آغاز هشتمین کنفرانس سران کشورهای اسلامی در تهران، آغاز انتفاضه مردم فلسطین، تأسیس "کاخ کِرمْلین" در مسکو، اشغال فلسطین توسط انگلیس، معرفی عراق به عنوان متجاوز به ایران و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز ۱۸ آذر ۱۳۹۲ خورشیدی برابر با ۶ صفر ۱۴۳۵ هجری و ۹ دسامبر ۲۰۱۳ میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

آغاز هشتمین کنفرانس سران کشورهای اسلامی در تهران (1376ش)
هشتمین اجلاس سران کشورهای اسلامی در تهران با شرکت قریب به اتفاق سران کشورهای اسلامی و مقامات عالی رتبه پنجاه و پنج کشور مسلمان در هجدهم آذرماه 1376 و با سخنان مهم مقام معظم رهبری آغاز شد. هشتمین اجلاس سران کشورهای اسلامی در حالی در تهران برگزار شد که جهان اسلام با مشکلات عدیده‌ای از قبیل: فرایند به اصطلاح صلح خاورمیانه و حمایت بی‌چون و چرای آمریکا از رژیم صهیونیستی، ادامه برادرکشی و جنگ در افغانستان و نیز بحران جامو و کشمیر، بوسنی و هرزه‌گوین و... روبرو بود.

در پایان اجلاس سه روزه کنفرانس اسلامی در بیستم آذر 1376، اعضای سازمان متعهد شدند که با تروریسم مقابله کنند و برای بازپس‌گیری قدس و مسجدالاقصی و حق ملی مردم فلسطین و بازگشتن به سرزمینشان و ایجاد کشور مستقل فلسطین با حاکمیت قدس شریف به عنوان پایتخت، تلاش کنند. از دیگر نتایج این اجلاس می‌توان به اتحاد رهبران جهان اسلام علیه رژیم صهیونیستی و محکوم کردن جنایات آنان اشاره کرد.

معرفی عراق به عنوان متجاوز از سوی سازمان ملل متحد (1370ش)
یازده سال پس از آغاز جنگ هشت ساله تحمیلی رژیم بعث عراق علیه ایران و سه سال پس از صدور قطعنامه 598 شورای امنیت و اتمام جنگ و با تلاش‌های پی‌گیر سیاسی مسؤولان نظام جمهوری اسلامی، حقانیت ایران در دفاع مشروع به اثبات جامعه جهانی رسید. خاویر پرز دکوئیار، دبیر کل وقت سازمان ملل متحد در 18 آذر 1370 طی یک گزارش رسمی به شورای امنیت اعلام کرد که عراق در 31 شهریور 1359 به ایران حمله کرده و متجاوز است. اعلام اینکه در جنگ تحمیلی، عراق آغازگر و مسؤول جنگ بوده است، یک پیروزی بزرگ سیاسی است. این دفاع و نبرد، در حالی ادامه و پایان یافت که جهانیان، بانی جنگ را می‌شناختند و حتی به کمک او شتافته بودند. متجاوز بودن عراق، گرچه بسیار دیر اعلام شد، اما از پیروزی‌های مهمی است که در تاریخ کشورمان به عنوان واقعه‌ای بزرگ ثبت شده است.

رحلت آیت اللَّه العظمی "گلپایگانی" زعیم عالیقدر حوزه علمیه قم (1372 ش)
آیت‌اللَّه العظمی سید محمدرضا موسوی گلپایگانی در سال 1277 ش در اطراف گلپایگان به دنیا آمد. حضرات آیات: مرتضی حائری یزدی، شهید مرتضی مطهری، شهید محمدعلی قاضی طباطبایی، شهید سیداسداللَّه مدنی، شهید دکتر محمد مفتح، شهید دکتر سیدمحمدحسینی بهشتی، علی مشکینی، ناصر مکارم شیرازی، جعفر سبحانی، لطف اللَّه گلپایگانی، حسن حسن‌زاده آملی، احمد جنّتی، علی‌پناه اشتهاردی، رضا استادی و علی احمدی میانِجی و ده‌ها عالم فاضل از جمله شاگردان آن مرجع بزرگ دینی می‌باشند. آیت‌اللَّه گلپایگانی دارای نگاشته‌ها و تقریرات فراوانی می‌باشد. کتاب الحج، کتاب القضاء و حاشیه بر عروة الوثقی و... از جمله تالیفات آن فقیه بزرگوار به شمار می‌روند. ایشان همچنین در جریان انقلاب اسلامی و پس از آن، همواره حمایت خود را از قیام و رهبری آن اعلام می‌کرد. آیت‌اللَّه گلپایگانی سرانجام پس از عمری خدمت و تدریس و تألیف، در هجدهم آذرماه 1372 ش در سن 95 سالگی دار فانی را وداع گفت و پس از تشییعی با شکوه، در مسجد بالاسرِ حرم حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.

بازداشت رئیس سابق سازمان غلّه و قند و شکر و معاون پیشین وزارت بازرگانی (1355ش)
حسین علی زاده رئیس سابق سازمان غلّه و قند و شکر و معاون پیشین وزارت بازرگانی به اتهام سوء استفاده در معامله شکر طبق قرار بازپرس بازداشت شد.

تولد "قطب الدین شیرازی" فیلسوف ایرانی (634 ق)
قطب الدین محمود شیرازی، فیلسوف، منجم و پزشک مشهور ایرانی، در شیراز زاده شد. وی ابتدا به تحصیل طب پرداخت و بعد از مرگ پدر به جای وی در یکی از بیمارستان‌های شیراز به طبابت مشغول شد. قطب الدین شیرازی پس از تاسیس رصدخانهٔ مراغه، سالیان زیادی در محضر خواجه نصیرالدین طوسی به سر بُرد و از دانش آن استاد برجسته، بهره‌مند گردید و علم نجوم را آموخت. قطب‌الدین در مدت عمر خود سفرهای بسیار کرد و در شهرها و کشورهای مختلف با علمای متعدد و برجسته‌ای مباحثه نمود و برتجربیات و اندوخته‌های علمی خود افزود. از جمله آثار قطب الدین شیرازی می‌توان به کتاب‌های جامِعُ الاصول و نهایَةُالاِدراک اشاره کرد. وی در 710 ق درگذشت.

قتل "میرزا آقاخان کرمانی" از همکاران سیدجمال الدین اسدآبادی (1314 ق)
میرزا عبدالحسین خان معروف به میرزا آقاخان کرمانی فرزند میرزا عبدالرحیم بردسیری در سال 1270 ق در کرمان متولد شد. در ابتدا علوم ریاضی و طبیعی و حکمت الهی را فرا گرفت سپس از کرمان به اصفهان رفت و پس از مدتی راهی تهران شد. او به جرم شرکت داشتن در شورش ارامنه مجبور به ترک استانبول شد و در سال 1314 به امر محمد علی میرزا به قتل رسید. از تالیفات او: خطابه‌ها و منشأت که به صورت رمان و اشعار می‌باشد، تاریخ نثری موسوم به آینهٔ سِکَندری و تاریخ نظمی موسوم به نامهٔ باستان. میرزا آقاخان کرمانی اعتقاد به اتحاد دول اسلامی داشت و اجرای قانون اسلامی را خواهان بود. وی عقیده داشت که فقط به وسیلهٔ قوانین اسلامی می‌توان ریشهٔ استبداد را از بیخ و بن درآورد و در زایل کردن رسوم ظالمانهٔ شاهنشاهی به پیش رفت.

تأسیس "کاخ کِرمْلین" در مسکو، مرکز سیاست روسیه (1840م)
در تاریخ نهم دسامبر 1840م، کاخ بزرگ کِرِمْلین که یکی از زیباترین ابنیه تاریخی امروزی روسیه محسوب می‌شود در شهر مسکو، افتتاح شد. این کاخ در زمان نیکلای اول، تزار روسیه در شهر مسکو پایتخت این کشور و در ساحل چپ رود مُسکوا بنا شده است و تا قبل از این که حکومت شوروی، مقر خود را در این کاخ اعلام کند، کاخ موقتی تزار نامیده می‌شد. کِرِمْلْ به معنای اَرگ دولتی و دژی است که داخل شهری بسازند، دارای دیوارهای سنگی بزرگ باشد و هم‌چنین ادارات دولتی، داخل آن واقع شوند.

هرچند در روسیه، کِرِمْل‌های زیادی وجود دارد ولی از همه مهم‌تر و معروف‌تر، کاخ بزرگ کرملین است که اکنون ادارات مرکزی دولت روسیه در آن واقع است. در کاخ کرملین مهم‌ترین مجمع‌های عمومی، جلسات شورای عالی و کنفرانس‌های بزرگ بین‌المللی تشکیل می‌شود. آن چه امروزه و در زبان سیاسی، سیاست‌های کاخ کرملین خوانده می‌شود، مجازاً به معنای سیاست‌های روسیه و مقامات آن و یا نظرات و خط مشی‌های روسیه است، در حقیقت نام محلی است که مقر رسمی حاکمان سیاسی این کشور می‌باشد.

تولد "کارل شیل" شیمی‌دان برجسته سوئدی و از بنیان‌گذاران شیمی جدید (1742م)
کارْلْ ویلهم شیل، شیمی‌دان سوئدی در 9 دسامبر1742م در سوئد به دنیا آمد و با پشتکار و علاقه بسیار به تحصیل ادامه داد. شیل که در عصر شکوفایی علم شیمی می‌زیست، پس از پنج سال تلاش و مطالعه پی‌گیر در اکتبر 1772م موفق به کشف گاز "کُلر" شد که یکی از عناصر مهم شیمیایی است و موارد استفاده بسیاری در صنعت دارد. وی هم‌چنین در سال 1774م موفق به کشف اکسیژن شد و نام آن را "هوای آتشین" نهاد اما این عنصر در همان سال توسط لاوازیه دانشمند فرانسوی کشف شده و اکسیژنْ نام گرفت. این محقق سوئدی هم‌چنین منگنز و گلیسیرین را کشف کرد. کارل شیل سرانجام در 21می سال 1786م در 44 سالگی درگذشت.

تولد "کلود بِرتولِه"، شیمی‌دان برجسته فرانسوی (1748م)
کنت کلود لویی بِرتوله، شیمی‌دان فرانسوی در نهم دسامبر 1748م در فرانسه به دنیا آمد. بزرگ‌ترین خدمت او به دانش شیمی، نظریه‌ای است که در سال 1803م درباره فعل و انفعالات شیمیایی عرضه کرد که خود طلیعه قانون تأثیر جِرم بود. هر چند این نظریه در آن زمان مورد توجه قرار نگرفت اما پس از پیدایش دانش شیمی فیزیک در قرن بعد بود که مفاهیم نظریه برتوله در شیمی راه یافت و اهمیتی فوق‌العاده کسب کرد. برتوله بر اساس این نظریه اعتقاد داشت که نوع محصولات هر فعل و انفعال، بسته به اجرام نسبی موادی که در آن دخالت دارند تغییر می‌کند. او هم‌چنین در باب حرارت و ماهیت آن نیز تحقیقاتی به انجام رساند. کلود برتوله سرانجام در ششم نوامبر 1822م در 74 سالگی درگذشت.

آغاز جنگ "مَدرَس" بین استعمارگران انگلیس و فرانسه (1758م)
در نهم دسامبر 1758م جنگ سیزده ماهه مَدْرَس که یکی از پر تلفات‌ترین جنگ‌های استعماری میان انگلیس و فرانسه در هندوستان بود، با حمله قوای فرانسه به بندر مدرس که در اشغال انگلیسی‌ها بود، شروع شد و فرانسه با سه هزار سرباز در مقابل نیروی بیست و دو هزار نفری انگلیس قرار گرفت. در نهایتْ فرانسه در ژانویه 1761، به دلیل نرسیدن نیروی کمکی تسلیم انگلیس شد و بدین ترتیب، زمینه برای تثبیت سلطه استعماری انگلیس بر شبه قاره هند هموارتر گردید.


اشغال سرزمین فلسطین در جنگ جهانی اول توسط نیروهای انگلیسی (1917م)
در جریان جنگ جهانی اول، نیروهای انگلیس، سربازان عثمانی را در فلسطین شکست دادند و در 9 دسامبر 1917م، بیت‌المقدس را به تصرف خود در آوردند. این شهر اگرچه از لحاظ استراتژیک در جریان جنگ، اهمیت چندانی نداشت اما سقوط آن، ضربه‌ای سخت بر عثمانی وارد ساخت. انگلیسی‌ها تا اکتبر سال بعد که پیمان متارکه جنگ و سپس قرارداد صلح میان دو طرف امضا شد، بسیاری از سرزمین‌های خاورمیانه را نیز تصرف کردند. تصرف فلسطین، توسط نظامیان انگلیس، از آن جهت مهم بود که، گام دیگری جهت تحقق مفاد اعلامیه بالفور، وزیر امور خارجه انگلیس تلقی می‌شد که یک ماه قبل از آن صادر شده بود. بالفور در این اعلامیه، وعده ایجاد یک دولت یهودی توسط صهیونیست‌ها در فلسطین را داده بود و تسلط انگلیس بر این سرزمین، زمینه عملی شدن این وعده را برای صهیونیست‌ها، فراهم‌تر کرد. با نزدیک شدن زمان اعلام موجودیت رژیم صهیونیستی، دولت انگلیس تا روز سیزدهم مه 1948م نیروهای خود را از آن سرزمین خارج کرد و فردای آن روز، دولت غاصب اسرائیل اعلام موجودیت نمود.

تولد "ژوزف مارْکوارْتْ" خاورشناس برجسته آلمانی (1930م)
ژوزف مارکوارْتْ خاورشناس آلمانی در 9 دسامبر 1864م به دنیا آمد و تحصیلات خود را در رشته‌های خاورشناسی، زبان‌شناسیِ کلاسیک و شرقی و زبان‌های عیسوی تکمیل نمود. وی پس از آن به عنوان استاد زبان‌شناسی ایرانی و ارمنی، در تاریخ و ادبیات و جغرافیای شرق و به ویژه ایران و ارمنستان تحقیق کرد و در موضوعات متعددی به فعالیت علمی پرداخت. زبان‌شناسی، تاریخ‌شناسی، جغرافی‌دانی، کتیبه‌شناسی، خواندن خطوط قدیمی و نژادشناسی در مباحث باستانی هند، اروپایی، آسیای میانه، افریقا و ایران و هم‌چنین آشنایی با زبان‌های محلی و سامی نمونه‌ای از توانایی علمی مارکوارْتْ، بود. هم‌چنین بخشی از آثار او نشان دهنده علاقه وی به ایران و آشنایی او با تاریخ شرق می‌باشد. کتاب‌هایی چون ایران شهر از نظر جغرافیایی، تتبعات درباره تاریخ ایران و شهرستان‌های ایران و... از جمله آثار اوست. ژوزف مارکوارت سرانجام در چهارم فوریه 1930م در 66 سالگی درگذشت.

آغاز انتفاضه مردم ستم‌دیده فلسطین (1987م)
کشتار تعدادی از جوانان فلسطینی در هشتم دسامبر 1987م توسط نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی، موجب خشم و نفرت مردم فلسطین شد و فردای آن روز، مراسم تشییع جنازه آنان در نوار غزّه، آغازی بر انتفاضه مردم ستم‌دیده فلسطین گردید. گسترش این اعتراضات به سایر اراضی اشغالی سال 1967م سبب شد تا این قیام‌ها که به انتفاضه موسوم گردید، همچنان ادامه یابد و ارتش اسرائیل در سرکوب آن ناتوان مانَد.

در این خیزش‌ها که تمام اقشار فلسطینی به ویژه جوانان و نوجوانان مشارکت گسترده‌ای داشتند، برای مقابله با نیروهای سرکوب‌گر صهیونیستی، تنها از سنگ استفاده می‌شد و به همین جهت این انتفاضه به انقلاب سنگ، معروف گردید. در خلال اولین ماه‌های سال 1988م، بسیاری از فلسطینیان ساکن در مناطق اشغالیِ قبل از سال 1967م، در اعتصابات و تظاهراتی که توسط رهبری متحد قیام مردمی در سرزمین‌های اشغالی اعلام می‌شد شرکت می‌کردند.

برخی از رویدادهای ۹ دسامبر
۱۹۵۴: (۱۳۳۲ خورشیدی) ریچارد نیکسون معاون وقت رئیس جمهوری آمریکا برای دیدار با شاه وارد تهران شد.
۱۹۶۴: (۱۳۴۳ خورشیدی) کار تقسیم وزارت فرهنگ (معارف قدیم) آغاز شد که بعدا به صورت سه وزارتخانه جداگانه آموزش و پرورش، فرهنگ و هنر، علوم وآموزش عالی در آمد.
۱۹۶۷: نیکلای چائوشسکو رئیس جمهوری رومانی شد که آخرین رهبر حکومت کمونیستی این کشور بشمار می‌رود که پس از فروپاشی دولتهای کمونیستی اروپای شرقی اعدام شد.
۱۹۹۲: چند واحد نظامی آمریکا وارد کشور سومالی شدند و شبکه‌های تلویزیونی آن کشور رویداد ورود آنان را مستقیما پخش کردند.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار