آغاز حرکت اسرا و اهل‌بیت "امام حسین"(ع) به شام، رحلت علامه طباطبایی، روز کتاب و کتابخوانی، تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران،روز استقلال "فلسطین"، درگذشت مشکوک "مهدی ادواردو آنیلی"و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز ۲۴ آبان ۱۳۹۲ خورشیدی برابر با ۱۱ محرم ۱۴۳۵ هجری و ۱۵ نوامبر ۲۰۱۳ میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

آغاز حرکت اسرا و اهل‌بیت "امام حسین"(ع) به شام (61 ق)

با پایان یافتن روز دهم محرم سال 61 قمری و شهادت امام حسین(ع) و یاران با وفایش، یزیدیان به غارت کاروان حسینی پرداختند. آنان خیمه‌های امام را سوزانده و از به یغما بُردن جزئی‌ترین وسایل دریغ نکردند. سرانجام کاروان امام حسین(ع) این بار به رهبری امام سجاد(ع) و حضرت زینب کبری(س) در شامگاه روز یازدهم محرم به طرف کوفه حرکت داده شدند و نهضت حسینی، به شکلی دیگر ادامه یافت.

هرچند، دشمن توانسته بود نیروهای امام را در ظاهر شکست دهد ولی رسوایی‌های حکومت جور بنی‌امیه و افشاگری‌های امام سجاد(ع) و حضرت زینب(س) روی امویان را در تاریخ سیاه کرد و قیام امام حسین(ع) و راه پاک او را جاودانه ساخت.

تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران از سوی مجلس خبرگان (1358ش)
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و برگزاری اولین انتخابات که منجر به تعیین نوع حکومت و تشکیل جمهوری اسلامی در ایران گردید، بحث راجع به تعیین قانون اساسی نظام در محافل مختلف گسترش یافت. در این مرحله با تیزبینی حضرت امام خمینی(ره)، پیش‌نویس قانون اساسی که پایه نظام جمهوری اسلامی ایران را بر آموزه‌ها و ارزش‌های حیات‌بخش اسلام به ویژه عدالت اجتماعی و جامعه توحیدی قرار داده، نگارش یافت و با تاکید آن حضرت، انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی در 12 مرداد 1358 برگزار گردید. این مجلس در 28 مرداد 1358 فعالیت خود را آغاز کرد تا این که پس از سه ماه تلاش و کوشش فوق‌العاده و کار پُر مسئوولیت، تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را به انجام رساند. این قانون اساسی، در نهایت در دوازده فصل و یکصد و هفتاد و پنج اصل توسط خبرگان قانون اساسی مورد تصویب قرار گرفت. این قانون سپس در یک همه‌پرسی در 12 آذر 1358 به تأیید مردم مسلمان ایران رسید و بدین گونه، قانون اساسی تازه‌ای بر مبنای حقوق انسانی و اصول اسلامی تدوین و فصلی تازه در برابر قوانین اساسی کشورهای جهان گشوده شد. در سال 1368 بخش‌هایی از قانون اساسی پس از بازنگری در شورای بازنگری قانون اساسی و برگزاری همه‌پرسی، به اجرا درآمد.

رحلت آیت اللَّه "هبة اللهی مراغی" (1376 ش)
آیت‌اللَّه میرزا حسین هِبَةُاللهی مراغی در سال 1286 شمسی در مراغه به دنیا آمد. آیت اللَّه هبةاللهی مراغی در سال 1310 ش برای تکمیل تحصیلات عالیه فقه و اصول، عازم قم گشت و در دروس خارج آیات عظام: شیخ عبدالکریم حائری یزدی و سید محمد حجت کوه کمره‌ای حاضر شد و درنهایت به اجتهاد دست یافت. ایشان در آن ایام به تشویق شهید آیت اللَّه سید محمدعلی قاضی طباطبایی در بحث فلسفه و حکمت امام خمینی(ره) نیز حاضر شد و مباحث مهمی از حکمت الهی را از آن حکیم ربانی فرا گرفت. ایشان در 33 سالگی به مراغه بازگشت و بیش از چهل سال از عمر خود را به امر تبلیغ و ارشاد مردم، احیای شعائر الهی، تدریس و تربیت طلاب علوم اسلامی و تالیف کتب سودمند همت گماشت. از ایشان آثار متعددی بر جای مانده که تفسیر سوره حمد به زبان عربی، تلخیص مثنوی معنوی، دیوان اشعار و تقریرات درس آیت اللَّه حجت از آن جمله‌اند. این عالم جلیل سرانجام پس از یک دوره بیماری شانزده ساله و خانه‌نشینی، در 24 آبان 1376 ش در 90 سالگی جان به جان آفرین تسلیم کرد و پس از تشییعی با شکوه، در مراغه به خاک سپرده شد.


مسدود کردن دارایی های ایران در خارج از کشور توسط دولت ایالات متحده آمریکا (1358 ش)
چند روز پس از تصرف سفارت آمریکا در تهران که به محلی برای جاسوسی تبدیل شده بود و به دنبال تصمیم دولت ایران برای خارج کردن ذخائر ارزی‌اش از بانک‌های آمریکایی، دولت ایالات متحده آمریکا در واکنشی شدید بر ضد این اقدام انقلابی دانشجویان مسلمان پیرو خط امام، ذخایر ارزی ایران را در همه بانک‌های خود در سراسر جهان مسدود کرد. با بسته شدن حساب‌های بانکی ایران، فشارهای اقتصادی دولت آمریکا بر جمهوری اسلامی ایران، افزایش یافت. چند روز قبل از این اقدام آمریکا، ایران نیز صادرات نفت خود را به آمریکا به دلیل اقدامات خصمانه این کشور، متوقف کرده بود. مسؤولان دولت ایران، مبلغ سپرده‌ها را در حدود 12 میلیارد دلار اعلام کرده و از آن زمان بارها با شکایت به مجامع بین‌المللی خواستار استرداد این مبلغ شده‌اند ولی مطبوعات آمریکا این مبلغ را پنج میلیارد دلار گزارش داده‌اند. با این حال، آمریکا همیشه و در طول سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی، از باز پرداخت این ثروت ملی ایران به صاحب آن طفره می‌رود.

رحلت "سیدمحمد حسین طباطبایی" صاحب تفسیر شریف "المیزان" (1360 ش)
علامه سیدمحمدحسین طباطبایی در سال 1281 ش در تبریز متولد گردید. ایشان در 23 سالگی عازم نجف اشرف گردید و طی یازده سال اقامت در نجف از محضر عالمان نامداری همچون میرزای نایینی، سیدابوالحسن اصفهانی، محمدحسین غروی‌اصفهانی و میرزاعلی آقا قاضی‌طباطبایی استفاده‌های فراوان برد. وی پس از آن به مدت ده سال در تبریز اقامت گزید و سپس در سال 1325 ش راهی شهر قم شد. علامه طباطبایی همزمان با تدریس، از تالیف آثار گرانبها و سودمند غفلت نورزید و کتب متعددی را به رشته تحریر درآورد که اصول فلسفه و روش رئالیسم در 5 جلد، بدایةُ الحکمه، نهایةُ الحکمه، وحی یا شعور مرموز، علی(ع) و فلسفه الهی و حاشیه بر اسفار صدرالدین شیرازی و.... از آن جمله‌اند.

 اما مهم‌ترین اثر علامه، تفسیرالمیزان نام دارد، این کتاب شریف که اصل آن به زبان عربی و در بیست جلد تالیف گردیده بارها از سوی ناشران داخلی و خارجی به زبان‌های عربی و فارسی چاپ و منتشر شده است. حضرات آیات و دانشمندان فرهیخته‌ای از قبیل شهید مرتضی مطهری، شهید سید محمدحسینی بهشتی، امام موسی صدر، ناصر مکارم شیرازی، شهید دکترمحمد مفتح، شهید علی قدوسی، یحیی انصاری شیرازی، شهید سیدمحمدعلی قاضی طباطبایی، سیدعبدالکریم موسوی اردبیلی، محمدتقی مصباح یزدی، ابراهیم امینی، حسین نوری همدانی، حسن حسن‌زاده آملی، عبداللَّه جوادی آملی، سیدمهدی روحانی و ده‌ها عالم فرزانه خوشه‌چین خرمن معرفت علامه بوده‌اند. علامه سیدمحمدحسین طباطبایی سرانجام در صبح یکشنبه 24 آبان 1360 ش برابر با هجدهم محرم 1402 ق پس از یک هفته بیماری، دارفانی را در هشتاد سالگی وداع نموده و به دیار باقی شتافت. مزارش در کنار حرم حضرت معصومه(س) زیارتگاه عاشقان و شیفتگانش می‌باشد.

آغاز عملیات نامنظم فتح 3 در منطقه دهوک توسط سپاه پاسداران (1365ش)
عملیات چریکی ونامنظم فتح 3 در منطقه زاخو و دهوک در عمق 300 کیلومتری شمال عراق و با هدف انهدام مراکز اقتصادی و نظامی دشمن توسط نیروهای سپاهی و مبارزان کُرد عراقی انجام گرفت. در این عملیات که در دو مرحله صورت گرفت علاوه بر انهدام مقر لشکر 38 عراق و انهدام مراکز دولتی، سوخت، جایگاه‌های بنزین و انهدام تعدادی تانک و خودرو نظامی، بیش از 500 نفر از نیروهای دشمن کشته و زخمی شدند.

روز کتاب و کتابخوانی
کتاب محصول تجربه‌های بشری و خلاقیت‌های ذهنی و آموخته‌های دراز مدت انسان است. سهم کتاب در انتقال دانش‌ها، گاهی به مراتب بیشتر و فراتر از دیگر ابزار آموزشی است. پدید آوردن آثار علمی و فرهنگ مکتوب از توصیه‌های مهم اولیای دین است و با کمک به گسترش دانش، به عنوان یک میراث فرهنگی برای نسل‌های آینده، ماندگار می‌شود. از این رو، با نام‌گذاری امروز به نام روز کتاب و کتابخوانی، اهمیت این موضوع بیشتر از قبل مطرح می‌گردد تا به عنوان یک فرهنگ در جامعه نهادینه شود.

درگذشت محدث شهیر "ابوعیسی ترمذی" (279 ق)
محمد بن عیسی مشهور به ابوعیسی ترمذی، حافظ قرآن و محدث مشهور مسلمان بود. او جهت کسب علوم دینی و فراگیری حدیث، سال‌های متمادی به سرزمین‌های مختلف اسلامی سفر کرد و از بسیاری مشایخ زمان خود، حدیث شنید و آن‌هارا گردآوری کرد. معروف‌ترین اثر به جای مانده از این محدث مسلمان، کتابی تحت عنوان جامع ترمذی است که از کتب مرجع و اصلی اهل‌سنت به شمار می‌رود.

روز استقلال "فلسطین" و اعلام تشکیل دولت مستقل این کشور (1988م)
با آغاز انتفاضه 1987م که به "انقلاب سنگ" نیز معروف شد، بار دیگر، توجه جهانیان به مسئله فلسطین معطوف نمود. در اولین ماه های سال 1988م بسیاری از فلسطینیانِ مناطق اشغالیِ قبل از سال 1967م، در اعتصابات و تظاهرات شرکت می‌کردند. در نهایت در نیمه نوامبر 1988 شورای ملی فلسطین در الجزایر تشکیل جلسه داد و در 15 نوامبر 1988م موجودیت "دولت مستقل فلسطین" را اعلام نمود هم‌چنین بیت المقدس به عنوان پایتخت این کشور تعیین گردید. در عین حالْ حاضرین در این اجلاسیه بدون توجه به خواست اکثریت مردم فلسطین و نیز تمام جهان اسلام، قطعنامه‌های 181 و 242 سازمان ملل که موجودیت اسرائیل را به رسمیت می‌شناخت، پذیرفتند. در طی 10 روز پس از این جلسه، 54 کشور موجودیت کشور مستقل فلسطین را به رسمیت شناختند و یاسر عرفات به عنوان رئیس جمهور این کشور در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ژنو به توضیح برنامه‌های خود پرداخت. با این همه تا استقرار دولت فلسطین در سرزمین اصلی موانع زیادی در پیش قرار گرفت که بزرگ‌ترین آنها رژیم غاصب صهیونیستی است.

درگذشت مشکوک "مهدی ادواردو آنیلی" مسلمان ایتالیایی (2000م)
ادواردو آنْیِلْلی، تنها فرزند سناتور مشهور ایتالیایی، جیوانی آنیِلْلی، صاحب شرکت فیات، در سال 1954م در شهر نیویورک به دنیا آمد. وی در سن 20 سالگی پس از آشنایی اتفاقی با قرآن در یکی از کتابخانه‌های امریکا، به اسلام علاقه‌مند و پس از مطالعه درباره این دین آسمانی مسلمان شد. پس از چندی ضمن آشنایی با انجمن اسلامی فارغ‌التحصیلان ایتالیا، به مذهب تشیع گرایید و نام مهدی بر خود نهاد. ادواردو آنیِلْلی در سال‌های اولیه پیروزی انقلاب به ایران سفر کرد و با حضرت امام خمینی(ره) بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران ملاقات نمود. در این دیدار، حضرت امام پیشانی مهدی را می‌بوسند و نسبت به وی تفقد می‌نمایند. اما اسلام آوردن آنیِلْلی برای خانواده مشهور و سرمایه‌دار وی قابل قبول نبود و از این زمان، فشارهای متعددی را علیه وی ایجاد می‌کنند و در نهایت او را از ارث محروم می‌کنند.

 ادواردو در طول سالیان اسلام آوردن خود، بارها مورد هجوم تبلیغاتی صهیونیست‌ها قرار گرفت و اتهامات متعددی بر او وارد شد. وی در راه هدف متعالی خود، از ثروت هنگفت خانوادگی و شهرت ملی و جهانی صرف‌نظر کرد و در راه اعتلای روحی خود و کمک به مسلمانان تلاش فراوانی از خود بروز داد. آنیِلْلی بارها عنوان می‌کرد که سرانجام به دست صهیونیست‌ها ترور خواهد شد و آن‌ها مرگ او را به صورت بیماری، خودکشی یا سانحه نشان خواهند داد. ادواردو آنیِلْلی سرانجام در روز پانزدهم نوامبر سال 2000م پس از خروج از خانه به طرز مرموزی در 46 سالگی درگذشت و علی‌رغم علائم فراوان مبنی بر ضرب و جرح، جسد او را با سرعت و بدون تحقیق و بررسی درباره علل اصلی مرگ به خاک سپردند.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار