به گزارش خبرنگار
حقوقی قضایی باشگاه خبرنگاران، شخص حقوقی هنگامی پدید میآید که دستهای از افراد، که دارای منابع و فعالیت مشترک هستند، یا پارهای از اموال، که به اهداف خاصی اختصاص داده شدهاند، در کنار هم قرار بگیرند و قانون آنها را طرف حق و تکلیف بشناسد و برای آنها شخصیت مستقلی قائل شود، مانند دولت، شهرداری، دانشگاه تهران و دانشگاه مفید که همه دارای شخصیت حقوقی مستقلی هستند.
در واقع شخص حقوقی به آن گروهها، جمعیتها و انجمنهایی گفته میشود که حقوق و تکالیف مشترک و متمایز از حقوق و تکالیف افرادی که آنها را تشکیل دادهاند دارا هستند.
مفهوم شخصیت حقوقی تعبیری اعتباری از تاسیسی حقوقی است که به مرور زمان و با پیشرفت تمدنها پدید آمده است، بدین گونه نهادهای مذکور میتوانند از آنچه قانون برای اشخاص حقیقی از حقوق و تکالیف مقرر کرده برخوردار شوند؛ مگر حقوق و تکالیفی که با طبیعت انسان ملازمه دارد. مانند وظیفه ابوت و بنوت و امثال آن.
*انواع اشخاص حقوقی
اشخاصی که مربوط به دولت هستند، جزء اشخاص حقوقی حقوق عمومی بوده که دولت و موسسات دولتی شامل این گروه میشوند، از آنجایی که دولت نگهبان جامعه است و مالیات و عوارض را در خزانه به نام خود جمعآوری میکند و سپس برای امور کشور به مصرف میرساند، باید دارای وجوه مستقل باشد.
موسسات دولتی نیز به همان ترتیب که دولت دارای شخصیت حقوقی مستقل از افراد تشکیل دهنده آن است دارای وجود مستقل حقوقی و دارایی مخصوص به خود است مانند دانشگاه، راهآهن و...
اشخاص حقوقی خصوصی هنگامی به وجود میآیند که دو یا چند نفر برای رسیدن به هدف معین با یکدیگر تشریک مساعی میکنند مانند انجمنها و شرکتها.
انتهای پیام/