اربعین حسینی "روز زیارتی مخصوص حضرت سیدالشهدا"
اربـعین در لغت، به معنای چهل، چهار دهه (لغت نامه دهخدا، 5/164) و در اصطلاح، سپری شدن چهل روز از مرگ کسی و بر پای داشتن مراسمی برای بزرگداشت اوست. این واژه در اصطلاح شیعه، به طـور خـاص بـر روز بـیـسـتـم مـاه صـفـر یـعـنـی چـهـل روز پـس از واقـعـه عـاشـورا و شهادت امام حسین (ع) و یارانش اطلاق می گردد (همان) و به اربعین حسینی نامبردار است.
تشکیل "مجلس عالی" برای بررسی اولتیماتوم روسیه به ایران (1290 ش)
در روز دوم دیماه 1290 ش، یک مجلس عالی و فوقالعاده مشتمل بر نمایندگان مجلس شورای ملی، وزرا، رجال، اعیان و اشراف و مقامات مملکتی در دربار تشکیل شد و جریانات اخیر را که بین دولت ایران و روسیه پیش آمده بود بررسی کردند. در این جلسه، وثوقالدوله وزیر خارجه، از رویه مجلس نسبت به ردّ اولتیماتوم روسیه سخت انتقاد کرد و خواهان نرمش در برابر تهدیدات روسیه گردید. پس از این سخنرانی تصمیم به انحلال مجلس گرفته شد ولی نمایندگان سعی کردند در برابر دیکتاتوری ناصرالملک، نایب السلطنه و لجامگسیختگی صمصمام السلطنه نخست وزیر مقاومت کنند که کاری از پیش نبردند. در این میان با آن که دولت ایران، اولتیماتوم را پذیرفت و شوستر آمریکایی را از خزانهداری کل کشور معزول گردانْد، باز، روسها دست از شرارت و آدمکشی و قتل و غارت برنداشتند و پس از آن که تبریز را در اول دی ماه اشغال کردند، اقدام به اعدام ثقة الاسلام تبریزی از علمای بزرگ تبریز و دیگران نمودند و حکومت آذربایجان را به طور کلی در اختیار گرفتند. دولت هراسناک صمصامالسلطنه، با پذیرش تهدیدات روسیه، هم راه را برای دخالت بیشتر روسها بازگذاشت و هم اقتدار ملی را فدای مصالح گروهی نمود.
تحصّن استادان دانشگاه ها در ساختمان وزارت علوم در تهران (1357 ش)
در دوم دی ماه 1357 ش، دهها تن از استادان دانشگاهها در اعتراض به دخالت نظامیان رژیم شاه در امور دانشگاهها و تعطیل شدن کلاسهای درس به دستور حکومت نظامی، ساختمان وزارت علوم را تصرف کرده و در آن تحصّن کردند. در این تحصن، استادان دانشگاهها خواستار از سرگرفته شدن تدریس و بیرون رفتن نظامیان از دانشگاهها شدند. این اعتراض، با شهادت استاد نجاتاللهی در پنجم دی ماه، بُعد دیگری یافت و گستره انقلاب را وسعت بخشید.
ورود اهلبیت سیدالشهداء به کربلای حسینی (61 ق)
بنا بر روایتی مقارن چهلمین روز شهادت امام حسین (ع) کاروان اهل بیت پیامبر (ص)، پس از افشای ماهیت ضد اسلامی یزید و حقانیت امام حسین (ع)، به سرزمین کربلا بازگشتند. بنابر همین روایت، خاندان امام حسین (ع) در آنجا با صحابی بزرگ پیامبر، جابر بن عبداللَّه انصاری و عدهای دیگر از یاران امام (ع) مواجه شدند که برای زیارت قبر امام حسین (ع) آمده بودند. آنان با سوگواری و سوز و گدازی حسرت بار، یاد آن امام شهید و مظلوم را گرامی داشتند و پس از مدتی راهی مدینه شدند.
ورود "جابربن عبداللَّه انصاری" به سرزمین کربلا و زیارت قبر مبارک امام حسین (ع) (61 ق)
درگذشت شیخ "جعفر شوشتری" محقق و عالم بزرگ مسلمان (1303 ق)
شیخ جعفر بن حسین بن علی شوشتری ازمحققین و علمای بزرگ اسلام و فقیهان عالی مقام و مجتهدین امامیه بود. اوقات او در امور دینی و ارشاد مردم و موعظه سپری گردید. وی از شاگردان محمدحسن نجفی، صاحب جواهر، شیخ مرتضی انصاری و شریف العلمای مازندرانی و دیگر بزرگان بود. وی اولین کسی است که درمسجد سپهسالار تهران اقامهٔ جماعت نمود. وی در حوالی کرمانشاه بدرود حیات گفت و جنازهاش به نجف منتقل و مدفون شد. از شیخ جعفر شوشتری تالیفات ارزشمند و متعددی به جای مانده که هر یک از آنها، نشان دهندهٔ وسعت فکر و دقت نظر اوست. اصول الدین، الخصائص الحسینیه و مجالسُ البُکا از آن جملهاند.
تولد آیت اللَّه العظمی "مرعشی نجفی" (1315 ق)
ترجمه انجیل از زبان لاتین به آلمانی به ابتکار "مارتین لوتر" (1521 م)
لوتر در سال 1532 برای اولین بار ترجمه آلمانی تورات و انجیل را به انجام رساند تا همه معتقدان آلمانی زبان به کلام خدا دسترسی بدون واسطه داشته باشند. از نظر وی هیچ فرقی بین یک کشیش و فرد عادی وجود ندارد و هر کسی می تواند مستقیماً با خدا رابطه داشته باشد. لوتر همچنین برگزاری مراسم عبادی در کلیسا را به زبان آلمانی توصیه و اجرا نمود. تا پیش از این، تورات و انجیل فقط به زبان های عبری و لاتین موجود بودند. مراسم کلیسا نیز در همه جا به زبان لاتین برگزار می شد که قابل استنباط برای همه کس نبود و عمدتاً افراد روحانی با زبان لاتین آشنایی داشتند.
اختراع گرامافون توسط "توماس ادیسون" مخترع امریکایی (1878 م)
توماس آلوا ادیسون در 23 دسامبر 1878 م گرامافون را اختراع کرد و نوع مقدماتی ضبط صوت به حساب میآمد. این گرامافون دارای صفحه دایرهای با پوشش نازکی از ورقه فلز قلع بود که ادیسون آن را با دست میچرخاند، زیرا موتورهای برقی در آن زمان هنوز رواج نیافته بودند.
طرز کار گرامافون به این نحو بود که هنگامی که گوینده در لوله ضبط کننده حرفی میزد، ارتعاشات مکانیکی تولید میشد و سوزنی این ارتعاشات را به ورقه قلعی منتقل میکرد. اثرات سوزن بر صفحه قلعی مزبورْ، نمایشگر زیری و بمی صدا بود. برای تکرار صدای ضبط شده، سوزن دیگری در خطوط به جای سوزن اولی به کار برده میشد تا صدا را که در لوله ضبط کننده ثبت شده بود دوباره عیناً تولید نماید. در این حال اگر چه صدا تغییر مییافت ولی تشخیص داده میشد.
سقوط جده توسط "ابن سعود" و پایان حکومت خاندان هاشمی (1925 م)
بعد از فرونشستن قیام وهابیان در نیمه نخست قرن نوزدهم، این گروه در طول قرن نوزده هماره به تحریک دیگران علیه دولت عثمانی مشغول بودند. در اوائل قرن بیستم، عبدالعزیز ابن عبدالرحمان ابن سعود به عنوان رئیس یکی از قبایل حجاز تصمیم به تسخیر بخشهایی از مناطق تحت حاکمیت عثمانی گرفت که به نظر وی، سرزمینهای غصب شده بودند. بر این اساس وی در سال 1906 م بعد از تصرف ریاض، خود را رئیس آن منطقه خواند و در نتیجه، حاکمان عثمانی، منطقه احساء در شرق عربستان را به وی واگذار کردند. وی سپس دامنه تصرفات خود را گسترش داد. در سال 1924 م شریف حسین، امیر مکه، که از خاندان هاشمی بود، خود را خلیفه نامید و عبدالعزیز نیز به بهانه غصب عنوانْ، به نبرد با وی برخاست و توانست در این راه، مقامات محلی و روحانیون وهابی را با خود همراه سازد. در نتیجه در 23 دسامبر 1925 م، خاندانِ هاشمی تسلیم شدند و در 8 ژانویه 1926 م عبدالعزیز خود را پادشاه حجاز نامید. این امر مقدمهای شد تا در 18 سپتامبر 1932 کشور پادشاهی عربستان سعودی شکل گیرد.
اختراع لاستیک مصنوعی (1932 م)
درچنین روزی درسال 1932 میلادی، لاستیک مصنوعی ساخته شد. پس از کاهش تولیدات کائوچو دانشمندان به فکر ماده جایگزین برای آن افتادند. پس ازگذشت 13 سال از جنگ جهانی اول، ماده میِل شیمیدان انگلیسی موفق به کشف لاستیک شد.
روز ملی "ژاپن"
کشور جزیرهای ژاپن، در غرب اقیانوس آرام و شرق قاره آسیا واقع است و با 377/819 کیلومتر مربع مساحت در همسایگی آبی چین و کره قرار گرفته است. جمعیت ژاپن نزدیک به 127 میلیون نفر است که بیشتر آنها نژاد ژاپنی داشته و به زبان ژاپنی صحبت میکنند. پایتخت ژاپن توکیو میباشد و از شهرهای مهم این کشور میتوان از یوکوهاما، هیروشیما اوزاکا و ناگویا نام بُرد. با توجه به رشد منفی جمعیت در ژاپن پیشبینی میشود که جمعیت این کشور تا سال 2025 م در حدود 121 میلیون نفر خواهد بود. نظام سیاسی مجمع الجزایر ژاپن مشروطه سلطنتی است و امپراتور با این که به عنوان یک مقام ارشد از احترام زیادی برخوردار است اما در امور سیاسی مداخله نمیکند.
روز پیروزی در مصر (1956 م)
همه ساله چنین روزی به عنوان روز پیروزی درمصرگرامی داشته می شود. این پیروزی به خاطرخروج نیروهای اشغالگربعد از واقعه کانال سوئز است. روزگذشته (22 دسامبر) در سال 1956 میلادی آخرین گروه از نیروهای انگلستان و فرانسه از مصر خارج شدند. در هشتم آبان 1335 ه ش و در پی ملی کردن کانال سوئز از سوی پرزیدنت جمال عبدالناصر تجاوز سه جانبه (صهیونیستها، بریتانیا و فرانـسه) بـه مصـر آغـاز شد در این تجاوز صهیـونیستهـا تحـت فرمانـدهـی بـن گـوریـون جنایت پیشه بخشهایی از سینا و نوار غزه را قریب بـه شـش مـاه بـه اشغـال خود در آوردند تا این که سرانجام بنا به تصمیم سـران آمـریکـا و شـوروی یعنـی آیزنهاور و خروچف از این منطقه خارج شدند.
اعدام "لاوْرنتی بِرْیا" سیاستمدار سفاک و رئیس دستگاه امنیتی شوروی (1953 م)
لاورنْتی پاوْلویچ بِریا، در 24 دسامبر سال 1899 م در جمهوری گرجستان به دنیا آمد. بریا در دوران حکومت استالین به سرعت مراحل عضویت در حزب کمونیست تا دستیابی به بالاترین مقام حزبی جمهوری گرجستان را طی کرد. او در دهه 1930 م که به دوره کشتار استالین معروف شده است، ریاست سازمان پلیس مخفی شوروی موسوم به ان.کا. و. د (کمیسری خلق برای امور داخلی) را بر عهده گرفت و طی بیست سال تصدی این مقامْ تصفیههای خونین استالین را انجام داد.
بریا چند ماه پس از مرگ استالین، در زمان حکومت خروشچف دستگیر و در 23 دسامبر 1953 م در 54 سالگی در داخل کاخ کرملین اعدام شد. همراه با بریا، 24 نفر دیگر از منصوبین وی در سازمان پلیس مخفی شوروی سابق نیز تیرباران شدند. به طوری که خروشچُف، رهبر پیشین شوروی در خاطرات سیاسی خود مینویسد، ظاهراً بریا سودای جانشینی استالین را در سر میپروراند و برای رسیدن به این هدف، قصد کشتن اعضای کادر رهبری را داشت.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید