به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛ «مردان و رجزهایشان»، کتابی است شامل رجزهای بعضی از شهیدان کربلا در روز عاشورا که توسط سید مهدی شجاعی جمع آوری و ترجمه شده است. علاوه بر متن و ترجمه رجزها، توضیحات و شرح حال مختصری هم درباره صاحبان رجزها آمده است.
در صفحات نخست این کتاب به نقش اهمیت رجزخوانی در تاریخ جنگها و مبارزات
عرب اشاره میشود. در پی آن، رجزهایی از یاران امام حسین (ع) نقل میگردد
که هر یک عمق معرفتی و شکوه عشق آن یاران را نشان می دهد. این رجزها که به
زبان عربی و فارسی گردآمده با توضیحاتی چند همراه است . عناوین برخی از
آنها بدین قرار است: "آیین دلدادگی"، "جوهر جوانمردی"، "تندیس وفاداری"،
"اسوه عاشقی"، "حماسه ادب "و "ماذنه ولایت".
شجاعی در این اثر اولا همه تاریخ را در
مورد شخصیت شگفت و شیفته حبیب مورد استفاده روایتش قرار میدهد و ثانیا در
مسیر دو محور را جدی پیگیری میکند: اول چگونگی ادب و برخورد با امام را و
دوم گوشههایی از تصاویر کربلا، بیشتر آنجا که حبیب حاضر است و میبیند...
در مقدمه کتاب که توسط سید ابوالقاسم حسینی (ژرفا) نوشته شده، بحث رجز از دو منظر لغوی و اصطلاحی به صورت علمی تشریح شده و آمده است:
«معمولاً رجز خواندن در میدان جنگ، ویژهٔ خاصّان و بلند رتبگان اجتماع بود و عوام نوعاً از رجزخوانی بینصیب بودند. از افتخارات سپاه امام حسین در کربلا همین بود که از خواص و عوام، هر دو درمیدان رزم عاشورا رجزهایی روایت شده است. این از آن روست که همهٔ آنچه در خواصّ یاران حضرت مایهٔ افتخار شمرده میشد، وابستهٔ ارزشهای معنوی و شرافت روح ایشان بود و همهٔ تقوامداران ولایت شعار، خواه به اصطلاح از خواص باشند و خواه از عوام، در این بهره مشترکند... اما تاریخ عاشورا روایت نکرده است که امویان یزیدی در ذکر اهداف خود به رجزی توسّل جسته باشند».
سید مهدی شجاعی در مردان و رجزهایشان، مختصر زندگی و رجزهای آفتابهایی چون قمر بنی هاشم، عباس بن علی (ع) و سه برادرش عبدالله و عثمان و جعفر؛ عون و مجمد فرزندان عبدالله جعفر طیار و حضرت زینب؛ عبدالله و عبدالرحمن غفاری؛ عمر بن خالد صیداوی، عبدالله بن مسلم بن عقیل؛ بریر؛ ابن و هب؛ سوید بن عمرو؛ حبیب بن مظاهر؛ حر بن یزید ریاحی؛ قاسم بن الحسن و... را به تصویر کشیده است.
چاپ هفتم این کتاب به تازگی منتشر شده است.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید