کتاب خاطرات "رابرت گیتس"، وزیر دفاع سابق آمریکا و واکنش‌های صورت گرفته در برابر انتشار آن نشان می‌دهد بعد از جنگ افغانستان و عراق، نگاه آمریکایی‌ها به مساله استفاده از قدرت نظامی از اساس تغییر یافته است.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران، خبرگزاری رویترز در گزارشی به قلم دیوید رودز نوشت: "رابرت گیتس"، وزیر دفاع سابق آمریکابه همراه اوباما، شخصیت‌های لیبرال دمکرات و برخی جمهوری خواهان معتقدند واشنگتن زیادی به مداخله نظامی تکیه کرده است .

وی در مقاله‌ای در وال استریت ژورنال نوشت: "امروزه، بسیاری از نظریه پردازان، قدرت نظامی آمریکا را گزینه نخست می‌دانند نه چاره نهایی."

وی گفت: "در یک سو، درباره مسوولیت حفظ غیرنظامیان حرف می‌زنند تا مداخله نظامی در لیبی،‌ سوریه و سودان را توجیه کنند و در سوی دیگر، عدم حمله نظامی به سوریه را نماد بازنشست‌شدن قدرت رهبری آمریکا محسوب می‌کنند."

با این حال، دولت آمریکا اصرار دارد منافع خود را در منطقه حتی از طریق قدرت نظامی حفظ کند. اوباما در نطقی در ماه سپتامبر در سازمان ملل گفت آمریکا از تمامی توانش، حتی قدرت نظامی برای حفظ منافع چهارگانه اصلی‌اش در منطقه استفاده می‌کند که عبارت‌اند از مقابله با تجاوز خارجی علیه متحدان آمریکا، تامین جریان آزاد انرژی و عدم مدارا با توسعه تسلیحات کشتار جمعی.

با این حال، وقتی ستیزه‌جویان وابسته به القاعده کنترل رمادی و فلوجه در عراق را در دست گرفتند، کاخ سفید سناریوی دیگری را ارایه کرد.

"بنیامین رودز"، معاون مشاور اوباما در امنیت ملی در یک پست الکترونیک برای نشریه نیویورک تایمز گفت: "به نفع آمریکا نیست به میان هر درگیری در خاورمیانه سرباز بفرستد یا در جنگ‌های نامحدود خارومیانه دایما درگیر باشد."

"جیمز جفری" که از سال 2010 تا سال 2012 سفیر آمریکا در عراق بود روز سه‌شنبه به من گفت مشکل اصلی این است که کاخ سفید تلاش می‌کند همه چیز را به صورت سیاسی حل کند به این ترتیب که تلاش می‌کند از منافع اقتصادی آمریکا حمایت کند و هم‌زمان حرف از خروج نیروها بزند.

"جفری" در مصاحبه‌ای تلفنی گفت: اگر اوباما می‌خواهد به چهار هدف اعلامی خود در خاورمیانه برسد باید به نحوی باورکردنی تهدید به قدرت نظامی را برقرار نگه دارد، البته منظور حملات هوایی و اقداماتی از این دست است و نه تجاوز نظامی به طریقی که در عراق اجرا شد.

جفری از دولت اوباما به خاطر اعتقاد به این‌که استفاده از هرگونه قدرت نظامی منجر به جنگی دیگر نظیر عراق خواهد شد انتقاد کرد.

اما بنیامین رودز در ایمیلی که سه‌شنبه برای من فرستاد این انتقاد را از اساس رد کرد و گفت دولت اوباما راه‌های مختلفی را برای پیشبرد منافع آمریکا به کار بسته است.

رودز خاطرنشان کرد آمریکا از قدرت نظامی در منطقه استفاده می‌کند. وی به عنوان مثال به حملات پهپادها در یمن اشاره کرد.

وی گفت واشنگتن به عراق و سایر دولت‌هایی که با ستیزه‌جویان می‌جنگند کمک نظامی می‌دهد.

رودز همچنین گفت دولت آمریکا از دیپلماسی نیز بهره می‌گیرد. مقصود وی تلاش برای دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران بود.

وی گفت: "استفاده دایم از قدرت نظامی به عنوان تنها راه برای پیشبرد منافع آمریکا کاری خطرناک و هزینه‌بر است."


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار