به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، آسوشيتدپرس نوشت: موضع اسرائيل و موضع کشورهاي عربي خليج (فارس)،به رهبري عربستان سعودي، در ارتباط با علامتهاي تاريخ ساز اخير تهران در نزديک شدن به واشنگتن هر روز به هم نزديکتر مي شود. اين نزديکي را در لحن سياسي مقامات اسرائيلي و مقامات کشورهاي عربي منطقه خليجفارس نيز مي توان مشاهده کرد. آنها مواضع تندي در قبال احتمال دستيابي به نوعي توافق در مذاکرات هسته اي ژنو اتخاذ کرده اند. آنها خواستار آن هستند که غني سازي اورانيوم در ايران به طور کامل متوقف شود.
تئودور کاراسيک، تحليل گر مسائل امنيتي و سياسي در «موسسه خاور نزديک و تحليل نظامي خليج (فارس)» مي گويد: «در اين جا چنين به نظر مي رسد ضرب المثل «دشمن دشمن من دوست من است» درباره ايران مصداق دارد.»
دان گيلرمان، از سفراي سابق اسرائيل در سازمان ملل متحد، مي گويد احتمال اين که يک گشايش ديپلماتيک عمده در روابط بين اسرائيل و شيخ نشين هاي منطقه خليج (فارس) حادث شود اندک است، اما آنها نگراني هاي مشترکي درباره ايران و برنامه هاي هسته اي اين کشور دارند. وي مي افزايد اين امر باعث شده است که اسرائيل و کشورهاي عربي منطقه خليج فارس تماس هاي پنهاني و «روابط نزديک» در خصوص مسائل دفاعي و ديگر
منافع راهبردي از طريق مجاري مختلفي مانند سازمان ملل متحد بر قرار کنند.
تشديد نگراني هاي اسرائيل و کشورهاي عربي منطقه خليج فارس در خصوص برنامه ها و فعاليت هاي هسته اي ايران مي تواند همپوشاني جديدي در منافع اسرائيل و اين کشورها به وجود آورد.
امريکا اين روزها به علت کنار گذاشتن هم پيمانان قديمي واشنگتن به قيمت تلاش براي حل و فصل بن بست به وجود آمده درباره مسئله هسته اي ايران مورد انتقادات گسترده قرار گرفته است.
دولت مصر و رهبران اين کشور به کمک هاي مالي که از کشورهاي عربي منطقه خليج فارس دريافت مي کنند وابسته هستند. مصر همچنين در صدد احياي روابط خود با اسرائيل است. به ياد داشته باشيم که اخوان المسلمين از معاهده صلحي که دولت مصر در اواخر دهه 1970 با اسرائيل امضا کرد بسيار عصباني و ناراضي بود.
عربستان سعودي و ديگر کشورهاي عرب منطقه خليج فارس در تامين پول و سلاح براي کمک به شورشيان مخالف دولت سوريه و شکل دهي به جنگي نيابتي با ايران در خاک سوريه نقش مهمي ايفا مي کنند. ايران مهمترين حامي بشار اسد، رئيس جمهور سوريه، در منطقه خاورميانه است. روز سه شنبه، يک گروه مرتبط با القاعده اعلام کرد دو انفجار را در مقابل سفارت ايران در بيروت ترتيب داده است. اين انفجارها به کشته شدن 23 نفر انجاميد. در اين حادثه يک ديپلمات ايراني نيز کشته شد.
در چنين شرايطي شايد اسرائيل بتواند اميدواري بيشتري داشته باشد که از کمک و اطلاعات سعودي ها بهره جويد. عربستان سعودي از ابتکار صلح سال 2002 بين اسرائيل و اعراب حمايت مهمي به عمل آورد. رياض همچنين مي تواند نقش مهمي در مذاکرات آتي اسرائيل و فلسطيني ها ايفا کند.
مئير جاودانفر، تحليل گر اسرائيلي ايراني تبار، مي گويد: «يک توافق هسته اي (با ايران) مي تواند همکاري هاي سياسي پشت صحنه بين اسرائيل و کشورهاي (عربي) خليج فارس را تشديد کند، به ويژه اگر بحث لابي کردن در واشنگتن و بروکسل مطرح باشد.»
وزير امور خارجه ايران بعد از انفجارهايي که در مقابل سفارت ايران در بيروت روي داد اسرائيل را در اين حادثه مقصر دانست. اما حزب الله لبنان و مقامات سوريه نيز انگشت اتهام را به سوي عربستان سعودي نشانه رفتند. عربستان سعودي يکي از مهمترين حاميان شورشيان مخالف دولت سوريه است. قطر ديگر هم پيمان عربستان سعودي در منطقه خليج فارس نيز از ديگر حاميان سرسخت شورشيان مخالف دولت سوريه است.
روز دوشنبه، خبرگزاري رسمي عربستان سعودي بيانيه اي را منتشر کرد که در آن مطالب مندرج در شماره روز يکشنبه نشريه انگليسي ساندي تايمز، چاپ لندن، قويا رد شده بود. اين نشريه انگليسي گزارش داده بود عربستان سعودي و اسرائيل سرگرم تهيه طرح هاي حمله اضطراري هستند تا در صورت ناتوان ماندن ديپلماسي در حل و فصل مسئله هسته اي ايران به جمهوري اسلامي حمله شود.
از سوي ديگر، ايران هر گونه تلاش براي دستيابي به بمب هسته اي را رد کرده و اعلام کرده است اين کشور تنها به دنبال استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي است. همچنين، هر گونه توافق هسته اي بين ايران و قدرت هاي بزرگ جهاني مي تواند به کاهش نگراني ها درباره فعاليت ها و برنامه هاي هسته اي جمهوري اسلامي منتهي شود.
روز يکشنبه، بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسرائيل، هشدار داد در صورتي که به نظر آيد ايران در مسير ساخت سلاح هسته اي است، اسرائيل اين آمادگي را دارد که از خود دفاع کند.
عربستان سعودي، که به طور معمول لحن سياسي ديگر کشورهاي عربي منطقه خليج فارس را مشخص مي کند، ايران را يک همسايه خطرناک مي داند.
عربستان سعودي و هم پيمانان اين کشور در منطقه خليج فارس خريداران پولداري براي سلاح هاي جنگي و هواپيماهاي امريکايي هستند. در عين حال، وزارت دفاع امريکا (پنتاگون) حضور گسترده اي در کشورهاي عربي منطقه خليج فارس دارد. از جمله اين که مقر ناوگان پنجم نيروي دريايي امريکا در بحرين قرار دارد.
جان کري در سفر ماه ميلادي جاري خود به خاورميانه به شاهزاده سعود الفيصل، وزير امور خارجه عربستان سعودي، اطمينان داد که «روابط عميق» واشنگتن (با رياض) بسيار مستحکم و ديرپاست.
عربستان سعودي از صرف نظر کردن امريکا از اجراي تصميم خود براي حمله به سوريه خشمگين بود. امريکايي ها به دنبال آن بودند که به علت استفاده رژيم سوريه از سلاح شيميايي به اقدام نظامي عليه دمشق مبادرت ورزند، اما ترجيح دادند طرحي را که روسيه در ارتباط با نابود کردن زرادخانه تسليحات شيميايي سوريه تهيه کرده بودند مورد حمايت قرار دهند.
عربستان سعودي مهمترين حامي شورشيان مخالف دولت سوريه است. اين کشور کمک هاي خود را از کانال هايي که گمان مي رود نظارت بر آنها بر عهده شاهزاده بندر بن سلطان، رئيس اطلاعات سعودي، است در اختيار شورشيان مخالف بشار اسد قرار ميدهد.
مدت کوتاهي پيش از سفر جان کري به عربستان سعودي، رياض از پذيرش کرسي غير دائم شوراي امنيت سازمان ملل متحد خودداري کرد. اين اقدام دولت عربستان سعودي به طور عمده در اعتراض به سياست هاي امريکا در خاورميانه صورت گرفت.
گيلرمان، ديپلمات اسرائيل سابق، مي گويد: «ما دشمن مشترکي به نام ايران داريم و مسائل نااميد کننده اي را از ناحيه هم پيمانان خود، به ويژه امريکا، شاهد بوده ايم. اين مسئله به شکل گيري نوعي ائتلاف راهبردي عجيب بين اسرائيل و کشورهاي عربي منطقه خليج (فارس) انجاميده است.»
رهبران کشورهاي عربي منطقه خليج فارس در اظهار نظرهاي عمومي خود از اسرائيل فاصله مي گيرند، اما آنها کاملا جدا از يکديگر نبوده اند.
جسورانه ترين ارتباطات (با اسرائيل) تا کنون از سوي قطر شکل گرفته است. قطر کشوري است که شبکه تلويزيوني پرطرفدار الجزيره از آنجا برنامه پخش مي کند. اين کشور به اسرائيل اجازه داد يک دفتر تجاري در قطر ايجاد کند. با اين حال، بعد از حملات اسرائيل به غزه در اواخر سال 2008 اين دفتر تجاري در قطر تعطيل شد.
کساني که گذرنامه اسرائيلي داشته باشند عموما اجازه ورود به کشورهاي عربي منطقه خليج فارس را ندارند. علت اين امر نبود روابط ديپلماتيک بين اسرائيل و اين کشورهاست. با اين حال، کشورهاي عربي منطقه خليج فارس در ارتباط با ورود برخي ورزشکاران و برگزاري برخي همايش هاي بين المللي استثنايي هاي قائل شده اند.
ايگال پالمور، سخنگوي وزارت امور خارجه اسرائيل، مي گويد اسرائيلي هايي که به دنبال عزيمت به کشورهاي عربي منطقه خليج فارس هستند احتمالا مجبور هستند در صورتي که داراي تابعيت دوگانه باشند، از گذرنامه دوم خود را نيز به همراه داشته باشند.
اوزي دايان، از نظاميان ارشد سابق در اسرائيل و مشاور امنيت ملي در اسرائيل، مي گويد اسرائيل به عنوان تنها هشدار دهنده درباره برنامه هسته اي ايران مطرح است.
انتهای پیام/