راه هاي تحقق شعار توليد ملي و حمايت از كار و سرمايه ايراني در استان در سال جديد كه به تدبير مقام معظم رهبري به سال توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني نام گذاري شد اهميت توجه به توليد و بهره وري با توجه به تحريم هاي اقتصادي از جمله مهم ترين موضوع هايي است كه بايد مسئولان و مجريان اقتصادي استان براي توسعه آن تلاش كنند.

به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران ارومیه با توجه به موقعيت جغرافيايي، امكانات مرزي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي آذربايجان غربي، توجه به استفاده از ظرفيت هاي موجود در اين استان را بايد كوششي آگاهانه براي رسيدن به رشد اقتصادي در دراز مدت تلقي كرد كه نتيجه آن سرعت بخشيدن به توسعه كشور اسلامي است.

آذربايجان غربي در شمالغرب كشور واقع است و 3/2 درصد از مساحت كل كشور را با وسعت 37 هزار و 614 كيلومتر مربع بدون احتساب درياچه اروميه به خود اختصاص داده است.

در آذربايجان غربي زمينه هاي مساعدي اعم از توانمندي هاي آب و خاك، صنعت و معدن، كشاورزي، بازرگاني و گردشگري وجود دارد كه همه اينها مي توانند در صورت جذب سرمايه گذار داخلي و خارجي روند توسعه استان را شتاب بخشند.

آب كافي، زمين حاصلخيز، وجود مناطق جنگلي، كوهپايه هاي سرسبز، پارك ملي درياچه اروميه، وجود ذخائر با ارزش معدني، آثار باستاني و ابنيه تاريخي، آذربايجان غربي را به عنوان استاني سرسبز و مستعد در زمينه سرمايه گذاري كشاورزي، تجاري و صنعتي و جاذبه هاي گردشگري مطرح ساخته است.

آذربايجان غربي با بهره گيري از 9 گمرك و هشت بازارچه مرزي مشترك و با 967 كيلومتر مرز مشترك در همسايگي سه كشور تركيه، عراق و جمهوري آذربايجان قرار گرفته كه توانمندي و موقعيت خاصي از نظر دسترسي آسان به بازارهاي جهاني به ويژه بازار مهم اروپا به اين استان بخشيده است.

اين استان، با داشتن امكانات بالقوه مانند طبيعت چهارفصل و اقليم مطلوب، توليدات متنوع باغي، زراعي و دامي، معادن غني، شهرك ها و نواحي صنعتي، فرودگاه، نيروي انساني متخصص و خلاق و همچنين قرار داشتن در مهم ترين مسير ترانزيتي كشور به سمت اروپا از جمله مناطقي محسوب مي شود كه سرمايه گذاري داخلي و خارجي در آن مي تواند با تضمين بالا براي توسعه و سودآوري همراه باشد.

آذربايجان غربي با برخورداري از جاذبه هاي متعدد و متنوع طبيعي و فرهنگي و تاريخي و با بيش از 1400 اثر تاريخي ثبت شده از غني ترين اقليم هاي گردشگري كشور محسوب مي شود.

پارك ملي درياچه اروميه با مجموع 102 جزيره كوچك و بزرگ و تالابهاي اقماري و تنوع حيات وحش موجود در آن با زيبايي هاي منحصر به فردش، آثار كهن ثبت شده جهاني چون مجموعه تاريخي تخت سليمان تكاب و كليساي تاريخي تاتائوس مقدس معروف به قره كليسا، تپه هاي مهم تاريخي مانند تپه حسنلو در نقده، تپه اهرنجان و هفتوان در سلماس، پاكترمني و ديگاله در اروميه، مساجد قديمي، محوطه هاي تاريخي و ابنيه گوناگون فرهنگي همه مويد وجود پتانسيل هاي لازم براي توسعه در آذربايجان غربي است.

وجود 58 منطقه نمونه گردشگري مصوب، استان آذربايجان غربي را در جايگاه پنجم كشوري به واسطه وجود جاذبه هاي تاريخي و طبيعي قرار داده است.

بخش كشاورزي در آذربايجان غربي خود از زمينه هاي مهم براي سرمايه گذاري است به طوري كه اين استان را در رديف يكي از قطب هاي مهم كشاورزي با دارا بودن دومين منابع آبي كشور قرار داده است.

يك ميليون هكتار زمين قابل كشت، نزولات مناسب جوي، توليد سالانه بيش از 5/5 ميليون تن محصولات زراعي، باغي، دامي، طيور، توليدات شيلاتي، عسل و توسعه صنايع غذايي بخش كشاورزي آذربايجان غربي را به موقعيتي مساعد و فراهم براي سرمايه گذاري تبديل كرده است.

بالابردن ظرفيت توليد محصولات كشاورزي تا 10 ميليون تن با توجه به امكانات موجود و پتانسيل هاي آبي و خاكي در آذربايجان غربي در طي يك برنامه پنج ساله نشان دهنده ظرفيت اين استان در بخش كشاورزي است كه سرمايه گذار خاص خودش را مي طلبد.

مجموعه اين ظرفيت ها و توانمندي ها سبب شده است كه آذربايجان غربي در منتهي اليه شمالغرب كشور سرزمين فرصت هاي طلايي براي سرمايه گذاري و كارآفريني داخلي و خارجي باشد.

به اعتقاد صاحبنظران اقتصادي، آذربايجان غربي در منظومه تجارت منطقه اي يك نقطه جغرافيايي كم نظير شناخته شده و يكي از مناطق برگزيده جهت سرمايه گذاري و ايجاد قطب هاي بزرگ صنعتي، معدني، كشاورزي و گردشگري در شمالغرب كشور است. .

نبود حمايت از بخش توليد و جذب سرمايه گذار در استان هاي توسعه نيافته اي چون آذربايجان غربياز جمله موضوع هايي است كه اهميت توجه به روان سازي سرمايه هاي ايراني و حتي فرامرزي و در نتيجه توسعه اشتغال زايي در استان هاي نوپا را پررنگ تر مي كند.

شعار اصلي و بنيادي رهبر معظم انقلاب در سال 1391، حركتي ملي در جهت گيري به سمت و سوي توليد است كه ضرورت دارد در همه استان ها بالاخص استان آذربايجان غربي به آن پرداخته شود.

بانك ها موانع سرمايه گذاري در آذربايجان غربي را كم كنند

شعار رهبري مبني بر توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني موضوع همه جانبه و راهبردي براي كشورهاي در حال توسعه اي چون ايران است و ضرورت دارد براي رسيدن به ايران 1404 در همه بخش ها از جمله صنعت، معدن، كشاورزي و ... توليدات را به حداكثر رساند تا زمينه اشتغال زايي نيز فراهم شود.

وظيفه مجلس است كه قوانين و تسهيلات لازم را فراهم كند و در بودجه سال 91 و از محل صندوق ذخيره ارزي اعتباراتي را به اين امر اختصاص دهد.

در استاني مثل آذربايجان غربي كه در همه زمينه هاي اقتصادي ظرفيت هاي بالايي دارد امنيت سرمايه گذاري جزو اولويت هاست. بنابراين نياز است دستگاه هاي اجرايي به ويژه بانك ها موانع زيادي را كه سر راه سرمايه گذاران قرار داده اند كاهش دهند و سرمايه گذاري را روان سازند.

از آن جا كه مشكلات اصلي سرمايه گذاران بانك هاست بايد در شوراي اشتغال و برنامه ريزي در اين زمينه تصميم هاي جدي گرفته شود.

از جمله مهم ترين راه ها براي تسهيل سرمايه گذاري و در نتيجه توسعه بخش اشتغال استان، احداث راه آهن است. تنها راه اين است كه در برنامه اي يك يا 2 ساله، سه نقطه مهم استان در جنوب-مركز و شمال به راه آهن سراسري متصل شود و به نوعي اقتصاد منطقه را متحول كند. تحقق اين امر يك اراده استاني را مي طلبد چرا كه همه زيرساخت ها فراهم است و فقط بايد مقامات مسئول تلاش كنند.

توجه دولت به استان هاي محروم بايد بيشتر شود

استان هاي محرومي چون آذربايجان غربي با توجه به عقب ماندگي در برخي شاخص ها به توجه ويژه اي نياز دارد چرا كه يكي از مهم ترين دلايل عقب ماندگي اين استان ها وجود انبوهي از مشكلات در عرصه توليد است.

با توجه به اين كه استان هاي بزرگ از نظر توليدي بهتر عمل كرده اند و از رونق بالايي برخوردارند قوانين روان تري براي سرمايه گذاري در اين استان ها حاكم است و بر عكس در استان هاي محروم از جمله آذربايجان غربي، گاهي به دليل كم تجربگي مسئولان، قوانين به صورت روان اجرايي نمي شود.

پيشنهاد راهكارهايي براي تسهيل در عرصه هايي چون صدور موافقت اصولي و اعطاي تسهيلات توليد در اين استان ها؛ وظيفه دولت، قوه مجريه و مجلس است .يكي از مشكلات اصلي سرمايه در گردش است چرا كه در مناطق محروم منابع بانكي محدود است و سرمايه در گردش وجود ندارد، در اين زمينه ضرورت دارد روان سازي ها براي جذب سرمايه گذار و افزايش توليد و در نتيجه رونق اشتغال فراهم شود.

لزوم شناسايي قوانين مانع توليد در استان

مانع تراشي برخي دستگاه هاي اجرايي براي سرمايه گذاري بايد با تدوين تدابير اجرايي به حداقل ممكن كاهش يابد. وجود كاغذبازي وسيع اداري براي ايجاد يك واحد توليدي، سرمايه گذار را از ادامه انگيزه اش براي كارآفريني و توليد و اشتغال پشيمان مي كند به طوري كه انجام انبوه استعلام ها از اداره هاي گوناگون و خريد زمين، همكاري هاي نامناسب بخش بانكي و بسياري از مسائل ديگر باعث مي شود كه افراد با انگيزه نيز از ادامه كار در عرصه سرمايه گذاري منصرف شوند.بايد ضمن تاكيد برشناسايي قوانيني كه به نوعي مانع بخش توليد و سرمايه گذاري استان است با طرح پيشنهادهايي به دستگاه هاي مسئول، براي حذف و تسهيل اين قوانين در سال 91 تلاش شود.

هم مرزي استان با سه كشور تركيه ، عراق و آذربايجان ( نخجوان) مي تواند سكوي پرشي براي توسعه و پيشرفت استان باشد در حالي كه كشورهايي مانند تركيه برخي از بازارهايعراق از جمله بازار مواد غذايي و لبني و حتي ميوه و مركبيات را به تسخير خود درآورده، وظيفه استان هاي همجوار است كه در مقوله هاي سرمايه گذاري و مراودات با اين كشور فعال تر عمل كنند و در نتيجه ارزآوري مطلوبي به دنبال داشته باشند.

فعال شدن اقتصاد استان از نظر روابط تجاري با شمال عراق مي تواند پتانسيل خوبي براي جهش اقتصادي آذربايجان غربي باشد واردات از اين كشور نيز بايد به گونه اي برنامه ريزي شود تا در توليد و اقتصاد منطقه به طور واقعي اثرگذار باشد.

تسهيل در رفت و آمد سرمايه گذاران به استان نيز يك راهكار براي جذب سرمايه هاي ايراني داخل كشور، خارج كشور و حتي سرمايه هاي اتباع بيگانه است، در حالي كه در سال هاي اخير براي توسعه فرودگاه استان تلاش هاي زيادي انجام شد اما ميزان پروازهاي استان هنوز بايد بهتر از اين باشد كه در اين زمينه دولت مي تواند ريسك كند و حتي براي اين هواپيماها يارانه در نظر بگيرد تا رفت و آمد سرمايه گذار تسهيل شود چرا كه اين اولين گام براي جذب سرمايه گذار، حمل و نقل آسان است.

سرمايه ها بايد به سمت ظرفيت ها هدايت شود

ارزش افزوده همان توليد ملي است كه هر سال در استان ظرفيت و ميزان افزايش آن قابل احصاست. افزايش ثروت با توليد ملي در همه بخش هاي اقتصادي ميسر مي شود كه با محاسبه ميزان رشد استان از طريق مركز آمار ايران اعلام مي شود.افزايش ارزش افزوده يا توليد ملي به افزايش ثروت و در نتيجه توسعه، پيشرفت و تحقق رفاه اجتماعي منجر مي شود كه اين مولفه نيازمند سرمايه گذاري است.افزايش توليد به منابع بيشتر نياز دارد، كار، سرمايه گذاري و منابع نيز جزو عوامل توليد است و براي تامين و افزايش منابع و مواد اوليه، بايد از مزيت هاي هر منطقه استفاده كرد ، بهره وري نيروي كار عامل مهمي است كه با افزايش توليد و استفاده از منابع موجود ميسر مي شود. امسال براي تحقق فرموده رهبري بايد با استفاده كمتر از منابع، بخشي از ثروت ملي تامين شود و قسمت ديگر هم از سرمايه گذاري فراهم مي شود.

سرمايه گذاري به 2 عامل نرخ بازگشت سرمايه و نرخ بهره بانكي وابسته است و هر چه نرخ برگشت سرمايه بيشتر و نرخ بهره بانكي كمتر باشد سرمايه گذاري بيشتر مي شود. دولت بايد در اين زمينه به جديت اقدام و با تمام توان اين 2 بخش را حمايت كند. براي افزايش نرخ بازگشت سرمايه بايد سرمايه هاي موجود به سمت ظرفيت و قابليت توليد و مزيت هاي آن در منطقه هدايت شود كه توجه به اين بخش در مطالعات طرح ها و پيش بيني مزيت ها مهم است.

نرخ بهره بانكي در اختيار دولت است و مي تواند در اين زمينه كمك حال باشد، هزينه پول در كشور خيلي بالاست و بايد بخشي از اعتباراتي كه در تملك دارايي ها تعريف مي شود امسال به صورت كمك هاي فني و اعتباري اختصاص يابد تا اين كمك ها براي پرداخت يارانه سود در اختيار بانك ها قرار گيرد و بانك ها هم تسهيلات بيشتري به بخش توليد پرداخت كنند.

توليد به مديريت، منابع و سرمايه وابسته است و نبود هر كدام بهره وري را مختل مي كند. همه مسئولان دستگاه هاي اجرايي هم لازم است براساس شيوه هاي علمي، با توجه به منابع و حداكثر استفاده از آن(عملياتي كردن علم اقتصاد با افزايش بهره وري و سرمايه گذاري بهينه) اقدام كنند.

در آذربايجان غربي يك سري برنامه ها قابل اجراست و برخي سياست ها هم بايد از طرف دولت اعمال شود. چرا كه نرخ رشد در استان از پتانسيل بالايي برخوردار است. ميل به مصرف در منطقه بالاست بنابراين بايد رشد و توليد در استان را بالا برد گرچه در بخش مسكن اقدام هاي خوبي انجام شده اما بايد در زمينه هاي صنعت و خدمات و صدالبته كشاورزي هم بيشتر تلاش شود.

از همجواري با مرز بيشتر استفاده كنيم

درباره قابليت ها و ظرفيت هاي موجود در منطقه نيز بايد گفت: اقتصاد بخش هاي كشاورزي، صنعت و خدمات را شامل مي شود و ظرفيت هاي بخش خدمات در استان خوب و در زمينه كشاورزي و صنعت هم مناسب است. در قسمت خدمات بايد از همجواري با مرز بيشتر استفاده شود، نرخ رشد استان در سال هاي اخير از ميانگين كشور بهتر بوده و بايد اين روند حفظ شود زيرا در اين صورت مي توان ميزان ارزش افزوده را به ميانگين كشور رساند.

از موانع پيش رو در توليد ملي و افزايش ارزش افزوده، مديريت ناصحيح منابع آبي را به عنوان تهديد جدي مطرح كرد كه نيازمند اعمال مديريت بالاست زيرا بعلت خشكسالي هاي چند سال اخير و تمايل كشاورزان به كاشت محصولاتي با ميانگين بالاي مصرف آب چون چغندر قند، بايد از منابع آبي موجود آن استفاده بهينه شود.

برخي قوانين، مقررات و پيچيدگي هاي اداري و سازماني در كشور را از ديگر موانع تحقق توليد ملي است و بايد اين مشكلات برطرف و از پيش پا برداشته شود.

علاوه بر اين ميزان و حجم اعتبار استان در بانك ها نسبت به ديگر مناطق كشور خيلي كم و از معضلات پيش روست. براي تحقق اين فرموده رهبري امسال بايد برنامه ريزي بيشتر در جلسات پرمحتواتر انجام شود و مشكلات حل نشده در استان به مركز منعكس انتقال يابد.

لزوم فرهنگ سازي براي مصرف كالاهاي داخلي

آسيب شناسي درست فرهنگ اشتباه مصرف كالاي خارجي و اطلاع رساني بيشتر يكي از راهكارهاي تحقق حمايت از توليد و سرمايه ايراني است. براي تحقق فرموده مقام معظم رهبري، حمايت از كارگر و نيروي انساني، ايجاد اشتغال و مصرف توليدات داخلي و ... ضرورت دارد. دستگاه هاي اجرايي استان بايد اقدام هاي مناسبي انجام دهند و تامين تسهيلات كافي توسط بانك ها، فراهم كردن اقدام هاي لازم براي كسب و كار و ايجاد سرمايه گذاري و ... عملياتي شدن آن ها هم از ديگر شرايط است.

دولت در سطح كلان بايد اقدامات لازم را انجام دهد و شرايط را تسهيل كند تا سرمايه گذار راغب به حضور باشد و بهره تسهيلات هم به صورت كمك هاي فني و اعتباري، يارانه و ... به آن ها پرداخت شود. كاهش قيمت تمام شده، رعايت الگوي مصرف، افزايش رغبت مردم به مصرف توليدات داخلي و ... از ديگر راهكارها براي تحقق فرموده رهبري است .ذخيره سازي و استفاده درست از صندوق توسعه ملي، كاهش واردات و ترويج مصرف كالاي داخلي به جاي اجناس لوكس از جمله اقدام هاست تا عمل به فرموده ايشان معطوف به شعار نماند.

معادن منحصر به فرد در استان

درخواست تسهيلات بزرگ از كارگروه اشتغال و سرمايه گذاري براي برنامه ريزي بخش صنعت، معدن و تجارت استان لازم و ضروري است و از قابليت ها و مزيت هاي استان براي توليدات ملي وجود معادن منحصر به فرد گرانيت،سنگهاي تزئيني، طلا، و گرانيت را نام برد كه نيازمند بهره وري بيشتر و رشد ارزش افزوده است.

تمايل كم مردم به سرمايه گذاري صنعتي

همسايگي با سه كشور همجوار از ديگر موقعيت هاي منحصر بفرد آذربايجان غربي است.: اين استان يك پل ترانزيتي است و ايجاد برخي خدمات مانند رستوران، خوابگاه، مراكز اقامتي و ... موجب اشتغال در منطقه مي شود. تامين كالاي مورد نياز شمال عراق و بازار مناسب صادرات استان از قابليت هاي آذربايجان غربي است:گمرك بازرگان، سرو و گمرك حاجي عمران و وجود بازارچه هاي مرزي مي تواند نقش مهمي در افزايش ترانزيت و صادرات محصولات توليدي استان بالاخص در امر غذايي، كشاورزي و لبني داشته باشد.

البته كم بودن سرمايه و نرخ پس انداز در استان از محدوديت هاي توليد در استان است، تمايل مردم به سرمايه گذاري صنعتي كم است و بايد در اين زمينه فرهنگ سازي شود. نبود زيرساخت هاي لازم مانند راه آهن و كم بودن تعداد و مسير پروازها را از ديگر موانع موجود در استان عنوان كرد كه سرمايه گذاران به آن توجه دارند./س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.