به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران؛ شبکه تلويزيوني پي بي اس در گزارش خود درباره توافق هسته اي ژنو اعلام کرد، آمريکا و ديگر قدرت هاي بزرگ جهان توافق مقدماتي با ايران بر سر برنامه هسته اي اين کشور را ستودند.
"باراک اوباما" رئيس جمهور آمريکا گفت: "اولين گام مهم به سمت راه حلي جامع که به نگراني هاي ما در خصوص برنامه هسته اي جمهوري اسلامي ايران پاسخ مي دهد، برداشته شد".
طبق توافقي شش ماهه، تحريمهاي ايران تا حدي کاهش مي يابد و اين کشور در مقابل توافق کرد اورانيوم خود را بالاتر از پنج درصد غني سازي نکند؛ اين سطحي است که بسيار پايين تر از سطح مورد نياز براي تسليحات هسته اي است. بازرسان بين المللي بر روند اجراي اين توافق نظارت خواهند داشت.
"محمد جواد ظريف" وزير خارجه ايران گفت:"مهم است که همه ما فرصت موجود براي پايان دادن به يک بحران غيرضروري را ببينيم و افقهاي تازه اي را بر مبناي احترام به حقوق مردم ايران و از ميان بردن هر گونه ترديدي درباره ماهيت کاملا صلح آميز برنامه هسته اي ايران بازکنيم".
"جان کري" وزير خارجه اسرائيل تلاش کرد به اسرائيل مجددا اطمينان دهد که ايران همه غني سازي اورانيوم را متوقف مي کند.
وي گفت:"اسرائيل و آمريکا در اينجا کاملا منافعي مشترک دارند. بين ما در خصوص آنچه مي خواهيم بدان برسيم، تفاوتي وجود ندارد.".
اما "بنيامين نتانياهو" نخست وزير اسرائيل اين معامله را محکوم کرد و مدعی شد:"آنچه در ژنو به دست آمد، يک توافق تاريخي نيست بلکه يک اشتباه تاريخي است. امروز دنيا به مکاني خطرناک تر تبديل شده است زيرا خطرناکترين نظام آن گامهاي ضروري براي دستيابي به خطرناکترين سلاح در جهان را برداشته است. براي اولين بار قدرت هاي جهان با غنيسازي در ايران موافقت کردند و قطعنامه سازمان ملل را که خود آنها زمينه تصويب آن را فراهم کرده بودند، ناديده گرفتند".
"مارگارت وارنر" خبرنگار اين شبکه درباره اين معامله گفت در اين معامله ايران و آمريکا به بيشتر آنچه مي خواستند، دست يافتند آمريکا نياز داشت زمان را در مسير پيشرفت برنامه هسته اي ايران نگه دارد. تاکيد مي کنم نه سلاح هسته اي بلکه توانايي ساخت سلاح هسته اي.بنابراين اوباما راهي به جز انتخاب گزينه هايي چون اقدام نظامي يا نظاره کردن اقدام اسرائيل در اين خصوص نداشت. ايران در اين توافق اجازه دارد به غني سازي در سطح سه تا پنج درصدي ادامه دهند که براي راکتورهاي غيرنظامي خود به آن نياز دارند. ايران به دو خواسته خود رسيد: يکي کاهش محدود تحريم ها که اقتصاد اين کشور را به شدت تحت فشار قرار داده است و ديگر عباراتي که اگر نه مشخصا به حق غني سازي، به امکان غني سازي در سطح صلح آميز در داخل اين کشور اشاره دارد.
به نظر مي رسد اسرائيل و عربستان سعودي قويا با اين معامله مخالفند.اسرائيل به ايران اعتماد ندارد و نمي خواهد اين کشور هيچ گونه امکان غني سازي داشته باشد. اسرائيل در اين راه به پادمان ها -هر چه باشند- اعتماد ندارد و مدعی است اين روند به ايران فرصت مي دهد برنامه مخفي خود براي ساخت سلاح هسته اي را دنبال کند. از اين رو اسرائيل از اين معامله ناراضي است زيرا امکان غني سازي ايران در آن محفوظ است. نتانياهو دو گزينه پيش رو دارد او يا تلاش مي کند اين معامله مقدماتي را با مشکل مواجه کند يا تلاش خود را صرف اعمال نفوذ در معامله نهايي خواهد کرد.
عربستان سعودي نيز بيم آن دارد هر گونه آشتي بين آمريکا و ايران،وضعيت کنوني ايران را بهبود بخشد. آنها باور دارند اين روند موجب تقويت شيعيان در منطقه مي شود. بنابراين آنها همه تلاش خود را براي جلوگيري از شکل گيري توافق نهايي با ايران به کار مي بندند.
خبرنگار پي بي اس در پایان افزود خوشبينانه ترين اظهارنظرها درباره توافق نهايي اين است که اين توافق تا يکسال آينده ممکن مي شود و ايران توافق کرده است در مدت توافق مقدماتي شش ماهه، بازرسي ها از اين کشور افزايش يابد. در اين مدت اوباما براي همراه نگه داشتن کنگره و جلوگيري از وضع تحريم هاي بيشتر عليه ايران تلاش خواهد کرد. "باب منندز" نماينده دموکرات و رئيس کميته روابط خارجي کنگره آمريکا گفته است پس از شش ماه، همچنان خواهان تصويب تحريمهاي ايران است. "کري" وزير خارجه در عين حال گفته است "اوباما" چنين اقداماتي را وتو خواهد کرد. بنابراين مي توان پيش بيني کرد "اوباما" در اين مدت با چالشي سياسي در داخل مواجه است.