حر با دو هزار نفر راه را بر امام بست. وقتی امام سپاهیان حر را تشنه دید دستور داد که آنها را سیراب کنند، به همین دلیل مردم روستای شام‌اسبی اردبیل مراسم «طشت گذاری» را برگزار می‌کنند که مراسمی نمادین است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛ اهالی روستای شام اسبی استان اردبیل دهه اول ماه محرم به احترام ائمه (ع) لباس سیاه می‌پوشند و هر شب در مسجد روستا گرد هم می‌آیند و از مصایبی که بر خاندان نبوت و طهارت رفته، عزاداری می‌کنند. از رسم‌های دینی مردم شام اسبی که کما بیش در اغلب دهکده‌های اطراف شهر اردبیل نیز صورت می گیرد، مراسم «طشت گذاری» است.

 * «طشت گذاری»

درباره فلسفه مراسم طشت‌گذاری چنین می‌گویند: روزی که «حر بن ریاحی» با دو هزار نفر از سپاهیان خویش راه را بر امام حسین(ع) بست و به امام گفت که باید با یزید بیعت کند و امام امتناع کرد.

ابا عبدالله ‌الحسین(ع) وقتی خستگی و تشنگی را در چهره سپاهیان حر مشاهده کرد، دستور دادند که آنها را سیراب کنند. حتی دستور دادند به چهارپایان سپاه حر  نیز آب دهند، چون این اتفاق در 27 ذی‌الحجه روی داد، لذا مردم اردبیل در این روز مراسم طشت گذاری را انجام می‌دهند.



مراسم طشت گذاری به این صورت است که یکی دو نفر از عزاداران حسینی کوزه‌ای بر دوش می‌گیرند و دور مسجد را می‌گردند و بقیه نیز از پشت سر آنان حرکت می‌کنند و نوحه و رجز می‌خوانند. این رجزها بیشتر در بیان بزرگواری‌های سقای بزرگ کربلا و سپهسالار راه حق حضرت عباس است.

هدف طشت‌گذاری این است که جوانمردی‌ها و فداکاری‌های حضرت ابوالفضل (ع) را نشان دهد که همواره خود را به آب و آتش می‌زد تا با جرعه‌ای آب گلوی خشکیده کودکان خیمه‌های امام حسین (ع) را تر کند.

اهالی شام اسبی بعد از اینکه مدتی گرد مسجد می‌گردند، آب کوزه‌ها را در طشت‌های بزرگی می‌ریزند و سپس در برابر این طشت‌ها که تمثال‌هایی از چهارده معصوم بر بالای آن‌ها نصب شده، جمع می‌شوند و به گریه و زاری می‌پردازند.

عزاداران علاوه بر آنکه برای رفع تشنگی در طول 10 روز عزاداری از آب طشت‌ها می‌نوشند، به شفابخش بودن این آب نیز عقیده دارند و آن را به عنوان تبرک به خانه‌ها می‌برند تا بیماران‌ هم به نیت شفا از این آب بنوشند.

 غالباً در ماه محرم اهالی روستای شام‌اسبی مرثیه‌خوانی نیز از شهر می‌آورند. آنان برای بهبود زندگی خود نذر می‌کنند و به علم‌های سیاه دخیل می‌بندند عصر روز تاسوعا دسته جمعی به شهر اردبیل می‌روند در 41مسجد به یاد 41 منزل که کاروان امام حسین (ع) در آنجا توقف کرده بود شمع روشن می‌کنند.

شبیه‌خوانی نیز از آداب و رسوم دینی آنان به شمار می‌رود. بعد از ظهر آن روز پای روضه‌خوانی و سخنان مبلغی می‌نشینند که به روستا آمده است.

فردای روز عاشورا، مراسم «سحر مزاری» صرف صبحانه و خواندن زیارت عاشورا برگزار می‌کنند و حلوا و نان محلی (فتیر) تهیه می‌کنند.

روز سوم امام حسین (ع) نذری‌ها و قربانی‌ها که در ایام محرم و روز تاسوعا جمع‌آوری شده است، به صورت آب‌گوشت میان مردم روستا و مهمانانی که از روستاها و شهر اردبیل آمده‌اند، توزیع می‌شود.

 در آخر مراسم نوای دلنشین حسینیم وای حسینیم وای (وای حسینم) توسط پیرغلام ابا عبد الله الحسین(ع) حاج غلام‌حسین مجیدی شام اسبی خوانده می‌شود. این نوحه معروفترین نوحه آذری‌زبانان در مصیبت امام حسین (ع) است.

این نوحه برخاسته از لحظاتی است که حضرت فاطمه زهرا (س) بر بالین امام حسین علیه‌السلام حاضر شدند و فریاد حسینم وای سر دادند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۱
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۵ ۲۰ مهر ۱۳۹۴
السلام علیک یا اباعبدالله الحسین (ع) السلام علیک یا ابوالفضل العباس (ع)
Iran (Islamic Republic of)
علی اکبر
۱۵:۰۴ ۲۶ آبان ۱۳۹۲
تقبل الله
Iran (Islamic Republic of)
majid
۱۶:۰۸ ۲۱ آبان ۱۳۹۲
لبیک یا حسین لبیک یا حسین(ع)
Iran (Islamic Republic of)
امی حسین
۱۳:۴۸ ۲۱ آبان ۱۳۹۲
يا حسين شهيى
مراسم عالي بوى
Iran (Islamic Republic of)
وحيد
۱۳:۴۱ ۲۱ آبان ۱۳۹۲
قولاري قلم ابالفضل(ع)
Iran (Islamic Republic of)
bijan
۱۳:۲۹ ۲۱ آبان ۱۳۹۲
مطلب خوبي بود ولي اين آيين در شهر اردبيل به ويژه مسجد اعظم جلوه وزيبايي خاصي دارد و از سنتهاي آييني مردمان اين ديار است.
Iran (Islamic Republic of)
کاظم
۱۳:۲۶ ۲۱ آبان ۱۳۹۲
سلام دوستان عزاداری شما قبول ما باید از عاشورا درس بگیریم درس یعنی چه اول نماز بخوانیم 2صبر و استقامت داشته باشیم 3به همدیگه خدمت کنیم مشکلات همدیگه را حل کنیم خیانت نکنیم دروغ نزنیم حرف بزرگان را گوش کنیم نون حلال یعنی پول حلال در بیاوریم غیبت نکنیم احترام همدیگه را داشته باشیم نامردی نکنیم این کارها عاقبت ندارد به حریم همدیگه تجاوز نکنیم روزه بگیریم در راه خدا کار کنیم تلاش کنیم چرا خدا به همه چیز اگاه هست اگر کسی این کارها را انجام دهد خوشبخت می شود جهاد در راه خدا باشد ترسو نباشیم برای خودمان ارزش احترام خودمان را نگه داشته باشیم این هدف امام حسین ع بود اگر راهش را ادامه دهیم به باطن باشد نه به ظاهر حسینی هستیم خداحافظ
Iran (Islamic Republic of)
وحید
۱۱:۳۱ ۲۱ آبان ۱۳۹۲
جانیم قوربان حسینه.
Iran (Islamic Republic of)
قادر سلیمانزاده
۱۱:۲۵ ۲۱ آبان ۱۳۹۲
حسین پاینده ائتدی الصلاتی
حسیندن اولدی ایسلامین نجاتی
حسین غرق بلا سیماسی خندان
حسین حیرتده قویدی کایناتی
Iran (Islamic Republic of)
وحید شریفی
۱۰:۵۶ ۲۱ آبان ۱۳۹۲
حسینه یرلر آغلار گویلر آغلار *بتول و مرتضی و پیغمبر آغلار*علم آغلار شه آغلار لشکر آغلار
Iran (Islamic Republic of)
رضا خوان یغما
۱۰:۵۲ ۲۱ آبان ۱۳۹۲
لبیک یا حسین لبیک یا حسین(ع)
Iran (Islamic Republic of)
فرشید
۰۲:۰۳ ۲۱ آبان ۱۳۹۲
این ایین ویژه مخصوص خود شهرستان اردبیله نه روستاهاش تو روستا ها هم برگزار میشه ولی مخصوص خود شهرستانه
Iran (Islamic Republic of)
آشنا
۱۳:۱۵ ۲۲ مهر ۱۳۹۴
قدمت این روستا ار خود شهر ومحلات اردبیل بیشتر است و آن محلات هم از روستای بزرگی چون شام اسبی یاد گرفته اند
آخرین اخبار