دکتر ابراهیم حقشناس، معاون پژوهشی پژوهشگاه بین المللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله در گفتگو با خبرنگار فناوریهای نوین باشگاه خبرنگاران گفت: مهمترین علت این زلزله، چین خوردگیهای گسل زاگرس است و خوشبختانه زلزله ای که در چند روز گذشته در کیش رخ داد، تلفاتی نداشت.
وی افزود: مرکز واقعی زلزلهها در ساحل خشکی ایران، واقع در ۲۴ کیلومتری جزیره کیش است، اما نزدیکی به جزیره کیش، سبب شد، به زلزلههای کیش معروف شوند.
معاون پژوهشی پژوهشگاه بین المللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله گفت: وقوع سونامی با توجه به بزرگای زلزلهها، موقعیت کانون این زمین لرزهها، عمق کم آب در منطقه و سابقه اندک وقوع سونامی در خلیج فارس، تقریبا منتفی است، همچنین، بزرگترین پس لرزه به بزرگای4.5 ریشتر است و به مرور زمان از بزرگای آن کم میشود.
حقشناس تصریح کرد: مهمترین توصیه به مردم، خروج از خانههای خشت و گلی و قرار گرفتن در ساختمانهای نوساز است که استانداردهای ایمنی در مقابل زلزله در آن رعایت شده است.
*از شدت پس لرزهها کاسته میشود
استادیار و معاون پژوهش و فناوری پژوهشگاه یادآور شد: علی القاعده مطابق با روند معمول در زمین لرزهها هر چه از زمان وقوع زلزله اصلی دورتر شویم، انتظار میرود از قدرت پس لرزهها کاسته شود.
زمین لرزه 5.1 ریشتر که در حوالی کیش رخ داد که با برزرگای ۴ پس لرزه با بزرگای 3.4،3.4 و 4.5 ریشتر همراه بود در این زمینه دکتر محمدرضا حاتمی، رئیس مرکز مطالعات پیشنشانگرهای زلزله و استاد یار گروه فیزیک موسسه ژئوفیزیک در این زمینه اظهار داشت: استان هرمزگان از لحاظ لرزه خیزی فعال است و از نظر تاریخی در دوره صفویه زلزلهای به بزرگای ۶ ریشتر اتفاق افتاد که باعث شد کیش ویران شود.
وی ادامه داد: با توجه به الگو پیش لرزه، زمین لرزه اصلی و پس لرزه، شاهد زمین لرزه بزرگی نخواهیم بود.
حاتمی ابراز داشت: صحبتهایی مبنی بر وقوع سونامی شنیده میشود اما عمق آب خلیج فارس نسبت به اقیانوس هند و دریای عمان کم است و این امر وقوع سونامی را تقریبا منتفی میکند، همچنین باید توجه داشت که کشور ایران روی کمربند زلزله قرار دارد و هیچ جای کشور امن نیست.
رئیس مرکز مطالعات پیشنشانگرهای زلزله موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران اضافه کرد: جزیره کیش از ساختمانهای جدید و قدیمی و مناطق روستایی تشکیل شده است، و مهمترین توصیه اقامت در مکانهای امن، چادرهای موقت و کانکس و خروج از سازههای ترک خورده است.
استادیار گروه فیزیک موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران تصریح کرد: زمین لرزه به معنی آزاد کردن انرژی زمین است و در همین راستا، از شدت پس لرزهها کاسته میشود.
وی یادآور شد: ساختمانها باید سبک و مقاوم و دارای دیوار برشی خوب باشد تا بتواند در مقابل زلزلهها مقاومت کند و مهمترین درخواست از مسئولین مربوطه و مردم افزایش ساختمانهای مهندسی ساز است.
حاتمی خاطر نشان کرد: ساختمانها باید دارای پی مناسب، استانداردهای مقاوم سازی در برابر زلزله و مقاوم باشد.
*زلزله قابل پیش بینی نیست
دکتر انوشیروان انصاری، رئیس مرکز لرزه نگاری باند پهن کشور در ادامه اظهار داشت: زلزله به عنوان یک پدیده غیر قابل پیش بینی است و مهمترین راه، مقاوم سازی ساختمانها و سازهها در برابر این پدیده است.
وی اضافه کرد: زلزلههای بم، بختک و برازجان هر کدام دارای تلفات جداگانه و قابل توجهی بودند، اما با مقاوم سازی پیش از وقوع حادثه، میتوان با زلزله مقابله کرد.
گزارش از: علی معرفی