به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از شبکه تلويزيوني سي سي تي وي چين ؛ مجري برنامه ميزگرد اين شبکه ابتدا از پرفسور هي ونپينگ، مدير مطالعات آفريقا در انديشکده علوم اجتماعي چين پرسيد: نقش آمريکا در رابطه با مذاکرات هستهايِ کنونيِ گروه پنج بعلاوه يک با ايران چيست؟
هي ونپينگ پاسخ داد : به نظر من، اينبار دولت باراک اوباما، رييس جمهور آمريکا، درباره گفتگوهاي هستهاي با ايران بسيار جدي است. از اين رو اوباما نياز دارد دستآورد قابل توجهي از اين مذاکرات کسب کند و سپس خطاب به رأيدهندگان آمريکايي بگويد، ببينيد، اين کار مهمي است که من انجام دادهام. از سوي ديگر، ايران نميخواهد فناوري هستهاي خود را از دست بدهد. از همينرو، هر دو کشور به دنبال موفقيت در اين مذاکرات هستند.
هي ونپينگ افزود، من شخصاً درباره دور دوم مذاکرات هستهاي در ژنو بسيار خوشبين هستم، يا بهتر است بگويم محتاطانه خوشبين هستم. يکي از علل خوشبيني من اين است که ايران نشان داده است که حاضر است امتيازاتي بدهد، مثلاً برنامه هستهاي خود را شفافتر از گذشته کند.
مجري افزود، اين هنوز از مراحل ابتدايي اين مذاکرات است و هيچکس نميداند اين گفتگوها به کجا ختم خواهد شد، زيرا هيچ الگو يا نقشه راهي براي اين مذاکرات وجود ندارد. سپس وي از پرفسور ژانگ چوانجي، محققِ مرکز کارنگي-تسينگهوئا براي مطالعات سياستگذاريِ جهاني، پرسيد، آيا اين مذاکرات تأثيرات قابل توجهي بر جهتي که خاورميانه (غرب آسيا و شمال آفريقا) به سوي آن در حرکت است، خواهد داشت؟
چوانجي پاسخ داد: من به آن اندازه که پرفسور هي ونپينگ خوشبين است، به نتايج گفتگوها ميان آمريکا و ايران خوشبين نيستم، زيرا شرايط، بسيار پيچيده است.
پرفسور چوانجي افزود، هرچند اين مذاکرات بسيار دشوار خواهد بود، اما اگر آمريکا و ايران بتوانند مناسبات خود را به ميزان قابل توجهي بهبود بخشند، اين مسئله باعث جابجاييِ بسيار شگرفِ اتحادها و تنظيم مجدد مناسبات در خاورميانه خواهد شد.
چوانجي در خاتمه افزود، شايد يکي از عللي که به سوريه فقط يک سال فرصت داده شده است تا سلاحهاي شيميايي خود را اعلام و سپس زرادخانه شيميايي خود را امحاء کند، اين باشد که دولت اوباما تلاش دارد به اين هدف، قبل از برگزاري انتخابات مياندورهاي سال آتي ميلادي براي کنگره اين کشور، دست پيدا کند.