به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، روزنامه صهیونیستی "جروزالمپست" در گزارش خود در این زمینه آورده است: باراک اوباما شب گذشته اعلام کرد که توافق ژنو گام اولیه و بزرگی برای دستیابی به یک راهحل جامع درباره برنامه هستهای ایران است، این در حالی است که وی در سخنان خود تلاش کرد منتقدان خود در کنگره آمریکا به دلیل توافق با ایران را راضی نگاه دارد.
بر اساس این گزارش، برخی از اعضای کنگره به گونهای نسبت به این توافق واکنش نشان دادند که گویی رضایت داشتند پس از چندین هفته انتقاد از عملکرد دولت اوباما از سوی نمایندگان کنگره و متحدان واشنگتن از جمله عربستان و اسرائیل، این توافق به دست آید.
لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه و بانفوذ آمریکایی طی روزهای گذشته در اینباره به سیانان گفته بود: کنگره به مدت ششماه تحریمهای جدید را به تعویق خواهد انداخت تا ایران تمایل خود برای اجرای مفاد توافق را نشان دهد. این در حالی است که پیش از این هری رید، سناتور دموکرات آمریکایی نیز که متحد اوباما محسوب میشود، تاکید کرده بود: سنا در روزهای آینده به دنبال اعمال تحریمهای جدید خواهد بود.
لیندسی گراهام در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: تحریمهای جدید ظرف ششماه آینده اعمال نخواهد شد و اگر ایران با شرایط مد نظر ما موافقت کند و آنها را انجام دهد، تحریمها هرگز اعمال نمیشود.
از سوی دیگر الیوت انگل، نماینده دموکرات مجلس نمایندگان و عضو کمیته مسائل خارجی این مجلس با ابراز نگرانی درباره این توافق اظهار داشت: اگرچه من نگران این توافق هستم، اما امیدوارم که ایران طی ششماه آینده گامهای ضروری برای پایان دادن به تلاش خود به منظور دستیابی به بمب اتم بردارد.
اد رویس، نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان و رئیس کمیته امور خارجی این مجلس با اشاره به اینکه درباره این توافق نگرانیهای جدی وجود دارد و این توافق از استانداردهای لازم برای حفاظت از امنیت ایالات متحده برخوردار نیست، تصریح کرد: بر اساس این توافقنامه، ایران به جای اینکه در برنامه هستهای خود به عقب بازگردد، همچنان عناصر کلیدی برنامه خود را در حفظ خواهد کرد.
اما در این میان مخالفتهای آشکاری نیز شنیده میشود. از جمله مارک کرک، سناتور جمهوریخواه که میگوید: من با هدف اوباما برای دستیابی به راهحل دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای موافقم، اما احساس میکنم که توافق به دست آمده بسیار ملایم بوده است. زیرا به ایران اجازه میدهد بدون توقف کامل برنامه هستهای و یا بازگشت به عقب در برنامه هستهایش، میلیونها دلار از سرمایههای خود را بازپس گیرد.
مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه نیز معتقد است که توافق با ایران نشان میدهد که کشورهای دیگر هم که تمایل به دستیابی به انرژی هستهای دارندة میتوانند به مدت یک دهه مخفیانه کار کنند و سپس آمریکا خسته خواهد شد و از خواستههای اصلی خود دست خواهد کشید.
در بخش پایانی این گزارش با اشاره به اینکه باراک اوباما و جرج بوش هر دو برای توقف تلاش ایران برای دستیابی به انرژی هستهای سعی کردند، اما هیچ یک موفق به انجام آن نشدند، آمده است: اوباما در سخنان خود پس از توافق تلاش کرد منتقدانش را با صحبتهای خود راضی نگهدارد و به آنان اطمینان دهد که اگر ایران به تعهدات خود در دور زمانی شش ماهه پایبند نباشد، آمریکا کاهش تحریمها را لغو خواهد کرد و فشارها را نیز افزایش خواهد داد.
انتهای پیام/