عامل انعقادی خون بزودی از شیراز وارد چرخه تولید صنعتی داخلی و خارجی می شود.

 

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران شیراز؛ معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: عامل انعقادی خون Cool Clot نوآوری و اختراع پروفسور سید محمد جواد مرتضوی و از پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شیراز آماده تجاری سازی است و به زودی وارد چرخه تولید صنعتی داخلی و خارجی می شود.

دکتر غلامرضا حاتم با تشریح جزییاتی از چگونگی اجرای این پروژه تحقیقاتی و علمی افزود: برای اولین بار در کشور از حدود هفت سال پیش مراحل مقدماتی مطالعه و پژوهش در مورد طرح Cool Clot و کارآزمایی آن بر روی مدل های حیوانی آغاز و تمامی مراحل علمی و آزمایشگاهی را مرحله به مرحله طی نمود.

وی ادامه داد : پس از انجام موفقیت آمیز کارآزمایی بالینی و تایید توسط دانشگاه، اقدامات جهت تولید محصول Cool Clot آغاز گردیده است.

پروفسور سید محمد جواد مرتضوی استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در این باره گفت: خونریزی کنترل نشده اولین عامل مرگ و میر در صدمات نظامی و دومین عامل مرگ و میر در حوادث غیر نظامی است و توقف غیر فشاری خونریزی از جمله اقداماتی است که امکان زنده ماندن افراد مجروح را به شدت افزایش می دهد.

وی افزود: بر این اساس مطالعه ای در دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد که فاز اول این مطالعه، با هدف تولید یک عامل هموستاتیک مبتنی بر استفاده از کانی ها طراحی و در سال 1384 در دانشگاه علوم پزشکی شیراز صورت گرفت. نتایج مطالعات این فاز نشان دهنده تاثیر شدید مخلوطی از کانی های بنتونیت و زئولیت و تعدادی از کانی های دیگر با نسبت درصد مشخص در کاهش دادن زمان لازم برای توقف خونریزی، تشکیل لخته یا کاهش حجم خون تلف شده بود. وی گفت : هر چند کانی های دیگر همچون کائولین و سایر کانی های خانواده مونت موریلونیت اثرات قابل ملاحظه ای از خود نشان دادند، اما در مجموع اثر ترکیبی کانی های بنتونیت و زئولیت بهمراه مخلوطی از کانی های دیگرشاخص بود.

وی تصریح کرد: وجه تمایز عامل انعقادی Cool Clot، تولید شده در دانشگاه علوم پزشکی شیراز با سایر نمونه های مشابه، کاهش زمان خونریزی، اقتصادی بودن تولید انبوه این عامل انعقادی به خاطر فراوانی معادن کانی های مورد نظر در ایران و از میان بردن خطر سوختگی در محل جراحت است.

مرتضوی اظهار داشت: فازهای بعدی این مطالعه به صورت یک تحقیق تجربی نیز از سال 1388 در مرکز تحقیقات این دانشگاه آغاز و همچنان ادامه دارد و مطابق نتایج آزمایش های انجام شده ، مشخص شد که عامل تولیدی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز با برخورداری از شاخص هایی همچون کاهش زمان خون ریزی و نداشتن اثرات جانبی زیان بار، به گونه ای موثر خونریزی های شریانی شدید را مهار می کند.

وی گفت: عامل انعقادی Cool Clot در آزمایشات انجام گرفته بر روی حیوانات آزمایشگاهی و نیز در آزمایشات صورت گرفته بر روی نمونه های انسانی با خونریزی های واقعی، پس از اخذ مجوزهای لازم از کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی شیراز و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نتایج بسیار امیدوار کننده و قابل توجهی از خود نشان داد.

وی افزود: در تحقیقات آزمایشگاهی این ماده، ارزشیابی ها بر سه محور اصلی حجم خون از دست رفته، زمان لازم برای انعقاد خون و زمان لازم برای تشکیل لخته، متمرکز شد، که در هر سه محور کارایی ترکیب جدید، از موارد مشابه عرضه شده به بازارهای جهانی، بهتر بوده است.

محمد عاطفی، سرپرست بخش اجرایی این پروژه نیز گفت: ترکیب اختراعی جدید نسبت به سایر موارد، برتری هایی از جمله کنترل خونریزی های شدید شریانی با شرایط ایده آل، عدم بروز عوارض جانبی مشهود، مقرون به صرفه بودن تولید به علت وجود مواد اولیه در ایران و عدم وجود واکنش های اگزوترمیک دارد که می توان به کاهش شدید حجم خونریزی، کاهش زمان انعقاد خون، کاهش زمان تشکیل لخته، کنترل قابل ملاحظه واکنش هایی که باعث افزایش درجه حرارت می شود، اشاره کرد.

وی قابلیت های استفاده از این ترکیب را برای سربازان زخمی، ورزشکارانی که دچار آسیب می شوند و همچنین استفاده به صورت بسته هایی در آمبولانس های اورژانس و اسکرین بیمارستانهای تروما و بسته های امدادی هلال احمر و استفاده های تخصصی در جعبه کمک های اولیه ذکر نمود.

عاطفی افزود: این ترکیب به دلیل آزمایش موفق آن بر مدل های متنوع حیوانی و نتایج بسیار امیدوارکننده و موثر در کارآزمایی بالینی، چاپ بیش از پنج مقاله معتبر بین المللی و داخلی و دو ثبت اختراع در مراحل متفاوت، مورد استقبال سرمایه گذاران قرار گرفت.

حجت الله مرادی از مخترعین این پروژه نیز افزود: محصول پد انعقادی Cool Clot جهت ارائه به بازار، هم اکنون در حال راه اندازی خط تولید و اخذ مجوز های نهایی تولید و توزیع از نهادهای ذیربط بوده و در این راستا با یکی از سرمایه گذاران بخش سلامت توافقات لازم نیز بعمل آمده تا با حمایت های حقوقی و معنوی دانشگاه علوم پزشکی شیراز محصول یادشده به زودی وارد بازار مصرف شود./س

انتهای پیام/

برچسب ها: مراحل ، نهایی ، تجاری ، شیراز
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.