به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگارانبه نقل از مرکز مطالعات راهبردي و بين الملل، در مقاله مرکز csis آمده است: با بسته شدن مرکز پادوکا ،آمريکا از اين پس يک مرکز داخلي براي غنيسازي اورانيوم با استفاده از فناوري بومي خود ندارد. تعهدات معاهده اي ، آمريکا را از مصرف اورانيوم غني شده خارجي براي مقاصد نظامي منع مي کند.افزون بر اين ، ذخاير موجود اورانيوم کم غني شده و تريتييوم توليد شده با فناوري بومي آمريکا محدود است.آمريکا به منظور غلبه بر کمبودهاي خود در زمينه اين ماده راهبردي بايد يک فناوري غني سازي نسل جديد به کار بگيرد.
برنامه هسته اي آمريکا از سوخت حاصل از اورانيوم تغذيه مي شود.
در دوره جنگ سرد ، غني سازي اورانيوم در نظر سياستمداران آمريکايي يک فرآيند راهبردي تلقي مي شد.اما در چند دهه گذشته ، ارزش راهبردي غني سازي اورانيوم در نظر بسياري از سياستمداران آمريکايي کاهش يافته و اين موجب شده است روند نزولي صنعت غنيسازي داخل آمريکا تسريع شود، در نتيجه بخشي از توانمنديهاي کليدي نظامي اين کشور به خطر افتاده است.
فناوري آمريکا به مدت چندين دهه در بازار غني سازي اورانيوم غالب بود اما در اوايل دهه نود ، صنايع يارانه اي غني سازي اروپا و ظهور روسيه به عنوان يک تامين کننده عمده باعث شد فشارهاي هزينه در برنامه دولت آمريکا افزايش يابد.کنگره که نگران بود آمريکا نتواند در بازار رقابت کند ، در صدد خصوصي سازي صنعت غنيسازي برآمد.در سال 1992 يک شرکت دولتي تشکيل شد و در سال 1998 اين صنعت به کلي خصوصي شد.اما اين شرکت خصوصي نيز با رقباي سرسخت خود در بازار اروپا و همچنين روسيه قدرتمند روبرو شد. با بسته شدن يکي از دو مرکز غني سازي داخل آمريکا در سال 2001 نيز ظرفيت غني سازي اين کشور به شدت کاهش يافت به طوري که ديگر حتي قادر نبود نيازهاي داخلي اش را برطرف کند.با وابسته شدن آمريکا به منابع خارجي غني سازي ،برتري اش در اين عرصه تنزل يافت. با بسته شدن مرکز ديگر غني سازي در پادوکا (ماه مه گذشته) آمريکا ديگر اورانيوم را با استفاده از فناوري بومي خود غني نميکند.
فروپاشي صنعت غنيسازي آمريکا بر نفوذ اين کشور در سياست منع تکثير جهاني نيز تاثير خواهد داشت.طبق ماده چهارم معاهده ان پي تي ، کشورها مي توانند توانمندي هاي غني سازي در پوشش «مقاصد صلح آميز» داشته باشند.واشنگتن براي جلوگيري از اين پديده، کشورها را تشويق مي کند از منابع سوخت هسته اي بين المللي براي برنامه هاي برق هستهاي خود استفاده کنند.از اين رو آمريکا اگر مي خواهد ابزار موثري در اجراي اين سياست داشته باشد، بايد يک بخش بسيار پوياي خصوصي در توليد اورانيوم غني شده داشته باشد تا بتواند نيازهاي کشورهاي خارجي را برطرف کند. اما حالا که سهم آمريکا در صادرات جهاني مواد حساس هستهاي ، رآکتورها ، قطعات و تجهيزات کليدي کاهش يافته ، نفوذ اين کشور نيز در شکل دادن به سياست منع تکثير جهاني کاهش يافته است.رقباي اصلي آمريکا در عرصه غني سازي ، اتحاديه اروپا ، روسيه ، چين و ژاپن هستند.
در پايان اين گزارش به دولت آمريکا توصيه شده است سياست هايي را در حمايت از صنايع غنيسازي داخلي به اجرا درآورد و اين صنعت را يک سرمايه راهبردي ملي تلقي کند.بدين ترتيب ، آمريکا به اورانيوم غني شده و فناوري دسترسي مي يابد که براي برطرف ساختن نيازهاي دفاعي لازم و در خدمت سياست خارجي نيز خواهد بود.
انتهای پیام/