به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 2 بهمن 1392 خورشیدی برابر با 20 ربیع الاول 1435 هجری و 22 ژانویه 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:
تحریم رفراندوم فرمایشی رژیم "محمدرضا پهلوی" توسط "امام خمینی"(ره) (1341ش)
پس
از اعلام لوایح ششگانه شاه به عنوان انقلاب سفید و تعیین روز ششم بهمن
1341 جهت برگزاری رفراندوم عمومی، حضرت امام خمینی، در پاسخ به استفتاء
گروهی از مردم مسلمان ایران، با انجام این همهپرسی مخالفت و آن را خلاف
شرع اسلام و قانون اساسی ایران اعلام کردند. شاه در روز نوزدهم دی ماه 41،
لوایحی را برای اصلاحات ارضی، ملی کردن جنگلها، فروش سهام کارخانجات
دولتی، سهیم کردن کارگران در منافع کارگاههای تولیدی و صنعتی، اصلاح قانون
انتخابات و ایجاد سپاه دانش اعلام کرده و خواستار برگزاری همهپرسی در این
زمینه شده بود.
اما حضرت امام باتوجه به پیشبینی نشدن همهپرسی در قانون
اساسی، مبهم بودن لوایح و بیاطلاعی مردم از محتوای آنها و نیز نبودن آزادی
و توسل مأموران رژیم به تهدید و تطمیع مردم، همهپرسی درباره لوایح شش
گانه شاه را خلاف شرع و قانون اساسی، اعلام نمودند. در دوم بهمن 41، پس از
انتشار اعلامیه امام درباره تحریم همهپرسی شاه، مردم تهران با تعطیل کردن
بازار، در خیابانها به تظاهرات پرداختند.
درگذشت "ابوالقاسم عارف قزوینی" شاعر بزرگ ایرانی در همدان (1312ش)
ابوالقاسم قزوینی مشهور به عارف در حدود سال 1262 ش، در قزوین به دنیا آمد. وی به دو هنر خط و موسیقی اهتمام بیشتری ورزید و در این هنرها به شهرت دست یافت. وی همچنین به سرودن اشعار پرداخت و آثاری را پدید آورد. با آنکه شعر عارف قزوینی از لحاظ ادبی و فنون شعری دارای نقایصی بود، اما آنچه او را به شهرت و محبوبیت رساند، به کار بردن زبان مردم در شعر خود، در راه مردم گام برداشتن و در خدمت صاحبان زر و زور نرفتن بود. سرودن اشعار وطنی و هنر تصنیفسازی در نهضت مشروطه، ویژگی شعر عارف قزوینی بود و از این رهگذر، شوری در آزادیخواهان و مشروطهطلبان افکند. از اینرو شهرت و حیثیت ملی وی برای تصنیفهای وطنی اوست که در مواقع حساس سروده و با ملت ایران همدلی کرده است. کار بزرگ عارف، تحول عظیمی بود که در ترانهسرایی پدید آورد. دیگر از امتیازهای بزرگ تصنیفهایش آن است که خود، هم شاعر و موسیقیدان و هم آوازهخوان بود و تصنیف را با مهارت و استادی فوقالعادهای برای بیان مقاصد و مضامین ملی به کار میبرد. زندگی عارف قزوینی، همواره با فقر و تنگدستی سپری گردید تا آن که در پنجاه سالگی درگذشت و در همدان در کنار مقبره ابن سینا مدفون شد.
بسته شدن کنسولگری ایران در عراق به دنبال تشدید اختلافات مرزی طرفین (1348 ش)
در 26 فروردین 1348 ش، معاون وزارت خارجه عراق با احضار سفیر ایران در بغداد به او اطلاع داد که دولت عراق، اروندرود را بخشی از خاک خود میشمارد و تمام کشتیهای ایرانی که در این آبراه تردّد میکنند، باید پرچم ایران را به صورت نیمه افراشته به اهتزاز درآورند و دولت عراق، حضور افراد نیروی دریایی ایران بر روی کشتیهای یاد شده را نقض حاکمیت خود تلقی خواهد کرد. این ادعای عراق، واکنش رسمی ایران را به دنبال داشت و قائم مقام وزارت خارجه ایران در سیام فروردین 1348 عنوان نمود که به دلیل اخذ یک جانبه عوارض توسط دولت عراق و صرف آن برای اهدافی غیر از نگهداری مشترک تسهیلات رودخانه نظیر لایروبی، ایران دیگر معاهده صلح 1316 ش را معتبر نمیشمارد. این درگیریها به شکایت طرفین از هم به رییس شورای امنیت، و بسته شدن کنسولگریها در دو کشور منجر شد تا این که تشدید تنش سیاسی ایران و عراق، سرانجام طرفین را به انعقاد قرارداد 1353 ( 1975 ش) الجزایر سوق داد. با این حال دولت بعث عراق به این قرارداد نیز احترام نگذاشت و چند سال بعد با دلایلی واهی به خاک جمهوری اسلامی ایران تجاوز کرد.
حضرت آیت الله العظمی خمینی به مناسبت وقایع 19 دی ماه قم پیامی فرستادند(1356ش)
در این پیام آمده بود: جنایات 29 محرم، 19 دی اه امسال نقطه عطفی است به جنایات شاهانه رحمت خداوند بر مقتولین 15 خرداد و 19 دی امسال. محرم چه ماه مصیبت زا و چه ماه سازنده و کوبنده ایست، محرم ماه نهضت بزرگ سید شهیدان و سرور اولیاء خداست که با قیام خود در مقابل طاغوت، تعلیم سازندگی و کوبندگی به بشر داد
رمزی کلارک وزیر سابق دادگستری آمریکا در پاریس با امام ملاقات کرد.(1357ش)
وی گفت به نظر من بدون مشارکت آیت الله خمینی هیچگونه امکانی برای حل بحران در ایران وجود ندارد.
قطب زاده در پاریس طی مصاحبه ای اظهار کرد: سینماها باید باز باشند و روزنامه ها هرچه می خواهند بنویسند.(1357ش)
همه احزاب حتی مارکسیست ها می تواند تبلیغ کنند
شاه و فرح مصر را ترک کردند و به سوی مراکش پرواز کردند(1357ش)
رادیو مسکو اعلام کرد: در کارخانه تعمیر هلیکوپترهای جنگی ایران نزدیک به چهار هزار افسر نیروی هوائی اعتصاب غذا کرده اند و اخراج مستشاران آمریکائی را از کشور خواستار شده اند(1357ش)
در ساعت 11/30، مراسمی با سخنرانی آیت الله سید صادق روحانی و حضور عده ای از طلاب در مسجد نو واقع در قم برپا گردید.(1356ش)
در پایان امروز، تظاهراتی در شیراز از سوی حدود 13 نفر از زنان چادری در امامزاده سید علاء الدین حسین برپا گردید ؛ در پایان، یکی از تظاهر کنندگان توسط مأموران دستگیر گردید.(1356ش)
درگذشت "ابوسهل هروی" دانشمند و ادیب (433 ق)
محمد بن علی هروی نحوی ولغوی شهیر، معروف به مؤذن، از ادبای قرن پنجم هجری قمری بوده است. وی دارای آثار قلمی از جمله اَسماءُ الاَسَد، اَسماءُ السَّیف و التَّلویحُ فی شرحِ الفَصیح میباشد. وفات وی در قاهره روی داد.
رحلت "ابوطیب طبری" فقیه وادیب مسلمان (450 ق)
ابوطیب طبری، فقیه و ادیب مسلمان در سال 348 ق در آمل متولد شد و برای کسب دانش به نقاط مختلف سفر کرد. ابوطیب بالاخره در بغداد سکنی گزید و به درس و بحث پرداخت و در زمرهی علمای بزرگ زمان خود درآمد. وی تا پایان عمر طولانی خود، مسند قضا و افتاء را در بغداد برعهده داشت. ابوطیب طبری با ادبیات و شعر آشنا بود و اشعاری نیز سروده است. از جمله آثار ابوطیب میتوان به جواب فی السّماع و الغِناء و التَّعلیقةِ الکبری فی الفروع در ده جلد، اشاره کرد.
وفات "محمد بن ابیوردی" شاعر و ادیب(507 ق)
از محمد بن احمد بن عثمان مشهور به ابیوردی، شاعر و ادیب مشهور، به عنوان شاعری خوش قریحه و لغتشناسی ادیب یاد شده است که درعلم لغت، حدیث، تاریخ و برخی از علوم دیگر استاد بود. وی در فن کتابت، مهارتی بسزا داشت و کُتُبش هنوز هم از جمله منابع مهم لغت به شمار میرود. اشعار ابیوردی از زیبایی خاصی برخوردار بوده و بیان وی، شیرین و روان میباشد. وی در اشعارش برخی معانی تازه را به نظم کشیده است. تاریخ ابیورد و طبقاتُ العُلوم از اوست. وفات ابیوردی در اصفهان روی داد.
تأسیس بانک بازرگانی اولین بانک خصوصی ایران (1328 ش)
«بانک
بازرگانی ایران» بهعنوان اولین بانک خصوصی در ایران بهصورت شرکت سهامی
در بهمن ماه ۱۳۲۸ تاسیس شد و در سال ۱۳۲۹ فعالیتهای بانکی خود را آغاز
کرد. این بانک نخستین بانک خصوصی با مالکیت ۱۰۰٪ ایرانی بود. درسال ۱۳۳۱
بزرگترین موفقیت بانک بازرگانی ایران که خریداری محل بانک شاهی به مبلغ ۳٫۵
میلیون تومان بود، تحقق یافت. بانک بازرگانی در ۲۹ شهریور ماه ۱۳۳۱ بنای
ساخته شده توسط قهرمان میرزا امیرلشکر را، از بانک شاهی خریدار نمود.
بانک
بازرگانی فعالیتهای چشمگیری در رقابت با بانکهای دولتی مانند بانکهای
ملی، سپه، کشاورزی، رهنی، کارگشایی و صنعتی آغاز کرد و به ارائه انواع
خدمات بانکی مبادرت ورزید. یکی از اقدامات این بانک در آن زمان افتتاح حساب
سیار بود. دارندگان این حساب بوسیله دفترچه میتوانستند از موجودی خود در
تمام شهرستانهایی که بانک در آنجا شعبه داشتهاست برداشت نمایند. سرمایهی
پرداختی «بانک بازرگانی ایران» در پایان اسفند ماه ۱۳۴۹ به مبلغ ۲۵۰
میلیون ریال میرسید. این بانک پس از اجرای مادهی ۱۷ لایحهی قانونی ادغام
بانکها در سال ۱۳۵۸ در بانک تجارت ادغام شد.
تولد "آندره آمپر" ریاضیدان، فیزیکدان و کاشف فرانسوی (1775م)
آندْرِه ماری آمپر، دانشمند و ریاضیدان فرانسوی، در 22 ژانویه 1775م در حومه لیون فرانسه به دنیا آمد. آمپر با کوشش و جدیّتی که در راه پژوهشهای علمی از خود نشان داد یکی از مسائل مهم زمان را درباره ریاضی حل کرد. او سپس به آزمایشهایی درباره الکتریسیته پرداخت و به اکتشافاتی در زمینه مغناطیس الکتریکی دست یافت. آمپر شدت جریان را تشخیص داد و وسیلهای برای اندازهگیری آن معین نمود. او همچنین موفق به تهیه پروژهای برای تلگراف الکتریکی گردید و با این اکتشاف، بنای الکترودینامیک را مستحکم کرد. وی دارای اختراعات و اکتشافات مهمی از قبیل اختراع دستگاه تلگراف الکتریکی و کشف شدت جریان الکتریکی و ساخت دستگاه اندازهگیری آن میباشد، آمپر را به وجود آورنده رشته الکترودینامیک میدانند و به پاس خدماتش در رشته فیزیک، واحد جریان الکتریکی را به نام وی، "آمپر" نامیدهاند. آندره ماری آمپر سرانجام در پانزدهم ژوئن 1836م در شصتویک سالگی درگذشت.
مرگ "ویکتوریا" ملکه معروف انگلستان (1901م)
ویکتوریا، ملکه مشهور استعمار انگلیسی در 24 مه سال 1819م در لندن به دنیا آمد. وی در هیجده سالگی به جای ویلیام چهارم به سلطنت رسید و به مدت 64 سال، زمام امور انگلیس را با اقتدار در دست داشت. در دوران سلطنت ملکه ویکتوریا، سرکوب مردم سرزمینهای تحت سلطه انگلیس شدت بیشتری یافت و سرزمینهای زیادتری زیر یوغ استعمار پیر قرار گرفتند. او با تسلط بر مصر و کانال سوئز و ایجاد هماهنگی خاص میان انگلستان و مستعمراتش، روند استعمار و بهرهکشی از منابع کشورهای ضعیف را سامان بخشید. وسعت این سرزمین به قدری گسترده و در سراسر جهان پراکنده بود که مَثَل معروفی درآنباره عنوان میگردید که "آفتاب هیچگاه در امپراتوری انگلستان غروب نمیکند". در این زمان علیرغم وضعیت نابسامان و مشکلات فراوان و نیز وجود فقر و درماندگی در مناطق تحت سیطره بریتانیا، از جمله هندوستان، برای استعمارگران به عنوان دوره شکوه و اقتدار مطرح شده است. ملکه ویکتوریا در اواخر عمر به عنوان مادربزرگ اروپا معروف شد زیرا بسیاری از سلاطین و ملکههای اروپا از فرزندان، نوادگان، خواهر زادگان و برادرزادگان و بستگان او به شمار میآمدند. ویکتوریا سرانجام در 22 ژانویه 1901م پس از 64 سال سلطنت، در 82 سالگی درگذشت. با مرگ ملکه ویکتوریا، دوران ضعف امپراتوری عظیم بریتانیا نیز آغاز شد.
وقوع حادثه یکشنبه خونین مسکو و آغاز انقلاب مارکسیستی شوروی (1905م)
در طی سالهای 1904 - 5م جنگهای روس و ژاپن به وقوع پیوست و بر اثر پیروزی فرماندهان ژاپنی و رشوهگیری اُمرای روسی، ژاپن به پیروزی دست یافت. نارضایتی از حکومت استبدادی تزاری روسیه، تمام طبقات مردم را فرا گرفته بود. در نهایت در روز یکشنبه 22 ژانویه 1905م، هزاران کارگر اعتصابی به طرف قصر زمستانی تزار راهپیمایی کردند و خواهان پذیرفتن نمایندگان خود از طرف تزار شدند. اما قزاقها و نیروی سواره نظام گارد امپراتوری، در نزدیکی قصر، راه را بر آنها سد کردند. جمعیت، بیاعتنا به حضور این نیروها به حرکت خود ادامه داد و در این لحظه، سربازان به طرف آنها آتش گشودند. دراین واقعه که به یکشنبه خونین معروف شده است، هزاران نفر کشته و زخمی شدند. پس از این حادثه که سرآغازی برانقلاب 1905م روسیه بود، تزار در 19 اوت آن سال با صدور بیانیهای، صریحاً وعده آزادیهای مدنی و پارلمانی به مردم داد. با این حال، یکشنبه خونین و انقلاب 1905م، مقدمهای بود که با شروع جنگ جهانی اول، آخرین ضربه را به رژیم تزاری روس وارد ساخت و آن را در سال 1917م، سرنگون کرد.
ترور مبارز فلسطینی "ابوحسن سلامه" توسط عوامل صهیونیستی (1979م)
ابوحسن سلامه طراح عملیات گروگانگیری 12 ورزشکار اسرائیلی در المپیک مونیخ 1972م بود. این عملیات در پنجم سپتامبر این سال به وقوع پیوست و به قتل 12 ورزشکار اسرائیلی، 5 فلسطینی و یک مأمور آلمانی و نیز دستگیری 3 فلسطینی دیگر انجامید. ابوحسن سلامه طراح اصلی این عملیات بود، هرچند که خود در آن مستقیماً دخالت نداشت. وی صاحب دو پاسپورت ایتالیایی، سه پاسپورت لبنانی و یک پاسپورت فرانسوی بود. ابوحسن سلامه سرانجام در 22 ژانویه 1979م هفت سال پس از حادثه مونیخ، در یکی از خیابانهای بیروت همراه با چهار محافظش به هنگام خروج از خانه، در جریان انفجار بمبی که در یک اتومبیل در برابرخانه او کارگذاشته بودند به قتل رسید. تا دو سال پس از آن، کوچکترین ردّ پایی از عاملان بمبگذاری به دست نیامد، ولی بعدها معلوم شد که عامل این جنایت یک زن یهودی آلمانی بوده که به همراه دو عضو دیگر موساد در پوشش بازرگان و آشپز در آپارتمان مقابل خانه ابوحسن اقامت کرده بودند و رفت وآمدهای او را زیر نظر داشتند. آنها پس از حادثه موفق به فرار شدند.
تاسیس سازمان سیا (1946م)
در چنین روزی در سال 1946 C.I.A (سیا) تاسیس شد. این عبارت مخفف عبارت مطول سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا است . سازمان سیا یکی از مخوف ترین سازمان های اطلاعاتی جهان است که مردم آمریکا نیز براین امر تاکید دارند . این سازمان با تشکیلات گسترده خود به عنوان ید اطلاعاتی دولت آمریکا سردمداران این کشور را در انجام دخالت های مختلف سیاسی و نظامی در امور سایر کشورها یاری می دهد .
سازمان یاد شده تا کنون موجبات انجام چندین کودتای نظامی در کشور های مختلف را فرام آورده است . کودتای بیست و هشتم مرداد 1332 ایران نیز محصول همکاری دو سازمان اطلاعاتی سیا وام آی شش انگلستان بوده است . سپس از واقعه 11 سپتامبر 2001 میلادی که منجر به ویرانی برج های دو قلو درنیویورک شد سیا ماموریت رسمی و علنی پیدا کرد که مخالفان آمریکا را در سراسر جهان بدزدد یا ترور کند.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید