به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از شبکه العالم؛ " خالد بن محمد العطیه"، در هجمه ای بی سابقه ضد سوریه، در اندیشکده سیاست بین الملل "چاتم هاوس" محاکمه "بشار اسد" به عنوان جنایتکار جنگی به جای نشستن با او بر سر میز مذاکره را خواستار شد و پیش بینی کرد که کنفرانس ژنو 2 به شکست بینجامد.
علت بی سابقه بودن این اظهارات آن بود که قطر، در ماه های اخیر از شدت حملات خود ضد دولت سوریه کاسته بود و مسئولان این کشور در اظهارات خود به اجتناب ورزیدن از موضع گیری ضد دولت سوریه توجه داشتند. تمیم بن خلیفه امیر جدید قطر نیز به شبکه الجزیره قطر به صورت ضمنی دستور داد که از شدت هجمه های خود ضد دولت سوریه بکاهد و مساله مصر را در اولویت قرار دهد و مخالفت با حکومت نظامیانی که دولت اخوان المسلمین را برانداخته اند را در دستور کار قرار دهد و اعتراض به کنار گذاشتن محمد مرسی رئیس جمهور معزول مصر همت گمارد.
برقراری آرامش در موضع گیری های قطر در قبال سوریه، در درجه نخست به تاثیر عربستان سعودی مربوط می شود و انتقال قطر به مرحله تنش ضد سران عربستان نیز به عربستان سعودی مربوط می شود.
موفقیت شاهزاده بندر بن سلطان در کنار گذاشتن قطر و ترکیه از رهبری مخالفان دولت سوریه و به دست گرفتن پرونده از طریق براندازی شورای ملی مخالفان سوری و ادغام آن با "ائتلاف ملی" به ریاست احمد الجربا که عامل عربستان سعودی است؛ سبب اتخاذ مواضعی خصمانه از سوی قطر شد به طوری که این کشور به پشتیبانی از گروه های مسلح تندرویی در سوریه پرداخت که با ائتلاف ملی مخالف بودند، از سوی دیگر سعی کرد از طریق حزب الله، به ترمیم روابط خود با دولت بشار اسد بپردازد به طوری که اقدام به ارسال پیام هایی مستقیم و غیرمستقیم به دولت سوریه کرد و ازسرگیری ارتباط و برقراری آرامش میان دو کشور را خواستار شد. اما به گفته یک مسئول بلندپایه لبنانی به پایگاه خبری "رای الیوم" دولت بشار اسد، این درخواست را نپذیرفت و حاضر نشد نقش قطر و شبکه الجزیره در جهت دهی به گروه های مسلح در سوریه را به دست فراموشی بسپارد.
تغییر ناگهانی موضع گیری قطر، که تصمیمی در سطح بازهای این کشور است و توسط العطیه که در جناح کبوترهای قطر است، اتخاذ می شود، پس از آن صورت گرفت که کویت میان قطر و عربستان سعودی آشتی برقرار کرد و امیر جدید قطر روز دوشنبه به همراه صباح الاحمد امیر کویت، به ریاض سفر و با ملک عبدالله پادشاه عربستان سعودی دیدار کرد که ناظران سیاسی آن را دیداری توفانی ارزیابی کردند.
میانجی گری کویت، پس از آن صورت گرفت که شاهزاده سعود الفیصل وزیر امور خارجه عربستان در سفری دوره به کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، پیام هایی به رهبران این کشورها منتقل کرد، این پیام ها، حامل خشم شدید پادشاه عربستان از حمایت این کشورها از موضع گیری قطر و تمایل وی برای تعلیق عضویت قطر در شورای همکاری خلیج فارس بود، تا این کشور از سیاست های خود در قبال سوریه و مصر دست بکشد.
به این ترتیب باید گفت که العطیه، سیاست جدید کشور خود را به درخواست عربستان و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس اجرا می کند و از این جهت، از ساز مخالف زدن با کشورهای عربی دست می کشد و انتظار می رود که از حمایت اخوان المسلمین مصر دست بکشد و از تلاش برای نزدیک شدن به دولت سوریه خودداری کند. مهم ترین اظهاراتی که در این زمینه می توان رصد کرد، اظهارات العطیه است که گفته بود "هیچ شکی نیست که ثبات در مصر، به نفع همگان است." و همچنین تاکید کرده بود "سیاست خارجه قطر، از زمان انقلاب 25 ژانویه، بر پایه همکاری با دولت مصر بوده است نه همکاری با یک حزب یا طرف مشخص" و در این سخن خود در واقع به حمایت قطر از اخوان المسلمین اشاره داشت.
روشن است که فشارهای پادشاه عربستان برقطر، حداقل بر روی کاغذ، تاثیری سریع و قطعی داشته است و این عقب نشینی ها نخستین ثمره های این فشارها به شمار می رود، اما هنوز نمی توان قاطعانه گفت که این خم شدن قطر در برابر توفان عربستان، موقت خواهد بود یا در دراز مدت ادامه خواهد یافت. هنوز نمی توان پیش بینی کرد که این اظهارات در حد حرف خواهد ماند یا جامه عمل خواهد پوشید و در سوریه و مصر نمود پیدا خواهد کرد.... در هر صورت تا فرونشستن غبارها باید منتظر ماند.