آیا دولت "باراک اوباما" براى حفظ گفتگوهاى صلح با ايران با سناتورهای حامی لایحه جدید تحریم ایران و برای حفظ ظاهر هم که شده، خواهد جنگيد؟

سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران؛ كاخ سفيد به صراحت اعلام مى‌كند كه برخی اعضاى سنا كه از تحريم‌هاى تازه عليه ايران حمايت مى‌كنند در فكر جنگ هستند، اما كمپين اوباما ماه‌هاست با فشار بر هم حزبى‌هاى خود، در راه منصرف کردن آنها از حمايت از اين تحريم‌ها قدم كوچكى برداشته است؛ در این گزارش به جنگ اوباما با این گروه می‌پردازیم.

به گزارش سى ان ان، در صورت تصويب لايحه اى كه روز پنجشنبه به مجلس سنا تسليم شد اعمال تحريم هاى اقتصادى تازه بر ايران در صورت عدم پايبندى اين كشور به توافق اوليه با گروه ١+٥ در خصوص محدود كردن برنامه اى هسته اى خود، جنبه قانونى خواهد يافت. 


كاخ سفيد اما تحريم‌هاى تازه را ناديده گرفتن تلاش‌هاى شكننده جهانى قلمداد كرده و باراك اوباما گفته است كه در صورت تصويب كنگره آن را وتو خواهد كرد.  

اكنون كاخ سفيد به صراحت اعلام مى كند كه اعضاى دموكرات سنا كه از تحريم هاى تازه عليه ايران حمايت مى كنند در فكر جنگ هستند، اما كمپين اوباما ماه هاست با فشار بر هم حزبى هاى خود، در راه منصرف نمودن آنها از حمايت از اين تحريم ها قدم كوچكى برداشته است.   

كاخ سفيد با متهم كردن اعضاى دموكرات كنگره به تمايل به حمله نظامى به ايران، جنگ با آنان را علنى نمود. اين اتفاق عصر پنجشنبه و هنگامى رخ داد كه "برنادت ميهان"، عضو سازمان امنيت ملى ايالات متحد، بيانيه اى آتشين عليه هواداران تحريم ها را براى گروهى از خبرنگاران ارسال كرد.  
  
وى مى گويد: اگر برخى از اعضاى كنگره خواستار اقدام نظامى ايالات متحد هستند بايد در پيشگاه مردم آمريكا بايستند و خواسته خود را بگويند. در غير اينصورت، مشخص نيست كه چرا اعضاى كنگره مى خواهند از لايحه اى حمايت كنند كه به احتمال درها را به روى ديپلماسى بسته و آمريكا را در جايگاهى قرار مى‌دهد كه ميان گزينه نظامى يا توافق با پيشرفت هسته اى ايران يكى را انتخاب كند. 

بيانيه "برنادت ميهان" در روزى منتشر شد كه رابرت منندز، سناتور دموكرات از نيوجرسى و رييس كميته روابط خارجى سنا، در سرمقاله خود در واشنگتن پست در تاييد لزوم تصويب تحريم‌هاى تازه عليه ايران به تشريح پارامترهاى كنگره جهت توافق هسته اى نهايى با ايران پرداخت و پيشنهاد كرد اين تحريم ها در صورت به بن بست رسيدن ديپلماسى  اجرايى گردند.     

 
در اين سرمقاله وى تصويب طرح خود را يك سياست بيمه ديپلماتيك و يك حركت مصلحت گرايانه منطقى خواند. 

براساس نظر مقامات دولتى و اعضاى كنگره درگير در روند تصويب طرح، كاخ سفيد به صورت خصوصى و عمومى به قانون گذاران دموكرات هشدار داده كه راى به تصويب اين طرح، در صورت به نتيجه نرسيدن مذاكرات انگشت اتهام را به سوى آنها نشانه خواهد گرفت.  

پيام كاخ سفيد بازتاب دهندۀ هشدار محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه ايران، است كه ماه گذشته اعلام كرد تحريم هاى تازه كنگره عليه ايران توافق اوليه را كه در پايان ماه نوامبر گذشته به امضاى وى رسيد، از مسير خود خارج خواهد كرد. مقامات ارشد دولت اوباما نيز هشدار داده اند كه حتى معرفى ابعاد تحريم هاى تازه، به تنهايى قادر است دور تازه گفتگوها در ژنو را به خطر اندازد.    

اما تاكنون هشدارهاى كاخ سفيد كمترين اثر را داشته است. منندز و سناتور مارك كرك در شانزدهم دسامبر سال گذشته ميلادى لايحه خود را با حمايت ١٣ عضو جمهورى خواه و ١٤ عضو دموكرات ارايه كردند. گفته می‌شود اينك اين لايحه از حمايت بیش از 50 عضو ازجمله 16 عضو دموكرات برخوردار است.  

"جى كارنى"، مسئول رسانه اى كاخ سفيد، روز جمعه از جنگ افروز خواندن هواداران دموكرات تحريم ها توسط ميهان حمايت كرد.  


وى مى گويد: من از ديدگاه شخصى هر ١٠٠ نفر سناتور درباره اينكه آيا حمله نظامى به ايران الزامى است يا خير آگاه نيستم، بنابراين نمى توانم نظرى كلى راجع به احساس آنها ابراز كنم. چيزى كه مى دانم اين است كه درمورد سناتور منندز و شركايش كه اين دولت را در طول سال ها در ساختن نظام تحريم يارى كرده اند ، بايد گفت كه ما هدف مشتركى را دنبال مى كنيم. اين هدف مشترك محروم ساختن ايران از فرصت دستيابى به سلاح هسته اى از طريق مذاكره است. به همين دليل ما نظام تحريم را ساخته‌ايم.      

فارغ از اينها هر دو جبهه حزب دموكرات، چه آنهايى كه از دولت حمايت مى كنند و چه آن دسته كه به منندز متمايلند، به ديلى بيست گفته اند كه تاكتيك واشنگتن در دنباله روى از قانون گذاران حزب غيرموثر بوده، باعث تفرقه ميان متحدان شده، بر كنگره تاثير بد گذاشته و سرمايه سياسى دولت را كه در طول راه به آن نياز خواهد داشت به هدر مى‌دهد. 


يكی از اعضاى ارشد دموكرات كنگره مى گويد:  كاخ سفيد به وضوح در جنگ افروز خطاب كردن حاميان دموكرات تحريم هاى تازه افراط كرده است. اين ها دموكرات هستند، برخى از آنها مدت ها از افزايش تحريم ها عليه ايران حمايت كرده اند. استفاده از چنين الفاظى هيچ كمكى به دولت نمى‌كند.  



***  تغيير موضع آمريكا به ضرر اسراييل است
حتى آن عده از حاميان دولت كه با موضع كاخ سفيد در قبال تحريم هاى تازه عليه ايران همسو بوده اند نيز تاكتيك آن را داراى نتيجه عكس مى دانند. تريتا پارسى، مدير اجرايى شوراى ايران- آمريكا كه مخالف تصويب اين تحريم هاست مى گويد كاخ سفيد اين مسئله را كه مخالفت با لايحه منندز-كرك تصميمى خطرناك براى دموكرات هاست را درك نمى كند، زيرا اين مخالفت دولت را مقابل لابى هوادار اسراييل قرار مى دهد.   


با وجود گذشت يك ماه از تسليم لايحه منندز، گفتگوهاى ايران و گروه ١+٥ همچنان در جريان است و اجرای توافق ژنو، از 20 ژانویه آغاز می‌شود.

گزارش از مغانی


منابع:


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار