سیف در ابتدا به سوال مجری برنامه مبنی براینکه نقش و ماموریت بانک مرکزی در اقتصاد کشور چیست؟ گفت: بانک مرکزی سیاستگذار و تدوین کننده مقررات و فعالیتهای پولی و بانکی است به طوری که در زمینه اعتباری براساس مقررات بانک مرکزی فعالیتها انجام میشود.
وی کنترل و تنظیم حجم نقدینگی متناسب با حجم اقتصادی کشور را دومین نقش بانک مرکزی توصیف کرد و افزود: بانک مرکزی در جهت تثبیت و ایجاد ثبات در قیمتها و همچنین در کنترل تورم از ابزارهای موجود استفاده میکند.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه نظارت بر فعالیتهای بانکها و موسسات اعتباری از دیگر وظایف بانک مرکزی است اظهار داشت: باید حقوق کلی ذینفعان مورد توجه قرار گیرد به گونهای که بانک مرکزی از اعمال این نظارتها میخواهد اطمینان پیدا کند.
سیف با اشاره به اینکه باید ثبات، سلامت و پایداری در بانکها ایجاد شود خاطرنشان ساخت: باید به گونهای عمل کنیم تا حقوق ذینفعان برپایه ثبات و پایداری محفوظ بماند.
وی وظیفه بعدی بانک مرکزی را در رابطه با مدیریت و نظارت بر بازار دانست و عنوان کرد: با بهرهگیری از مدیریت و نظارت میتوان نیازهای خارجی کشور را تامین کرد و از این بابت بانک مرکزی بر ثبات نرخ ارز و انطباق آن با واقعیتهای اقتصادی نظارت میکند تا بتواند در بلندمدت تضمین کننده ثبات اقتصادی باشد.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اهمیت فضای کسب و کار در رابطه با فعالیتهای بانکی گفت: بانک مرکزی تلاش میکند تا فضای کسب و کار مطلوب باشد تا رقابت مثبت بانکی منجر به ارتقای کیفیت خدمات بانکی و ایفای نقش نظام بانکی به فعالین اقتصادی شود.
سیف یکی دیگر از ویژگیهای نظامی بانکی را که جزو ویژگیهای معدود کشورهای دیگر است را این دانست که اقتصاد ما بر فعالیتهای بانکی تکیه دارد.
وی افزود: تامین مالی در اقتصاد سهم عمده و مهمش را بانکها انجام میدهند شاید بیشتر از 80 درصد این نقش را بانکها ایفا میکند در حالی که در تعریف عمومی بانک بایستی تامینکننده نیازهای کوتاه مدت در رابطه با فعالیتهای اقتصادی باشد ولی در کشور ما به دلیل عدم شکلگیری و عدم رشد نهادهای فعال در بازار سرمایه این نقش را عمدتا نظام بانکی ایفا میکند.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: در سالهای اخیر اقدامات مثبتی برای رشد بازار سرمایه صورت گرفته است به طوری که ما تشویق میکنیم تا بازار سرمایه بتواند نقش عمدهتر و جدیتر در تامین مالی بلند مدت برعهده بگیرد.
**بانک مرکزی سیاستگذار و تدوین کننده مقررات است
سیف در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه در طی صد روز گذشته که جنابعالی سکاندار هدایت بانک مرکزی بودهاید چه اقداماتی صورت گرفته است گفت: بانک مرکزی سیاستگذار و تدوین کننده مقررات است یعنی سیاستهایی که بانک مرکزی اتخاذ میکند براساس آن مقررات و شبکه بانکی و همچنین به موسسات اعتباری ابلاغ میشود به طوری که باید بتواند زمینه ساز رشد و توسعه اقتصادی کشور و مشوق تولید باشد.
وی گفت: بدیهی است که در اولین نگاهی که یک فرد که دارای مسئولیت جدید است باید این قوانین و مقررات را در جهت پیشبرد اهداف به کار گیرد.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه ما در دو سال اخیر به دلیل عدم تعادلی که در شرایط اصلی کشور به وجود آمد شاهد بخشنامه و دستورالعملهای متناقصی در نظام بانکی بودیم.
سیف با اشاره به اینکه مواردی از این بخشنامهها با هم تناقض دارند به طوری که در کار پیچیدگیهایی را به وجود میآورد خاطرنشان کرد: این بخشنامههای متناقض سبب سردرگمی فعالین اقتصادی شده است به طوری که حتی رابطه بانکها را با بانک مرکزی دچار اشکال کرده بود و بانکها نمیتوانستند پاسخ سریعی را از بابت مسائل فنی از بانک مرکزی دریافت کنند.
**دستورالعملهای پولی مورد بازنگری قرار گرفته است
وی با اشاره به اینکه این بخشنامهها باید مورد بازنگری و تجدید نظر قرار بگیرد افزود: شاید یکی از عمدهترین کارهایی که در این رابطه با اقدامات اولیه در جهت برداشتن موانع تولید در بانک مرکزی انجام شده بازنگری در دستورالعملهای پولی در موارد مختلف بوده است.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه یکی دیگر از مسائلی که مورد بازنگری قرار گرفت مسائل مرتبط با ارز بود گفت: در سال 92 ارز مرجع را با نرخ 1226 تومان در نظام بانکی به وجود آمد بنابراین همه منابع و مصارف موجودیهای ارزی و همچنین تعهدات و بدهیهای ارزی باید با ارز نرخ مبادلهای در سال 92 تامین میشد.
سیف افزود: با جلسات بسیار زیادی که برگزار کردیم توانستیم به جمعبندی برسیم و ظرف چند روز این بخشنامهها را به بانکها ابلاغ کردیم که مبنای تسویه حساب و رفع ابهامات کلیه بانکها از یک طرف با مشتریان و از طرف دیگر با بانک مرکزی مشخص شود.
وی با بیان اینکه مکانیسمی برای شفافسازی اقدامات بانکها باید اتخاذ شود بیان کرد: یکی از اهداف دنبال شده برگرداندن اعاده اعتماد از دست رفته بود که میبایستی ایجاد میشد لذا یکی از اقداماتی که این امر را دامن زده بود بحث برداشتهایی بود که از نظام بانکی در روزهای آخر سال 90 صورت گرفت.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه برداشتهایی تحت عنوان ما به التفاوت نرخ ارز از بانکها صورت گرفت افزود: این برداشتها هیچ استدلال و منطق درستی نداشت بنابراین باید مورد بازنگری قرار میگرفت.
سیف افزود: البته زمان برگرداندن آن متناسب است با نهایی شدن بررسی بانکها براساس بخشنامه جدید تا بتوانند در نهایت منجر به شفافیت و تسویه حساب بین بانکها و بانک مرکزی شود که نتیجه بعدی آن منجر به شفاف شدن پروندههای بسته نشده ارزی مشتریان در نظام بانکی خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه برگرداندن این اعتماد قدم بسیار بزرگی است که میتواند بانکها را در خدمت حمایت از فعالیت مثبت اقتصادی قرار دهد.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه بخشنامهای باید در رابطه با دستورالعمل ذینفعان واحد و تسهیلات کلان مورد بازنگری قرار میگرفت افزود: ذینفع واحد دستورالعملی است که ناظر بر حداکثر تسهیلات اعطایی است که میتواند بر یک شخصیت حقوقی و وابسته در مجموع پرداخته شود لذا این دستورالعمل به این دلیل تدوین میشود که بتواند نظارت و کنترل کند و حداکثر ریسکی را که یک بانک برای مشتری میتواند در نظر بگیرد در بر داشته باشد.
سیف با بیان اینکه در تمام دنیا به صورت میدانی از این دستوالعمل استفاده میشود خاطرنشان ساخت: این دستورالعملها متناسب با استانداردهای روز بانکی است منتهی به نظر میرسد در یک جاهایی میتوانستیم در این دستوالعمل انعطافهایی را داشته باشیم بنابراین سعی کردیم بنا به ضرورت شرایط روز این انعطافها رار به جود آوریم که بتواند بیشتر نظام بانکی را در خدمت حمایت ازتولید قرار دهد.
وی ادامه داد: دستورالعملهای کلنا و اشخاص مرتبط هم نیاز به بازنگری داشت که توانستیم آنها را هم نیز تسهیل و دوباره سازی کنیم تا بتوانیم با سهولت بیشتر در جهت حمایت بیشتر از تولید عمل کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به شرایط خاص اقتصادی کشور افزود: شرایط اقتصادی ما به گونهای است که در رکود تورم قرار داریم بنابراین برای برون رفت از این شرایط نیازمند تدابیر خاصی هستیم.
سیف با بیان اینکه برای برون رفت از تورم طبیعتا مکانیزمهای اصلی و روش اقدام کنترل شدیدتر نقدینگی باید صورت گیرد تا منجر به کاهش تورم شود گفت: این اقدام ممکن است رکود را دامن زند بنابراین ما بایستی توجه ویژهای برای خروج از رکود داشته باشیم.
**حداکثر تا پایان سال از رکود خارج خواهیم شد
وی با بیان اینکه هدف اصلی ما این است که تا حداکثر در پایان سال 92 از این رکود خارج شویم اضافه کرد: باید حرکتهای مناسبی را در رشد اقتصادی کشور برداریم.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه برای خارج شدن از این رکود باید در مقررات دست و پا گیر بازنگری و تجدید نظر میشد خاطرنشان ساخت: باید تدبیری در جهت بهبود فضای کسب و کار و ایجاد شرایط مناسبتر برای فعالیتهای اقتصادی در محیط کسب و کار اتخاذ شود تا بتوانیم حرکت مناسبی را در رابطه با افزایش تولید انجام دهیم.
سیف با اشاره به اینکه باید از ظرفیتهای تولیدی موجود استفاده کامل کنیم اظهار داشت: با مختصری تامین سرمایه در گردش این حرکت میتواند انجام شود.
وی انضباط پولی و مالی را هدف مشترک همه اعضای دولت یازدهم دانست و عنوان کرد: باید بتوانیم شرایط مناسبی را در رابطه با کنترل وکاهش تورم ایجاد کنیم.
**روند تورم به صورت کاهنده و ماه به ماه خواهد بود
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید براینکه باید روند تورم به صورت کاهنده و ماه به ماه جلو پیش رود افزود: پیشبینی ما این است که در نهایت تا پایان سال 92 با متوسط سالیانه ما حداکثر 35 درصد خواهد بود.
سیف با اشاره به اینکه در خرداد ماه امسال تورم نقطه به نقطه 45 درصد بود که اکنون به 9/31 درصد رسیده است.
وی با اشاره به اینکه در خرداد ماه امسال تورم ماهانه 4/33 درصد بود گفت: خوشبختانه با روند نزولی که داشتیم در آبان ماه به یک درصد رسیده است و این علائم شروع جهتگیری مثبتی است که به عمل آمده.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه شاخصهای مثبتی در وضعیت نرخ ارز به وجود آمده است گفت: خوشبختانه در ماههای اخیر روند با ثباتی را در وضعیت نرخ ارز در بازار شاهد هستیم.
** نرخ ارز تحت کنترل است
سیف با بیان اینکه در سال 91 نوسانات شدید نرخ ارز را شاهد بودیم عنوان کرد: خوشبختانه اکنون نرخ ارز تحت کنترل است بنابراین انشالله امیدوار هستیم که هرچه زودتر به شرایط مطلوب دست یابیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه بانک مرکزی درجهت رفع موانع تولید چه اقداماتی انجام داده است افزود: دولت در ابتدای تشکیلش بر روی موانع و اشکالات موجود در مسیر تولید به صورت ضربدری تصمیمات خوبی را اتخاذ کرد که این تصمیمات میتواند با بازنگری سریع و کوتاه مدت اثرات مثبتی را به همراه داشته باشد.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه مصوبه دولت شامل 35 بند بود که از این 35 بند 9 موردش به نظام بانکی مرتبط میشد اظهار داشت: باید در دستورالعملهای مختلف بازنگری صورت میگرفت که یکی از موارد خیلی مهم آن بحث ضرورت پرداخت تامین 100 درصد ارز مورد نیاز برای گشایش اعتبار اسنادی بود که فعالین اقتصادی از این بابت بسیار نگران و گلایمند بودند.
صیف با اشاره به نگرانیهای فعالین اقتصادی در خصوص گشایش اعتبار اسنادی گفت: از زمانی که عدم تعادل در شرایط ارزی کشور ایجاد شد بانک مرکزی برای کنترل تقاضا الزام کرد که قبل از گشایش اعتبار متقاضی گشایش اعتبار بایستی صد در صد ارز مورد نیاز را قبلا خریداری کندو بعد نسبت به گشایش اعتبار در بانک اقدام کند.
وی اظهار داشت: علاوه براین بخشنامهها بخشنامههای دیگری وجود دارد که در آن بانکها مکلفاند وصیقهای را از بابت اطمینان ورود کالا و ارائه جوایز ثبت گمرکی از متقاضی گشایش اعتبار بگیرند که گفته شده بود باید بین 30 تا 35 درصد باشد به همین دلیل فعالین اقتصادی عنوان کردند که برای گشایش اعتبار باید 135 درصد نقدینگی تامین کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه رابطه اعتباری از گذشته میتواند این باشد که بانکها با یک چک ساده احساس کنند که تامینکننده اطمینان هستند افزود: ارز مرجع باقیمت 1226 تومان اکنون به نزدیک 2500 تومان رسیده است.
سیف با بیان اینکه طبعا محدودیت نقدینگی در تولید فشار خود را خواهد گذاشت این موضوع میتواند خود عامل بازدارنده باشد خاطرنشان ساخت: این شرایط تجدیدنظر شد به طوری که در دولت عنوان شد که میتوانیم صد در صد الزامش را برداریم و 30 درصد باقی بماند لذا این موضوع به بانکها ابلاغ شد.
وی خاطرنشان کرد: به دلیل شرایط ارزی کشور بانکها اطمینان نداشتند در زمانی که میخواهند 70 درصد بقیه ارز را بخرند بانک مرکزی این رقم را برایشان تامین کنند بنابراین در این قضیه برخورد مثبتی از سوی بانکها صورت نگرفت به طوری که بنده به فعالین اقتصادی حق میدهم که از ما گلایمند باشند.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه با مذاکراتی که صورت گرفت این اطمینان داده شد افزود: اجازه همزمان خرید ارز از مرکز مبادلات برای 70 درصد صادر شد و الان تقریبا همه بانکها این کار را با رضایت دولت انجام میدهند.
سیف با اشاره به اینکه انجام گشایش اعتباری براساس تقاضای مشتری به نوع رابطه مشتری و بانک ارتباط دارد افزود: اگر یک مشتری رابطه بانکیاش را حفظ نکرده باشد و دچار تغییر در تصویه حساب و در پرداخت تعهداتش که در سررسید مقررات است دچار مشکلات شود اثر گذار خواهد بود.
وی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص کنترل مدیریت وضعیت ارز و ثبات آن افزود: بانک مرکزی مسئولیت اساسی در کنترل و نظارت بازار ارز دارد به طوری که بانک مرکزی باید برای فعالین اقتصادی به موقع ایجاد اطمینان نسبت به نوسانات روانی نرخ ارز کند.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه بانک مرکزی باید به دنبال ایجاد تعادل در بازار نرخ ارز باشد خاطرنشان ساخت: اگر قیمت نرخ ارز افزایش و کاهش پیدا کند ثبات اقتصادی بازار خدشهدار میشود.
سیف با بیان اینکه بانک مرکزی تلاشش براین است تا از انطباق شرایط ارز در بازار با واقعیتهای اقتصادی اطمینان پیدا کند گفت: در زمانی که در اقتصاد شاهد کنترل تورم هستیم طبیعی است که آثار این کنترل در قیمت ارز به خوبی نمایان شود.
وی اظهار داشت: در مقاطعی ممکن است که به صورت یک خبر شکهای روانی در بازار ایجاد شود و افراد دچار خسارتهای هنگفتی شود.
** نرخ ارز یکسان نیست
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه در طول سال 92 عموما بانک مرکزی مخصوصا در سه ماه اخیر تلاش کرد تا نظارت دقیقی را در خصوص ثبات و تقویت نرخ ارز داشته باشد گفت: در حال حاضر نرخ ارز یکسان نیست به طوری که با روشهای مناسب و با افشاگری اطلاعات و آمارهای دقیق سعی داریم علامتهای مناسب را از واقعیتهای اقتصادی به جامعه عرضه کنیم.
سیف با اشاره به اینکه باید آمارهای دقیق و به موقع را به جامعه و به فعالین اقتصادی ارائه کرد افزود: اگر این آمارها نباشد ممکن است بازار گمراه شود بنابراین یکی از روشهایی که بانک مرکزی سعی میکند نقشش را در رابطه با آن ایفا کند انتشاربه موقع و درست است.
وی با بیان اینکه بانک مرکزی در تلاش است تا نرخ ارز را در بلندمدت یکسانسازی کند خاطرنشان ساخت: نرخهای متفاوت در خصوص نرخ ارز زمینههای فساد را در تصمیمات اقتصادی ایجاد میکند به طوری که این اقدام پیش نیازی دارد و طبیعتا این پیش نیاز ثبات اقتصادی است بنابراین برای اینکه این زمینه ایجاد شود پیشبینی میکنیم که در نیمه دوم سال 93 بتوانیم این برنامه را اجرا کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به تجربه خوبی که بانک مرکزی از اجرای برنامه یکسان سازی نرخ ارز در اوایل دهه 80 داشت گفت: این تجربه بسیار موفقیتآمیز بود به طوری که تمام آثار جانبی آن مورد کنترل قرار گرفت بنابراین در راستای این اقدام تیم مربوطه شروع به فعالیت کرده به طوری که اقداماتش را با دقت انجام میدهد تا براساس روند شاخصهای اقتصادیو پیشبینیهایی که وجود دارد در نیمه دوم سال 93 به صورت جدی و قطعی انجام شود.
وی با اشاره به اینکه در بودجه پیشبینیهای لازم از این بابت انجام شده ادامه داد: اقتصاد با نرخ تورم 40 درصد مواجه است بنابراین اقدام به یکسان سازی نرخ ارز میتواند بسیار مشکل و در کوتاهمدت بلافاصله بسیار بازشکننده باشد.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکهب انک مرکزی باید به صورت مستمر در بازار دخالت جدی داشته باشد افزود: زمانی این ثبات در نرخ ارز ایجاد میشود که کلیه نیازهای کشور تامین شود.
** تورم درسال 93، 25 درصد خواهد بود
سیف با بیان اینکه پیشبینی ما این است که تورم در سال 93، 25 درصد باشد خاطرنشان ساخت: در این صورت نقدینگی به صورت مطلوبی کنترل خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه با دو مرحله هدفمندی را پیش رو داریم گفت: در اجرای فاز دوم هدفمندی پیشبینی شده تا در سال 93 قبل از یکسان سازی نرخ ارز عملیاتی شود زیرا این اقدام باعث خواهد شد تا ثبات مورد نظر در اقتصاد به وجود آید.
رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه آیا ساز و کارهای دیگری در نرخ ارز در آینده وجود دارد گفت: رژیم ارزی ما شناور در مدیریت شده است به طوری که بانک مرکزی مسئول نظارت بر بازار ارز است بنابراین باید نرخ ارز موجود در بازار با واقعیت های اقتصادی مطابقت کند.
سیف با اشاره به اینکه در 12 سال پیش نرخ دولار براساس 790 تومان شروع شده بود گفت: به تدریج باید اجازه میدادیم این نرخ براساس واقعیتهای بازار تعدیل شود.
وی با اشاره به اینکه درآمدهای سرشار ارزی که پس از افزایش قیمت نفت به وجود آمده بود این زمینه را ایجاد کرد گفت: دولت تصمیم گرفت با تزریق منابع ارزی به بازار از نرخ پایین ارز حمایت کند آن هم در شرایطی که تتورم بالا بود.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه با اقدام نسبت به محدود کردن تعدیلات نرخ ارز اجازه داده شد تا حجم واردات در کشور به شدت بالا برود و در نهایت تولید از این بابت به شدت لطمه ببیند گفت: متاسفانه بسیاری از ظرفیتهای تولیدی بلااستفاده ماند.
سیف با اشاره به اینکه ما باید از تجربیاتمان به خوبی استفاده کنیمو اجازه بدهیم که متناسب با واقعیتهای جامعه حرکت کنیم افزود: باید بنیانهای اقتصادی را به نحوی تقویت کنیم که میزان افزایش نرخ ارز ضرورتش از بین برود تا با تورم یک رقمی مواجه شویم.
وی با اشاره به اینکه باید در جهت افزایش تولید اقدام کنیم خاطرنشان ساخت: کنترل تورم میتواند منجر به ایجاد نرخ ارز با ثبات پایدار در خصوص ارز شود.
سیف در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چه پارامترهایی بر روی نوسان ارز
تاثیرگذار است گفت: یکی از ابزارهای جدی در بانک مرکزی ارائه آمار در غیر
اقتصادی برای بازار است، به طوری که علامتهایی که بانک رمکزی به بازار
میدهد میتواند در نوساناتی که در خصوص شرایط تورم و همچنین حجم نقدینگی
وجود دارد اثرگذار باشد.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه اگر
این اطلاعات به صورت شفاف در اختیار همگان قرار بگیرد هیچگونه اطلاعات مخفی
در نزد افراد خاص دیگر وجود نخواهد داشت، افزود: همگان باید در شرایط
یکسانی قرار بگیرند.
وی با بیان اینکه باید اطلاعات را در معرض
استفاده همه فعالین اقتصادی قرار دهیم اظهار داشت: فعالین اقتصادی باید
بتوانند پیش بینی کنند، به طوری که ما در ماههای گذشته برخی از آمار را
منتشر نکردیم و خود این موضوع سبب سردرگمی فعالین اقتصادی شده بود.
** نسبت به نوع عملکرد نظام بانکی انتقاد دارم
رئیس
کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه بنده انتقاداتی را نسبت به نوع عملکرد
نظام بانکی و ارائه خدمات به فعالین اقتصادی در نظام بانکی دارم خاطرنشان
ساخت: وقتی ریشه یابی میکنیم میبینیم که یک گروهی از مسائل و مشکلات باید
تصمیماتش در جاهای دیگر گرفته شود.
وی با اشاره به اشکال دیگر
نظام بانکی کشور ادامه داد: یکسری از اشکالات به بانک مرکزی بر میگردد و
آن هم این است که دستورالعملهای بانک مرکزی در برخی مواقع پیچیدگی و
ابهاماتی دارد که نظام بانکی را در ارائه سرویس و خدمت مورد نظر برای مشتری
دچار سردرگمی میکند.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه در
نظام بانکی کشور بروکراسیهای زیادی وجود دارد افزود: دستورالعملهایی به
بانک مرکزی تحمیل میشود به گونهای که وظیفه اصلی بانک مرکزی این است که
این مسائل را در درون خود اصلاح کند.
وی با اشاره به اینکه وقتی
مشتری به بانک مراجعه میکند با عدم رضایت مواجه است، گفت: باید در بانک
مرکزی اشکالات را برطرف کنیم و از یک انسجام و ارتباط تنگاتنگ درونی
بانکها را برخوردار کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی اشکال دیگر نظام
بانکی کشور را در نوع نگاه دولتها به نظام بانکی دانست و خاطرنشان ساخت:
تسهیلات تکلیفی و تبصرهای در سنوات مختلف در بودجههای سنواتی و مصوبههای
دولت در تکلیف و تحمیل تسهیلات غیر کارشناسی به نظام بانکی باعث شده که
عمده منابع نظام بانکی در جهتهای غیر اقتصادی مصرف شود تا بانکها از
کارایی لازم بیفتند.
وی با بیان اینکه حجم بالای مطالبات معوق
بانکی یکی از بازتابهای چنین رفتاری است گفت: گروه سوم اشکالات مرتبط به
نظام بانکی به تک تک بانکها بر میگردد به طوری که بانکها بایستی بازنگری
کنند و باید به روشهای نوین بانکدرای مجهز شوند.
رئیس کل بانک
مرکزی با اشاره به تجربیاتی که در نظام بانکداری دنیا وجود دارد ادامه داد:
در کشورمان نمیتوانیم از همه دستاوردهای بانکداری سنتی استفاده کنیم چون
بانکداری بدون ربا مورد بهره برداری قرار گرفته و انشاءالله در مسیر پیاده
سازی بانکداری اسلامی باید به خوبی حرکت کنیم به طوری که این فاصله بین
بانکداری بدون ربا و بانکداری اسلامی را به خوبی پیش بینی و برنامه ریزی
کردهایم.
وی با اشاره به اینکه در دنیا تجربیات خوبی در خصوص
بانکداری وجود دارد، افزود: بانکداری اسلامی در دنیا پیشرفت خوبی داشته به
طوری که بعضی از کشورها در این زمینه پیش قدم هستند.
رئیس کل
بانک مرکزی با بیان اینکه ما تجربیات خوبی در خصوص بانکداری کسب کردهایم
خاطرنشان ساخت: قانون عملیات بانکداری بدون ربا را در کلیه فعالیتهای
بانکی پیاده سازی کردیم، به طوری که همه بانکهای کشور به سمت انجام عملیات
بانکی بدون ربا سوق یافتند و دیگر بانکداری سنتی در داخل کشور متوقف شد.
وی
گفت: بانکداری بدون ربا از دستورالعملهایی برخوردار بود که به دلیل
بروکراسی پیچیده فرآیند سنگینی را در ارائه خدمت ایجاد کرده بود، به طوری
که دیگر خدمات به کندی صورت میگرفت.
رئیس کل بانک مرکزی با
اشاره به اینکه باید آئین نامههای عقود و متون قراردادهای موجود را باید
بازنگری میکردیم افزود: این کارها در آینده نزدیک شروع و عملیاتی خواهد
شد.
وی با بیان اینکه نباید از پیشرفتهای سریع بانکداری
الکترونیک غافل بمانیم اظهار داشت: در کشور ما در خصوص بانکداری الکترونیک
تلاشهای خوبی شده به طوری که بانکها نسبت به ده سال گذشته تفاوت اساسی
کردهاند.
** از دستاوردهای صنعت بانکداری غفلت کردهایم
رئیس
کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه دستاوردهایی در صنعت بانکداری وجود دارد
که ما از آن غفلت داریم، افزود: ما ناگزیریم برای کارآمدکردن بانکها از
تجربیات استفاده کنیم به طوری که اولین قدم در نظام بانکی بازسازی ساختار
بانک مرکزی است.
وی با اشاره به اینکه باید از توانمندیهای لازم
برای نظارت در بانکها استفاده کنیم افزود: مقوله نظارت بر بانکها در
بانک مرکزی پیچیدگیهای زیادی دارد به طوری که بخش عمدهای از فعالیتهای
بانکی به عنوان بازار غیر متشکله پولی که خارج از نظارت بانک مرکزی انجام
میشود، پس باید بانک مرکزی به سرعت این بخش را مورد کنترل خود قرار دهد.
با اشاره به اینکه باید سایر دستگاهها از بانک مرکزی حمایت کنند افزود: باید همگی وظیفهمان را به خوبی و به نحو احسن انجام دهیم.
وی
خطارنشان ساخت: اگر بخواهیم تصمیمی مطلوب از وظایف بانک مرکزی در آینده
ترسیم کنیم، باید نقشه راه را برای آینده و گذر از وضع موجود به شرایط
مطلوب ارائه دهیم.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه راه سنگینی
را در پیش داریم خاطرنشان کرد: بایستی تبعات و سختیها را بپذیریم، به
طوری که خوشبختانه در نظام بانکی مدیران باتجربه زیادی داریم که باید از
بابت مدرن کردن نظام بانکی و به روز کردن نظام بانکی جدید قدمهای خوبی
برداریم.
** باید نوع نگاه مشتریان، فعالین اقتصادی به بانک بازسازی شود
وی
با اشاره به اینکه در راستای این کار اقدامات خوبی به عمل آمده، به طوری
که جلساتی را با همکارانم در بانکها داشتیم گفت: بنده و همکارانم در نظام
بانکی باید نوع ارتباطمان را بازسازی کنیم، به طوری که نگاه مشتریان و
فعالین اقتصادی باید بازسازی شود.
سیف با اشاره
به اینکه باید فعالین اقتصادی کارهای مثبت اقتصادی انجام دهند افزود: این
فعالین اقتصادی باید بتوانند با شفافیت کارهایشان را انجام دهند.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه باید استانداردها را تعریف کنیم، خاطرنشان کرد: باید حداقلهای
لازم را در رابطه با فعالین اقتصادی داشته باشیم به طوری که وقتی بنگاه
اقتصادی شکل میگیرد، باید از مشخصاتی برخوردار باشد تا نظام بانکی رابطه
مطمئنی را برقرار کند.
برای مشاهده فیلم اینجا کلیک کنید
انتهای پیام/