به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از شبکه تلويزيوني راشا تودي، پالي بويکو، خبرنگار شبکه راشاتودی، طي گزارشي از ژنو درباره امضاي توافقنامه هستهاي ميان ايران و گروه پنج بعلاوه يک گفت، اين توافقنامهاي است که ديپلماتها در يک دهه گذشته قادر به دستيابي به آن نبودهاند. در حالي که جان کري، وزير امور خارجه آمريکا، بر اهميت تحريمها به عنوان عامل دستيابي به اين توافقنامه تأکيد ميکرد، برخي ديگر از ديپلماتهاي شش کشور قدرتمند جهان بر استفاده بهينه از روش ديپلماسي به عنوان عامل اصليِ اين دستاورد مهم تأکيد ميکردند.
سيد محمد مرندي، استاد علوم سياسي در دانشگاه تهران گفت، ايرانيان بارها نشان دادهاند که هيچ سند و مدرکي دال بر غيرصلحآميز بودن برنامه هستهاي ايران وجود ندارد. اين در حالي است که رسانهها و دولتهاي غربي، همواره اين موضوعِ مهم را ناديده ميگرفتهاند.
مرندي افزود، بهرغم اين طرز رفتار غربيها، مقاومت ايرانيان کشورهاي غربي را وادار کرد که حق غنيسازي ايران را به رسميت شناسند. البته روسها و چينيها نيز در اين خصوص نقش بسيار سازندهاي ايفا کردند.
خبرنگار افزود، همچنين گفته ميشود حسن روحاني، رييس جمهور ايران، نيز نقشي بسيار حساس در رابطه با ميسر ساختن امضاي اين توافقنامه ايفا کرده است.
گوينت تاد، مشاور سابق در واشنگتن و کارشناس امور خاورميانه (غرب آسيا و شمال آفريقا) گفت، به نظر من تحريمها نقش چنداني در اين رابطه نداشتهاند. بلکه اين مسئله مؤثر بود که آمريکا، انگليس و ساير کشورها(ي غربي) به اين نتيجه رسيدند که ما (غربيها) بايد با ايران تعامل داشته باشيم، زيرا ايران به طور فزاينده در حال به دست آوردن نفوذ هرچه بيشتر (در منطقه و جهان) است.
خبرنگار در خاتمه افزود، اين صرفاً توافقنامهاي موقتي است. از همين رو، پس از شش ماه، قدرتهاي جهاني و ايران بايد بار ديگر پاي ميز مذاکره برگردند تا درباره امضاي پيماني بلندمدت و فراگير با هم گفتگو کنند.
بويکو تأکيد کرد با اين حال، پس از ده سال گفتگوهاي شکست خورده، همين توافقنامه موقتي که اينجا (در ژنو) در نيمههاي شب به امضا رسيد، قواعد بازي را تغيير خواهد داد.
انتهای پیام/