سال 1390 کنسول بازی مایکروسافت، ایکس‌باکس ۳۶۰ با بهره‌گیری از حسگر حرکتی به نام کینکت (Kinect) انقلاب بزرگی در صنعت بازی ایجاد کرد.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران،  کینکت وسیله‌ای است با قابلیت تشخیص حرکات و صدا که مجموعه‌ای از دوربین‌های فرو‌سرخ و میکروفون‌های حذف‌کننده، صداهای اضافی محیط در آن کار گذاشته شده است.

 این حسگر حرکتی، کاربران را می‌بیند و حرکت دست را مثلا به عنوان ضربه با راکت تنیس یا حرکت پا را به عنوان شوت به سمت دروازه، تفسیر و شبیه‌سازی می‌کند. به این‌ ترتیب این فناوری تشخیص می‌دهد کاربر کجا قرار گرفته، سپس موقعیت بدن و حرکات او را خوانده و با کمک رایانه آنها را به دستورهای کنترلی تبدیل می‌کند.

شرکت مایکروسافت با عرضه کینکت به موفقیت‌های زیادی دست یافت؛ از ثبت‌شدن اسم کینکت در رکوردهای گینس به علت فروش بسیار بالا تا باز کردن چشم‌اندازی جدید در بازی و کنترل وسایل مختلف. امروزه کاربرد فناوری کینکت که از زمان خودش بسیار جلوتر بود، از کنترل بازی‌ها در ایکس‌باکس ۳۶۰ فراتر رفته و استفاده‌های جالب و غیرمنتظره‌ای از این تکنولوژی شده است. صدها فکر و ایده با استفاده از فناوری کینکت خلق شده که فقط به چند نمونه از آنها اشاره می‌کنیم:

1 ـ رایانه شخصی

مایکروسافت، سازنده کنسول بازی ایکس‌باکس، با توجه به اهمیت ابزارهای لمسی‌ ـ‌ حرکتی قصد دارد برای ویندوز هم کینکت منتشر کند. نسخه کینکت ویندوز احتمالا با کینکت ایکس‌باکس متفاوت است و ویندوز ۸ و ابزارهای توسعه مایکروسافت مانند Net4.5 و ویژوال استودیو از آن پشتیبانی خواهند کرد. کینکت ایکس‌باکس می‌تواند حرکات را در فاصله چند متری تشخیص دهد، حال آن‌که کینکت رایانه شخصی به حدود ۵۰ سانتی‌متر محدود خواهد بود. تصور کنید چند وقت دیگر می‌توانید در خانه یا محل کار، حسگر کینکت را بالای نمایشگر نصب کنید، به این ترتیب در محیط نرم‌افزارها دیگر به موس احتیاج نخواهید داشت.

2 ـ اتاق جراحی

بتازگی در بیمارستان سانی‌بروک کانادا، کینکت ایکس‌باکس به اتاق عمل راه پیدا کرده است؛ البته نه برای بازی در حین عمل یا رفع خستگی پزشکان، بلکه برای کمک به آنها در عمل جراحی. گاهی جراحان در حین عمل نیاز پیدا می‌کنند که سی‌تی اسکن یا عکس‌های ام.‌آی.‌آر بیمار را دوباره مرور کنند. برای این کار باید به اتاق مجاور بروند و تصاویر را روی رایانه‌ مشاهده کنند. قبل از بازگشت به اتاق جراحی نیز باید دوباره دست‌ها را بشویند و همه مراحل لازم برای استریل را تکرار کنند. این عملیات حدود 20 دقیقه تا یک ساعت به زمان عمل می‌افزاید، اما با ابتکاری که در این بیمارستان انجام شده، جراحان با استفاده از کینکت می‌توانند بدون ترک اتاق عمل، با فرامین حرکتی تصاویر را روی نمایشگرهای اطراف ببینند و از تصویری به تصویر دیگر حرکت کنند. به این ترتیب تمرکز جراحان حفظ و در زمان و هزینه هم صرفه‌جویی می‌شود.

جالب این‌که محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز سامانه دسترسی به اطلاعات بیمار در حین عمل جراحی را با استفاده از فناوری کینکت طراحی کرده‌اند.

3ـ مدل‌سازی

چندی پیش موسسه فناوری ماساچوست (MIT) ویدئویی منتشر کرد که یکی از جالب‌ترین کاربردهای کینکت را نشان می‌داد. در این پروژه که INFORM نامیده شده، وقتی فرد دست‌های خود را حرکت می‌دهد، دوربین کینکت اطلاعات را به یک صفحه متحرک می‌فرستد و ستون‌های مربع تعبیه شده در آن همراه با حرکات بالا و پایین می‌شوند.

این ویدئو نشان می‌دهد ستون‌های متحرک می‌توانند یک توپ را تکان دهند؛ اما این فناوری می‌تواند حرکت‌های دیگری نیز ایجاد کند. پژوهشگران MIT معتقدند این فناوری می‌تواند کاربردهای عملی مانند اطلاعات مکانی‌ ـ‌ جغرافیایی از جمله نقشه، سیستم اطلاعاتی جغرافیایی GIS، مدل‌های زمینی و مدل‌های مهندسی داشته باشد. 

4 ـ کنفرانس مجازی

در خانه بنشینید و آواتارتان را به جلسات بفرستید. آواتار تصویری است که کاربران در اینترنت و بویژه تالار گفت‌وگو به عنوان نماد کاربری خود استفاده می‌کنند. کینکت حرکات و رفتارتان را شناسایی و آنها را به آواتار شما منتقل می‌کند. به این ‌ترتیب شما در خانه یا هر جای دیگر می‌توانید جلسه‌‌تان‌ برگزار کنید.

یک استفاده دیگر از فناوری کنفرانس ویدئویی کینکت، گفت‌وگوی تصویری با بیمارانی است که نمی‌توانند به کلینیک‌های پزشکی مراجعه کنند. در این پروژه، پزشکان به جای تصویر ویدئویی واقعی بیماران، آواتارهای کارتونی آنها را که شبیه آواتارهای ایکس‌باکس لایو هستند، مشاهده می‌کنند. با این حال پزشکان می‌توانند بیماری آنها را تشخیص دهند و از راه دور اقدامات و داروهای لازم را تجویز کنند.

5 ـ هوا فضا

حتما نام کیوریاسیتی، آخرین مریخ‌نورد ناسا را شنیده‌اید. نام عملیات فرود روی مریخ را «هفت دقیقه وحشت» گذاشته بودند، واقعا هم فرود یک ربات روی سیاره‌ای که ۵۳ میلیون کیلومتر از زمین فاصله دارد، وحشتناک است. اگر کوچک‌ترین اشکالی در فرود روی می‌داد، کیوریاسیتی ممکن بود بسوزد یا با برخورد به سطح مریخ متلاشی شود و حاصل ماه‌ها تلاش و برنامه‌ریزی به باد برود. بنابراین ناسا هم دست به دامن کینکت مایکروسافت شد.

یک برنامه شبیه‌سازی شده از فرود هشت دقیقه‌ای کیوریاسیتی ساخته شد که کنترل آن به طور کامل توسط کینکت انجام می‌شد. ناسا بارها این پروژه را امتحان کرد تا بتواند بهترین عکس‌العمل ممکن را برای پایان دادن به مسافرت هشت ماهه کیوریاسیتی به دست آورد. این طرح مشترک ناسا و مایکروسافت، Mars Rover Landing نام گرفت و اکنون به عنوان یک بازی در اختیار کاربران ایکس‌باکس قرار دارد.

6 ـ خودروها

کسی چه می‌داند شاید مدتی دیگر سوار خودرو‌هایی شویم که با حرکت بدن، دست و صورت راننده حرکت می‌کنند. شواهد نشان می‌دهد که مایکروسافت در حال آماده‌سازی فناوری خود برای شرکت‌های بزرگ خودروسازی همچون فورد، فیات و کیاست. حسگر حرکتی در این خودروها به قدری هوشمند خواهد بود که راننده را تشخیص داده و با بهره‌گیری از تکنیک‌های پیشرفته واکاوی داده، راهکارهای جدیدی را برای هدایت خودرو و تعیین شرایط فعلی آن ارائه می‌کند.


به همین منظور مایکروسافت سال پیش در نمایشگاه سالانه دیترویت آمریکا از یک ماشین مفهومی پرده برداشت. این ماشین از فناوری کینکت، ایکس‌باکس ۳۶۰، ویندوزفون، موتور جستجوی بینگ و... استفاده می‌کند. در بین خصوصیات این خودرو می‌توان به وجود دوربین‌های کینکت در چراغ عقب اشاره کرد که تصویری زنده از محیط پیرامونی خودرو را به راننده ارائه می‌کند. احتمالا در آینده خودرو‌ها آنقدر پیشرفته می‌شود که دیگر حواس راننده به رانندگی نخواهد بود.

7 ـ رباتیک

یک ویژگی اساسی ربات‌ها، توانایی تعامل با محیط اطراف است و معمولا با کمک حسگرها محیط اطراف را درک می‌کنند. حسگر کینکت نیز امکان دید سه‌بعدی را برای ربات فراهم می‌کند، به همین دلیل دانشمندان از کینکت به عنوان چشم ربات استفاده کرده‌اند. با استفاده از حسگر کینکت و با کمک نرم‌افزارهای پردازش تصویر و صدا می‌توان یک ربات را به چشم و گوش مجهز کرد.

تاکنون ربات‌های متعددی با بهره‌گیری از فناوری کینکت ساخته شده‌ است. به عنوان مثال در یک طرح تحقیقاتی در زوریخ یک ربات پرنده با کمک کینکت توسط حرکات بدن کنترل می‌شود. شرکتی دیگر، یک ربات خانه‌دار به نام اسمارت‌پال VII ساخته که با استفاده از فناوری کینکت از حرکت اندام کاربران خود تقلید می‌کند. این ربات برای سالمندان و افراد ناتوان طراحی شده تا با کمک آن به وظایف روزمره خود بپردازند و اشیا را براحتی جابه‌جا کنند.

8 ـ ترجمه زبان ناشنوایان

پژوهشگران چینی به قابلیت‌های حسگر حرکت کینکت، زبان اشاره را نیز افزوده‌اند. دانشمندان پژوهشگاه مایکروسافت آسیا بتازگی نرم‌افزاری را معرفی کرده‌اند که با استفاده از فناوری کینکت و پیگیری حرکت دست، زبان اشاره را می‌خواند. سیستم مترجم زبان اشاره کینکت می‌تواند مکالمه را از دو طرف ثبت کند. فرد ناشنوا با زبان اشاره صحبت می‌کند و ترجمه کتبی و شفاهی آن بلافاصله ارائه می‌شود. از سوی دیگر، این سیستم سخنان فرد شنوا را نیز ثبت و آنها را به زبان اشاره تبدیل می‌کند. این پروژه نتیجه همکاری آکادمی علوم چین، دانشگاه اتحاد پکن و پژوهشگاه مایکروسافت آسیا بوده است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
امید
۲۳:۴۵ ۲۳ آذر ۱۳۹۲
ببخشید اپل دو هفته پیش اون شرکتو خرید تکنولوژی کینکت در اختیار اپل هست دیگه ببین چه کنه تیم کوک!
آخرین اخبار