به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، روزنامه آمريکايي «يواسايتودي» در پايگاه اينترنتي خود و در تحليلي به قلم «ايلان برمن» افزود: چند روز مذاکرات در ژنو ميان اعضاي گروه پنج به علاوه يک و ايران به توافقي برسر برنامه هسته اي ايران منجر نشد و فقط مخالفت هاي لحظه آخر دولت فرانسه بود که آنچه را لوران فابيوس، وزير امور خارجه اين کشور يک توافق احمقانه خواند، برهم زد.
به اعتقاد نويسنده که معاون شوراي سياست خارجي امريکا است، بدبيني فرانسه به طور قطع موجه بود زيرا توافقي که در ژنو بر روي ميز قرار داشت شامل کاهش فشارهاي اقتصادي بر ايران بود. نکته مهمتر اين است که اين امتيازها بدون دريافت هيچ هزينه اي از ايران به اين کشور اعطا شده بود. حتي ايران ملزم به ازکاراندازي هيچ کدام از سانتريفوژهاي خود يا خارج کردن ذخيره اورانيوم غني شده اش يا تعطيل کردن هيچ کدام از تاسيسات هسته اي اش نيز نشده بود و اين بدين معني بود که ايران مي توانست به حرکت خود به سمت هسته اي شدن ادامه دهد.
به نظر ميرسد بازار گفتگوها در مورد ناکامي اين توافق خيلي داغ بود. مقامات دولتي مانند جان کري، وزير امور خارجه آمريکا که زمان زيادي صرف کرده و تلاش زيادي انجام داده بودند تا با همتايان ايراني خود به تفاهم برسند، درمورد مزاياي اين توافق سخن گفتند و اعلام داشتند که بسيار مشتاق هستند تا بازهم در اين زمينه تلاش کنند. جان کري شخصا براي دفاع از دولت در برابر اتهام هاي مطرح شده مبني بر اين که در مذاکرات با ايران کوتاه آمده است در برنامه "سانديتاک" حضور يافت. کري به برنامه "ميت د پرس" شبکه ان بي سي گفت: ما کور نيستيم و فکر نمي کنم که احمق هم باشيم.
ديگران نظر متفاوتي داشتند. برخي مقامات خارجي ادعا مي کردند که پيشنهادهاي مطرح شده در ژنو ممکن است به شکست نظام تحريمهاي بين المللي برضد ايران منجر شود يا احتمال حمله نظامي اسرائيل به اين کشور را افزايش دهد. به گزارش روزنامه تايمز اسرائيل يکي از ملاحظات مهم فرانسه براي مخالفت با توافق ژنو همين مسئله بود که احتمال دارد چنين توافقي اسرائيل را وادار سازد به اقدام يک جانبه برضد ايران مبادرت کند.
اين احتمال آنگونه هم که برخي تصور مي کنند بعيد نيست. به اعتقاد نويسنده از ديرباز ديدگاه اسرائيل درمورد ايران منطبق با ديدگاه آمريکا بوده است. مطرح شدن اين نظريه که کاخ سفيد در اين زمينه دچار تزلزل شده ممکن است اسرائيل را وادار به اقدام کند.
نويسنده در انتها نتيجه گرفته است اکنون اين خطر وجود دارد که کاخ سفيد در چانهزنيهايش با ايران به طور اتفاقي به هستهاي شدن ايران کمک کند يا اسرائيل را وادار به اقدام يک جانبه سازد.
انتهای پیام/