مختلف پارس جنوبی و نیز از واحدهای NGL جدید در کنار میدانهای نفتی حاصل میشود، بهترین زمینه را برای ایجاد واحدهای پتروشیمی جدید فراهم میسازد. برنامه وسیعی برای توسعه واحدهای جدید پتروشیمی در کشور طراحی شده که به سرمایه گذاری قریب ۷۵ میلیارد دلار در نزدیک به ۸ سال نیاز دارد. این سرمایهگذاریها تولید پتروشیمی ایران را ازحدود ۲۰ میلیارد دلا ردر سال به بیش از ۷۰ میلیارد دلار در سال افزایش خواهد داد. این حجم عظیم از سرمایهگذاری فرصتهای زیادی را برای سرمایهگذاران، سازندگان و مهندسان در داخل و خارج از ایران فراهم میکند.
علاوه بر موارد پیش گفته، دولت در صدد آن است که افزون بر نقشی که شرکت ملی نفت ایران در حوزه داخلی کشور ایفا میکند، نقشی بین المللی را نیز متناسب با شرایط موجود جهانی برای آن تعریف کند. از جمله با هدف «تضمین بازار» اهداف سرمایهگذاری در خارج كشور را نیز دنبال مینماید. این اهداف میتواند به طور مستقل و یا با مشاركت شركتها و كشورهای خارجی انجام گردد و طرحهای مورد نظر شركتها نیز جهت سرمایهگذاریها مورد توجه قرار خواهد گرفت.
خانمها / آقایان
همان گونه که پیش از این هم اشاره کردم، ما به خوبی به مسوولیت خود در تامین به موقع انرژی مورد نیاز جهان آگاه هستیم. هرگونه حرکت و یا سیاستی که از این فرآیند طبیعی جلوگیری نماید، نظیر تحریمهای غیر قانونی، در حقیقت حرکتی نه فقط علیه یک کشور بلکه علیه همه جهان و مردم آن میباشد.
ایران از همه جنبهها خود را برای دوران جدید در حوزه نفت اماده کرده است و در بخشهای مختلف بالادستی و پایین دستی نفت و گاز علاقه مند به جلب همکاری و مشارکت شرکتهای معتبر در این عرصه میباشد و امیدوارم در آینده نزدیک شاهد حضور و مشارکت شما در میدانهای نفتی ایران باشم.
انتهای پیام/