مسجد ميرعماد کاشان از بناهای زمان تركان قراقويونلو در زمان سلطان جهانشاه است و به احتمال زياد بر بنا ی مسجدي از دوران خوارزمشاهي احداث شده است.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اصفهان، سرپرست اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری کاشان با تاکید بر ارزش تاریخی این مسجد افزود:بنا داراي سر در رفيع و معروف و صحن مربع شكل و چهار ايوان بر پيرامون آن و گنبدخانه و دو شبستان جنوب غربي و جنوب شرقي مي باشد . در ضمن در جنب شبستان جنوب شرقي راسته گذر مسقفي كه قبلاً به دارالايتام باز مي شده است، وجود دارد كه در قرون گذشته آب انباري بجاي آن بنا شده است.منبر كاشيكاري با مصالح بنايي كه در گنبدخانه مسجد قرار دارد كه از قرن نهم بوده و متعلق به زمان سلطان ابوسعيد گوركاني است.

مهران سرمدیان ادامه داد: مسجد میرعماد كه در جنوب ميدان فيض ( ميدان سنگ سابق ) و در كنار بازار بزرگ شهر واقع شده در زمان احداث آن مكان كنوني مقابل ( دروازه سوق ) و مجاور بارو و خندق قديم شهر و در مدخل بازار مسگرهاي معروف كاشان بوده است.

به گفته وی: مسجد میرعماد داراي سر در عالي و زيبايي است كه بواسطه نمايش فنون معماري اصيل ايراني در بناي آن بسيار جالب و قابل توجه واقع گشته زيرا كه در قرينه سازي نماي سر در مسجد ابتكاري بكار برده شده كه انحراف جهت بنا را نسبت به محور جلوخان و ميدان مقابل مسجد با وضع غير محسوسي بر طرف ساخته است. بر جداره هاي اطراف و حوالي سر در نيز مجموعه سودمندي از كتيبه و سنگ نبشته ها و فرامين پادشاهان قراقويونلو و صفويه تا قاجاريه ثبت و ضبط شده كه علاوه بر محتوي بودن بر اطلاعات مهم تاريخي و آداب و رسوم زمان و سنن اجتماعي تا حدي هم راه و روش فرمانروايان گذشته را منعكس مي سازد.

سرپرست اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری کاشان ،راجع به سوابق تاريخي اين مسجد كه تا بحال كمتر مورد توجه باستان شناسان قرار گرفته اظهار داشت: اصل بناي اوليه آن متعلق به دوره سلجوقي بوده كه بر اثر ويراني هاي عهد مغول، بعدها خواجه عمادالدين آن را از نو مرمت و تجديد بنا كرده است.زيرا محراب قديمي آن كه تا اوايل قرن حاضر هم در محل خود بوده و اكنون در موزه اسلامي برلین نگاهداري مي شود،به طوريكه در كتيبه آن نوشته شده است : « در سال 623 هجري توسط حسن بن عربشاه در كاشان ساخته شده است . » بنابراين جاي ترديد نيست كه بايد لااقل از سده هفتم هجري مسجدي با اين محراب باقي و بجا مانده باشد تا آنكه پس از دويست و پنجاه سال بعد به عصر خواجه عمادالدين اصابت نمايد.اين محراب از جهت ظرافت و زيبايي و دقايق فني منحصر به فرد می باشد چنانکه اکثر سیاحان و ایران شناسانی که به کاشان سفر کرده و محراب عظیم این مسجد را از نزدیک دیده اند از آن به زیبایی و شگفتی یاد کرده اند.

سرپرست اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری کاشان هزینه اختصاص داده شده به مسجد میرعمادکاشان را در سال گذشته بالغ بر یک میلیارد و 500 میلیون ریال اعتبار ذکر کرد و گفت: این مسجد تاریخی به شماره 117 در تاریخ 16/10/1310 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

وی، سبک سازی بام شامل کندن لایه های فرسوده بام و حمل آوار به بیرون مسجد ، استحکام بخشی سقف ها شامل در اوردن بندهای فرسوده گچی و اجرای دوغاب گچ به صورت کف مال بر روی آن ها، اجرای پالانه آجری به همراه دوغاب ریزی مجدد، اجرای دیواره ها و سقف قید بندی جهت تسطیح بام ، اجرای شیب بندی با پوکه معدنی مرغوب ،اجرای پلاستر و ایزوگام و در نهایت اجرای آجر فرش سنتی روی بام و بندکشی آن از اقداماتی است که در بازسازی و مرمت این مسجد تاریخی در سال گذشته انجام شده است.

همچنین آب انبار این مسجد با اعتباری بالغ بر 350 میلیون ريال مرمت شد که شامل سبک سازی سقف آب انباراستحکام بخشی گنبدهای آب انبار اجرای دیواره های محافظ و اجرای سقف دوم با تیر آهن روی آب انبار جهت محافظت و تسطیح مکان و در نهایت عایق بندی و همچنین آجرای آجر فرش سنتی روی بام آب انبار از جمله اقدامات انجام شده در این آب انبار تاریخی است./س

برچسب ها: اصفهان ، مسجد ، میرعماد ، کاشان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.