روز حمل و نقل، انتقال پیکر شهیدتندگویان پس از ۱۱ سال به ایران، پرواز اولین هواپیمای موتوردار جهان، درگذشت "سیمون بولیوار" قهرمان امریکای جنوبی، تولد لوود ویک وان بتهوون و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز ۲۶ آذر ۱۳۹۲ خورشیدی برابر با ۱۴ صفر ۱۴۳۵ هجری و ۱۷ دسامبر ۲۰۱۳ میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

روز حمل و نقل
در تاریخ تحولات صنعت حمل و نقل در کشورمان، روزها و ایام سرنوشت‌سازی بوده‌اند که نقش تعیین‌کننده‌ای در شکل‌گیری و انسجام شبکه حمل و نقل کشور داشته‌اند. 26 آذر سال 1362 یادآور چنین ایامی است که در آن حضرت امام خمینی(ره) فرمانی در زمینه اعزام کامیون‌ها به بنادر جنوبی برای تخلیه کالاهای وارداتی و مایحتاج مردم صادر کردند. در پی این فرمان کامیون‌داران سراسر کشور، آمادگی خود را برای تخلیه بنادر و حمل و نقل مواد ضروری مورد نیاز مردم اعلام کردند.

14 سال پس از زمان صدور فرمان امام راحل(ره)، در سال 1376 به پیشنهاد وزارت راه و ترابری و برای آگاه‌سازی هر چه بیشتر جامعه با نقش و جایگاه بخش حمل و نقل، روز 26 آذر ماه از سوی شورای فرهنگ عمومی به عنوان روز حمل و نقل شناخته شد. روز حمل و نقل، روز قدردانی از خدمات ارزشمند رانندگان و سایر دست‌اندرکاران و شاغلان بخش حمل و نقل کشور و فرصتی مناسب برای بازنگری نیازها و مشکلات این بخش است.

رحلت محقق و مدرس فرزانه آیت اللَّه شیخ «هادی تألُّهی» در همدان (۱۳۷۵ ش)
آیت‌اللَّه شیخ هادی تالُّهی در سال ۱۲۸۰ شمسی (۱۳۱۹ ق) در همدان دیده به جهان گشود و سال‌ها در محضر پدرش، آیت‌اللَّه شیخ مرتضی تألّهی به فراگیری علوم دینی پرداخت. از آن پس مدرسه زنگنه همدان، پایگاه تحقیق و تدریس او گردید. آیت‌اللَّه تألّهی همچنین از محضر عالمان دیگری همچون میرزا علی آقا خلخالی، شیخ محمدبهاری و سیدعلی نجفی کسب فیض نمود و به مقام والایی در علم و تقوا دست یافت. از وی آثار چندی نیز به جای مانده است. سرانجام این عالم ربانی در ۲۶ آذر ۱۳۷۵ ش در ۹۵ سالگی دار فانی را وداع گفت و در باغ بهشت همدان مدفون گردید.

ابطال معاهدات تحمیلی روسیه تزاری علیه ایران (۱۲۹۶ ش)
در زمان صدارت وثوق الدوله، دولت جدید التأسیس بلشویکی روسیه که می‌خواست قوای خود را از نواحی شمالی ایران خارج سازد، با ارسال نامه‌ای برای دولت ایران اعلام داشت تمام معاهداتی که دولت روسیه تزاری به ایران تحمیل کرده بود از درجه اعتبار ساقط است. طبق مواد این اعلامیه که به امضای تروتسکی، همکار لنین و از رهبران انقلاب بلشویکی روسیه، رسیده بود، عهدنامه‌ای که روسیه تزاری و دولت استعماری انگلیس در سال ۱۹۰۷ م برای تقسیم ایران بسته بودند، لغو شد و مبنای اعتبار سایر معاهداتی که میان ایران و روسیه وجود داشت، رضایت طرفین اعلام گردید.

رحلت فقیه جلیل آیت‌اللَّه "سید اسماعیل اصفیایی شندآبادی" (1368ش)
عالم ربانی، آیت‌اللَّه سید اسماعیل اصفیایی شِندآبادی در سال 1289 ش در آذربایجان شرقی دیده به جهان گشود. آیت‌اللَّه اصفیایی از آن پس به درس و بحث و ارشاد مردم همت گماشت و با تلاش عالی خود، مسجد و مدرسه تاریخی سید حمزه تبریز را که به ویرانه‌ای تبدیل شده بود احیا کرد و آن را به محلی برای ترویج دین و اسکان طلاب تبدیل نمود. ایشان پس از عمری تلاش و فعالیت‌های مذهبی و اجتماعی در تبریز و خدمت به مردم آن شهر، راهی شهرستان قم شد تا با استفاده از انفاس قدسی عارفانِ آن تربت پاک، تزکیه نفسِ خویش را به اکمال برساند. این عالم ربانی و فقیه صمدانی سرانجام پس از سال‌ها کوشش در جهت ترویج و تبلیغ دین و تزکیه و تهذیب نفس در تاریخ 26 آذر 1368 برابر با 18 جمادی‌الاول 1410 ق در 79 سالگی دارفانی را وداع گفت و پیکر پاکش پس از تشییعی باشکوه، در مقبرة العُلماء باغِ بهشت قم به خاک سپرده شد.

صدور فرمان "میلان" توسط "ناپلئون بُناپارت" پادشاه فرانسه (1807م)
ناپلئون در سال 1799م با بستن مرزهای فرانسه بر روی کالاهای انگلیسی گام نخست را در فشار بر بریتانیا آغاز نمود. وی آن گاه با همکاری روس، اتریش و پرتغال به سوی هدف خود در حذف کشتی‌ها و بازرگانی انگلستان از قاره اروپا ادامه مسیر داد. در این راستا، ناپلئون هرگونه تجارت با انگلستان را ممنوع کرد و ورود کالاهای انگلستان به آن منطقه را، به مصادره تهدید نمود. انگلستان نیز در واکنش به این وضع، دریافت جواز توسط کشورهای بی‌طرف برای تجارت با قاره اروپا را الزامی اعلام کرد. در پاسخ به این اقدام انگلستان، ناپلئون بُناپارت فرمان‌هایی از جمله فرمان میلان را در هفدهم دسامبر 1807م صادر نمود که بر اساس آن، همه کشتی‌های بی طرف تهدید می‌شدند که در صورت پذیرش دستورهای انگلستان، به عنوان اموال انگلستان، مصادره خواهند شد. ناپلئون هم‌چنین از دولت‌های اروپایی دست نشانده خود خواست تا روابط تجاری خود را با انگلیس قطع کنند. بدین ترتیب، ناپلئون جزیره انگلیس را در خشکی و دریا محصور کرد و کشتی‌های فرانسوی و متحدان فرانسه اجازه یافتند تا کشتی‌های انگلیسی را مورد تهاجم قرار دهند. با این فرمان، نفوذ سیاسی و تجاری انگلیس در مناطق خشکی اروپا کاهش یافت و اوضاع بازرگانی و صنعت انگلستان را به میزان یک بحران اقتصادی که با خشک‌سالی همراه بود مواجه ساخت. با این حالْ شکست نهایی ناپلئون در سال 1815م خط پایانی بر این گونه قراردادها کشید.


انتقال پیکر شهیدتندگویان پس از ۱۱ سال اسارت در عراق (۱۳۷۰ ش)
محمدجواد تندگویان در سال ۱۳۲۹ در تهران به دنیا آمد. پس از پایان تحصیلات وارد مبارزات سیاسی شد و با پیروزی انقلاب نیز در خط نظام قرار گرفت تا اینکه در دولت شهید رجایی به وزارت نفت انتخاب شد. کمتر از دو ماه بعد، وی در یکی از بازدیدهایی که از صنعت نفت در جنوب داشت به اتفاق چند نفر ازمسئولان وزارت نفت به اسارت نیروهای متجاوز بعثی عراق درآمد.

شهید تندگویان در طول مدت اسارت تحت سخت‌ترین شکنجه‌های بعثیان قرار گرفت تا اینکه به فیض شهادت نائل آمد. سرانجام بعد از گذشت ۱۱ سال، پیکر مطهر این آزاده مجاهد در اواخر آذرماه ۱۳۷۰ به ایران انتقال یافت و در بهشت زهرا به خاک سپرده شد.

تحویل 45 تا 60 فروند میراژ 2000 به عراق از سوی فرانسه در اوج جنگ با ایران (1365ش)

شهادت "محمد بن‌ابی بکر" از یاران امام علی(ع) در مصر توسط معاویه (38 ق)
محمد بن ابی بکر ابن ابی قَحافه، یکی از یاران وفادار امام علی(ع) بود که مادرش، اسماء دختر عُمِیس پس از ابوبکر با امام علی(ع) ازدواج کرد. او از کودکی در دامان علی(ع) تربیت شد و به شایستگی، مهر علی در دلش جای گرفت. از این رو، وی از حواریّون و اصحاب خاصِّ آن حضرت شد و مورد عنایت ویژهٔ امام قرار داشت. محمد در جنگ جمل در رکاب امیرالمؤمنین بود که از جانب امام به حکومت مصر انتخاب شد. امّا مردم مصر از دَرِ نیرنگ با او وارد شده و در این هنگام، سپاه معاویه به فرماندهی عمروعاص بر مصر تاخت در حالی که مردم مصر، علیه او شورش کردند. جنگ شدیدی روی داد تا این که لشکر محمد بن ابی بکر رو به ضعف نهاد. سرانجام، محمد دستگیر و به فجیع‌ترین وجهی به شهادت رسید. او علاوه بر شجاعت و شهامتِ زایدالوصفی که داشت، از علم و درایت و فهم و فراست و زهد و عبادتِ فوق‌العاده‌ای برخوردار بود. امیرالمؤمنین علی(ع)، چون خبر شهادت محمد بن ابی بکر را شنید، سخت بی‌تابی نمود و چندین بار در خطبه‌های خویش، وی را به این صفات می‌ستود.

رحلت "ابن شدّاد" فقیه و مورخ مسلمان (632 ق)
ابوالمحاسن بهاءالدین مشهور به ابن شدّاد در سال 539 ق در موصل به دنیا آمد ابن شداد بعد از طی این مراحل، در مدرسهٔ نظامیهٔ بغداد، به تدریس پرداخت و در همین دوران بود که ابن خلکان، مورخ مشهور مسلمان، از محضر درس وی بهره‌های بسیار بُرد. ابن شداد پس از چندی، برای کسب دانش بیشتر به سرزمین‌های مختلف اسلامی سفر کرد و هنگامی که به شام رسید، کتابی را که دربارهٔ جهاد و آداب و احکام آن نوشته بود به صلاح‌الدین ایوّبی هدیه کرد. دوستی بین ابن شدّاد و صلاح‌الدین ایوبی همچنان ادامه یافت و او همچون مشاور و مورخ، در تمام سفرها به خصوص در جنگ‌های معروف صلیبی، همراه صلاح الدین بود. این دوستی موجب شد که ابن شداد بتواند شرح مستند وقایع دوران صلاح الدین ایوبی را بنویسد. یکی از همین نوشته‌ها - که بی‌شک اهمیت بسیاری در زمینهٔ تاریخ نگاری دارد - کتاب النّوادِرُ السُّلطانیه نام دارد. همچنین دَلایِلُ الاحکام در احادیث فقهی در چهار جلد و العَصا دربارهٔ حضرت موسی(ع) از دیگر آثار اوست. ابن شداد در 93 سالگی درگذشت.

تولد "ملامحمد محسن فیض کاشانی" محدث، عالم و مفسر بزرگ مسلمان (1007 ق)
ملامحمدمحسن بن شاه مرتضی کاشانی، حکیم، محدث، مفسر، متکلم، عارف و شاعر در کاشان متولد شد. او پس از فراگیری دورهٔ مقدمات، از محضر دو استاد بزرگ عهد خود در شیراز به نام سید ماجد صادقی بحرانی و ملاصدرای شیرازی بهره گرفت. ملامحسن کاشانی پس از مدتی به تَشرَّف دامادی ملاصدرا رسید و عنوان فیض را برگزید. تألیفات او را تا 200 اثر ذکر کرده‌اند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به تفسیر صافی، نوادِرُالاخبار، الوافی، الانوار و الاسرار و کتاب علمُ الیقین اشاره کرد. هم چنین ملامحمد باقر مجلسی (صاحب بحارالانوار)، سید نعمت‌اللَّه جزایری، قاضی سعید قمی، ملامحمد صادق و... و ده‌ها عالم فاضل، از جلمه شاگردان فیض کاشانی می‌باشند. ملامحسن در 1091 ق در 84 سالگی در کاشان بدرود حیات گفت و در همان شهر به خاک سپرده شد.

درگذشت میرزا "عبدالرحیم ایروانی" عالم اسلامی (1294 ق)

رحلت فقیه بزرگ "شیخ محمدتقی بجنوردی" عالم و فقیه بزرگ (1314 ق)
آیت اللَّه حاج شیخ محمدتقی بجنوردی، عالمی شهیر و فقیهی باتقوا بود. او از حاکمان و دنیاداران دوری می‌گزید و در میان مردم جایگاهی بس رفیع داشت. گفته‌اند، نمازها را با تأنّی بسیار می‌خواند و در آن‌ها سوره‌های بزرگ را قرائت می‌نمود. آیت اللَّه بجنوردی مجالس با شکوهی در منزل خود برای بزرگداشت و تجلیل از حضرت امام حسین(ع) و اقامهٔ مراسم عاشورا برپا می‌کرد، که هم‌چنان بیش از یک قرن است که ادامه دارد و هر ساله برپا می‌شود. این عالم عامل، که آثار و برکاتی از ایشان دیده شده است، پس از فوت، در حرم مطهر رضوی(ع)، در نزدیک درگاه ورودی به مسجد گوهرشاد مدفون گردید.

پرواز اولین هواپیمای موتوردار جهان توسط برادران رایْتْ (1903م)
در هفدهم دسامبر 1903م اولین هواپیمای موتوردار جهان، پس از بارها آزمایش و تجربه، سرانجام با موفقیت از زمین برخاست و نزدیک به یک دقیقه در فضا پرواز کرد. این هواپیما توسط دو برادر به نام‌های ویلبِر و اُرْویل رایْتْ، ساخته شد و در ایالت کارولینای شمالی امریکا آزمایش گردید. برادران رایت در ابتدا دوچرخه‌ساز بودند و با مشاهده پرواز هواپیماهای بدون موتور به پرواز علاقه‌مند شدند و سرانجام با پشتکار فراوان، موفق به ساخت و پرواز اولین هواپیمای موتوردار جهان گردیدند.

 آنها توانستند ماشین پرنده‌ای سنگین‌تر از هوا و دارای حجم بزرگ را ساخته و مورد آزمایش قرار دهند. نخستین پرواز، 12 ثانیه به طول انجامید و آزمایش دیگری که در همان روز انجام شد، زمان بیشتری را دربرگرفت. هواپیمای برادران رایت که با سلامت فرود آمد، دارای دو بال و و ملخ بود و اولین هواپیمای موتوری به حساب می‌آید که انسان با آن پرواز کرد.

درگذشت "سیمون بولیوار" قهرمان معروف امریکای جنوبی(1830م)
سیمون بولیوار، در بیستم آوریل 1783م در شهر کاراکاس در ونزوئلا به دنیا آمد. وی مبارزات خود را از سال 1813م آغاز کرد و طی سال‌های متمادی و جنگ‌های پیاپی، قدرت اسپانیا را در منطقه درهم شکست. بولیوار در جریان این مبارزاتْ بر آزادی تمامی مناطق امریکای جنوبی تاکید می‌ورزید و به دنبال استقلال کشورهای این منطقه بود. در این جنگ‌ها، وی ممالکی را که امروزه اکوادور، پرو و کلمبیا نامیده می‌شود از چنگ اسپانیا خارج ساخت و به استعمار سی‌صد ساله آنان پایان داد. بولیوار از آن پس خود به ریاست جمهوری این مناطق انتخاب گردید. در سال 1825، آزادی پروی علیا از طرف بولیوار اعلام شد و به همین جهت، این کشور را بولیوی نام نهادند. این مبارزات، از بولیوار شخصیتی محبوب و الگو ساخت و علاوه بر سرمشق‌گیری جوانان از او، وی به مظهر مبارزه ضد استبداد در جهان غرب نیز شهرت یافت. او سرسختانه طالب آزادی، عدالت و دموکراسی بود و از این رو در جریان مبارزات خود، لقب آزادی بخش گرفت. با این حال، خودخواهی و فرقه‌گرایی‌ها، مانع از تحقق رؤیای بولیوار در ایجاد فدراسیونی متحد در امریکای جنوبی شد و بروز برخی مخالفت‌ها، وی را به استفاده از روش‌های دیکتاتوری ناچار ساخت. این مسئله به کاهش محبوبیت بولیوار انجامید و باعث شد که در سال 1830م از قدرت کناره‌گیری کند. وی تمام ثروت سرشار و ارثیه هنگفت پدر را در راه پیشرفت انقلاب و آزادی گذاشت تا این‌که در هفدهم دسامبر 1830م در 47 سالگی بر اثر بیماری سل درگذشت.


مرگ "اُرْویلْ رایْتْ" سازنده اولین هواپیمای موتوردار جهان (1948م)
اُرویلْ رایت، در شانزدهم نوامبر 1871م در ایالت اوهایو در امریکا به دنیا آمد. اُرویل با کمک برادرش ویلبر، هواپیمای بی‌موتور کوچکی ساخت و آن را به پرواز درآورد. سرانجام در روز هفدهم دسامبر 1903م آرزوی دیرینه آنان تحقق یافت و اولین هواپیمای موتوردار جهان به مدت 59 ثانیه در آسمان پرواز کرد. پس از این پرواز، برادران رایت شهرتی فراگیر یافتند، با این حالْ باز هم برای تکمیل اختراع خود تلاش کردند تا این‌که در پروازهای بعد، موفق به ثبت رکورد پرواز 56 دقیقه در آسمان گردیدند. هر چند ویلبر رایت در سال 1912م درگذشت ولی اُرویل مدت‌ها بعد از او دنباله اختراع بزرگ خود را گرفت و در تکمیل بیشتر آن کوشید و جهان را با دنیای هواپیما آشنا کرد. اُرویل رایت پس از ده‌ها سال تلاش خستگی‌ناپذیر سرانجام در 17 دسامبر 1948م، درستْ 45 سال پس از آزمایش موفقیت‌آمیز اولین پرواز هواپیمای موتوردار جهان، در اوج شهرت و افتخار در 77 سالگی درگذشت. ساخت هواپیماهای غول پیکر و سریع امروزی و جابجایی فوری بار و مسافر در اقصی نقاط عالم، مرهون تلاش‌های فراوان برادران رایت می‌باشد.

تبعید صدها فلسطینی به جنوب لبنان توسط رژیم صهیونیستی (1992م)
در 17 دسامبر 1992م، رژیم صهیونیستی به بهانه کشته شدن یک پلیس مرزی خود، 415 تن از رهبران و اعضای سازمان‌های جنبش جهاد اسلامی و جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) را از فلسطین اشغالی اخراج نمود و به جنوب لبنان تبعید کرد. پس از آن که دولت لبنان در مخالفت با این اقدام غیرانسانی، حاضر به پذیرش تبعیدیان فلسطینی نشد، مبارزان فلسطینی در سرمای زمستان و بدون داشتن وسایل و آذوقه، در شرایط ناگواری قرار گرفتند. این اقدام خشم جهان اسلام و سایر کشورها را برانگیخت و شورای امنیت با صدور قطعنامه 977، این عمل را محکوم کرده و خواستار بازگشت تبعیدیان فلسطینی به سرزمین خود شد. سرانجام بر اثر فشارهای بین‌المللی، رژیم صهیونیستی با بازگشت تبعیدیان فلسطینی به مناطق اشغالی موافقت کرد. هر چند برخی از رهبران فلسطینی در هنگام بازگشت، بار دیگر دستگیر شدند، امّا این امر روحیه مردم فلسطین را برای مقاومت بیشتر در برابر صهیونیست‌های اشغال‌گر تقویت نمود.

تولد لوود ویک وان بتهوون ، موسیقیدان آلمانی(1770م)
در چنین روزی در سال 1770 میلادی لوود ویک وان بتهوون در شهر بن به دنیا آمد . وی در دوازده سالگی به عضویت ارکستر درابر کلن در آمد . او در هفده سالگی جزء شاگردان موتسارت شد و پس از مرگ موتسارت به شاگردی هایدن در آمد . او در سن 32 سالگی به عارضه کم شنوایی دچار شد و در سن 33 سالگی شنوایی خود را تقریبا از دست داد . نخستین اثر بزرگ بتهوون سمفونی شماره سه در سال 1804 ساخته شد .

همچنین نخستین اپرای بتهوون به نام فید لیو با موفقیت روبرو شد. سمفونی های چهارم و پنچم و ششم را در همین سالها بوجود آورد تا این که در سال 1819 به کلی کر شد . در سال 1823 ، بتهوون سمفونی شماره نه (کرال) و میساسولمیسیس دو اثر بزرگ خود را در موسیقی سمفونیک و آوازی ایجاد کرد و این آهنگها یک افتخار ابدی برای او باقی گداشتند. بتهوون از شدت تنگدستی قصد داشت سمفونی شماره نه خود را تنها در ازای پنجاه لیره به انجمن فیلارمونیک لندن بفروشد. وی دراثر بیماری در بیست وششم مارس 1826 چشم از جهان فرو بست.



برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار