در این مقاله نگاهی به تاریخچه تیم ملی فوتبال ایران و سوابق موفقیت های این تیم در عرصه رقابت های بین المللی و جام های جهانی فوتبال خواهیم داشت.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران،

تیم ملی فوتبال ایران یکی از پر قدرترین تیمهای ملی در سطح آسیا به خصوص غرب آسیا منطقه خاورمیانه بشمار می رود . تیم ملی ایران تاکنون 3 سه بار به جام جهانی راه یافته است که در هر سه دوره، از صعود به دور بعدی مسابقات بازمانده است. 1 پیروزی (مقابل آمریکا)، 2 تساوی (مقابل اسکاتلند و آنگولا) و 6 شکست (مقابل هلند، پرو، یوگسلاوی، آلمان، مکزیک و پرتغال)، کارنامه ایران در مسابقات جام جهانی فوتبال است.

بهترین گلزن تاریخ فوتبال جهان و ایران علی دایی با ۱۰۹ گل زده آقای گل فوتبال ملی جهان است.

فدراسیون بین‌المللی تاریخ و آمار فوتبال ناصر حجازی رابه عنوان دومین دروازه‏ بان برتر قرن بیستم قاره آسیا معرفی کرده‌است.

تا کنون در سال‌های ۱۹۹۶، ۱۹۹۹، ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ چهار بازیکن ایرانی موفق به کسب جایزه بهترین بازیکن سال آسیا شده‌اند .

خداداد عزیزی، علی دایی، مهدی مهدوی‌کیا و علی کریمی چهار بازیکنی هستند که بهترین بازیکن آسیا شده‌اند.

جام جهانی 1978 آرژانتین

تیم ملی فوتبال ایران توانست در تاریخ ۲۵ نوامبر سال ۱۹۷۷ موفق شد تیم فوتبال استرالیا را با نتیجه 1-0 در حضور ۹۰۰۰۰ هوادار در ورزشگاه آزادی تهران شکست دهد و به جام جهانی ۱۹۷۸ آرژانتین راه یاید و در ۱۹۷۸ پا به عرصه رقابتهای جام جهانی گذاشت این اولین حضور تیم ملی ایران در این رقابتها بود . ایران در دو بازی نخست با شکست  در مقابل هلند و پرو مواجه شد . و در بازی سوم خود مقابل اسکاتلند با شگفتی آفرینی بازیکنان و با گلزنی دانائی فرد به نتیجه تساوی 1-1 دست یافت و از راه یابی به مرحله پلی آف جام جهانی باز ماند.

جام جهانی 1988 فرانسه

در نوامبر ۱۹۹۷ میلادی، تیم ملی ایران در شرایطی دشوار برای حضور در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه به دیدار تیم ملی استرالیا رفت و در هر دو بازی با نتیجه تساوی پایان رسید، اما ایران به لطف قانون گل زده در خانه حریف توانست برای دومین بار به جام جهانی راه یابد. در بازی برگشت تیم ملی ایران در مقابل استرالیا تا دقایق پایانی 2-0  به سود تیم ملی استرالیا بود اما با دو گل کریم باقری و خداداد عزیزی نتیجه را به نفع تیم ایران رقم زد. هواداران فوتبال در ایران از آن بازی با عنوان حماسه ملبورن یاد می کنند . تیم ملی ایران توانست در جام جهانی 98 فرانسه نخستین پیروزی خود را با گل تاریخی حمید استیلی در جام جهانی مقابل تیم ملی آمریکا به دست آورد. این بازی که به دلیل مواضع سیاسی و خصومت دو کشور شرایطی ویژه داشت با نتیجه 2-1 به سود ایران خاتمه یافت.

جام جهانی 2006 آلمان

و اما سومین حضور تیم ملی ایران در جام جهانی در سال 2006 در کشور آلمان بود . تیم ملی ایران با مربی‌ گری برانکو ایوانکوویچ توانست به راحتی به جام جهانی صعود کند و هنوز یک بازی به پایان رقابت‌های مقدماتی باقی مانده بود که تیم ملی ایران به این جام جهانی راه یافت.

در دور نخست ایران با تیم های  قطر، لائوس و اردن هم‌ گروه شد. تیم ایران ابتدا 3-1 قطر را برد ، سپس لائوس را 7-0 شکست داد آن‌گاه برابر اردن در ورزشگاه آزادی 1-0 شکست خورد. در دور برگشت بازی‌ها ایران در بازی نخست باید اردن را شکست می‌داد. فدراسیون توانست وحید هاشمیان را راضی کند تا پس از مدت‌ها به تیم ملی بازگردد. همین بازیکن در بازی با اردن با پاس گلی که در دقیقه ۸۱ به علیرضا واحدی نیکبخت داد زمینه‌ ساز شکست تیم ملی اردن در خانه شد. این بازی با نتیجه 2-0  به پایان رسید و گل دوم را علی دایی در دقیقه ۹۰ ثبت کرد. در بازی بعدی با قطر وحید هاشمیان بار دیگر درخشید و با گل‌زنی در دقایق ۸ و ۸۹ حضوری مؤثر داشت. نتیجه پایانی این بازی 3-2 به سود ایران بود. دیگر گل ایران را آرش برهانی در دقیقه ۷۷ درون دروازه تیم ملی قطر جای داد. ایران در بازی آخر بار دیگر لائوس را ۷ - ۰ شکست داد و به عنوان تیم نخست گروه به دور بعدی صعود کرد.

در مرحله بعد تیم ملی ایران با تیم های ژاپن، کره شمالی و بحرین هم گروه شد . در دیدار نخست ایران برابر بحرین با نتیجه ۰ - ۰ متوقف شد. بازی دوم بار دیگر با درخشش وحید هاشمیان همراه شد، و تیم ملی ایران توانست ژاپن را با دو گل این بازیکن 2-1 شکست دهد. در بازی سوم مقابل کره شمالی، تیم ملی موفق شد با دو گل میزبان خود را مغلوب کند. گل‌های ایران را مهدی مهدوی‌کیا در دقیقه ۳۴ و جواد نکونام در دقیقه ۸۰ رقم زدن . بازی برگشت در مقابل کره شمالی با نتیجه ۱ - ۰ و گل دقیقه ۴۵ رحمان رضایی به سود ایران پایان رسید  تا تیم ملی ایران در بازی بعدی به مصاف تیم ملی بحرین برود. ایران در صورت تساوی برابر بحرین هم بدون احتساب بازی پایانی برابر تیم ملی ژاپن به جام جهانی صعود می‌کرد. تیم ایران توانست این بازی را با گل به یاد ماندنی دقیقه ۴۸ محمد نصرتی در ورزشگاه آزادی پیروز شود و به جام جهانی 2006 راه یابد. در بازی آخر این گروه ایران در یک دیدار تشریفاتی برابر میزبانش ژاپن 2-1 شکست خورد. تنها گل ایران را علی دایی در دقیقه ۷۸ از روی نقطه پنالتی درون دروازه ژاپن جای داد. بدین ترتیب ایران با ۱۳ امتیاز به عنوان تیم دوم گروه بعد از ژاپن راهی دور نهایی جام جهانی شد.

تیم ملی ایران در جام جهانی 2006 آلمان به همراه پرتغال، آنگولا و مکزیک در گروه D این رقابت‌ها قرار گرفت. تیم ایران پیش از ورود به آلمان نتوانست بازی‌های تدارکاتی مناسبی برگزار کند. به همین دلیل تیم ملی به آمادگی کامل نرسید و نتوانست نتایج خوبی در این مسابقات کسب کند.

ایران بازی نخست را ۲۱ خرداد (۱۱ ژوئن) در ورزشگاه نورنبرگ در حضور ۴۱۰۰۰ تماشاگر و برابر تیم ملی مکزیک برگزار کرد. تیم ایران در نیمه اول بازی خوبی به نمایش گذاشت. نیمه دوم مکزیک سه تعویض انجام داد، و ایران دیگر نتوانست کاری از پیش ببرد. در پایان ایران با نتیجه 3-1 بازی را واگذار کرد. تک گل ایران را یحیی گل‌محمدی به ثمر رساند. پس از این بازی به شدت از حضور علی دایی در تیم انتقاد شد. این بازیکن در بازی بعد بر روی نیمکت نشست علی دایی بعدها گفت برخی بازیکنان به وی پاس نمی‌دادند. در بازی دوم برابر پرتغال نیز ایران در نیمه نخست خوب ظاهر شد، اما در نیمه دوم باز هم نمایش ضعیفی ارائه داد و در پایان با نتیجه 2-0 این بازی را نیز باخت. بازی با پرتغال در فرانکفورت روز ۲۷ خرداد و در حضور ۴۸۰۰۰ تماشاگر برگزار شد. بازی سوم ایران روز ۳۱ خرداد در لایپزیک در حضور ۳۸۰۰۰ تماشاگر مقابل تیم ملی آنگولا انجام شد. در این بازی نیز ایران مقابل حریفی که نخستین حضور خود را در جام جهانی تجربه می‌کرد با نتیجه 1-1 متوقف شد. تنها گل ایران را مدافع این سهراب بختیاری‌زاده به ثمر رساند. با این تساوی ایران تنها یک امتیاز کسب کرد و از راه‌یابی به دور بعد بازماند. و تجربه ای تلخ را برای تیم ملی فوتبال ایران رقم زد .

افتخارات تیم ملی فوتبال ایران

3 بار قهرمانی در جام ملتهای آسیا در سالهای : ایران 1962(1340) - تایلند 1972(1350) - ایران 1976(1354)



4 بار قهرمانی در بازیهای آسیایی در سالهای : ایران 1974(1352) - چین 1990(1368) - تایلند 1998(1376) - کره جنوبی 2002(1380) و 2 بار نایب قهرمانی در سالهای 1951-1966


4 بار قهرمانی در مسابقات فوتبال غرب آسیا در سالهای : اردن 2000(1378) - ایران 2004(1382) - اردن 2007(1385) - ایران 2008(1386) و 1 بار نایب قهرمانی در سال 2010


اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار