به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران ؛ با آغاز نشست ديگري بين ايران و گروه1+5 رايزني ها در مورد مفاد قرارداد احتمالي بين دو طرف قوت گرفته است. در اين ميان نيويورك تايمز در گزارشي به تشريح تيرگي روابط امريكا و رژيم اسرائيل به دليل اختلاف نظر بر سر قرارداد هسته اي با ايران پرداخته است.
در اين گزارش آمده است: از نظر دولت اسرائيل ،توافقنامه اوليه اي كه دولت اوباما سعي دارد اين هفته با ايران منعقد كند راه گريزي براي دولتي است كه دو دهه را صرف ساخت برنامه وسيع هسته اي كرده است .
اما اوباما و دستياران ارشدش همين توافقنامه را به شكلي كاملا متفاوت مي بينند.
اين دو ديدگاه متفاوت اين مسئله را كه آيا توافق با ايران بايد توافقنامه خوب توصيف شود يا بد ،كاملا سياسي كرده است. اين اختلاف بنيادين ، تمام تلاش هاي اوباما و نتانياهو در پنج سال گذشته را براي اين كه بگويند در مورد مسئله ايران با هم اشتراك نظر دارند،از بين برده است.
هر وقت اوباما و جان كري خواستار اندكي فضا و وقت براي آزمودن تمايل روحاني براي رويكرد جديد و مصالحه مي شوند ،نتانياهو واكنش نشان مي دهد كه توافق با ايران «توافقينامه اي بسيار بد»،«بي نهايت خطرناك » واشتباه تاريخي است. ويا همانطور كه در مصاحبه روز يكشنبه با سي ان ان گفت « قرارداد فوق العاده بدي» است و اغلب حمله اسرائيل به تاسيسات هسته اي ايران را حتي در صورت انعقاد قرارداد، مطرح كرده است .
با اين وجود اين اختلاف فراتر از تاكتيك هاي مذاكره است.مقامات امريكا و اسرائيل در مصاحبه هاي خود مفاد توافقنامه اوليه، اختلاف در اهداف اساسي را نشان مي دهد.باراك اوباما اغلب از اراده خود براي جلوگيري از دستيابي ايران به سلاح هسته اي صحبت مي كند،نتانياهو پا را بسيار فراتر گذاشته و ممانعت از دستيابي ايران به توانمندي ساخت سلاح هسته اي را هدف خود مي داند.
كاخ سفيد كه بامخالفت نتانياهو و تلاش كنگره براي تحميل تحريم هاي جديد عليه ايران كه اسرائيل هم از آن حمايت كرده، مواجه شده سعي دارد پايگاه خود را تقويت كند. اوباما سعي دارد سران واعضاي بلند پايه كميته هاي روابط خارجه،اطلاعات و خدمات مسلح و كميته هاي بانكداري سنا را روز سه شنبه به كاخ سفيد بياورد تا بگويد اگر ايران به عقد توافقنامه تمايل داشته باشد بايد به نشانه اين كه ايالات متحده هم واقعا آماده انعقاد توافقنامه است به سران جديد اين كشورمشوق هاي جزيي رفع تحريم داده شود.
دو نفر از اعضاي بسيار برجسته دستگاه سياست خارجي به نام هاي زبيگنيو برژينسكي و برنت اسكوكرافت روز دوشنبه بيانيه مشتركي منتشر كردند كه«اگر امريكا نتواند از اين فرصت تاريخي بهره ببرد اين خطر وجود دارد كه ما در دستيابي به هدف منع اشاعه هسته اي شكست خورده و حمايت دوستان خود را از دست بدهيم ضمن آن كه احتمال جنگ را هم بالا مي بريم.».آنها بحث اصلي اوباما را تكرار كردند كه «اكنون وضع تحريم هاي اضافي عليه ايران حتي براي وا داشتن به مصالحه بيشتر در مذاكرات، اين مذاكرات را تضعيف و حتي تعطيل خواهد كرد.»
به نظر مي رسد دليل اين گفته آن است كه ايران قبول كرده بخشي از اورانيوم 20درصد غني شده خود را به اكسيد كه سوخت رآكتور مي شود، تبديل كند. اما "اولي هينونن" رئيس سابق بازرسان آژانس بين المللي انرژي هسته اي مي گويد اين فرايند مي تواند به راحتي برگشت پذير باشد. .اردوگاه نتانياهو و برخي تحليلگران اسرائيلي مي گويند مخالفت آنها هم حقيقي و هم سياسي است.نتانياهو معتقد است انعقاد توافقنامه براي لغو تحريم ها بدون توقف غني سازي و انهدام سانتريفوژها اشتباه خطرناكي است.اما او رهبري خود در مبارزه با ايران را به خطر انداخته و نزديكترين دوستانش او را تنها گذاشته اند.
يك محقق ارشد در موسسه مطالعات امنيت ملي تل آويو مي گويد:«وضعييت تغيير كرده و همه بجز اسرائيل درك مي كنند كه يك توافقنامه مي تواند انعطاف پذير باشد. نتانياهو فقط از قرارداد خوب، صحبت مي كند.امريكاييان در مورد توافقنامه اي منطقي صحبت مي كنند كه بودن آن بهتر از نبودن است.»
جان كري علنا سئوال كرده است آيا آقاي نتانياهو از تمام جزييات توافقنامه مطلع است. ودر برخي موارد به نظر مي رسد مقامات اسرائيلي آنچه ايران به دست مي آورد را تحريف كرده اند.
يووال استينيتز وزير امور استراتژيك اسرائيل در گفتگو با خبرنگاران بين المللي گفت : در مورد اين كه بر سر رآكتور آب سنگين اراك چه خواهد آمد ديدگاه هاي متفاوتي وجود دارد. اين تاسيسات براي طرح هاي ايران بسيار حياتي است .
ده روز قبل فرانسه پا به مذاكرات گذاشت و به اين مسئله اعتراض داشت كه پيش نويس توافقنامه مذكور به ايران امكان ميدهد به تزريق سوخت به داخل راكتور آب سنگين اراك بسيار نزديك شود-كه در اين مقطع اسرائيل نمي تواند به آن حمله كند زيرا خطر فاجعه تششعات راديواكتيوي و زيست محيطي وجود دارد. مقامات امريكايي مي گويند از آن به بعد توافقنامه پيشنهادي تعديل شد تا اطمينان حاصل شود ايران با تزريق سوخت به رآكتور اراك بين چند ماه تا يك سال فاصله دارد.
از نظر امريكا اين زمان بسيار هشدارآميزي است اما اسرائيل خواهان قطعه قطعه شدن نيروگاه اراك و انتقال قطعات به خارج از ايران شده است.
وزير امور راهبردي اسرائيل در سفر اخير خود به واشنگتن گفت« ما خواهان نتيجه اي شبيه ليبي هستيم نه كره شمالي.» اشاره او به قراردادي است كه در سال 2003 ليبي تمام قطعات برنامه هسته اي خود را به بازرسان امريكايي و بين المللي تحويل داد و آنها اين قطعات را به خارج ازليبي منتقل كردند. برعكس،كره شمالي 5سال پيش راكتور توليد پلوتونيوم خود را از كار انداخت و اكنون به نظر مي رسد بار ديگر آنها را بدون محكوميت علني از سوي كاخ سفيد، به كار انداخته است.
«آبراهام فاكس من» مدير اتحاديه "ضد بدنامي" كه اخيرا از اسرائيل برگشته و به شدت برضد توافقنامه لابي كرده است گفت:« در سطح پايه ، بحث اصلي اين است كه ايران چه مي دهد و در عوض چه مي گيرد.براي ورود به همگامي در استراتژي بايد اعتماد كنيد و اين اعتماد(بين امريكا و اسرائيل) از بين رفته است.»
اگر اعتماد از بين رفته ، به دليل فقدان ارتباط نيست : اوباما ونتانياهو در تماس هفته گذشته 90دقيقه صحبت كردند. مسئله بر سر انتظارات است.وقتي مكالمه تلفني تمام شد نتانياهو بدتر از قبل توافق مذكور را محكوم كرد.او روز يكشنبه به كابينه خود گفت« مايلم تصريح كنم كه اختلاف حتي بين بهترين دوستان هم اتفاق مي افتد بخصوص در مورد مسائلي كه مربوط به آينده و سرنوشت ما باشد.»
انتهای پیام /