به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از روزنامه
کریستین ساینس مانیتور، در شرایطی که آلمان و فرانسه در حال آماده شدن برای مقابله با اقدامات گسترده جاسوسی آمریکا هستند، به نظر میرسد که این دو کشور به دنبال تکرار تجربه انگلیس در این زمینه به گونهای حسادتآمیز هستند.
انگلیس مدتها است که به همراه کشورهای کانادا، استرالیا و نیوزیلند یک قرارداد پنججانبه با آمریکا امضا کرده است که بر اساس آن این پنج کشور حق جاسوسی از یکدیگر را ندارند. زمانی که آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هفته گذشته از انعقاد قرارداد منع جاسوسی با آمریکا سخن گفت، احتمالا نیمنگاهی به قرارداد پنججانبه این کشورها نیز داشت.
اما با وجود این احتمال کمی وجود دارد که دولت آمریکا قصد داشته باشد این توافقنامه پنججانبه را گسترش دهد، دلیل این امر از دید کارشناسان امنیتی، بیمیلی این کشور برای این کار به دلیل جنجالآفرینیهای آلمان و فرانسه بر سر جاسوسیهای آژانس امنیت ملی و همچنین تمایل برای از دست ندادن فرصت به دست آوردن اطلاعات از این دو کشور اروپایی است.
در روزهای اخیر برلین و پاریس ناراحتی خود از اقدامات جاسوسی را بارها ابراز کردهاند، اما در روزهای اخیر واکنش آنان تا حدی تعدیل شده است. از سوی دیگر فرانسویها تمایلی برای صحبت با واشنگتن درباره توافقنامه و یا اعزام نماینده سازمانهای اطلاعاتی خود به آمریکا نشان ندادهاند. در واقع تحلیلگران بر این باورند که اگر تنها فرانسه و آلمان در این موضوع دخیل بودند، امکان تحقق این توافقنامه وجود داشت، اما اکنون کشورهای دیگر از جمله اسپانیا نیز به این جاسوسیها اعتراض کردهاند و این در شرایطی است که همچنان ادوارد اسنودن در حال افشای اطلاعات جاسوسی آمریکا است.
در واقع آمریکا نهتنها تمایلی برای از دست دادن فرصت جمعآوری اطلاعات محرمانه ندارد، بلکه به این احتمال نیز میاندیشد که دولت بعدی در آلمان با ایالات متحده روابط چندان دوستانهای نداشته باشد و بنابراین اقدامات آینده میان دو کشور با پیچیدگیهای بسیار روبرو شود. تنها اقدامی که آمریکا در روزهای اخیر برای کاهش جنجالهای آژانس امنیت ملی خود انجام داده است، تاکید بر ایجاد محدودیت در روشها و اقدامات جاسوسی این نهاد است. کارشناسان معتقدند که احتمال پذیرش این نوع توافقنامه با آلمان از سوی اوباما بسیار کم است. به ویژه در مواردی چون روابط تجاری آلمان با ایران و چین و اختلافات میان واشنگتن و برلین درباره تعامل با دولت ولادیمیر پوتین.
آمریکا باید با استفاده از ارائه پیشنهاداتی مانند محدودیت در اقدامات جاسوسی، قادر به کاهش آسیبهای ناشی از این افشاگریها و سکوت در برابر اعتراضات اروپاییها باشد، با وجود این به نظر میرسد هیچ اقدامی از این نوع نتواند کشورهایی چون مکزیک و برزیل را آرام کند و این کشورها قطعا به درخواست و فشار خود برای امضای توافقنامه عدم جاسوسی با آمریکا ادامه خواهند داد.