به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اردبیل؛ مسعود گنجی در گردهمایی محققان و پژوهشگران فنی و مهندسی اردبیل اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران در سه دهه اخیر در حوزه علم و فناوریهای جدید به یک رشد جهشی دست پیدا کرده و توانسته با پشت سر گذاشتن بسیاری از مشکلات و نارساییها قلههای رفیع را در این حوزه فتح کند به طوریکه ایران اسلامی ما امروز جز 10 کشور برتر علم و فناوریهای پیشرفته است.
وی گفت: تلاش دانشگاه محقق اردبیلی بر این است تا زمینه مساعدی را برای نخبگان، جوانان و دانشجویان فراهم آورد تا عرصه علمی را به یک میدان جهاد واقعی برای رسیدن به تمام توانمندیها تبدیل کنند.
گنجی در ادامه خاطر نشان کرد: مقوله علم و فناوری از مهمترین زیرساختهای پیشرفت کشور و ابزار جدی رقابت در عرصههای مختلف است.
وی افزود: تحقق آرمانهای متعالی انقلاب اسلامی در گرو تعالی همهجانبه به ویژه علمی و احیای تمدن اسلامی است و در این میان نظام آموزش عالی کشور به عنوان بخش تأثیرگذار متکی بر منابع انسانی و سرمایه اجتماعی میتواند نقش تعیینکنندهای داشته باشد.
رئیس دانشگاه محقق اردبیلی همچنین با اشاره به اختراع دکتر علی نعمتاللهزاده عضو هیئت علمی دانشگاه محقق اردبیلی با عنوان «سامانه عبوردهی سیال از غشا» بیان کرد: با تربیت انسانهای چند بعدی و تقویت جسم و روح میتوان فضای کسب علم را با گسترش و تعمیق فعالیتهای پژوهشی همراه کرد که بدیهی است افزایش میزان انطباق فعالیتهای پژوهشی با نیازهای کشور و پاسخگویی به نیازهای روز از عمده نقشهایی است که میتواند در پرتو نوع و میزان اختراعات و نوآوری توسط دانشگاه تحقق یابد.
علی نعمتاللهزاده نیز در این گردهمایی در مورد اختراع خود تصریح کرد: امروزه تکنولوژی غشایی به واسطه کم بودن اثر مخرب آن بر محیط زیست و نیز کم بودن هزینههای نگهداری و بهرهبرداری در مقیاس بسیار وسیع در صنایع تصفیه آب و فاضلاب به کار گرفته میشود که نتیجه آن حذف اغلب آلودگیهای محلول، معلق و بیولوژیکی در آب و فاضلاب است.
وی گفت: اساس این فرآیند بر پایه نفوذ یا تراوش آب از غشا است که در آن غشا فقط قابلیت عبور دادن آب خالص را از یک سمت به سمت دیگر دارند و در نتیجه باکتریها، نمکهای محلول و مواد آلی و معدنی موجود در آب به دلیل عدم توانایی در عبور از غشای فوق از آب خالص جدا میشوند.
این مخترع افزود: این سیستم تنها تکنولوژیی است که قابلیت جداسازی انواع مواد خارجی محلول و معلق را دارد که نتیجه آن حصول آبی با کیفیت مناسب جهت شرب و مصارف صنعتی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه محقق اردبیلی بیان کرد: این تکنولوژی جداسازی در دنیا بسیار حائز اهمیت بوده و در ابعاد صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد، فواید بیشمار استفاده از غشا دنیای علم را بر آن داشته که فعالیتهای بسیاری در مقیاس آزمایشگاهی جهت بهبود عملکرد و توسعه گستره کاربردی آن صورت گیرد امروزه در کشورهای توسعه یافته توانستهاند که این سیستم را برای تولید الکتریسیته پاک از آب شیرین و آب شور دریا به کار ببرند.
وی در ادامه یادآور شد: در کشور ما نیز سیستمهای جداسازی در صنایع گوناگون وارد شده و به طور وسیع در حال بهرهبرداری است.
این مسئول ادامه داد: تصفیه فاضلاب شهری و سیستمهای جداسازی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، صنایع رنگ و رزین، صنایع شیمیایی، کارخانجات رنگرزی و نساجی، کارخانجات ذوب آهن و فولاد، کارخانجات تولید آلیاژهای فلزی از جمله این صنایع هستند به عنوان مثال در پتروشیمی اروند برای تولید گاز کلر و کاستیک از سیستم نوین غشا استفاده شده که در صنعت پتروشیمی این روش به تولید «صنعت پاک» معروف است و هیچگونه آلودگی زیستمحیطی در پی ندارد.
نعمتاللهزاده گفت: به غیر از قیمت بالای نمونههای خارجی از جمله معایب این نمونهها جنس مخزن آن است که مانع از به کارگیری سیستم در فشارهای بالا میشود.
استادیار دانشکده فنی، مهندسی دانشگاه محقق اردبیلی همچنین افزود: همچنین جنس قطعات مختلف سیستم نیز استفاده از حلالهای گوناگون در مخزن را محدود میکند بنابراین با توجه به نیاز مبرم به دستگاه تحقیقاتی عبوردهی سیال از غشا، این دستگاه که در آزمایشگاه تحقیقاتی مهندسی شیمی دانشگاه محقق اردبیلی و با همکاری دانشگاه صنعتی سهند تبریز طراحی و ساخته شده دارای این ویژگی است که معایب موجود در نمونههای مشابه را نداشته و به جای استفاده از پمپ (که موجب گرم شدن سیال، آلوده شدن سیال به اکسید آهن داخل لولههای رابط و مصرف زیاد انرژی میشود) و یا کپسول گاز بیاثر (که هزینهبر است)، فقط از هوای فشرده که توسط کمپرسور تأمین میشود سیال مورد نظر را به کمک سیستم کنترل فشار از سطح غشا عبور میدهد.
وی در ادامه تصریح کرد: با این سیستم به طور همزمان میتوان چهار نمونه غشا را به طور مستقل از هم مورد آزمایش قرار داد این گروه تحقیقاتی هم اکنون در حال طراحی سیستمی برای کنترل همزمان دما، فشار و فلاکس سایل عبوری از غشا است/س.
انتهای پیام/