وزیر امور خارجه کشورمان با حضور در جمع دانشجویان دانشگاه تهران گفت: ما نیازمند تحرک هوشمندانه هستیم و نمی‌توانیم منتظر بمانیم که دیگران برای ما تصمیم بگیرند.

 به گزارش خبرنگار دانشگاه باشگاه خبرنگاران، "محمدجواد ظریف" عصر امروز سه‌شنبه (12آذرماه) با حضور در جمع دانشجویان دانشگاه تهران ضمن تبیین سیاست خارجی و مذاکرات هسته‌ای کشورمان روند گفتگوهای ایران و 1+5 را تشریح کرد.

**سیاست خارجی پیچیده است

وزیر امور خارجه با بیان این که سیاست خارجی عرصه کنش‌گری است، گفت: باید پیچیدگی‌های عرصه سیاست خارجی را بشناسیم، سیاست خارجی عرصه سپید یا سیاه نیست و روابط بین‌الملل طیفی از خاکستری است.

وی تصریح کرد: زمانی که در پای صندوق‌های رای نظرتان را می‌گویید در واقع قدرت کشور را نشان می‌دهید و این آسیب‌پذیری ایران را کاهش می‌دهد اما این به تنهایی کافی نیست و ما نیازمند تحرک هوشمندانه هستیم و نمی‌توانیم منتظر بمانیم که دیگران برای ما تصمیم بگیرند.  
 
وزیر امور خارجه ادامه داد: مذاکره به معنای رسیدن به تفاهم است نه به معنای قرائت بیانیه.  
 
ظریف اظهار داشت: در هر مذاکره اگر بخواهید به تفاهم برسید باید به طرف مقابل از موضع برابر نگاه کنید، اما این امر با تحرک هوشمندانه صورت می‌گیرد و بدون آن امکان حضور در صحنه بین‌المللی وجود ندارد.  
 
وزیر امور خارجه ادامه داد: اینکه از محیط بین‌المللی و شرایط آن چه درکی دارید بستگی به منفعت کشورها دارد و اینکه دنیا چه شرایطی دارد بدون آن نمی‌توان به اهداف و منابع ملی رسید.  
 
وی افزود: کسانی که فکر می‌کنند با دیدگاه جنگ سرد می‌توانند منافع‌ خود را پیش ببرند باید بدانند که دیگر نمی‌توانند در دنیای کنونی اینگونه به منافع‌شان دست یابند.  
 
رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: آمریکا با این دید دچار حادثه 11 سپتامبر شد و مردم نیویورک در صورت‌شان ناامنی موج می‌زد چون در دنیای امروز شرایط بین‌المللی فرق کرده و عدم شناخت از آن خسارت ایجاد می‌کند.

** در دوره گذار جهانی هستیم
 
ظریف افزود: امروز در شرایط جهانی گذار هستیم یعنی دوران گذشته به سر آمده و شکل جدیدی از روابط بی‌ الملل ایجاد شده است و نمی‌توانیم بگوییم دوقطبی و یا چندقطبی است بلکه سیال است.  
 
وزیر امور خارجه تصریح کرد: یکی از مهمترین نکات در دنیای گذار مفهومی از قدرت است که باید درک کنیم چرا که در جهان دوقطبی قدرت نظامی بالاترین قدرت بود و دنیا به دو بلوک سخت و غیرقابل انعطاف تقسیم شده بود اما امروز قدرت از داخل عوض شده و قدرت نظامی جای خود را به ابعاد معنایی قدرت داده است.

وی گفت: سیالیت جهان کنونی اجازه بروز و حضور به کشورها را داده و این یک فرصت است و نه تهدید.

** همه بازیگران سیاست خارجی سعی دارند شرایط را به نفع خود تغییر دهند

رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: امروز می‌بینید که مبانی غیرنظامی قدرت اشاعه پیدا کرده و آمریکایی که با فاصله زیادی بزرگترین قدرت نظامی است و بودجه نظامی‌اش بیشتر از بودجه کل کشورها است و می‌تواند جهان را صد بار نابود کند دیگر قدرت سابق را ندارد چرا که امروزه باید از طریق تسخیر قلب‌ها و مغزها استفاده کنند.

ظریف ادامه داد: همه بازیگران می‌خواهند شرایط را به نفع خود تغییر دهند اما شرایط بین‌الملل پر از چالش‌های متعدد است که نقش دانشگاه در این امر برای ساختن تفکر بسیار مهم است، به همین خاطر دست به سوی دانشمندان دراز می‌کنم چرا که ما نباید صرفا مصرف‌کننده باشیم.

وزیر امور خارجه اظهار داشت: باید نگاه و اقع‌بینانه به تحولات بین‌‌المللی داشت و اگر دستگاه سیاست خارجی و دانشگاه با یکدیگر همکاری کنند می‌توانند در تولید موثر اندیشه میسر باشیم.

وی گفت: در دوران گذار می‌توانیم به نقاط قوت از جمله نهادینه شدن نهادهای دموکراتیک توجه داشته باشیم اما باید توجه داشت که مجموع این شرایط به این موج عظیم مردمی که متولد شده می‌تواند در مبنای قدرت مردم باشد.

رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: مردم علی‌رغم ناکامی‌ها و فشار و سختی‌های اقتصادی به پای صندوق‌های رای رفتند و 73 درصد از رای‌دهندگان تصمیم می‌گیرند آینده را به کسی تحویل دهند که برایشان تصمیم‌گیری کند، این بزرگترین عامل نهادینه کردن قدرت است.

ظریف اظهار داشت: با توجه به اینکه مقام معظم رهبری رای مردم را حق‌الناس می‌دانند یعنی این امر بالاتر از مباحث حقوق بشری است.

وزیر امور خارجه تاکید کرد: با این  جمعیت نخبه که می‌تواند در حوزه‌های مختلف علمی پیشرفت کند و حضور فعال داشته باشد می‌توان به عنوان توان کشور نگاه کرد البته دشمنان سعی می‌کنند این امکان را در صحنه بین‌المللی از ما بگیرند و دست به تخلیه استراتژیک کشورمان بزنند.

** همت ملت ایران دشمنان را ناکام کرده است

وی تصریح کرد: دشمنان سعی کردند با مشکلات ساختگی جلوی پیشرفت ایران را بگیرند چرا که 10 سال قبل بدون حضور ایران حل مشکل افغانستان و عراق ممکن نبود اما ایران با ابعاد معنایی فطرت توانسته بود نقشی در منطقه داشته باشد که بدون حضورش مشکلات افغانستان وعراق حل نمی‌شد.

رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: دشمنان این قدرت ایران را برنمی‌تابند و می‌خواهند کشورمان را تخلیه استراتژیک کنند  البته ما باید به توان خود ایمان داشته باشیم و با هدایت مقام معظم رهبری قدرت‌مان را در دست داشته باشیم چرا که آنرا از دیگران نگرفته‌ایم و آن از ذات ایران نشأت می‌گیرد.

ظریف اظهار داشت: مستکبران می‌خواهند ایران را به قدرت میانی تبدیل کنند و فشارهایی از جمله فشار خط لوله و کسانی که فشار برای جلوگیری از کشیده شدن خط لوله نفت و کسانی که فشار بر صنعت انرژی کشور می آورند همگی برای تخلیه استراتژیک کشور است و ما نباید توان‌مان را دست کم بگیریم و هدف ما در دولت بازگرداندن این امر استراتژیک است چرا که از حضور فعال ما در مقاومت نشأت گرفته است.

وزیر امور خارجه افزود: ما در ایران باید بدانیم که باید از روش صحیح مقاومت در برابر ظلم برای ما ایجاد قدرت می‌کند چراکه هیچ کشوری با محدود شدن در جغرافیای خود نمی‌تواند نقش‌آفرین باشد.

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: بدون آرمان ایران حداکثر تبدیل به یک کشور معمولی می‌شود و آن‌هایی که فکر می‌کنند سلاح هسته‌ای قدرت می‌آورد و ایران را قدرتمند می‌کند باید به آنها بگوییم که همسایه ما که سلاح هسته‌ای دارد قدرتمند است یا ما که نداریم چراکه حضور در تصمیم‌ گیری ما را قدرتمندتر کرده است و فهم این امر بسیار مهم است.

عضو شورای حقوقی شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: سیاست خارجی دولت یازدهم از هر دولتی بیشتر در آرمان‌ها تاکید می‌کند و عامل دیگر نقش مردم بوده که بسیار موثر است.

** سیاست خارجی عرصه مچ‌گیری و دعوا جناحی نیست

وی ادامه داد: سیاست خارجی موضوع دعوای جناحی، مچ‌گیری نیست بلکه  حوزه اجماع داخلی است و اگر بتوانیم با اجماع داخلی سیاست خارجی را هدایت کنیم به طور حتم موفق می‌شویم چراکه بدون اجماع سیاست خارجی پوسته‌ای از شعار خواهد بود و باید دعواها را کنار و همدلی را جایگزین آن کنیم چراکه در کشتی بزرگی که نامش را ایران می‌نهیم پیش می‌رویم و همه با هم هستیم و با هم آسیب می‌بینیم بنابراین سیاست خارجی دولت تدبیر و امید بر مبنای اجماع داخلی است.

رئیس دستگاه دیپلماسی بیان داشت: این اجماع نمی‌تواند براساس انگاره‌های غلط و خودکم‌بینی باشد و باید براساس فهم و شرایط بین‌المللی و توان ایران شکل بگیرد و باید از تخریب چهره و تخلیه استراتژیک کشور جلوگیری کنیم و باید باب احترام به ایرانیان باز شود و ایرانی در هر کجای دنیا که هست باید از احترامی که درخور ایرانی است بهره‌مند باشد و یکبار دیگر ایران خواستگاه تمدن و گفتگو در دنیا شناخته شود.

ظریف تصریح کرد: ظرفیت‌های استراتژیک ایران براساس آموزه‌های امام راحل و مقام معظم رهبری شکل گرفته و منسجم و در عمل باید در جهان خارج متبلور شده و قدرتی ساخت که مشکلات جهان بدون ایران قابل حل نبوده و آن را دوباره باید باز یابیم.

وزیر امور خارجه اضافه کرد:  نگاه ما به پرونده هسته‌ای نگاه مبتنی بر این دیدگاه از روابط بین‌الملل است، یعنی توانمندی جمهوری اسلامی ایران در تولید اجماع داخلی در نگاهی مستقل به صحنه جهانی برای حفظ دستاوردهای جوانان کشور است چرا که باید به این دستاوردها تکیه کنیم.

وی تصریح کرد: موضوع هسته‌ای مهم نیست و خوب است که کشور در مباحث انرژی به امکانات مختلفی وابسته باشد و بنده و مقامات کشور از جمله مقام معظم رهبری اعتقاد دارند که ساخت سلاح هسته‌ای به فایده نیست و نکته عمده این است که ما باید برای خودمان تصمیم بگیریم نه اینکه دیگری بگوید احتیاج داری یا نه، و این مبنای تصمیم‌گیری ما است.

رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: سیاست ما در مبحث هسته‌ای دو وجه دارد اول اینکه سلاح نمی‌خواهیم و آنرا مضر می‌دانیم و حتی اگر کسی سلاح را در سینی می‌گذاشت و تقدیم می‌کرد آنرا نمی‌پذیرفتیم چرا که باز هم مضر است و همچنین این امر برای امنیت ما مضر است، نه در محیط پیرامونی اولیه بلکه در جهان و این امر نمی‌تواند امنیت بازدارندگی و پایداری حکومت ایجاد کند.

عضو شورای حقوقی شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: این امر به جز تهدید و نگرانی هیچ چیزی ندارد اما می‌خواهیم دنیا بفهمد که ما چگونه می‌توانیم با امکانات خود علی‌رغم تهدیدها قدرت خود را نهادینه کنیم، چرا که مردم توانستند در پس مشکلات اقتدار ایران را در دنیا نهادینه کنند و ما نمی‌گذاریم کسی برای ما تصمیم‌گیری کند اما به ور همزمان هم نباید بگذاریم از این ابزار برای زشت‌نمایی ایران استفاده شود.

ظریف تصریح کرد: در ژنو راهی را شروع کردیم اما هنوز توافقی نشده البته هدف نهایی رسیدن به توافق است.

وزیر امور خارجه گفت: نتانیاهو چرا ناراحت است آیا به غیر از این است که از تهدیدانگاری ایران و زشت‌نمایی و خطر جلوه دادن کشور ما برای سرپوش گذاشتن جنایات خود استفاده می‌کردند و دست به سیاست شهرک‌سازی، سرکوب مردم فلسطین و نقض مفاد کمیسیون حقوق بشر می‌زدند و با این اقدامات علیه کشورمان کارهای خود را خنثی می‌کردند.

وی افزود: باید این ابزار را از آنها بگیریم چرا که رژیم صهیونیستی آینده خود را در جنگ، تنش، تشنج و ایجاد نگرانی می‌بیند و از این طریق به اشغال ادامه می‌دهد، البته چون این مصادیق را از آنها گرفته‌ایم نتانیاهو با جزع و وزع دیگر نمی‌تواند ایران را خطر دنیا معرفی کند و هم‌اکنون حرف‌هایش هم در کاخ سفید دیگر خریدار ندارد و ما با این مسیر می‌توانیم روند تخلیه استراتژیک کشور را متوقف کنیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: من نمی‌فهمم برخی Fact-sheed کاخ سفید را مبنا و اصل خود می‌گذارند و پیش خود نمی‌گویند شاید کاخ سفید با متن توافقنامه ژنو مشکل داشته که آنرا مطرح کرده است و من نمی‌دانم چرا بعضی سایت‌هایی که ادعای حزب‌اللهی دارند از دبکای اسرائیل که عامل پخش غلط اطلاعات است اخبارشان را از آن می‌گیرند و حرف وزیر خارجه خود را باور ندارند.

ظریف ادامه داد: چرا دوستان اجازه می‌دهند یک سایت نامعلوم اسرائیلی بگوید که نتیجه مذاکرات چه شده است؟

وزیر امور خارجه تاکید کرد: در شرایط جهانی قدرت معنایی حرف اول را می‌زند و نتانیاهو که در حال کلاهبرداری است امروز منزوی شده و باید امروز بداند که انسجام پابرجاست.

وی افزود: ما وارد حوزه دشواری شده‌ایم چرا که مذاکره دشوار اما بیانیه خواندن راحت است و رسیدن به تفاهم بر مبنا و راه حل مشترک نیازمند فکر، دقت، ابتکار و شجاعت است اما خواندن بیانیه شجاعت نمی‌خواهد.

** کسانی که ادعای حزب‌اللهی دارند چرا دبکای اسرائیل منبع خبر آنهاست

رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: مذاکره‌کردن خودباوری می‌خواهد و رهبر معظم انقلاب کسانی با بزرگواری کسانی را که این مذاکرات را انجام می‌دهند فرزندان خود و انقلاب می‌دانند البته باید بگویم ما از خطا مصون نیستیم اما آنچه را که می‌توانیم انجام دهیم، انجام می‌دهیم.

ظریف تصریح  کرد: در شرایط دشوار که تحریم‌های غیرقانونی خلاف انسانیت در طول هشت سال گذشته در گُرده مردم سوار شده تلاش کرده‌ایم که اقتدار ایرانی حفظ شود و نگذاریم کسانی به نمایندگان ملت ایران توهین کنند، البته ما به  خودی خود هیچ کس نیستیم و شخصیت ما به خاطر شماست.

وزیر امور خارجه ادامه داد: امیدواریم دوستان داخلی در نوشته‌های خود وانمود نکنند دیگران توانسته‌اند به فرزندان انقلاب توهین کنند و خود جان سالم به در ببرند چرا که راه ما دشوار بوده و نیازمند فداکاری است اما ما می‌خواهیم آینده را برای شما و فرزندان‌تان بسازیم و باید همگی با هم باشیم و بیش از هر چیزی به همدلی نیاز داریم.

وی افزود: ما نباید جلوتر از رهبری حرکت کنیم و اگر ادعای ولایت‌مداری داریم باید پشت سر ایشان حرکت کنیم البته نقد سازنده، انتقاد، هدایت و راهنمایی از ضرورت‌های جامعه دموکراتیک و نشاط جامعه دانشگاهی است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران وزير امور خارجه در ادامه به پرسش دانشجويان پاسخ گفت.

وی در ابتدا به سوالاتی مبنی بر اینکه چرا مذاکرات به طور روشن برای مردم مطرح نمی‌شود؛ داده‌ها و ستاده‌ها آیا در مذاکرات ژنو برابری می‌کند و همچنین زحماتی را که شهدای هسته‌ای کشیده‌اند چرا باعث نشده غنی‌سازی به رسمیت شناخته شود؛ این عدم شناخت آیا توهین به ملت ایران نیست؛ دیپلماسی صدقه‌ای که کل پول بلوکه شده ایران را که یارانه 4 ماه کشور است را این گونه می‌خواهند پس بدهند؛ آیا معنی نرمش قهرمانانه این بود که بازپس‌گیری پول‌هایمان با دادن امتیازهای بزرگ باشد و همچنین در صورت عدم پایبندی به طرف غربی چه باید بکنیم و اینکه توانمندی نظامی کشور با بازرسی آنها در فضای بر خلاف امنیت ملی و فاش شدن اسرار کشور نیست و چرا دولت به جای نگاه به درون، عمده تلاش خود را به بیرون معطوف می‌کند و صحبت‌های وزیر امور خارجه  امریکا تا به الان درست از آب درآمده و ما چرا برای رضای آنها همه کار کردیم و الان باید چه امتیازاتی بدهیم، پاسخ داد.

** غربی‌ها از چهار تا تانک و موشک ما نمی‌ترسند

رئیس دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: این حرف‌ها بسیار خوب است که زده شود، البته باید بگویم که غربی‌ها از چهار تا تانک و موشک ما نمی‌ترسند، آیا شما فکر کردید آمریکا که می‌تواند با یک بمب سیستم دفاعی ما را از کار بیاندازد از ما به خاطر قدرت نظامی‌مان می‌ترسد که جلو نمی‌آید؟

ظریف گفت: بر چه اساس می‌توانند به اطلاعات ما پی ببرند، کدام سند این حرف را زده وقتی کری وزیر خارجه آمریکا می‌گوید در عمر کاری خود هیچ کس آنقدر تلخ با من صحبت نکرده، چرا به خود اجازه می‌دهیم نمایندگان ملت بزرگ‌مان را در برابر خارجی‌ها تهدید کنیم.

وزیر امور خارجه ادامه داد: ما در مقابل خارجی‌ها می‌گوییم که به شما اعتماد نداریم و باید اعتماد ما را جلب کنید اما چرا از طرف آنها حرف می‌زنید ما داریم پولی را که دولت مورد حمایت شما داده و در اختیار آنها گذاشته پس می‌گیریم.

** برای هر یک دلار، 30 سنت پول به واسطه داده می‌شد تا پول ما را برگرداند

وی افزود: ما پول نفت کشور را که به دلیل سیاست غلط به  غرب داده شده را مسترد می‌کنیم، این آیا توهین به مردم نبود که  نتوانیم پول نفت را برگردانیم، آیا این توهین نبود که برای هر یک دلار، 30 سنت پول به واسطه بدهیم تا پول ما را برگرداند.

رئیس دستگاه دیپلماسی بیان داشت: برای من بسیار دردناک است که این حرف‌ها را می‌زنم اما وقتی از ژنو برگشتیم من از همه دولت‌های گذشته و مذاکره‌کنندگان تشکر کردم اما بنا ندارم گروهی که توان، آبرو و حیثیت خود را برای احقاق حقوق گذاشته‌اند به مطالبه بگذارم و ما الان داریم پول قبلی را که مانده است را به صورت قسطی برمی‌گردانیم.

ظریف ادامه داد: با همه افتخار به شما من سرباز کوچک برای نظام هستم، همه ما همه چیزمان فدای کشور و رهبری است، بنابراین اگر حمایت مقام معظم رهبری نبود تا این حد نمی‌توانستیم پیش برویم و باید قدردان این نعمت باشیم.

** اجازه ندهید تندروی‌ها ما را به تندروی بکشاند

وزیر امور خارجه گفت:‌ در سوال گفتند واژه غنی‌سازی نیست بله در Fact-sheed کاخ سفید نیست بله اگر سند شما این است به همان اکتفا کنید و بدانید ما هم بلد هستیم مغلطه کنیم اما اگر نکردیم به این خاطر بود که خواستیم از گفتمان صحیح استفاده کنیم.

وی اظهار داشت: واژه به رسمیت شناخته شدن غنی‌سازی در دو جای سند آمده اما چگونه می‌گویید در سند نیست.

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: اجازه ندهید تندروی‌ها ما را به تندروی بکشاند.

** اگر متن مذاکره را می‌گفتم از این بیشتر سوت و کف می‌گرفتم

ظریف در پاسخ به این سوال که چرا متن مذاکره را برای مردم نمی‌گویید، اظهار داشت: مذاکره را من به بیرون دادم و خوشحال می‌شوم که یک روزی متن آنرا بگویم اما مذاکره برای اهداف کشور است نه منفعت شخصی که بخواهم آنرا از طریق اخبار بگویم چرا که اگر متن مذاکره را می‌گفتم از این بیشتر سوت و کف می‌گرفتم اما باید بگویم ذره‌ای از حقوق ایران کم نشده و مذاکره باید محرمانه باقی بماند چون مذاکره‌ای که برای رادیو و تلویزیون و هورا و کف باشد نمی‌تواند برای منافع ملی مفید باشد.

وزیر امور خارجه ادامه داد: من از داده‌ها و ستاده‌ها جدول دارم و آنچه گرفته‌ایم حق ما بوده است چرا که وقتی جان کری از پول حرف می‌زد عین حرف‌های شما را به او زدم اما آنها نمی‌توانستند هر جور که بخواهند حرف بزنند و من تلاش می‌کنم این شرایط را برگردانم و تقاضا می‌کنم منافع ملی را اصل بگیرید.

وی تصریح کرد: در این داد و ستد همه توانستیم بیشترین دستاورد را برای نظام ایجاد کنیم و این متن، متنی است که مذاکره شده و بیانیه یک کشور نیست و تلاش نکنیم استدلال حقوقی طرف مقابل را تقویت کنیم، البته ما سند را در اختیار مردم گذاشتیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی بیان داشت: در شرایط نامناسب مذاکره کردیم و سندی را امضا کردیم که روزنامه واشنگتن پست امروز نوشت آمریکا سندی را که به مردم‌اش داده در آن حق غنی‌سازی را ایران را به رسمیت شناخته و من قول می‌دهم تا پایان کار به شما دروغ نگویم.

** کاخ سفید به دليل عدم راستگويي مجبور شد به روزنامه واشنگتن پست جوابیه‌ بدهد 

ظریف در پاسخ به سوالات دیگری مبنی بر اینکه کشور ما در راستای مذاکرات گذشته آلماتی و استانبول ضرر بسیار دیده اما چه تفاوتی در این دوره بود که در هشت سال گذشته نتوانستیم در مذاکرات به نتیجه برسیم و الان می‌توانیم و همچنین شما که عضو حقوقی شورای عالی امنیت ملی هستید می‌دانید که مسائلی مثل حق بر کسی پوشیده نیست آیا این امر قدرت شما را در مذاکرات محدود نکرد، گفت: من در پی این نیستم که درباره دیگران قضاوت کنم اما آنچه که به دست آمد در پی مقاومت مردم بوده و ما یک مرزوبوم هستیم و خط‌ کشی‌های سیاسی نباید جدایمان کند.

** در نبرد دیپلماتیک با هم هستیم و ما را رفتارهای گذشته را جبران می‌کنیم
 
وزیر امور خارجه افزود: در نبرد دیپلماتیک با هم هستیم و ما را رفتارهای گذشته را جبران می‌کنیم چرا که پذیرفته شدن حق غنی‌سازی نتیجه مقاومت مردم است و این مداومت را ارج می‌نهیم و باید بر اساس منطق با همدلی پیش برویم.  
 
وی تصریح کرد: تندروها بدون اینکه بخواهند یک صدا هستند به هر حال نباید انگ بزنیم اما بعضی وقت‌ها گروهی فکر می‌کنند از این طرف منافع از بین رفته و طرف دیگر فکر می‌کند منافع نابود شده و کسانی که بدخواه ایران هستند را نباید حرف‌هایشان را تکرار کنند و نباید اجازه دهند که قدرت بگیرند.  
 
رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: امروز تندروها و خشونت‌طلبان و کسانی که حقوق مردم را نادیده می‌گیرند هیچ فرصتی ندارند و من اعتقاد دارم انتخابات اخیر سرمایه ملی را بازسازی کرد که این بزرگترین پشتوانه ما است.  
 
ظریف در پاسخ به سوالاتی مبنی بر اینکه با توجه به سابقه مذاکره و تعویق فعالیت‌های هسته‌ای در گذشته آیا با پایان یافتن این شش ماه پرونده ایران از شورای امنیت خارج می‌شود و آیا حق غنی‌سازی به رسمیت شناخته شده و چرا آمریکا چیز دیگری می‌گوید و این امر چگونه قابل توجیه است؟ اظهار داشت: تلاش بنده این است که زمینه را برای انسجام تقویت کنم اما یک دست صدا ندارد و طرفین باید برای تقویت انسجام حرکت کنند.

** توقع داشتم دوستان هشت هفته به من فرصت بدهند
 
وزیر امور خارجه ادامه داد: بنده 8 سال همه نوع توهین، اتهام را قبول کردم و یک کلام هم صحبت نکردم و توقع داشتم دوستان هشت هفته به من فرصت بدهند.  
 
وی افزود: ما به مذاکره نرفته، برخی دوستان اعلام شکست مذاکره را کردند اما ما صبر کردیم و صحبت نکردیم و پیام‌هایی که خبرنگاران همراهمان از داخل کشور می‌دادند را می‌دانیم ولی آنها را نمی‌گوییم.  
 
رئیس دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: جمله اول من پس از مذاکرات این بود که مقاومت مردم به ثمر نشست، چرا دوستان سعی کردند این امر را تلخ کنند.

** پیرو نظر رهبری هستیم
 
ظریف بیان داشت: سابقه مذاکره در شرایطی بود که رهبری نظرشان را گفتند و ما پیرو نظر ایشان هستیم و امروز با شرایط و امکانات متفاوتی همکاری می‌کنیم و سختی‌های مردم را به عنوان پشتوانه خود داریم که می‌تواند مذاکرات را به نتیجه برساند.  
 
وزیر امور خارجه تصریح کرد: حق غنی‌سازی در متن توافق آمده است اما اینکه آمریکایی‌ها آنرا در سندشان نیاورده‌اند چرا از من می‌پرسید، یک بار هم اعتماد کنید به طرف خودتان که راست می‌گوید و از آنها بپرسید چرا کاخ سفید بد ترجمه کرده، البته باید بگویم من به ‌آنها اعتماد ندارم و آن متن را همه دارند و ما غنی‌سازی 5 درصد را ادامه می‌دهیم.

وی اظهار داشت: حالا بگم در آلماتی باید چه می‌شد، اینکه لوله کشی فردو را عوض کنید که این امر 9 ماه طول می‌کشید که عوض شود و الان می‌توانید یک شیر را باز کنید تا 124 ساعت غنی‌سازی 20 درصد انجام دهید.

** کیهان نگوید غنی‌سازی در متن توافقنامه نیست

رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: من در مقابل طرف غربی هستم شما به کمک طرف غربی نروید و در کیهان نگویید غنی‌سازی در متن توافقنامه نیست، البته باید به همگان بگویم که غنی‌سازی در خاک ایران است چرا از این موضوع حرفی نمی‌زنند البته باید بگویم دشمنان از این امر سوءاستفاده می‌کنند چرا که در داخل می‌گویند غنی‌سازی خارج از ایران انجام شود، چرا از این حرف‌ها می‌زنید.
 
ظریف  اضافه کرد: کاخ سفید مجبور شده به روزنامه واشنگتن پست جوابیه‌ای بدهد  که چرا واقعیت را به مردم نگفته، بعد شما به سند کاخ سفید استناد می‌کنید!
 
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالاتی مبنی بر اینکه هم‌اکنون اتباع ایرانی در برخی کشورها دچار مشکل هستند،‌آیا وزارت خارجه اقدامی برای رفع این مشکل می‌کند یا خیر و همچنین معیار اصلی در انتخاب سفرا چیست و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با تعامل با آمریکا چگونه است و آیا به خواست مردم که براساس نظرسنجی‌ها مطرح شده با امریکا مثل سایر کشورها رابطه برقرار می‌شود؟ گفت: هدف از مذاکره حل مسئله هسته‌ای است، چون مردم ایران در انتخابات اخیر فرصت ویژه‌ای ایجاد کردند که غربی‌ها بویژه آمریکا بتوانند جبران مافات کنند و  اعتماد مردم ایران را جلب کنند البته مردم شاید جنایات امریکا را فراموش نکنند اما با چشمان باز و با توجه به گذشته بگذارند آمریکا جبران کند.  
 
وی ادامه داد:‌با این مردم فقط باید با زبان تکریم صحبت کرد چون مردم به تحریم جواب مثبتی نمی‌دهند.
 
رئیس دستگاه دیپلماسی بیان داشت: این مذاکرات یک فرصت است و درباره حقوق بشر اعتقاد دارم به عنوان وظیفه دینی موظف به رعایت حقوق مردم هستیم.  
 
ظریف گفت: کانادا قطعنامه‌هایی را علیه ما بانی می‌شود که دقیقا همان‌ قطعنامه‌ها را که می‌خواهد علیه رژیم صهیونیستی اعمال شود را مخالفت می‌کند که این امر برای این کشور آبرو نمی‌گذارد.  
 
وزیر امور خارجه افزود: حقوق بشر تابلوی جمهوری اسلامی ایران است بنابراین باید حقوق مردم را رعایت کنیم و منشور حقوق شهروندی، یکی از اولویت‌های دکتر روحانی است و ما گفتگوهای سازنده را ادامه می‌دهیم.

** کانادا گفته که انتخابات ما را به رسمیت نمی‌شناسد؛ ما هم به آنها اعتماد نداریم
 
وی اظهار داشت: مرکبی که آنها سوار شده‌اند برازنده‌شان نیست چون کسی که از اسرائیل حمایت می‌کند جایگاهی ندارد البته کانادا گفته که انتخابات ما را به رسمیت نمی‌شناسد و ما هم به آنها اعتماد نداریم و باید حقوق بشر را به عنوان وظیفه دینی ادامه دهیم.  
 
رئیس دستگاه دیپلماسی بیان داشت: در جهت حفظ حقوق اتباع ایران حرکت می‌کنیم و مجازات اتباع کشورمان را محکوم می‌کنیم.
 
ظریف در پاسخ به سوالی که مجددا دانشجویان درباره حصر مطرح کردند گفت: انتخابات اخیر پشتوانه مردم را بازسازی کرد و در روز انتخابات مقام معظم رهبری گفت رای مردم حق‌الناس است که این امر ارزش بزرگی دارد و دوستان باید این امر را پاس بدارند.  
 
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: امیدوارم با بازسازی سرمایه ملی بقیه مشکلات حل شود و شادی و خوشحالی از همه تفکرات برخیزد.  
 
انتهای پیام/ 
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار