اين روزها در گوشه و کنار پايتخت شاهد ساختمانهايي ناهمگون و کاغذهاي تبليغاتي فراواني هستيم که ترکيبي از نماهاي آشفته و ملال‌آور را نشان می دهد.

به گزارش خبرنگار اجتماعي باشگاه خبرنگاران، شهروندان نخستين کساني هستند که خواسته يا ناخواسته با ديدن اين فضاهاي نازيبا دچار آشفتگي ذهني مي‌شوند و اين سوال ذهن آنها را درگير کرده که براي رهايي از اين چشم‌اندازهاي نازيبا چه اقداماتي مي‌توانند انجام دهند؟
 
حسن اسماعيل‌زاده درباره آلودگي بصري و انواع آن در گفتگو با خبرنگار اجتماعي باشگاه خبرنگاران گفت: ديدن هر چيزي که باعث ناراحتي انسان گردد و احساس خوبي در او به وجود نياورد آلودگي بصري ناميده مي‌شود.
 
آلودگي بصري به سه گروه تقسيم مي‌شود، گروه اول آلودگي بصري طبيعي مانند تغيير رنگ هوا گروه دوم آلودگي بصري مصنوعي مثل دود ناشي از ماشين‌آلات و کارخانجات و ساختمانهاي بد منظر و گروه بعدي آلودگي بصري مخرب مانند زباله‌هاي شهري،‌پسماندهاي خانگي است.
 
وي با اشاره به اين مطلب که آلودگي بصري در زدودن روح و هويت شهري نقش دارد،‌ افزود: مسدود شدن ديد انسان، کاهش قدرت تفکر و فشار بر مغز،‌ايجاد استرس و افسردگي، افزايش پرخاشگري و مشکلات تنفسي را از جمله اثرات آلودگي ديداري در زندگي انسان مي‌توان برشمرد.
 
اين کارشناس برنامه‌ريزي شهري تصريح کرد: انسان هر چيزي را که مي‌بيند احساس مي‌کند و هر چيزي را که احساس مي‌کند به رفتاري تبديل مي‌کند بنابراين وقتي انسان فضاهاي آلوده، ناتميز و بدمنظر را نگاه مي‌کند به تدريج روي ذهنش اثر مي‌گذارد که همين تاثير را در رفتار و عکس‌ العملهايش مي‌توان شاهد بود.
 
اسماعيل‌زاده در رابطه با شهرنشيني در ايران اضافه کرد: در طول تاريخ، کشور ما جز کشورهايي بوده که به صورت ملوک‌الطوايفي اداره مي‌شده و شهرنشيني به سرعت در آن رشد يافته است يعني شهرنشيني و شهرسازي مقدم بر شهرگرايي بوده زيرا شهرگرايي عمدتا بار احتمالي دارد و مديريت شهري به تنهاي نمي‌تواند در اين زمينه کار کند.
 
وي در خصوص راهکارهاي حل اين معضل شهري خاطرنشان کرد: آموزش شهروندي و فرهنگسازي عمومي، تدوين راهکارهاي قانوني و دستورالعمل‌‌ها، افزايش همکاري‌هاي سازمان، توسعه مکانيسم‌هاي نظارتي به منظور کنترل و جلوگيري از آلودگي ديداري از جمله راهکارهاي پيشگيري در اين زمينه است.
 
اين کارشناسي استفاده از عنصر رنگ در بهسازي سيماي منظر را يکي ديگر از طرحهاي پيشنهادي معرفي کرد و ادامه داد: هنر يکي از مهمترين موضوعاتي است که در کشورهاي اروپايي به آن توجه مي‌شود و ما نيز قطعا مي‌توانيم با بسيج کردن هنرمندان گامي نو در جهت گرافيک محيطي برداريم و با به کارگيري انواع رنگها که تاثير بسزايي در آرامش محيط شهري دارد به اين امر کمک کنيم، البته در حال حاضر در بعضي از بزرگراههاي شهر نيز نقاشي‌هاي ديواري و کاشي‌کاريهاي ظريفي ديده مي‌شود که سيماي منظر را از حالت پرخاشگرانه و بي‌روح تبديل به فضاهاي آرام و خلاقه کرده است.
 
در زمينه‌ي راهکارهاي اجرايي نيز مي‌توان به توسعه‌ي فضاهاي عمومي، سراي محلات، توسعه فضاهاي سبز و توسعه فضاهايي که به بهبود سيماي منظر مي‌تواند کمک کند مانند سنگ فرش کردن خيابان اشاره کرد.
 
اسماعيل‌زاده با اشاره به نقش مشارکت مردم در شهر اظهار داشت: مردم سهم عمده‌اي مي‌توانند در شهر داشته باشند و مشارکت مردم در مديريت شهر به چند صورت است که نخست مشارکت شهروندان در تصميم‌گيري‌هاست، به طور مثال کمک گرفتن از نظرات هنرمندان در مديريت شهر، دوم مشارکت شهروندان در تامين منابع نيروي انساني است يعني افراد متخصص در زمينه شهري را به استخدام مديريت شهري درآوريم و از علم آنها در اين زمينه استفاده کنيم و مورد بعدي مشارکت در تامين منابع مالي است که به موجب آن مي‌توان از بخشهاي خصوصي و مردم در توسعه‌ي بعضي از پروژه‌هاي زيباسازي و فضاي عمومي کمک گرفت.
 
در پايان اين نکته را نمي‌توان فراموش کرد که شهروندان در زيباسازي يا‌ آلوده ساختن منظر شهري نقش بسزايي دارند اگر مردم در هر قشر و گروهي که هستند نسبت به اين معضل بي‌تفاوت باشند.
 
بديهي است،‌ که تلاش سازمانهاي مرتبط با اين امر نيز سود چنداني نخواهد داشت و شهرنشيني مدرن را نمي‌توان تجربه کرد.
انتهاي پيام/

برچسب ها: آلودگی ، بصری ، معضل
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ندا
۲۱:۵۵ ۱۰ دی ۱۳۹۲
خوبه که انقدرکه به آلودگى هوا توجه مىکنيم به اين نازيبايى هاى بصرى هم بپردازيم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۰ ۱۰ دی ۱۳۹۲
ازاینکه یکی ازمشکلات شهری راطرح کردید متشکرم
آخرین اخبار