نصر که از کروزهای مادون صوت محسوب میشود، کوتاهبرد و دارای ویژگیهای ممتازی است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
با توجه به اینکه سرعت کروز نصر 0.8 تا 0.9 ماخ است، میتوان با یک محاسبه ساده دریافت که این کروز ضدکشتی با سرعتی معادل 270 تا 300 متر بر ثانیه بهسمت هدف خود در ارتفاع پایین حرکت میکند.
البته بهتر است ذکر شود که طبق تعریف، نسبت سرعت شیء در یک سیال به سرعت صوت در همان سیال "ماخ" نامیده میشود.
عدد ماخ هم برای اجسام پرسرعت در حال حرکت در یک سیال و هم برای جریانات سیال در تونلهای باد مورد استفاده قرار میگیرد و ازآنجایی که این عدد نسبتی از دو سرعت است، یک عدد بدون بعد محسوب میشود.
بنابراین با توجه به این نکته که سرعت صوت در هوا 340 متر بر ثانیه است، اگر سرعت جسمی در هوا بیش از 340 متر بر ثانیه باشد؛ عدد ماخ بزرگتر از یک و مافوق صوت است و در صورتی که سرعت جسم در هوا کمتر از میزان مذکور باشد، عدد ماخ طبیعتاً کوچکتر از یک و مادون صوت خواهد بود.
این موشک حدود 30 درصد از بدنهاش را بالها و بالکها تشکیل دادهاند و همانطور که در بخش قبلی گزارش نیز مطرح شد، کمکهای کنترل کروز موشک به شمار میروند.
طول باله بزرگ این موشک کروز که در میانه طول موشک و روی مرکز جرم موشک واقع شده، 0.9 متر است و موجب میشود موشک تعادل دینامیکی خود را زمان حرکت بهخوبی حفظ کند؛ همچنین سبب افزایش پایداری نصر پیش از برخورد به هدف میشود.
کروز نصر که بهلحاظ ظاهری نسبت به قادر و نور چندان هم بیشباهت نیست، دارای وزنی معادل 350 کیلوگرم است و این وزن در طول 3.5متری و قطر حدود 30سانتیمتری موشک توزیع شده است.
از نکات برجسته این موشک کروز قابلیت پرتاب از سکوهای مختلف و از تجهیزات نظامی گوناگون است که قابلیت مقابله راهبردی جمهوری اسلامی ایران در برابر شناورهای دشمن را افزایش میدهد.
در واقع نصر نهتنها با کمک سامانههای پرتاب ساحلی قادر به هدف قرار دادن اهداف است، بلکه با قابلیت پرتاب از روی جنگنده و هلیکوپترها (در مدل هواپایه) قدرت مقابله با شناورهای متخاصم را افزایش میدهد.
البته نصر در زمان انجام آزمایش از روی سکوهای پرتابگر (تیل) توانست شناور دشمن فرضی را هدف قرار دهد.
به گزارش تسنیم، همانطور که در گزارشهای پیشین نیز مطرح شد، جمهوری اسلامی ایران توانسته به انواع سامانههای پرتابی از"تیل" و"تل" گرفته تا"تلار"دست یابد و همانطور که مجدداً نیز مطرح شد، تیل یک سامانه پرتابگر است که موشک را بلند و غالباً بهصورت عمود شلیک میکند.
البته نصر با سامانه هدایت تلویزیونی و راداری میتواند با کمک سامانه تلار که مجهز به کنترلهای راداری نیز هست، کروزهایی را پرتاب کند.
اما نکته مهم دیگر قدرت انفجاری و نفوذ کلاهک جنگی این موشک در زرههای فولادی و بسیار محکم است.
این کلاهک با وزن 150 کیلوگرم توانست در آزمایشی که در خلال رزمایش بزرگی در کشور انجام شد، یک شناور 3000 تنی را غرق کند.
قدرت انفجاری و تخریبی بالای نصر بهعلت نفوذ بالای این کروز در شناورهای زرهی است که علت آن احتمالاً وجود حسگرهای سختیسنجی است که در سر جلوی کلاهک جنگی نصر است.
اما همانطور که مطرح شد، مزیت ممتاز نصر قابلیت عبور از کشتیهای با زره نیمهسنگین است؛ در واقع کروز نصر با عبور از زره شناور سپس منفجر میشود و شناور متخاصم را منهدم میکند.
برای درک بهتر این امتیاز ویژه به بیان یک مصداق بارز اکتفا میکنیم:
در جریان جنگ 33روزه حزبالله لبنان با رژیم صهیونیستی آنچه شگفتی صهیونیستها را برانگیخت در کنار قدرت ایمان مجاهدان حزبالله، تجهیزاتی بود که گروه شیعه از آنها برای ضربه زدن به رژیم صهیونیستی بهره گرفته بود.
موشکهای ضدتانکی که حزبالله از آنها بهره گرفته بود و توانست تانکهای مرکاوای رژیم صهیونیستی را زمینگیر کند میتوانستند تا 1.5 متر در زرههای فولادی و بیش از 4 متر در بتونهای مسلح نفوذ کنند و این برگ برنده نیروهای مؤمن حزبالله در جنگ زمینی علیه رژیم صهیونیستی بود.
بنابراین گاهی یک قابلیت بهظاهر کماهمیت سرنوشت بخشی از یک نبرد را تعیین میکند.
اما، سلاحها و کلاهکهای ضدزره دارای چه ویژگیهای عمومی هستند؟
کلاهک موشکها وسلاحهای نفوذگر بهشکل خاصی طراحی و ساخته میشوند که به آن کلاهک شکلدار گفته میشود.
مبنای عملکرد کلاهک شکلدار در واقع برمبنای پدیدهای فیزیکی بهنام اثر"نیومن" یا "کاواک" است.
به گزارش تسنیم، در قسمت سر کلاهک خرجهای نفوذکننده یک مخروط بهصورت عکس بهگونهای قرار گرفته که در هنگام اصابت موشک قسمت قاعده مخروط بهسمت زره نزدیک است و دور این مخروط را مواد منفجره احاطه کرده است.
پس از تماس نوک کلاهک با زره مواد منفجره پشت مخروط عمل کرده مخروط را بهسمت زره میفشارد بنابراین حفرهای بهشکل قرنیه در زره ایجاد میشود و موشک از آنجا به داخل نفوذ میکند.
کنار مطالب مطرحشده، سرعت بالای نصر در زمان برخورد به هدف که در ابتدای این گزارش نیز مطرح شد باعث میشود تا نفوذپذیری این کروز ضدکشتی در شناور بیشتر باشد و در نهایت کلاهک انفجاری پس از ورود کامل موشک به داخل شناور منفجر شود.
با توجه به حجم کم و وزن نسبتاً بالای این موشک که با سرعت بالا همراه شده، موجب میشود تا قدرت ضربه افزایش یابد و یا بهعبارت دیگر قدرت تکانهای، که همان نسبت نیرو به زمان بسیار کوتاه است، به حداکثر میزان خود برسد که نتیجتاً قدرت تخریب و نفوذ را چندین برابر میکند.
در دستهبندی جهانی موشکهای کروز از نصر1 بهعنوان یک موشک کوتاهبرد سبک نام برده شده، زیرا کروزهای با بردهای زیر 300 کیلومتر و زیر 500 کیلوگرم در این دستهبندی قرار میگیرند.
از نکات دیگر موشک نصر1 که البته مکمل کلاهک جنگی ضدزره محسوب میشود، وجود کلاهک تأخیری است، زیرا از این کلاهکها در موشکهای ضدزره یا ضدکشتی استفاده میشوند.
در گزارشهای آتی نیز پیرامون ویژگیهای برتر سایر موشکهای کروز ایران توضیحاتی ارائه میکنیم که البته جزئیات بیشتری درباره پدید نیومن نیز مطرح میشود.