به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز ۲۴ آذر ۱۳۹۲ خورشیدی برابر با ۱۲ صفر ۱۴۳۵ هجری و ۱۵ دسامبر ۲۰۱۳ میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:
صدور فرمان ۸ مادهای «امام خمینی» (ره) به قوه قضاییه و ارگانهای اجرایی کشور (۱۳۶۱ ش)
در
روز بیست و چهارم آذرماه ۱۳۶۱ ش، بیانیه ۸ مادهای حضرت امام خمینی (ره)
بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران خطاب به قوه قضاییه و ارگانهای اجرایی کشور
صادر شد. ایشان در این پیام، درباره لزوم اسلامی نمودن تمام سازمانهای
دولتی به ویژه دستگاههای قضایی و جانشین نمودن احکام الهی در نظام جمهوری
اسلامی به جای احکام طاغوتی رژیم سابق، تذکراتی به همه متصدیان امور دادند.
مهمترین
بخشهای فرمان هشتمادهای حضرت امام شامل این موارد بود: تهیه قوانین
شرعی و تصویب و ابلاغ آنها با دقت و سرعتِ لازم، رسیدگی به صلاحیت قضات و
دادستانها و دادگاهها، صدور احکام اسلام در دادگاهها با قدرت و استقلال و
بدون مسامحه و تعویق، عدم احضار یا توقیف افراد بدون حکم قاضی طبق موازین
شرع، عدم ورود به محل زندگی یا کار مردم و تجسُّس در امور آنان به هر نحو
ممکن، برخورد قاطع در رابطه با توطئهها و گروهکهای مخالف اسلام و نظام
جمهوری اسلامی، عدم تصرف در اموال مردم مگر به حکم حاکم شرع پس از بررسی
دقیق، پیگیری دقیق موارد فوق و برخورد با ماموران اجرایی متخلّف.
درگذشت «شیخ شلتوت» رییس دانشگاه الازهر و مفتی بزرگ مصر (۱۳۴۲ش)
شیخ محمود شلتوت، عالم بزرگ دینی مصر، در سال ۱۲۷۱ ش (۱۸۹۲ م) در مصر به دنیا آمد. وی سپس در اسکندریه به سمَتِ مدرس دینی برگزیده شد و در سال ۱۳۰۶ ش (۱۹۲۷ م) به قسمت عالی دانشگاه الازهر منتقل گردید. شیخ شلتوت، چندی بعد عضو هیأت فتوا شد و در دانشکده شریعت، مقام بزرگی یافت. او در سال ۱۳۲۷ ش (۱۹۵۸ م) به ریاست دانشگاه بزرگ اسلامی الازهر مصر برگزیده شد و خدمات فراوانی انجام داد. از جمله اقدامات مهم شیخ شلتوت در زمان ریاست در الازهر این بود که پس از مکاتبه های متعدد با آیت اللَّه العظمی بروجردی، مرجع بزرگ تقلید شیعیان، مذهب شیعه اِثنی عَشَری را به رسمیت شناخت. او عمل به موازین مذهب شیعه را همانند یکی از مذاهب اربعه، جایز دانسته و به مذهب شیعه به عنوان یکی از مذاهب بزرگ اسلامی، در دانشگاه الازهر، کرسی تدریس اختصاص داد. شیخ شلتوت علاوه بر ریاست الازهر و تدریس، دارای مقام اِفتا بود و همچنین کتب متعددی به رشته تحریر درآورد. الاسلامُ عَقیدةٌ و شریعَه، دَعوةُ المُحمدیه، القتال فی الاسلامِ، فِقه القُرآن و المُقارِنَةِ بین المذاهِب از جمله تالیفات ایشان است. سرانجام شیخ محمود شلتوت، در سال ۱۳۴۲ ش (۱۹۶۳ م) در ۷۲ سالگی درگذشت و به سرای باقی شتافت.
برگزاری مراسم چهلم دانش آموزان شهید ۱۳ آبان ۵۷ در گلزار شهدای بهشت زهرا (۱۳۵۷ ش)
دلار سقوط کرد و بورس پاریس تعطیل شد. (۱۳۵۰ش)
درگذشت «سلمان ساوجی» غزل گو و قصیده سرای بزرگ ایرانی (۷۷۸ ق)
خواجه جمال الدین سلمان بن علاءالدین محمد ساوجی معروف به سلمان ساوجی از بزرگترین شاعران قصیدهسرا و از غزل گویان نیکو سخن قرن هشتم هجری میباشد. زندگی سلمان بیشتر در دربار امرای آل جلایر (ایلکانیان) و در بغداد که پایتخت آنان بود، سپری شده است. سلمان را میتوان آخرین قصیده سرای بزرگ ایران بعد از مغول دانست و او از همهی معاصران خود، بهتر از عهدهی تتبع قصاید شاعران قصیده سرای قرن پنجم و ششم هجری برآمده است. او در علوم و فنون متداول زمان خود به درجهای از کمال رسید که توانست به مدد ذوق خدادادی در سخن سرایى و شاعری، از نامداران عصر خود شود. مجموع اشعار سلمان در حدود یازده هزار بیت است. وی در همهی زمینهها و قالبهای شعری، ذوق آزمایى کرده و به اعتقاد محققین، در زمینهی شعر، استاد مسلّم بوده است. مهارت و استادی او در شاعری تا بدان پایه بوده که حافظ شیرازی او را ستوده است. در اشعار سلمان، گرایشهای عارفانه موجود است و اعتقادات او در این زمینه به خوبی در اشعارش جلوهگر است. در دیوان اشعار سلمان، قصاید دینی در توصیف خداوند متعال و رسول گرامی اسلام نیز وجود دارد که برخی از آنها از نظر قدرت تشبیه و شیوایی زبان، بسیار زیبا هستند. از سلمان ساوجی، دو داستان منظوم با نامهای فراق نامه و جمشید و خورشید نیز باقی مانده است.
تأسیس سازمان پناهندگان بین المللی توسط سازمان ملل متحد (۱۹۴۶م)
کمک
به پناهندگان در سطح بینالمللی، برای اولین بار در سال ۱۹۲۱م آغاز شد و
با آغاز جنگ جهانی دوم، اولین کارگزاری مهم بینالمللی برای پناهندگان و
آوارگان در نهم نوامبر ۱۹۴۳م تأسیس گردید. اهداف این مؤسسه شامل امداد،
نگهداری و مددیاری و در نهایت، بازگرداندن اتباع دولتهای عضو سازمان ملل
متحد که در نتیجه جنگ آواره شده بودند، میشد. اما تعدادی از این آوارگان
یا به علت از دست دادن کلیه پیوندهایشان با کشور اصلی خویش و یا به علت
تغییر اوضاع سیاسی کشورشان مایل به بازگشت به وطن نبودند. این مردم و
پناهندگانِ دوره جنگ و قبل از آنکه هنوز اسکان داده نشده بودند، هسته اصلی
مسئله پناهندگان اروپا را در دوره بعد از جنگ جهانی دوم تشکیل میدادند که
بیش از یک میلیون و ششصد هزار نفر تخمین زده میشدند. از این رو، پس از
پایان جنگ جهانی دوم، سازمان بینالمللی پناهندگان موسوم به «آیرو» به وجود
آمد و اساسنامه آن در ۱۵ دسامبر ۱۹۴۶م به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل
متحد رسید. پس از آن کمیسیون تدارکاتی آیرو تأسیس شد و از ژوئیه ۱۹۴۷م،
وظایف و فعالیتهای خود را آغاز کرد. ۳ سال پس از تصویب اساسنامه آیرو،
مجمع عمومی سازمان ملل نام آن را به کمیساریای عالی پناهندگان ملل متحد
تغییر داد و این نهاد از اول ژانویه ۱۹۵۱م، کار خود را با تحولی دیگر آغاز
نمود.
بامداد امروز ناصرالملک تهران را به قصد اروپا در پناه غلامان سفارت انگلیس ترک کرد. (۱۲۸۶ش)
آغاز محاصره ی تبریز پایتخت اتابکان ازبک توسط سپاهیان خوارزمشاه (۶۲۲ ق)
آغاز سلطه استعماری اسپانیا بر آرژانتین در امریکای جنوبی (۱۵۱۶م)
یک سال پس از کشف سواحل آرژانتین در امریکای جنوبی توسط دریانوردان اسپانیا، اولین گروه مهاجر اسپانیایی وارد این سرزمین شدند و به این ترتیب، در نیمه دسامبر ۱۵۱۶م دوران سلطه چهارصد ساله اسپانیا بر آرژانتین آغاز شد. سلطه استعماری اسپانیا بر آرژانتین در سال ۱۹۱۶م به دنبال قیام مردم این کشور پایان یافت.
تولد «هانری بِکْرِلْ» فیزیکدان مشهور فرانسوی و کاشف رادیواکتیویته (۱۸۵۲م)
هانْری بِکْرِل، فیزیکدان معروف فرانسوی در ۱۵ دسامبر ۱۸۵۲م در پاریس به دنیا آمد. پس از کشف اشعه ایکْسْ توسط ویلْهِلمْ رونْتْگِن، فیزیکدان بزرگ آلمانی، بِکْرِل به این فکر افتاد که آیا ممکن است اجسامی وجود داشته باشند که تحت تأثیر نور ساده، اشعه ایکس ساطع کنند. لذا به آزمایش پرداخت و پس از تحقیقات فراوان، دریافت که اورانیوم این اشعه نامرئی را از خود صادر میکند. او به زودی کشف کرد که این تشعشعِ تقریباً فناناپذیر میتواند نه تنها در کاغذ سیاه، بلکه به داخل فلزات نیز نفوذ نماید. بکرل چیز کاملاً جدیدی کشف کرده بود که در آن هنگام آن را اشعه بِکْرِل نامید اما کمی بعد در دوم مارس ۱۸۹۶م تحت عنوان رادیواکتیویته مشهور شد. وقتی که به اندازه کافی ذراتی از اتم اورانیوم جدا گردید، اتم جدا شده، دیگر اورانیوم نبود، بلکه پس از گذراندن چند مرحله، تبدیل به اتم رادیوم میشد. بکرل در ادامه کار خود، در ۳۰ ژوئن ۱۸۹۶م برای اولین بار موفق به کشف عناصر رادیو اکتیویته اورانیوم شد و شهرتش فزونی گرفت. او در نهایت ثابت کرد که اورانیوم از خود پرتوهایى میپراکَنَد و این پرتوها مانند پرتوهای برق میباشند. تلاشهای بکرل باعث شد تا در سال ۱۹۰۳م به همراه ماری و پیرکوری، جایزه نوبل را دریافت کند. وی در اواخر عمر به ریاست آکادمی علوم فرانسه انتخاب شد و سرانجام در ۲۵ اوت ۱۹۰۸م در ۵۶ سالگی درگذشت.
تولد نرون، امپراطور قسی القلب رم (۳۷م)
در چنین روزی در سال ۳۷ پس از میلادی نرون کلادیوس آگوستوس ژرمانیکوس امپراطور قسی القلب رم متولد شد. وی پنجمین امپراطور رم بود. او بین سالهای ۵۴ تا ۵۸ بر این کشور حکومت کرد. نرون در طول حکومت خود، جنایات بسیاری را در کشور گشاییهای خود مرتکب شد.
درگذشت والت دیزنی، موسس بزرگترین کمپانی انیمیشن جهان (۱۹۶۶م)
درچنین روزی درسال ۱۹۶۶ میلادی والت دیزنی موسس بزرگترین کمپانی انیمیشن جهان دار فانی را وداع گفت. درچنین روزی در سال ۱۹۰۱ میلادی والت الیاس دیزنی دیده به جهان گشود. او نخستین شخصیت پویا نمایی خود را با نام میکی موس در سن ۲۷ سالگی خلق کرد. والت دیزنی نابغه مشهور و محبوب عموم مردم جهان با خلق شخصیتهای کارتونی توانست در مدت عمر خود خاطرات زیبایی را برای کودکان و نوجوانان جهان به ارمغان بیاورد.
آثار او که عمدتا کاراکتریستیک و نوعا بدون صدای شخصیت خلق شدهاند، به نوعی گویش و زبان جهانی را برای مخاطب تداعی میکنند. کمتر کسی را در نسلهای مختلف میتوان یافت که بیننده آثار والت دیزنی و کمپانی فیلمسازیاش یا مصرف کننده اجناس و اسباب بازیهای فروشگاههای دیزنی نبوده باشد. او موسس بزرگترین کمپانی تولید انیمیشین در جهان بود. هم اکنون کمپانی والت دیزنی از بزرگترین شرکتهای تولید فیلمهای پویا نمایی در جهان به شمار میآید.
برخي از رويدادهاي 15 دسامبر
1917: بلشويک هاي روس که پس از انقلاب
اکتبر زمام اموررا به دست گرفته بودند با آلمان (سنترال پاور) ترک مخاصمه
اعلام کردند و به اين ترتيب روسيه از جنگ جهاني اول خارج شد.
1954: دو منطقه واقع در کائيب؛ اروباAruba و آنتيل ندرلاند جزيي از قلمرو ندرلند (هلند) اعلام شدند.
1964: برگ درخت افرا (شبيه برگ چنار) علامت رسمي پرچم كانادا شد.
1997: در بانکوک پيماني امضاء شد که آسياي جنوب شرقي را منطقه اي که بايد تهي از سلاح اتمي باشد (منطقه غير اتمي) اعلام کرد.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید